Υγεία & πολιτική

ΠΟΥ: Ο Τέντρος είναι είναι ο μόνος υποψήφιος για την ηγεσία εν μέσω πανδημίας COVID

ΠΟΥ: Ο Τέντρος είναι είναι ο μόνος υποψήφιος για την ηγεσία εν μέσω πανδημίας COVID

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είναι σίγουρο ότι θα ηγηθεί του οργανισμού για δεύτερη θητεία, από το 2022 έως το 2027, επειδή είναι ο μόνος υποψήφιος στην κούρσα.

 Διαδικαστικά, στις 25 Ιανουαρίου, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ αναμένεται να τον προτείνει για επανεκλογή τον Μάιο.

Η πιθανή παράταση της ηγεσίας του συμβαίνει στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, καθώς η υπηρεσία υγείας συνεχίζει να συμβουλεύει τις χώρες για το πώς να περιορίσουν την καταστροφή του κορωνοϊού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διεκδικεί δεύτερη θητεία χωρίς αντίρρηση. 

Τυπικά, ωστόσο, πολλές χώρες προτείνουν υποψηφίους το έτος πριν από τις εκλογές. 

Οι εκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο, μια ετήσια συνάντηση εκπροσώπων από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ.

Φέτος, ο Τέντρος είναι ο μόνος υποψήφιος, με 28 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ευρωπαϊκών χωρών και 3 αφρικανικών χωρών, να τον υποστηρίζουν.

«Είναι βαθιά πεποίθηση της κυβέρνησής μου ότι ο Δρ Τέντρος, ο σημερινός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, βρίσκεται σε ιδανική θέση για να συνεχίσει», έγραψε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Κένυας Μουτάχι Κάγκουε σε μια επιστολή διορισμού .

Η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 160 άλλες χώρες δεν πρότειναν κανέναν.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια μέτρια ψήφος εμπιστοσύνης στον Tedros, μια αναγνώριση ότι ένας ανταγωνιστής δεν θα επικρατούσε ή ένα θέμα πρακτικότητας πανδημίας“, λένε στο Nature ερευνητές Παγκόσμιας Υγείας .

Η Amanda Glassman, εκτελεστική αντιπρόεδρος στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης στην Ουάσιγκτον, λέει: «Γενικά, δεν θέλετε να αλλάξετε ηγεσία σε έναν πόλεμο».

Στο τιμόνι

Εναντίον πέντε υποψηφίων, ο Tedros κέρδισε τις εκλογές για τον Γενικό Διευθυντή το 2017, και έγινε ο πρώτος Αφρικανός που ηγήθηκε του ΠΟΥ από την ίδρυσή του το 1948.

Άφησε γρήγορα τη σφραγίδα του δημιουργώντας το πρώτο επιστημονικό τμήμα του ΠΟΥ και επεκτείνοντας το πρόγραμμά του για να ανταποκριθεί σε εστίες μολυσματικών ασθενειών και άλλες έκτακτες ανάγκες υγείας.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δοκιμάστηκαν σχεδόν αμέσως μετά το ξέσπασμα του Έμπολα σε μια περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό που πλήττεται από συγκρούσεις το 2018, όπου ο ΠΟΥ ανταποκρίθηκε επιτόπου για δύο χρόνια και βοήθησε στη διοργάνωση μελετών για τη δοκιμή ενός νέου εμβολίου και θεραπειών για τον Έμπολα. .

Αυτό το ξέσπασμα ήταν σε εξέλιξη, όταν η Κίνα ανέφερε αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν COVID-19 τον Δεκέμβριο του 2019.

Υποσχέθηκε επίσης να μεταρρυθμίσει τον Οργανισμό – μια ενέργεια που ζήτησαν οι ηγέτες της κυβέρνησης και οι ερευνητές της Παγκόσμιας Υγείας μετά την αξιολόγηση της απόδοσης του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

«Η δουλειά μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί»έγραψε ο Τέντρος σε μια δήλωση εκφράζοντας την επιθυμία του για επανεκλογή. 

«Αφού είδα από κοντά την ανταπόκριση του κόσμου στην πανδημία, έχω μια μοναδική κατανόηση της δυναμικής που μας έφερε εδώ που βρισκόμαστε».

-Παραμονή στην πορεία

Το ότι ο Τέντρος θα αγκαλιαζόταν ως ηγέτης για δεύτερη θητεία δεν ήταν δεδομένο.

Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, ορισμένοι ερευνητές επέκριναν την καθυστερημένη δημόσια προειδοποίηση του ΠΟΥ ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 θα μπορούσε να εξαπλωθεί στον αέρα και αρκετοί ηγέτες κατηγόρησαν τον ΠΟΥ ότι δεν ήταν πιο σκληρός με την Κίνα για την έλλειψη διαφάνειας στην έγκαιρη αναφορά. περιπτώσεις COVID-19 και σε συνεργασία με έρευνες προέλευσης COVID-19.

Αυτό κορυφώθηκε τον Μάιο του 2020, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρούσαν από τον οργανισμό λόγω της υποτιθέμενης επιείκειάς τους με την Κίνα.

(Η ένταξη των ΗΠΑ αποκαταστάθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πέρυσι.)

Εν τω μεταξύ, Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια με τον Τέντρος πέρυσι, αφού είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να επιτρέψει μια βαθύτερη έρευνα για την προέλευση του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να διέρρευσε από ένα εργαστήριο εκεί.

Παρά τη δυσαρέσκεια, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Κίνα παρουσίασαν αμφισβητία στην ηγεσία του Tedros. 

Ένας πιθανός λόγος, προτείνει ο Bollyky, είναι ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες κατανοούν τα περιορισμένα εργαλεία που έχουν στη διάθεση των διευθυντών του ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός έχει ελάχιστη δύναμη να επιβάλει τις συστάσεις του και η έντονη κριτική στα ισχυρά κράτη μέλη έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική.

Ένα παράδειγμα αυτού του περιορισμένου ελέγχου παρουσιάστηκε πέρυσι.

Ο Τέντρος ζήτησε επανειλημμένα από τα πλούσια έθνη να υποστηρίξουν την ισοτιμία εμβολίων δίνοντας δόσεις, μοιράζοντας διπλώματα ευρεσιτεχνίας εμβολίων για τον COVID-19 και καθυστερώντας τις αναμνηστικές βολές έως ότου οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Αυτοί οι ισχυρισμοί αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Μια σχετική πιθανότητα, λέει ο Glassman, είναι ότι ο ρόλος φαίνεται εξαιρετικά δύσκολος.

«Υποθέτω ότι δεν υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που φωνάζουν να αναλάβουν αυτή τη δουλειά σε αυτό το στάδιο της πανδημίας», λέει.

Αυτό που είναι ασυνήθιστο για τη δεύτερη υποψηφιότητα του Τέντρος είναι ότι η πατρίδα του, η Αιθιοπία, δεν τον πρότεινε.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο Tedros θρηνεί για την επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και του λαού στη βόρεια περιοχή Tigray της χώρας, από όπου κατάγεται. 

«Ανησυχώ για τη χώρα μου», είπε σε συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ στις 28 Δεκεμβρίου.

«Έχω πολλούς συγγενείς εκεί, συμπεριλαμβανομένου του μικρότερου αδελφού μου, και δεν ξέρω πού βρίσκονται».

Παρόλα αυτά, ο Tedros είναι ο πρώτος υποψήφιος στην ιστορία του ΠΟΥ που ορίστηκε από περισσότερες από δύο δωδεκάδες χώρες, κάτι που μιλά για τη δημοτικότητά του – ή ίσως για την επιθυμία του κόσμου για σταθερή ηγεσία.

«Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, θα ήταν δύσκολο να σκεφτούμε την αλλαγή του γενικού διευθυντή», λέει ο Youngmee Jee, διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Pasteur στο Seongnam της Νότιας Κορέας.

doi: https://doi.org/10.1038/d41586-022-00019-4

Υγεία & πολιτική

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δεν αναστέλλονται τελικά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως αποφάσισαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Η απόφαση των γιατρών ελήφθη υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση των χειρουργών «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ […]

22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

Τις καταγγελίες των εργαζομένων αναφορικά με το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού διέψευσε η Διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Με ανακοίνωσή του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά», Σαράντος Ευσταθόπουλος, χαρακτηρίζει «fake news» τους ισχυρισμούς εργαζομένων που μιλούσαν για «κλείσιμο» της Μονάδας Μαστού και υποστηρίζει πως αυτή «λειτουργεί κανονικά». H ανακοίνωση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» «Επειδή τις τελευταίες […]

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού
18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»
03.10.2023

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)
29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη
13.09.2023

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή
06.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού