Ασθένειες

Αυτή η διατροφική συνήθεια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 27%

Όλοι μας γνωρίζουμε πως το κάπνισμα αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους λόγους που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μπορείτε να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο θανάτου ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή.

Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) και δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, έγινε ανάλυση δεδομένων από 159.937 πρώην καπνιστές που συμμετείχαν στη Μελέτη Διατροφής και Υγείας του NIH-AARP το 1995 και το 1996.

Οι συμμετέχοντες, που ήταν κατά μέσο όρο 62,6 ετών, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους. Στη μελέτη συνέκριναν επίσης τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων με τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής 2015.

Οι συμμετέχοντες των οποίων οι δίαιτες σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στον δείκτη είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους των οποίων οι βαθμολογίες ήταν οι χαμηλότερες.

Με απλά λόγια, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πρώην καπνιστές που κάνουν υγιεινή διατροφή μπορεί να ζήσουν περισσότερο από τους πρώην καπνιστές που δεν το κάνουν.

Αναλύοντας περαιτέρω τα ευρήματα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες είχαν επίσης 24% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, 28% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και 30% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αναπνευστική νόσο.

Αυτή η διατροφική συνήθεια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 27%

«Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως συνιστάται από πολλούς εθνικούς οργανισμούς, τείνει να περιλαμβάνει τις ίδιες ή παρόμοιες συστάσεις υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και την προστασία από την εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών», λέει η Kiran Campbell, RD.

Όσον αφορά το είδος της υγιεινής διατροφής που θα μπορούσε να είναι καλύτερο για πρώην καπνιστές, η Campbell εξηγεί ότι «η σύσταση για υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα φρούτων, λαχανικών, χόρτα και φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά, ολικές πρωτεΐνες, θαλασσινά και φυτικές πρωτεΐνες και τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά οξέα».

Επιπλέον, «η σύσταση περιλαμβάνει επίσης ορισμένους περιορισμούς [όπως] τον περιορισμό της πρόσληψης επεξεργασμένων δημητριακών, νατρίου, πρόσθετων σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών».

Η Campbell επισημαίνει επίσης ότι «υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά που οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουν».

«Για παράδειγμα, η βιταμίνη C είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζονται περισσότερο οι καπνιστές σε σύγκριση με εκείνους που απέχουν από το κάπνισμα», λέει η Campbell.

«Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα βήτα-καροτίνης, σεληνίου, ψευδαργύρου, βιταμίνης Ε και αρκετών βιταμινών Β.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις επιβλαβείς καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα και στον καπνό που εισπνέεται από αυτά.

Έχει οξειδωτική δράση στα Η αναφορά επισημαίνει επίσης ότι οι καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα εκείνα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και καροτίνες.

Ασθένειες

02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

Δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Και χωρίς να περιλαμβάνονται οι νεκροί της Κίνας στη σχετική έρευνα!

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!

22.04.2025

Πάπας Φραγκίσκος: Μπορεί η πνευμονία να οδήγησε στο εγκεφαλικό επεισόδιο;

22.04.2025

Η δραματική ιστορία 20χρονης με νευρολογική διαταραχή: «Πήγα στο νοσοκομείο για 4 μέρες αλλά έμεινα δύο χρόνια»

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

16.04.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

02.05.2025

Μακιαβελικές προσωπικότητες: Οι γοητευτικοί «στρατηγοί» της καθημερινότητας

Τι κρύβεται πίσω από το χαμόγελο κάποιου που ξέρει πάντα τι να πει, πότε να το πει και ποιον να κερδίσει

02.05.2025

Τι είναι η σκοτεινή ενσυναίσθηση και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η ψυχολογία χωρίζει την ενσυναίσθηση σε τρεις βασικούς τύπους

02.05.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς να πλύνετε σωστά τα δόντια σας – Η σειρά έχει σημασία

02.05.2025

Πρωινοί τύποι: Τα 7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αρχίζουν την ημέρα τους πριν ανατείλει ο ήλιος

02.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Γιατί το χασμουρητό είναι επικίνδυνο για την υγεία

02.05.2025

Δείτε πώς οι μπανάνες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης

02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50