Υγεία & πολιτική

Έκτακτη ενημέρωση από Θ.Πλεύρη στις 17:00 για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Έκτακτη ενημέρωση από Θ.Πλεύρη στις 17:00 για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Έκτακτη ενημέρωση για τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ για τις ελλείψεις στα φάρμακα θα παραχωρήσει το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, πλαισιωμένους από τους επικεφαλής του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων), Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) Γιάννης Σωτηρίου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 17:00 στο Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει την παρέμβαση της Κομισιόν για τις ελλείψεις στα φάρμακα, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη.

Ελλείψεις στα φάρμακα: Τα μέτρα που έχουν ήδη «κλειδώσει»

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αναφορικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της σύσκεψης επικαιροποιήθηκαν τα δέκα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η επικαιροποίηση των μέτρων έχει ως ακολούθως:

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

2) Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το πού υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

8) Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

9) Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

19.05.2026

Taste Atlas: Η γραβιέρα Νάξου το κορυφαίο σκληρό τυρί στον κόσμο

ο παραδοσιακό τυρί από τις Κυκλάδες κατάφερε να ξεπεράσει ισχυρούς ανταγωνιστές από χώρες με μεγάλη τυροκομική παράδοση

19.05.2026

Νέα ελπίδα για το Πάρκινσον: Επιστήμονες εντόπισαν πρωτεΐνη – «κλειδί» που ίσως επιβραδύνει τη νόσο

Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά στον εγκέφαλο μέσω της συσσώρευσης αλφα-συνουκλεΐνης στους νευρώνες

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα αγχολυτικού φαρμάκου – Δείτε ποιο αφορά
19.05.2026

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα αγχολυτικού φαρμάκου – Δείτε ποιο αφορά

Βερβερίνη: Το φυσικό «κλειδί» για τον μεταβολισμό και τον έλεγχο βάρους
19.05.2026

Βερβερίνη: Το φυσικό «κλειδί» για τον μεταβολισμό και τον έλεγχο βάρους

Παγκόσμια ανησυχία: Ανακαλούνται εκατομμύρια θερμός πασίγνωστης εταιρίας μετά από περιστατικά μόνιμης τύφλωσης!
19.05.2026

Παγκόσμια ανησυχία: Ανακαλούνται εκατομμύρια θερμός πασίγνωστης εταιρίας μετά από περιστατικά μόνιμης τύφλωσης!

Η Ιαπωνία ένα «βήμα» πριν τη δημιουργία τεχνητού αίματος συμβατού με όλες τις ομάδες
19.05.2026

Η Ιαπωνία ένα «βήμα» πριν τη δημιουργία τεχνητού αίματος συμβατού με όλες τις ομάδες

Ανησυχία για φάρμακο της «Amgen»: Τουλάχιστον 20 οι νεκροί μετά τη λήψη του – Κυκλοφορεί και στην Ελλάδα
18.05.2026

Ανησυχία για φάρμακο της «Amgen»: Τουλάχιστον 20 οι νεκροί μετά τη λήψη του – Κυκλοφορεί και στην Ελλάδα

Πάγωσαν όλοι: Η στιγμή που αγοράκι σφηνώνει το κεφάλι του στη σκάλα και η δραματική διάσωση (βίντεο)
18.05.2026

Πάγωσαν όλοι: Η στιγμή που αγοράκι σφηνώνει το κεφάλι του στη σκάλα και η δραματική διάσωση (βίντεο)

Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ για τα άτομα άνω των 55 ετών
18.05.2026

Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ για τα άτομα άνω των 55 ετών

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι πάσχεις από άγχος υψηλής λειτουργικότητας
18.05.2026

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι πάσχεις από άγχος υψηλής λειτουργικότητας