Ασθένειες

Οστεοπόρωση: Πότε μια επέμβαση μπορεί να αναδομήσει τα οστά

Οστεοπόρωση: Πότε μια επέμβαση μπορεί να αναδομήσει τα οστά

Η οστεοπόρωση χτυπά περισσότερο τις γυναίκες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι νοσούν σε διπλάσιο ή και τριπλάσιο βαθμό, από τους άνδρες.

Πολλαπλά προβλήματα στην υγεία μπορεί να φέρει η δυσλειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων.

Ένα από αυτά είναι η οστεοπόρωση, η οποία αποτελεί ένδειξη για παραθυρεοειδεκτομή, δηλαδή για χειρουργική αφαίρεση εκείνου του αδένα (ή των αδένων) που δεν λειτουργεί φυσιολογικά, προκειμένου να απαλλαγεί ο ασθενής από τη μεταβολική νόσο των οστών.

Έχει βρεθεί από μελέτες ότι η εγχείρηση αυτή βελτιώνει την οστική πυκνότητα είτε ακολουθείται από φαρμακευτική αγωγή είτε όχι.

Όπως μας εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός, ο ρόλος των τεσσάρων παραθυρεοειδών αδένων, που βρίσκονται στον λαιμό πίσω από τον θυρεοειδή αδένα, είναι η ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα.

Μέσω της έκκρισης της παραθυρεοειδούς ορμόνης (PTH), ρυθμίζουν την ποσότητα του ασβεστίου που θα απορροφηθεί μόλις προσληφθεί μέσω της διατροφής, πώς αυτή θα κατανεμηθεί στο σώμα και πόση ποσότητα θα αποβληθεί μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

Ελέγχει δηλαδή και πόσο ασβέστιο αποθηκεύεται στα οστά.

Στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό ένας ή περισσότεροι παραθυρεοειδείς αδένες λειτουργούν αυτόνομα και παράγουν υψηλά επίπεδα PTH.

Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεστιαιμία).

Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα 50 – 65 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε παιδιά.

Οι γυναίκες είναι συχνότερα “θύματα” του υπερπαραθυρεοειδισμού, αφού νοσεί διπλάσιος ή ακόμα και τριπλάσιος αριθμός συγκριτικά με τους άνδρες ασθενείς.

Πρόκειται για μια συχνή ενδοκρινική διαταραχή που τελευταία παρουσιάζει σημαντική αύξηση, εν μέρει λόγω των τυχαίων διαγνώσεων από τις συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις.

Υπολογίζεται ότι επηρεάζει 1 – 7 ανά 1.000 ενήλικες.

Η εκδήλωση της νόσου

Η νόσος δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ασθενείς.

Σε άλλους μπορεί να προκαλέσει ασήμαντα ή καθόλου συμπτώματα και σε άλλους συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους.

Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν:

Nεφρολιθίαση, η οποία επηρεάζει το 15% – 20% των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών.

Kαρδιαγγειακά προβλήματα, στα οποία περιλαμβάνεται η υπέρταση, οι αρρυθμίες, η κοιλιακή υπερτροφία, καθώς και αγγειακή / βαλβιδική ασβεστοποίηση.

Nευρομυϊκά συμπτώματα, όπως κόπωση και αδυναμία, και

Nευρογνωστικά συμπτώματα, με τους ασθενείς να παρουσιάζουν λήθαργο, κατάθλιψη, ψύχωση, μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και γνωστική δυσλειτουργία.

«Όταν ένας ή περισσότεροι παραθυρεοειδείς αδένες είναι υπερδραστήριοι, τα οστά απελευθερώνουν συνεχώς ασβέστιο στο αίμα.

Η περίσσεια του ασβεστίου αυτού δεν χάνεται αλλά παραμένει στο αίμα, προκαλώντας αυτές τις παθήσεις και τα συμπτώματα», διευκρινίζει ο κ. Λινός, ο οποίος έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών των Ενδοκρινών Αδένων.

Συνέπεια αυτής της απελευθέρωσης ασβεστίου από τα οστά είναι η οστεοπόρωση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος στους ασθενείς.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα οστά έχουν χάσει μέρος του ασβεστίου τους γίνονται πιο λεπτά και εύθραυστα.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, κινδυνεύουν να υποστούν κάταγμα περισσότερο απ’ όλους, αφού συγκεντρώνουν και τους 3 παράγοντες εμφάνισης της οστεοπόρωσης: την υπερβολική έκκριση παραθορμόνης, την προχωρημένη ηλικία και την έλλειψη οιστρογόνων.

Όλοι οι ασθενείς με υπερπαραθυρεοειδισμό θα διαγνωστούν με οστεοπόρωση εάν δεν αφαιρεθούν οι παραθυρεοειδείς αδένες που υπερλειτουργούν.

Έχει αποδειχθεί ότι η παραθυρεοειδεκτομή διακόπτει την ταχεία και συνεχή αποδόμηση των οστών, επιτρέποντας την έναρξη της ίασής τους.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Σουηδίας μελέτησαν την οστική πυκνότητα μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών (μέσης ηλικίας 63 ετών) με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό πριν από την παραθυρεοειδεκτομή και ένα χρόνο μετά από αυτήν και βρήκαν σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας στο ισχίο και στη μέση ένα χρόνο αργότερα.

Μια άλλη πρόσφατη διπλή, τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη ασθενών με υπερπαραθυρεοειδισμό και οστεοπόρωση, που παρουσιάστηκε στο 22ο Ευρωπαϊκό Ενδοκρινολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά 5-9 Σεπτεμβρίου 2020 συνέκρινε τις επιδράσεις της αφαίρεσης του παραθυρεοειδούς αδένα που δημιουργούσε προβλήματα με τη παραθυρεοειδεκτομή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή (ζολεδρονικό οξύ) στην ανακατασκευή της πυκνότητας των οστών.

Διαπίστωσε ότι δύο χρόνια μετά την επέμβαση η μέτρηση της οστικής πυκνότητας αυξήθηκε, τόσο με όσο και χωρίς μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, βελτιώθηκε σημαντικά περισσότερο όταν συνδυάστηκε με τα φάρμακα.

«Η χειρουργική πρακτική του παρελθόντος πρόσταζε η παραθυρεοειδεκτομή να γίνεται με ανοιχτή χειρουργική προσέγγιση.

Μέσω μιας μεγάλης τομής στο λαιμό ο χειρουργός έβλεπε και τους 4 παραθυρεοειδείς αδένες και αφαιρούσε τον μεγαλύτερο.

Σήμερα η εγχείρηση αυτή γίνεται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, οι οποίες πραγματοποιούνται με τομή μόλις 1-3 εκ. και τοπική ή ολική αναισθησία, προσφέροντας στον ασθενή ελαχιστοποίηση του πόνου, μειωμένο χρόνο επέμβασης και ανάρρωσης, λιγότερες πιθανότητες επιπλοκών και βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τα δε ποσοστά επιτυχίας αγγίζουν σχεδόν το 100%.

Επιπλέον, το χαμηλότερο κόστος της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής προσέγγισης συγκριτικά με την ανοιχτή, αποτελούν άλλο ένα πλεονέκτημά της, μας εξηγεί ο κ. Δημήτρης Λινός και καταλήγει:

«Επειδή ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι συχνά μια σιωπηλή νόσος και υποδιαγιγνώσκεται ακόμα και σήμερα, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση θα πρέπει να ελέγχουν τις τιμές του ασβεστίου, παραθορμόνης, επιπέδου βιταμίνης D, πάντοτε κάτω από την καθοδήγηση του ενδοκρινολόγου».

Ασθένειες

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Δείτε τρόπους για να το αντιμετωπίσετε

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
15.11.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;
10.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται
03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Ιταλία: Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 μειώνουν το προσδόκιμο ζωής κατά 37%!
24.09.2025

Ιταλία: Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 μειώνουν το προσδόκιμο ζωής κατά 37%!

Πολύποδας εντέρου: Πώς αναπτύσσεται και πότε εξελίσσεται σε καρκίνο
29.08.2025

Πολύποδας εντέρου: Πώς αναπτύσσεται και πότε εξελίσσεται σε καρκίνο

Πείτε «αντίο» στη φλεβίτιδα και τους κιρσούς στα πόδια με αυτά τα φυσικά συστατικά
29.08.2025

Πείτε «αντίο» στη φλεβίτιδα και τους κιρσούς στα πόδια με αυτά τα φυσικά συστατικά

Έρευνα: Βακτήριο λειτουργεί σαν «Δούρειος Ίππος» και μεταφέρει κρυφά ιό που καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους!
28.08.2025

Έρευνα: Βακτήριο λειτουργεί σαν «Δούρειος Ίππος» και μεταφέρει κρυφά ιό που καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους!

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
25.08.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

07.02.2026

Αυτό είναι το «κρυφό» λάθος που κάνουν τα περισσότερα άτομα στο πρώτο ραντεβού

Ξενερώνει απίστευτα το άλλο πρόσωπο σύμφωνα με ευρήματα έρευνας

07.02.2026

Δεν θυμάστε γιατί μπήκατε στο δωμάτιο – Δείτε γιατί σας συμβαίνει αυτό

Είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται «φαινόμενο της πόρτας»

Γιατρός αποκαλύπτει: Γιατί δεν πρέπει να μένετε ξύπνιοι μετά τις 12 
07.02.2026

Γιατρός αποκαλύπτει: Γιατί δεν πρέπει να μένετε ξύπνιοι μετά τις 12 

Αυτό είναι το ρόφημα που διατηρεί τον οργανισμό περισσότερο ενυδατωμένο από το νερό
07.02.2026

Αυτό είναι το ρόφημα που διατηρεί τον οργανισμό περισσότερο ενυδατωμένο από το νερό

Τεράστιοι οι κίνδυνοι του ύπνου με αναμμένο το φως – Τι έδειξε νέα μελέτη
07.02.2026

Τεράστιοι οι κίνδυνοι του ύπνου με αναμμένο το φως – Τι έδειξε νέα μελέτη

Αυτή είναι η «στρατιωτική μέθοδος» ύπνου που έγινε viral – Τα βήματα για να κοιμηθείτε «σε δύο λεπτά» 
06.02.2026

Αυτή είναι η «στρατιωτική μέθοδος» ύπνου που έγινε viral – Τα βήματα για να κοιμηθείτε «σε δύο λεπτά» 

Ψυχολόγοι αποκαλύπτουν: Τι σημαίνει όταν ένα άτομο απορρίπτει τις αγκαλιές
06.02.2026

Ψυχολόγοι αποκαλύπτουν: Τι σημαίνει όταν ένα άτομο απορρίπτει τις αγκαλιές

Τι είναι η νέα μέθοδος περπατήματος 6-6-6; – Ποιος ωφελείται περισσότερο;
06.02.2026

Τι είναι η νέα μέθοδος περπατήματος 6-6-6; – Ποιος ωφελείται περισσότερο;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Μπορούν τελικά άντρες και γυναίκες να είναι μόνο φίλοι;
06.02.2026

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Μπορούν τελικά άντρες και γυναίκες να είναι μόνο φίλοι;

Οι 10 κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους
06.02.2026

Οι 10 κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους