Ασθένειες

Νέα μελέτη για την άνοια αμφισβητεί την επίδραση της διατροφής στη μνήμη

Οι διατροφικές συνήθειες στη μέση ηλικία δεν επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας αργότερα στη ζωή, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία, αντικρούοντας τα ευρήματα προγενέστερων μελετών που είχαν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή ενδέχεται να δρα προστατευτικά.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ως η πιο ωφέλιμη για την υγεία. Κατ’ επανάληψιν έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, καρκίνου και πολλών άλλων δεινών. Γι’ αυτό τον λόγο διερευνάται και ο ρόλος της ως πιθανού μέσου προστασίας από την άνοια.

«Οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες είχαν αντικρουόμενα ευρήματα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Isabelle Glans, από το Πανεπιστήμιο Lund. «Η δική μας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σχετίζεται η διατροφή με την άνοια. Ωστόσο δεν βρήκε να παρέχει κάποιο όφελος στους συγκεκριμένους συμμετέχοντες, οι οποίοι ήσαν νεότεροι απ’ ό,τι εκείνοι στις προγενέστερες».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 28.025 εθελοντές, μέσης ηλικίας 58 ετών. Οι έξι στους δέκα ήταν γυναίκες.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη διατροφή τους με τρεις τρόπους:

  • Με λεπτομερές ημερολόγιο που έπρεπε να τηρήσουν οι συμμετέχοντες για μία εβδομάδα
  • Με αναλυτικό ερωτηματολόγιο διατροφής
  • Με συνέντευξη διαρκείας 1 ώρας

Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από άνοια. Εν τούτοις, έως το τέλος περιόδου παρακολουθήσεως σχεδόν 20 ετών, οι 1.943 εξ αυτών είχαν διαγνωστεί με άνοια (είτε νόσο Αλτσχάιμερ, είτε αγγειακή άνοια).

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο πιστά τηρούσαν οι εθελοντές δύο διατροφικά προγράμματα:

  • Μία συμβατική διατροφή, με αρκετές φυτικές ίνες (κυρίως φρούτα, λαχανικά) και πολύ κόκκινο κρέας
  • Τη μεσογειακή διατροφή, με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών (λαχανικά, όσπρια, φρούτα), υγιεινά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο) και χαμηλή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή δεν επηρέαζε τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο η Dr. Glans τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί το εύρημα αυτό.

«Η διατροφή από μόνη της ίσως δεν ασκεί αρκετά ισχυρή επίδραση στη μνήμη και την σκέψη. Είναι όμως πιθανό να αποτελεί έναν παράγοντα μεταξύ άλλων, που επηρεάζουν την πορεία της νοητικής λειτουργίας», σχολίασε ο Dr. Nils Peters, από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία. «Οι διατροφικές παρεμβάσεις εξακολουθούν να είναι σημαντικές μαζί με άλλα μέτρα, για να ελεγχθούν οι παράγοντες κινδύνου για άνοια».

Ασθένειες

02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

Δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Και χωρίς να περιλαμβάνονται οι νεκροί της Κίνας στη σχετική έρευνα!

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!

22.04.2025

Πάπας Φραγκίσκος: Μπορεί η πνευμονία να οδήγησε στο εγκεφαλικό επεισόδιο;

22.04.2025

Η δραματική ιστορία 20χρονης με νευρολογική διαταραχή: «Πήγα στο νοσοκομείο για 4 μέρες αλλά έμεινα δύο χρόνια»

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

16.04.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

02.05.2025

Το γνωρίζατε; – Για ποιον λόγο υπάρχουν λευκά και καφέ αυγά

Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες με διαφορετικές επίσης χρωστικές ιδιότητες στο κέλυφός τους

02.05.2025

Μακιαβελικές προσωπικότητες: Οι γοητευτικοί «στρατηγοί» της καθημερινότητας

Τι κρύβεται πίσω από το χαμόγελο κάποιου που ξέρει πάντα τι να πει, πότε να το πει και ποιον να κερδίσει

02.05.2025

Τι είναι η σκοτεινή ενσυναίσθηση και πώς να την αντιμετωπίσετε

02.05.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς να πλύνετε σωστά τα δόντια σας – Η σειρά έχει σημασία

02.05.2025

Πρωινοί τύποι: Τα 7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αρχίζουν την ημέρα τους πριν ανατείλει ο ήλιος

02.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Γιατί το χασμουρητό είναι επικίνδυνο για την υγεία

02.05.2025

Δείτε πώς οι μπανάνες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης

02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής