Υγεία & πολιτική

Στάση εργασίας αύριο Τετάρτη από τους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ

Στάση εργασίας αύριο Τετάρτη από τους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ

Στάση εργασίας ανακοινώθηκε από τους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ την Τετάρτη 26/1 με αφορμή την  Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την υγεία. 

Η στάση εργασίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ -που θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00 μέχρι την λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στις 13:00 στο υπουργείο Υγείας- συντονίστηκε όπως έχει ανακοινωθεί από την ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες του χώρου της υγείας (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕ/ΠΦΥ, ΠΟΣΕΥΠ/ΠΦΥ).

 Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Καλούμε όλους τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες του ΕΟΔΥ στη συμμετοχή των κινητοποιήσεων και της Στάσης Εργασίας στις 26/01/2022 από τις 12:00 μέχρι την λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στις 13:00 στο υπουργείο Υγείας για την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία, όπως έχει ανακοινωθεί από την ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες του χώρου της υγείας (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕ/ΠΦΥ, ΠΟΣΕΥΠ/ΠΦΥ).

Επειδή, εδώ και δύο χρόνια οι καταστροφικές πολιτικές τις κυβέρνησης έχουν “γονατίσει” το ΕΣΥ και τους εργαζομένους του.

Επειδή η εργασιακή εξουθένωση είναι η νέα κανονικότητα στα νοσοκομεία, Κέντρα υγείας και λοιπές υγειονομικές δομές, με εργαζομένους χωρίς ρεπό, με υπερωρίες και απανωτές βάρδιες, στην προσπάθεια να στηρίξουν τις υποστελεχωμένες δομές.

Επειδή δεκάδες ασθενείς χάνουν τη ζωή τους και την αξιοπρέπειά τους καθημερινά, περιμένοντας ατέλειωτες ώρες, στοιβαγμένοι σε ράντζα.

Επειδή, ενώ το ΕΣΥ καταρρέει η κυβέρνηση δεν διστάζει να προωθεί σχέδια για το “νέο ΕΣΥ”, με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για το 2022, κατά 139 εκ. για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την ΠΦΥ, ενώ παράλληλα ευνοεί γενναιόδωρα τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Ένα “νέο ΕΣΥ” που στηρίζεται στα συντρίμμια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, στα σχέδια της ΕΕ, με κλείσιμο νοσοκομείων και συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας.

Επειδή, οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για την διενέργεια Rapid-test και PCR, αντί να αναλάβει το κράτος την επιδημιολογική επιτήρηση και την ιχνηλάτηση ενισχύοντας δημόσιους φορείς, όπως οι ομάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Επειδή μειώνονται οι μέρες καραντίνας για νοσούντες υγειονομικούς, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τους ασθενείς τους ενώ παράλληλα οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι βρίσκονται ακόμα σε αναστολή ως “επικίνδυνοι”.

Επειδή 2 χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ εργαζόμαστε χωρίς τις κατάλληλες υποδομές.

Επειδή, οι εργαζόμενοι του προγράμματος Philos του ΕΟΔΥ, εκτός από όλα τα παραπάνω, πλέον ερχόμαστε αντιμέτωποι και με νέα Γκουαντάναμο στις προσφυγικές δομές, με αποκορύφωμα τη
νέα δομή της Σάμου, όπου εργαζόμενοι και πρόσφυγες υπόκεινται καθημερινά σε σωματικό έλεγχο και είσοδο στον χώρο εργασίας τους μέσα από μαγνητικές πύλες ελέγχου και ακτίνες Χ.

Επειδή με το πρόσχημα της πανδημίας καταπατούνται συνεχώς τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Επειδή είμαστε σε μια διαρκή αβεβαιότητα, λόγω των ορισμένου χρόνου συμβάσεων μας.

Επειδή η ανοχή μας τελείωσε, διεκδικούμε:

▪ Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης
και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

▪ Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους
και με δωρεάν διαγνωστικά τεστ. Ανάκληση των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.

▪ Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

▪ Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και αναγνώριση του θανάτου από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα. Καμία απόλυση υγειονομικού.

▪ Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών.

▪ Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
3

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

24.09.2026

Όταν η υγεία το απαιτεί… η δύναμη της επιλογής κάνει τη διαφορά

Το My Health F1rst της Eurolife FFH προσφέρει ευελιξία στην επιλογή γιατρού και νοσοκομείου, με ξεκάθαρο τρόπο κάλυψης για ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια

24.09.2026

Έλαιο μαγνησίου στα πόδια: Τι πραγματικά προσφέρει και όσα πρέπει να προσέχετε

Πότε χρειάζεται έλεγχος

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά τώρα…  σαφές πλαίσιο για τις ιατρικές πράξεις
24.09.2026

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά τώρα… σαφές πλαίσιο για τις ιατρικές πράξεις

Αυτό είναι το καλλυντικό που τύφλωσε εκατοντάδες γυναίκες προτού γίνει ένα από τα πιο απαραίτητα
24.09.2026

Αυτό είναι το καλλυντικό που τύφλωσε εκατοντάδες γυναίκες προτού γίνει ένα από τα πιο απαραίτητα

Λαμπτήρες LED: Η «αθέατη» πλευρά του μπλε φωτός – Τι λένε οι έρευνες για τα μιτοχόνδρια
24.09.2026

Λαμπτήρες LED: Η «αθέατη» πλευρά του μπλε φωτός – Τι λένε οι έρευνες για τα μιτοχόνδρια

«Ανοίγουν στόματα» μετά τον θάνατο του Γ.Μαζωνάκη: Κτηνίατρος έκανε botox & οδοντίατρος υδροθεραπεία
24.09.2026

«Ανοίγουν στόματα» μετά τον θάνατο του Γ.Μαζωνάκη: Κτηνίατρος έκανε botox & οδοντίατρος υδροθεραπεία

Το γνωρίζατε; – Γιατί υπάρχει ο μικρός φιόγκος στα γυναικεία εσώρουχα
23.09.2026

Το γνωρίζατε; – Γιατί υπάρχει ο μικρός φιόγκος στα γυναικεία εσώρουχα

Ξυπνάτε αγχωμένοι το πρωί; – Οι πέντε απλές κινήσεις για να ξεκινήσει πιο ήρεμα η ημέρα
23.09.2026

Ξυπνάτε αγχωμένοι το πρωί; – Οι πέντε απλές κινήσεις για να ξεκινήσει πιο ήρεμα η ημέρα

Κεραυνός: Τι μπορεί να προκαλέσει στο σώμα – Ο κανόνας των 30 λεπτών που μπορεί να σώσει ζωές
23.09.2026

Κεραυνός: Τι μπορεί να προκαλέσει στο σώμα – Ο κανόνας των 30 λεπτών που μπορεί να σώσει ζωές

«Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ για 12 νέα φάρμακα – Ποιες ασθένειες αφορούν
23.09.2026

«Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ για 12 νέα φάρμακα – Ποιες ασθένειες αφορούν