Υγεία & πολιτική

Κ. Μητσοτάκης-Ηράκλειο: Μετά βεβαιότητας λέω ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει

Κ. Μητσοτάκης-Ηράκλειο: Μετά βεβαιότητας λέω ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά το Ρέθυμνο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό για τον αγώνα που δίνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη μάχη.

Δεν χωρούν ούτε ψεύτικοι διχασμοί, ούτε κομματικές παρωπίδες.

Κάνουμε μαζί μία προσπάθεια να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση και όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στου χώρους του ΠΑΓΝΗ, συνομίλησε με ασθενείς, ενημερώθηκε στον προθάλαμο της νέας ΜΕΘ για τη λειτουργία της και στη συνέχεια είχε σύσκεψη με επιτελικά στελέχη του νοσοκομείου και της ευρύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας της Κρήτης στο κεντρικό αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

«Στην Κρήτη εφαρμόστηκε το μέτρο των εμβολιασμών με κινητές μονάδες, με πολύ θετικά αποτελέσματα, δίνοντας το έναυσμα να τους επεκτείνουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Σε συνεννόηση με το υπουργείο (Υγείας), μπορούμε να ξεκινήσουμε και εδώ από την Κρήτη να στέλνουμε κινητές μονάδες και σε μεγάλα ξενοδοχεία.

Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, να μπορούν να πηγαίνουν οι μονάδες, να εμβολιάζουν μαζικά εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους φιλοξενίας, έτσι ώστε να γλιτώνουν και οι εργαζόμενοι τον μπελά και την ταλαιπωρία να πηγαίνουν οι ίδιοι – ενδεχομένως να μην ταιριάζει και με τους ρυθμούς δουλειάς τους.

Να δοκιμάσουμε και αυτό ώστε να πείσουμε και τους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα» είπε.

«Θα τα καταφέρουμε και εδώ στην Κρήτη, να ελέγξουμε αυτό το τέταρτο κύμα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι καταγράφονται σημαντικές τάσεις σταθεροποίησης.

Μιλώντας ευρύτερα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ανέφερε ότι «σήμερα θα ξεπεράσουμε τα 110.000 τεστ» και ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες στην Ευρώπη που κάνουν τα περισσότερα τεστ, τα οποία, όπως τόνισε, «είναι εξαιρετικά σημαντικά».

«Και μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει.

Η οικονομία και η κοινωνία θα εξακολουθεί να δουλεύει, θα πρέπει να τηρούμε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας και θα είμαστε αυστηροί σε αυτά τα λίγα τα οποία ζητάμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Καθώς βγαίνουμε πια από την πανδημία, το ΕΣΥ έχει κληρονομιά ουσιαστικά τον διπλάσιο αριθμό εντατικών σε σχέση με αυτές που είχε πριν» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι “σήμερα οι ασθενείς οι οποίοι διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο των δηλώσεων για τον εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη:

«Όταν μιλάμε για έναν εξορθολογισμένο υγειονομικό χάρτη της χώρας, αυτό ακριβώς εννοούμε: Ποιος κάνει τι και πού.

Αν χρειαζόμαστε νοσοκομεία τα οποία κάνουν τα ίδια πράγματα σε μια πολύ κοντινή απόσταση ή αν πρέπει να κάνουμε μια διαφοροποίηση, να δούμε ζητήματα όπως που βάζουμε την ημερήσια νοσηλεία, που βάζουμε το τεχνητό νεφρό, παραδείγματος χάρη» ανέφερε.

Στο ΠΑΓΝΗ, όπως και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Νοσοκομείο Χανίων, δημιουργήθηκαν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ μέσω της Δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Επίσης, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου είναι το πρώτο νοσοκομείο στο οποίο τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών, ενώ η δωρεά από το Ίδρυμα του απεικονιστικού PET-CT έχει ως στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Κατά τη σύσκεψη, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, καθηγητής Νικόλαος Τζανάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεθοδολογία και στον τρόπο λειτουργίας που ακολουθεί η επιστημονική ομάδα της οποίας προΐσταται, ευχαριστώντας για την υποστήριξη που αυτή η ομάδα απολαμβάνει.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Γεώργιος Χαλκιαδάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο σημαντικό επίτευγμα της αύξησης των ΜΕΘ του νοσοκομείου και στην επικείμενη εγκατάσταση του PET-CT για τους ογκολογικούς ασθενείς η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Στη συνέχεια, η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Μπουρμπουδάκη, στάθηκε στην ενίσχυση των νοσοκομείων με νέο μόνιμο και επικουρικό προσωπικό αλλά και στη λειτουργία των κινητών μονάδων εμβολιασμού που ξεκίνησε από την Κρήτη.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σημείωσε την ενίσχυση της Κρήτης με την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών και στην προμήθεια νέων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που ήδη προχωράει.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ζήτησε να συνεχιστεί η κεντρική στήριξη και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε η Κρήτη να έχει μια ολοένα και πιο σύγχρονη δημόσια υγεία την επόμενη δεκαετία, στο επίπεδο της Ευρώπης, με δεδομένο και το μεγάλο αριθμό τουριστών που προσελκύει από όλο τον κόσμο.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
3

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

26.10.2026

Fractional laser: Η θεραπεία που «ξυπνά» ξανά το κολλαγόνο της επιδερμίδας

Ανάπλαση με ελεγχόμενη δράση

25.10.2026

Αποκάλυψη της Φαίης Σκορδά: «Ο γάμος θα γίνει σύντομα, δε θα το κρύψω» (βίντεο)

Βρίσκεται σε σχέση με τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Αθανασιάδη

Pilates: 9 τρόποι με τους οποίους μπορεί να βελτιώσει την ερωτική ζωή
25.10.2026

Pilates: 9 τρόποι με τους οποίους μπορεί να βελτιώσει την ερωτική ζωή

Το λάθος που κάνουμε όταν γνωρίζουμε κάποιον – Ο εγκέφαλος αποφασίζει σε κλάσματα δευτερολέπτου
24.10.2026

Το λάθος που κάνουμε όταν γνωρίζουμε κάποιον – Ο εγκέφαλος αποφασίζει σε κλάσματα δευτερολέπτου

Νικολέτα Ράλλη: «Ξενίζουν όταν τους λέω ότι μένω στο ίδιο σπίτι με τον πρώην σύζυγό μου» (βίντεο)
23.10.2026

Νικολέτα Ράλλη: «Ξενίζουν όταν τους λέω ότι μένω στο ίδιο σπίτι με τον πρώην σύζυγό μου» (βίντεο)

Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Δείτε πώς μπορεί να ανέβει και τι πρέπει να κάνετε
21.10.2026

Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Δείτε πώς μπορεί να ανέβει και τι πρέπει να κάνετε

Μια χούφτα την ημέρα αρκεί: Οι ξηροί καρποί που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης
21.10.2026

Μια χούφτα την ημέρα αρκεί: Οι ξηροί καρποί που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης

Μαγνήσιο: Ποια μορφή να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας – Τα οφέλη και οι παρενέργειες
21.10.2026

Μαγνήσιο: Ποια μορφή να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας – Τα οφέλη και οι παρενέργειες

Καρκίνος: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εκτιμά την επιβίωση ασθενών από μία selfie
21.10.2026

Καρκίνος: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εκτιμά την επιβίωση ασθενών από μία selfie

Αλτσχάιμερ: Πώς δύο ασθενείς βελτίωσαν θεαματικά την υγεία τους αλλάζοντας τρόπο ζωής (βίντεο)
21.10.2026

Αλτσχάιμερ: Πώς δύο ασθενείς βελτίωσαν θεαματικά την υγεία τους αλλάζοντας τρόπο ζωής (βίντεο)