Υγεία & πολιτική

ΠΟΥ: Ο Τέντρος είναι είναι ο μόνος υποψήφιος για την ηγεσία εν μέσω πανδημίας COVID

ΠΟΥ: Ο Τέντρος είναι είναι ο μόνος υποψήφιος για την ηγεσία εν μέσω πανδημίας COVID

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είναι σίγουρο ότι θα ηγηθεί του οργανισμού για δεύτερη θητεία, από το 2022 έως το 2027, επειδή είναι ο μόνος υποψήφιος στην κούρσα.

 Διαδικαστικά, στις 25 Ιανουαρίου, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ αναμένεται να τον προτείνει για επανεκλογή τον Μάιο.

Η πιθανή παράταση της ηγεσίας του συμβαίνει στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, καθώς η υπηρεσία υγείας συνεχίζει να συμβουλεύει τις χώρες για το πώς να περιορίσουν την καταστροφή του κορωνοϊού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διεκδικεί δεύτερη θητεία χωρίς αντίρρηση. 

Τυπικά, ωστόσο, πολλές χώρες προτείνουν υποψηφίους το έτος πριν από τις εκλογές. 

Οι εκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο, μια ετήσια συνάντηση εκπροσώπων από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ.

Φέτος, ο Τέντρος είναι ο μόνος υποψήφιος, με 28 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ευρωπαϊκών χωρών και 3 αφρικανικών χωρών, να τον υποστηρίζουν.

«Είναι βαθιά πεποίθηση της κυβέρνησής μου ότι ο Δρ Τέντρος, ο σημερινός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, βρίσκεται σε ιδανική θέση για να συνεχίσει», έγραψε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Κένυας Μουτάχι Κάγκουε σε μια επιστολή διορισμού .

Η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 160 άλλες χώρες δεν πρότειναν κανέναν.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια μέτρια ψήφος εμπιστοσύνης στον Tedros, μια αναγνώριση ότι ένας ανταγωνιστής δεν θα επικρατούσε ή ένα θέμα πρακτικότητας πανδημίας“, λένε στο Nature ερευνητές Παγκόσμιας Υγείας .

Η Amanda Glassman, εκτελεστική αντιπρόεδρος στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης στην Ουάσιγκτον, λέει: «Γενικά, δεν θέλετε να αλλάξετε ηγεσία σε έναν πόλεμο».

Στο τιμόνι

Εναντίον πέντε υποψηφίων, ο Tedros κέρδισε τις εκλογές για τον Γενικό Διευθυντή το 2017, και έγινε ο πρώτος Αφρικανός που ηγήθηκε του ΠΟΥ από την ίδρυσή του το 1948.

Άφησε γρήγορα τη σφραγίδα του δημιουργώντας το πρώτο επιστημονικό τμήμα του ΠΟΥ και επεκτείνοντας το πρόγραμμά του για να ανταποκριθεί σε εστίες μολυσματικών ασθενειών και άλλες έκτακτες ανάγκες υγείας.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δοκιμάστηκαν σχεδόν αμέσως μετά το ξέσπασμα του Έμπολα σε μια περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό που πλήττεται από συγκρούσεις το 2018, όπου ο ΠΟΥ ανταποκρίθηκε επιτόπου για δύο χρόνια και βοήθησε στη διοργάνωση μελετών για τη δοκιμή ενός νέου εμβολίου και θεραπειών για τον Έμπολα. .

Αυτό το ξέσπασμα ήταν σε εξέλιξη, όταν η Κίνα ανέφερε αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν COVID-19 τον Δεκέμβριο του 2019.

Υποσχέθηκε επίσης να μεταρρυθμίσει τον Οργανισμό – μια ενέργεια που ζήτησαν οι ηγέτες της κυβέρνησης και οι ερευνητές της Παγκόσμιας Υγείας μετά την αξιολόγηση της απόδοσης του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

«Η δουλειά μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί»έγραψε ο Τέντρος σε μια δήλωση εκφράζοντας την επιθυμία του για επανεκλογή. 

«Αφού είδα από κοντά την ανταπόκριση του κόσμου στην πανδημία, έχω μια μοναδική κατανόηση της δυναμικής που μας έφερε εδώ που βρισκόμαστε».

-Παραμονή στην πορεία

Το ότι ο Τέντρος θα αγκαλιαζόταν ως ηγέτης για δεύτερη θητεία δεν ήταν δεδομένο.

Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, ορισμένοι ερευνητές επέκριναν την καθυστερημένη δημόσια προειδοποίηση του ΠΟΥ ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 θα μπορούσε να εξαπλωθεί στον αέρα και αρκετοί ηγέτες κατηγόρησαν τον ΠΟΥ ότι δεν ήταν πιο σκληρός με την Κίνα για την έλλειψη διαφάνειας στην έγκαιρη αναφορά. περιπτώσεις COVID-19 και σε συνεργασία με έρευνες προέλευσης COVID-19.

Αυτό κορυφώθηκε τον Μάιο του 2020, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρούσαν από τον οργανισμό λόγω της υποτιθέμενης επιείκειάς τους με την Κίνα.

(Η ένταξη των ΗΠΑ αποκαταστάθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πέρυσι.)

Εν τω μεταξύ, Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια με τον Τέντρος πέρυσι, αφού είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να επιτρέψει μια βαθύτερη έρευνα για την προέλευση του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να διέρρευσε από ένα εργαστήριο εκεί.

Παρά τη δυσαρέσκεια, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Κίνα παρουσίασαν αμφισβητία στην ηγεσία του Tedros. 

Ένας πιθανός λόγος, προτείνει ο Bollyky, είναι ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες κατανοούν τα περιορισμένα εργαλεία που έχουν στη διάθεση των διευθυντών του ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός έχει ελάχιστη δύναμη να επιβάλει τις συστάσεις του και η έντονη κριτική στα ισχυρά κράτη μέλη έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική.

Ένα παράδειγμα αυτού του περιορισμένου ελέγχου παρουσιάστηκε πέρυσι.

Ο Τέντρος ζήτησε επανειλημμένα από τα πλούσια έθνη να υποστηρίξουν την ισοτιμία εμβολίων δίνοντας δόσεις, μοιράζοντας διπλώματα ευρεσιτεχνίας εμβολίων για τον COVID-19 και καθυστερώντας τις αναμνηστικές βολές έως ότου οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Αυτοί οι ισχυρισμοί αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Μια σχετική πιθανότητα, λέει ο Glassman, είναι ότι ο ρόλος φαίνεται εξαιρετικά δύσκολος.

«Υποθέτω ότι δεν υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που φωνάζουν να αναλάβουν αυτή τη δουλειά σε αυτό το στάδιο της πανδημίας», λέει.

Αυτό που είναι ασυνήθιστο για τη δεύτερη υποψηφιότητα του Τέντρος είναι ότι η πατρίδα του, η Αιθιοπία, δεν τον πρότεινε.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο Tedros θρηνεί για την επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και του λαού στη βόρεια περιοχή Tigray της χώρας, από όπου κατάγεται. 

«Ανησυχώ για τη χώρα μου», είπε σε συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ στις 28 Δεκεμβρίου.

«Έχω πολλούς συγγενείς εκεί, συμπεριλαμβανομένου του μικρότερου αδελφού μου, και δεν ξέρω πού βρίσκονται».

Παρόλα αυτά, ο Tedros είναι ο πρώτος υποψήφιος στην ιστορία του ΠΟΥ που ορίστηκε από περισσότερες από δύο δωδεκάδες χώρες, κάτι που μιλά για τη δημοτικότητά του – ή ίσως για την επιθυμία του κόσμου για σταθερή ηγεσία.

«Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, θα ήταν δύσκολο να σκεφτούμε την αλλαγή του γενικού διευθυντή», λέει ο Youngmee Jee, διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Pasteur στο Seongnam της Νότιας Κορέας.

doi: https://doi.org/10.1038/d41586-022-00019-4

Υγεία & πολιτική

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Και χωρίς να περιλαμβάνονται οι νεκροί της Κίνας στη σχετική έρευνα!

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!

Πώς σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας ο Έλον Μασκ

H έρευνα Γερμανών ειδικών που απέδειξαν ότι ο κορονοϊός γεννήθηκε σε εργαστήριο και φρόντισαν να την εξαφανίσουν!
14.03.2025

H έρευνα Γερμανών ειδικών που απέδειξαν ότι ο κορονοϊός γεννήθηκε σε εργαστήριο και φρόντισαν να την εξαφανίσουν!

Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση προσδόκιμου ζωής την περίοδο 2019-2021 στις χώρες της ΕΕ
19.02.2025

Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση προσδόκιμου ζωής την περίοδο 2019-2021 στις χώρες της ΕΕ

Φάρμακα: Καταργείται η ταινία γνησιότητας – Ξεκινά το νέο σύστημα του HMVO
10.02.2025

Φάρμακα: Καταργείται η ταινία γνησιότητας – Ξεκινά το νέο σύστημα του HMVO

Σοβαρές καταγγελίες στο νοσοκομείο Ηρακλείου: «Περιμέναμε 9 ώρες για να μπει στη ΜΕΘ»
10.02.2025

Σοβαρές καταγγελίες στο νοσοκομείο Ηρακλείου: «Περιμέναμε 9 ώρες για να μπει στη ΜΕΘ»

Τo φιάσκο της Covid-19 διαλύει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Αποχώρησε η Αργεντινή – Ποιες χώρες ακολουθούν
06.02.2025

Τo φιάσκο της Covid-19 διαλύει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Αποχώρησε η Αργεντινή – Ποιες χώρες ακολουθούν

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Άδειο από ιατρικό προσωπικό την ώρα του φόβου για μεγάλο σεισμό
05.02.2025

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Άδειο από ιατρικό προσωπικό την ώρα του φόβου για μεγάλο σεισμό

ΠΣΦ: Να γίνει πράξη η διακίνηση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία
21.01.2025

ΠΣΦ: Να γίνει πράξη η διακίνηση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία

Μεσολόγγι: ΕΔΕ σε νοσοκομείο επειδή εργαζόμενοι αποκάλυψαν παρατυπίες – «Δίπλα από τη μονάδα αιμοκάθαρσης βρίσκεται το νεκροτομείο»
15.01.2025

Μεσολόγγι: ΕΔΕ σε νοσοκομείο επειδή εργαζόμενοι αποκάλυψαν παρατυπίες – «Δίπλα από τη μονάδα αιμοκάθαρσης βρίσκεται το νεκροτομείο»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

02.05.2025

Το γνωρίζατε; – Για ποιον λόγο υπάρχουν λευκά και καφέ αυγά

Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες με διαφορετικές επίσης χρωστικές ιδιότητες στο κέλυφός τους

02.05.2025

Μακιαβελικές προσωπικότητες: Οι γοητευτικοί «στρατηγοί» της καθημερινότητας

Τι κρύβεται πίσω από το χαμόγελο κάποιου που ξέρει πάντα τι να πει, πότε να το πει και ποιον να κερδίσει

Τι είναι η σκοτεινή ενσυναίσθηση και πώς να την αντιμετωπίσετε
02.05.2025

Τι είναι η σκοτεινή ενσυναίσθηση και πώς να την αντιμετωπίσετε

Επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς να πλύνετε σωστά τα δόντια σας – Η σειρά έχει σημασία
02.05.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς να πλύνετε σωστά τα δόντια σας – Η σειρά έχει σημασία

Πρωινοί τύποι: Τα 7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αρχίζουν την ημέρα τους πριν ανατείλει ο ήλιος
02.05.2025

Πρωινοί τύποι: Τα 7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αρχίζουν την ημέρα τους πριν ανατείλει ο ήλιος

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Γιατί το χασμουρητό είναι επικίνδυνο για την υγεία
02.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Γιατί το χασμουρητό είναι επικίνδυνο για την υγεία

Δείτε πώς οι μπανάνες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης
02.05.2025

Δείτε πώς οι μπανάνες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης
02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν
30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής
30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής