Υγεία & πολιτική

Τ. Παναγιωτόπουλος: Πίεση από ΜΜΕ-κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε με την COVID

Τ. Παναγιωτόπουλος: Πίεση από ΜΜΕ-κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε με την COVID

«Υπήρξε μια πίεση από πολλά Μέσα Ενημέρωσης και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορωνοϊό, αυτό ήταν μέγα λάθος» δήλωσε, στο Πρώτο Πρόγραμμα (91,6 και 105,8) ο παιδίατρος-επιδημιολόγος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Έγινε πέρσι και έγινε και το Πάσχα, με την περίφημη κουβέντα “Πάσχα στο χωριό“.

Σαν να τελειώνουμε, που όλοι το θέλουμε, αλλά να κάνουμε την επιθυμία μας πραγματικότητα είναι ό,τι πιο ανόητο υπάρχει”, τόνισε. 

Για την μάσκα 

Στην συνέχεια ανέφερε τα εξής:  «Οι ακριβείς συστάσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ήταν πολύ πιο μακριά από το “τελειώσαμε με τις μάσκες” ή πολύ περισσότερο “πετάμε τις μάσκες”, οι οποίες είναι σύμμαχος, ακόμα και αν αποφασιστεί να φύγουν, δεν θα τις πετάξουμε.

Κυριάρχησε αυτό το μήνυμα σε πολλά μέσα ενημέρωσης, πολύ λανθασμένα και πληρώνουμε ένα μέρος αυτή την στιγμή».

«Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, συνεχίζουμε να τις φοράμε σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και περισσότερο.

Όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, μπορούμε να μην τις χρησιμοποιούμε. Όλα αυτά δεν ισοδυναμούν με το “τελειώνουμε με τις μάσκες“, συμβούλευσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Επικοινωνιακή πολιτική για το εμβολιασμό

Σε ότι αφορά  την επικοινωνιακή διαχείριση και την προσπάθεια πειθούς για την ανάγκη του εμβολιασμού, ο καθηγητής σημείωσε πως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα κι ότι «ο αυτόματος πιλότος βοηθάει.

“Εδιοίκηση με έναν επιχειίδα ότι θα εμπλακεί η αυτορησιακό τρόπο, όχι ουσιαστικά.

Στα νοσοκομεία πρέπει να γίνει κουβέντα ένας προς έναν.

Η μεγάλη πλειονότητα έχουν ένα συγκεκριμένο ζήτημα γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο δισταγμός τους. Για παράδειγμα, σε σχέση με το κατά πόσο επηρεάζει τις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί,  η αρχική επιφύλαξη έχει προ πολλού αρθεί.

Μάλιστα το, αντίθετο, αν μια γυναίκα έγκυος κολλήσει COVID-19, κινδυνεύει περισσότερο».

Για τον εμβολιασμό στα παιδιά 

Σε σχέση με τον εμβολιασμό στα παιδιά και συγκεκριμένα στις ηλικίες 15-17 ετών, οι συστάσεις της επιτροπής-, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι τα παιδιά άνω των 15 ετών μπορούν και πρέπει να εμβολιάζονται, γιατί τα οφέλη υπερτερούν των προβλημάτων. Είναι χρήσιμο ο καθένας να μιλήσει με τον γιατρό που τα παρακολουθεί, να σταθμίσουν τα συν και τα πλην.

Στα πλην είναι η παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας, που περνάει χωρίς προβλήματα και χωρίς κάποια παρέμβαση.

Νομίζω ότι και τα παιδιά πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αυτή είναι και η σύσταση της επιτροπής» τόνισε π  κ. Παναγιωτόπουλος.

Στην συνέχεια  είπε]ς «σε αυτή την φάση οφείλουμε να εστιάζουμε περισσότερο στον εμβολιασμό των μεγαλύτερων, καθώς είναι πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος, όλοι μπορούν πιο εύκολα να μολυνθούν.

Aκόμα δεν έχουμε τα δεδομένα, αν τείνει να κυριαρχήσει το νέο στέλεχος Δέλτα, αλλά είναι πολύ πιθανό.

Όπου έχει βάλει πόδι το Δέλτα, σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει επικρατήσει.

Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η νόσος με τη Δέλτα είναι ηπιότερη από τις προηγούμενες.

Επειδή έχουν μολυνθεί νεότερα άτομα, που νοσούν ηπιότερα, δεν έχουμε βαρύτερες περιπτώσεις, όχι επειδή είναι πιο ήπιο το στέλεχος.

Το κύριο θέμα της εποχής είναι ότι τα άτομα 50 ετών και άνω πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Όποιος προπαγανδίζει ότι πρέπει να περιμένουμε, φέρνει μεγάλο βάρος» είπε, τονίζοντας πως ήδη έχουν γίνει πάνω από 3 δισ. εμβόλια σε όλον τον κόσμο.

Αναφορικά με την πιθανότητα νέων lockdown και πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως «σε μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση δεν αποκλείεται τίποτα, πρέπει να αξιοποιήσουμε και την εμπειρία άλλων χωρών και τη δική μας για δυνατότητα πιο στοχευμένων μέτρων.

Τα οριζόντια μέτρα μαρτυρούν μια αδυναμία να εφαρμοστούν μέτρα που χτυπούν πιο πολύ στην καρδιά και δεν διαλύουν την όλη κοινωνική, οικονομική  και εεκπαιδευτική ζωή. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να συζητηθούν σε σχέση με τα σχολεία

Είμαστε από τις χώρες που έκλεισαν τα σχολεία το μεγαλύτερο διάστημα.

Το μείγμα αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να λειτουργούν τα σχολεία δια ζώσης, γιατί έχει βρεθεί ότι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στο μαθησιακό κομμάτι είναι πάρα πολύ σοβαρά».

Οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου σχολιάστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που επέκριναν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της πανδημίας.

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

02.09.2026

Το μοναδικό πράγμα που μετάνιωσε ο Τράβις Κέλσι στον γάμο του με την Τ.Σουίφτ: «Φίλε αυτό θα το άλλαζα» (βίντεο)

«Ένιωσα ότι όλα έγιναν μέσα σε μια στιγμή», είπε χαρακτηριστικά

02.09.2026

H Δανάη Μπάρκα είναι έγκυος – Η ανάρτησή της με φουσκωμένη κοιλίτσα (φωτο)

«Καλό μήνα…κι από τους τρεις μας!», έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή της

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία
01.09.2026

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε
31.08.2026

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε

Πρώτο ραντεβού: Ποιος πληρώνει τελικά; Η ακρίβεια αλλάζει τους κανόνες του φλερτ
31.08.2026

Πρώτο ραντεβού: Ποιος πληρώνει τελικά; Η ακρίβεια αλλάζει τους κανόνες του φλερτ

Δείτε τι να κάνετε αν το παιδί σας κλαίει ασταμάτητα μέσα σε εστιατόριο και δεν θέλετε να σας «χαλάσει» την έξοδο
29.08.2026

Δείτε τι να κάνετε αν το παιδί σας κλαίει ασταμάτητα μέσα σε εστιατόριο και δεν θέλετε να σας «χαλάσει» την έξοδο

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;
28.08.2026

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;
28.08.2026

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;

«Αθόρυβη» απειλή για τα νεφρά: Τα πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
28.08.2026

«Αθόρυβη» απειλή για τα νεφρά: Τα πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Είσαστε άνω των 55; – Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ!
28.08.2026

Είσαστε άνω των 55; – Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ!