Υγεία & πολιτική

Κυβέρνηση: Διώχνει τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και βάζει ιδιώτες στο ΕΣΥ από την «μπροστινή πόρτα»

Την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου πήρε το εφιαλτικό σχέδιο Θ.Πλεύρη-Μ.Γκάγκα για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την απορρύθμιση του δημόσιου τομέα της Υγείας, το οποίο βάζει ιδιώτες σε όλες τις φάσεις της δημόσιας Υγείας ιδιώτες από την «μπροστινή πόρτα» ενώ παράλληλα προβλέπει την διάλυση περιφερειακών νοσοκομείων και την μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας.

Το νομοσχέδιο είναι θέμα χρόνου να κατατεθεί από τους δύο υπουργούς για συζήτηση στη Βουλή, ενώ έρχεται την ώρα που κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς (31 Μαρτίου τελειώνει η προθεσμία). 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που επεξεργάζεται εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας, θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς συμπυκνώνει τις νεοφιλελεύθερες ιδέες της κυβέρνησης για την Υγεία και το μέλλον των νοσοκομείων.

Στη πραγματικότητα ο νόμος Θ.Πλεύρη-Μ.Γκάγκα, που θα αφορά τόσο την πρωτοβάθμια φροντίδα όσο και τον ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών που έρχονται σε επαφή με τις δημόσιες δομές υγείας.

Οι άξονες του νέου νομοσχεδίου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αλλαγή στη διαδικασία των επισκέψεων σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ενώ εισάγει και την capitation, δηλαδή την κατά κεφαλήν αποζημίωση των επισκέψεων. Στόχος είναι να ενισχυθεί ο ρόλος του θεράποντα ιατρού ως «οδηγού» στο σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα προβλέπει αλλαγές και στη διοικητική οργάνωση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικοί άξονες του σχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που παρουσίασε ο Θάνος Πλεύρης είναι:

  • Η ενοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων της ΠΦΥ και η δημιουργία ενός νέου πλαισίου συνεργασίας με τις ιδιωτικές δομές ΠΦΥ
  • Η είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με καθεστώς μερικής απασχόλησης προκειμένου να μη γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων με όρους ιδιωτικού, δηλαδή με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος του χειρουργείου.
  • Η υποχρεωτική εφαρμογή του προσωπικού γιατρού για όλους τους πολίτες. Οι γιατροί αυτοί θα κρίνουν εάν θα πρέπει να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο, διαφορετικά ο ασθενής δεν θα έχει καμιά πρόσβαση σε δημόσια δομή. Αντίθετα, θα μπορεί, εννοείται, να έχει πρόσβαση σε ιδιωτική δομή, ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού του γιατρού. Θα πρόκειται για ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο θα αμείβονται και στους οποίους θα πρέπει να εγγραφούν οι πολίτες.

Υγεία & πολιτική

14.07.2025

Σουχαρίτ Μπάγκντι: «Λόγω των εμβολίων mRNA οι άνθρωποι δεν μπορούν να σκεφτούν πλέον – Δεν έχουν νοημοσύνη»!

«Προκαλούν την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων»

09.07.2025

«Θάβουν ανεξέλεγκτα ραδιενεργά απόβλητα»: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις αποκαλύψεις

Νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα πετούν ανεξέλεγκτα απόβλητα στους πράσινους κάδους της Θεσσαλονίκης

30.06.2025

Σε καθεστώς επιτήρησης 25 άτομα στη Λάρισα εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού

19.06.2025

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

15.06.2025

Το Δημόσιο αποδίδει ευθύνη στον αστυνομικό για την καθυστέρηση διάγνωσης καρκίνου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

06.06.2025

Τζάνειο: «5% οι πιθανότητες» να επιβιώσει η 62χρονη – «Δεν την αναγνώρισα» λέει ο γιος της

06.06.2025

Τζάνειο: Νοσηλευτής χορήγησε σε 62χρονη ασθενή λάθος ομάδα αίματος! – Στη ΜΕΘ η γυναίκα με πολλαπλά εγκεφαλικά

29.05.2025

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις υγείας από τον Δήμο Αθηναίων – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

26.05.2025

Γ.Μαγιορκίνης για στρεπτόκοκκο: «Σε μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη»

22.05.2025

Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων ΗΠΑ (FDA): Επιβεβαιώνει τις θανατηφόρες παρενέργειες των εμβολίων κατά Covid-19!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

27.08.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τις σπιτικές θεραπείες για να καταπολεμήσουν τον λόξιγκά τους

27.08.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς

27.08.2025

Ανησυχία από τους αιφνίδιους θανάτους πιλότων της Πολιτικής Αεροπορίας που έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19

27.08.2025

Ανησυχία για Pfizer: Κατέβασε αιφνιδιαστικά το επίσημο κανάλι της στο you Tube – Δεν είναι πλέον διαθέσιμο

27.08.2025

Νέα μελέτη: Βρέθηκαν τοξικές ουσίες και φυτοφάρμακα στα ελληνικά αυγά

27.08.2025

Ανακαλούνται ελληνικά ροδάκινα με απαγορευμένο φυτοφάρμακο: Περιέχουν υψηλά ποσοστά από τη δραστική ουσία phosmet

26.08.2025

Finger tapping: Η άγνωστη τεχνική που μειώνει το άγχος μέσα σε λίγα λεπτά

26.08.2025

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την «ακράτεια της εξώπορτας»: Τι είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

26.08.2025

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για ένα υγιές πάγκρεας

25.08.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;