Ασθένειες

Γλαύκωμα: Ο καφές μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο

Γλαύκωμα: Ο καφές μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο

Σε ποιες περιπτώσεις η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης εγκυμονεί κινδύνους για την οφθαλμική υγεία;

Έρευνα δίνει τις απαντήσεις:

Η καθημερινή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο γλαυκώματος κατά τουλάχιστον τρεις φορές για τους ανθρώπους με γενετική προδιάθεση σε υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση, σύμφωνα με διεθνή, πολυκεντρική μελέτη.

Η έρευνα, υπό την καθοδήγηση επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής Icahn του Νοσοκομείου Mount Sinai είναι η πρώτη που δείχνει μια διατροφική-γενετική αλληλεπίδραση στο γλαύκωμα και τα αποτελέσματά της, που δημοσιεύθηκαν στο Opthalmology, υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης.

Η μελέτη εξετάζει την επίδραση της πρόσληψης καφεΐνης στο γλαύκωμα και την ενδοφθάλμια πίεση.

Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση αποτελεί αναπόσπαστο παράγοντα κινδύνου για το γλαύκωμα, παρόλο που υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνεισφέρουν στην πάθηση, με τους ασθενείς συνήθως να βιώνουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα, μέχρι τη στιγμή που εξελίσσεται τόσο ώστε χάνουν τελικά την όρασή τους.

«Έχουμε ήδη δημοσιεύσει εργασίες που υποδεικνύουν ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας σε ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Στην παρούσα μελέτη δείχνουμε ότι η αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην υψηλή πρόσληψη καφεΐνης και το γλαύκωμα ήταν εμφανής μόνο ανάμεσα σε εκείνους με υψηλότερη βαθμολογία γενετικού κινδύνου για αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Louis R. Pasquale, αναπληρωτής διευθυντής Οφθαλμολογικής Έρευνας για το Σύστημα Υγεία τους Νοσοκομείου Mount Sinai.

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε αρχεία περισσότερων από 120.000 συμμετεχόντων ηλικίας 39 έως 73 ετών από τη βρετανική Βιοτράπεζα, στα οποία περιλαμβάνονταν ιστορικά υγείας και δείγματα DNA.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια διατροφής που επικεντρώνονταν:

στον αριθμό των καφεϊνούχων ροφημάτων και τροφίμων που κατανάλωναν ημερησίως,

-τα συγκεκριμένα είδη και,

-το μέγεθος της κάθε μερίδας.

Απάντησαν επίσης για την όρασή τους, και συγκεκριμένα αν έπασχαν από γλαύκωμα ή αν είχαν σχετικό οικογενειακό ιστορικό.

Τρία χρόνια αργότερα -κατά τη διάρκεια της μελέτης- υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ενδοφθάλμιας πίεσης και μετρήσεις της όρασής τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν πρώτα τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη καφεΐνης, την ενδοφθάλμια πίεση και το γλαύκωμα, πραγματοποιώντας μια πολυπαραγοντική ανάλυση.

Στη συνέχεια αξιολόγησαν αν η προσαρμογή σε γενετικά δεδομένα τροποποιούσε τις σχέσεις αυτές, έβαλαν σε κάθε συμμετέχοντα μια βαθμολογία γενετικού κινδύνου για ενδοφθάλμια πίεση και πραγματοποίησαν αναλύσεις αλληλεπίδρασης.

Διαπίστωσαν, ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης δεν σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο για υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση ή γλαύκωμα γενικά, όμως ανάμεσα στους συμμετέχοντες με την ισχυρότερη γενετική προδιάθεση για αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, η μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης σχετιζόταν με υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση και υψηλότερη επικράτηση του γλαυκώματος.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης καθημερινά -περισσότερα από 480 ml που αντιστοιχούν σε περίπου τέσσερις κούπες καφέ– είχαν κατά 0,35 mmHg υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση.

Επιπλέον, όσοι ανήκαν στην κατηγορία της υψηλότερης βαθμολογίας γενετικού κινδύνου και κατανάλωναν περισσότερα από 321 ml καφεΐνης ημερησίως -σχεδόν τρεις καφέδες- είχαν 3,9 φορές υψηλότερη επικράτηση του γλαυκώματος όταν συγκρίνονταν με εκείνους που έπιναν λίγο ή καθόλου καφέ και αυτούς που βρίσκονταν στην ομάδα χαμηλότερου γενετικού κινδύνου.

«Οι ασθενείς με γλαύκωμα συχνά ρωτούν αν μπορούν να προστατεύσουν την όρασή τους μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, αλλά μέχρι τώρα αυτός ο τομέας δεν είχε μελετηθεί εκτενώς.

Η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι όσοι διατρέχουν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο γλαυκώματος μπορεί να ωφεληθούν από τον περιορισμό στην πρόσληψη της καφεΐνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως ότι η σύνδεση ανάμεσα στην καφεΐνη και τον κίνδυνο γλαυκώματος παρατηρήθηκε μόνο στις μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και σε ανθρώπους με υψηλό γενετικό κίνδυνο», καταλήγει ο επίσης συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, Δρ. Anthony Khawaja.

Ασθένειες

24.06.2025

Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες για τα λευκά σημάδια στα νύχια

Αν τα εντοπίσετε, καλό είναι να μην τα αγνοήσετε

23.06.2025

Αίσθημα παλμών μετά το φαγητό: Αυτές είναι οι πιο κοινές αιτίες – Τι να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Κολύμπι σε λίμνη ή ποτάμι: Κίνδυνοι και συμπτώματα από μολύνσεις
23.06.2025

Κολύμπι σε λίμνη ή ποτάμι: Κίνδυνοι και συμπτώματα από μολύνσεις

Χαλκιδική: «Σήμα κινδύνου» από τον νομό για την ευλογιά των προβάτων
23.06.2025

Χαλκιδική: «Σήμα κινδύνου» από τον νομό για την ευλογιά των προβάτων

Μύκητας – «κατάρα» του τάφου του Τουταγχαμών μπορεί να φέρει τη λύση στον καρκίνο
23.06.2025

Μύκητας – «κατάρα» του τάφου του Τουταγχαμών μπορεί να φέρει τη λύση στον καρκίνο

Το γνωρίζατε; – Πώς η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με την υπνική άπνοια
20.06.2025

Το γνωρίζατε; – Πώς η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με την υπνική άπνοια

Κρήτη: Ανησυχία για το νερό – Βρέθηκε το βακτήριο της λεγιονέλλας στο 50% των δειγμάτων
20.06.2025

Κρήτη: Ανησυχία για το νερό – Βρέθηκε το βακτήριο της λεγιονέλλας στο 50% των δειγμάτων

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων
19.06.2025

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Αβοκάντο: Από ποια ασθένεια μας προστατεύει;
18.06.2025

Αβοκάντο: Από ποια ασθένεια μας προστατεύει;

Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά παρτίδες αντικαρκινικού φαρμάκου – Δείτε ποιο αφορά
18.06.2025

Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά παρτίδες αντικαρκινικού φαρμάκου – Δείτε ποιο αφορά

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

25.06.2025

Τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα: Δείτε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να αφαιρέσετε το κεντρί

Πώς φαίνεται εάν το κεντρί είναι ακόμη στο δέρμα

25.06.2025

Ζέστη: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που φανερώνουν ότι έχετε πάθει αφυδάτωση

Η εφίδρωση είναι ένας κύριος μηχανισμός μέσω του οποίου χάνουμε υγρά

Νευρική ανορεξία: Πώς συνδέεται με το πρωινό ξύπνημα
25.06.2025

Νευρική ανορεξία: Πώς συνδέεται με το πρωινό ξύπνημα

Πέτρες στη χολή: Τι είναι και πώς δημιουργούνται
25.06.2025

Πέτρες στη χολή: Τι είναι και πώς δημιουργούνται

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πώς οι δουλειές του σπιτιού σας βοηθούν να ζήσετε περισσότερο
25.06.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πώς οι δουλειές του σπιτιού σας βοηθούν να ζήσετε περισσότερο

Ο ψευδάργυρος συνδέεται με την απώλεια ακοής; – Τι έδειξε νέα επιστημονική μελέτη
25.06.2025

Ο ψευδάργυρος συνδέεται με την απώλεια ακοής; – Τι έδειξε νέα επιστημονική μελέτη

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
25.06.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Πώς γίνονται πιο υγιεινά τα αυγά: Ποιο είναι το λάθος που μπορεί να κάνετε στο μαγείρεμα
25.06.2025

Πώς γίνονται πιο υγιεινά τα αυγά: Ποιο είναι το λάθος που μπορεί να κάνετε στο μαγείρεμα

Καφές με μανιτάρια: Πώς επηρεάζει την υγεία μας
25.06.2025

Καφές με μανιτάρια: Πώς επηρεάζει την υγεία μας

Ροχαλητό: 5+1 τρόποι για να το σταματήσετε
25.06.2025

Ροχαλητό: 5+1 τρόποι για να το σταματήσετε