Υγεία & πολιτική

Τ. Παναγιωτόπουλος: Πίεση από ΜΜΕ-κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε με την COVID

Τ. Παναγιωτόπουλος: Πίεση από ΜΜΕ-κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε με την COVID

«Υπήρξε μια πίεση από πολλά Μέσα Ενημέρωσης και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορωνοϊό, αυτό ήταν μέγα λάθος» δήλωσε, στο Πρώτο Πρόγραμμα (91,6 και 105,8) ο παιδίατρος-επιδημιολόγος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Έγινε πέρσι και έγινε και το Πάσχα, με την περίφημη κουβέντα “Πάσχα στο χωριό“.

Σαν να τελειώνουμε, που όλοι το θέλουμε, αλλά να κάνουμε την επιθυμία μας πραγματικότητα είναι ό,τι πιο ανόητο υπάρχει”, τόνισε. 

Για την μάσκα 

Στην συνέχεια ανέφερε τα εξής:  «Οι ακριβείς συστάσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ήταν πολύ πιο μακριά από το “τελειώσαμε με τις μάσκες” ή πολύ περισσότερο “πετάμε τις μάσκες”, οι οποίες είναι σύμμαχος, ακόμα και αν αποφασιστεί να φύγουν, δεν θα τις πετάξουμε.

Κυριάρχησε αυτό το μήνυμα σε πολλά μέσα ενημέρωσης, πολύ λανθασμένα και πληρώνουμε ένα μέρος αυτή την στιγμή».

«Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, συνεχίζουμε να τις φοράμε σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και περισσότερο.

Όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, μπορούμε να μην τις χρησιμοποιούμε. Όλα αυτά δεν ισοδυναμούν με το “τελειώνουμε με τις μάσκες“, συμβούλευσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Επικοινωνιακή πολιτική για το εμβολιασμό

Σε ότι αφορά  την επικοινωνιακή διαχείριση και την προσπάθεια πειθούς για την ανάγκη του εμβολιασμού, ο καθηγητής σημείωσε πως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα κι ότι «ο αυτόματος πιλότος βοηθάει.

“Εδιοίκηση με έναν επιχειίδα ότι θα εμπλακεί η αυτορησιακό τρόπο, όχι ουσιαστικά.

Στα νοσοκομεία πρέπει να γίνει κουβέντα ένας προς έναν.

Η μεγάλη πλειονότητα έχουν ένα συγκεκριμένο ζήτημα γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο δισταγμός τους. Για παράδειγμα, σε σχέση με το κατά πόσο επηρεάζει τις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί,  η αρχική επιφύλαξη έχει προ πολλού αρθεί.

Μάλιστα το, αντίθετο, αν μια γυναίκα έγκυος κολλήσει COVID-19, κινδυνεύει περισσότερο».

Για τον εμβολιασμό στα παιδιά 

Σε σχέση με τον εμβολιασμό στα παιδιά και συγκεκριμένα στις ηλικίες 15-17 ετών, οι συστάσεις της επιτροπής-, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι τα παιδιά άνω των 15 ετών μπορούν και πρέπει να εμβολιάζονται, γιατί τα οφέλη υπερτερούν των προβλημάτων. Είναι χρήσιμο ο καθένας να μιλήσει με τον γιατρό που τα παρακολουθεί, να σταθμίσουν τα συν και τα πλην.

Στα πλην είναι η παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας, που περνάει χωρίς προβλήματα και χωρίς κάποια παρέμβαση.

Νομίζω ότι και τα παιδιά πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αυτή είναι και η σύσταση της επιτροπής» τόνισε π  κ. Παναγιωτόπουλος.

Στην συνέχεια  είπε]ς «σε αυτή την φάση οφείλουμε να εστιάζουμε περισσότερο στον εμβολιασμό των μεγαλύτερων, καθώς είναι πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος, όλοι μπορούν πιο εύκολα να μολυνθούν.

Aκόμα δεν έχουμε τα δεδομένα, αν τείνει να κυριαρχήσει το νέο στέλεχος Δέλτα, αλλά είναι πολύ πιθανό.

Όπου έχει βάλει πόδι το Δέλτα, σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει επικρατήσει.

Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η νόσος με τη Δέλτα είναι ηπιότερη από τις προηγούμενες.

Επειδή έχουν μολυνθεί νεότερα άτομα, που νοσούν ηπιότερα, δεν έχουμε βαρύτερες περιπτώσεις, όχι επειδή είναι πιο ήπιο το στέλεχος.

Το κύριο θέμα της εποχής είναι ότι τα άτομα 50 ετών και άνω πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Όποιος προπαγανδίζει ότι πρέπει να περιμένουμε, φέρνει μεγάλο βάρος» είπε, τονίζοντας πως ήδη έχουν γίνει πάνω από 3 δισ. εμβόλια σε όλον τον κόσμο.

Αναφορικά με την πιθανότητα νέων lockdown και πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως «σε μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση δεν αποκλείεται τίποτα, πρέπει να αξιοποιήσουμε και την εμπειρία άλλων χωρών και τη δική μας για δυνατότητα πιο στοχευμένων μέτρων.

Τα οριζόντια μέτρα μαρτυρούν μια αδυναμία να εφαρμοστούν μέτρα που χτυπούν πιο πολύ στην καρδιά και δεν διαλύουν την όλη κοινωνική, οικονομική  και εεκπαιδευτική ζωή. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να συζητηθούν σε σχέση με τα σχολεία

Είμαστε από τις χώρες που έκλεισαν τα σχολεία το μεγαλύτερο διάστημα.

Το μείγμα αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να λειτουργούν τα σχολεία δια ζώσης, γιατί έχει βρεθεί ότι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στο μαθησιακό κομμάτι είναι πάρα πολύ σοβαρά».

Οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου σχολιάστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που επέκριναν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της πανδημίας.

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

06.05.2026

Νέο κρούσμα χανταϊού: Άνδρας που είχε αποβιβαστεί από το κρουαζιερόπλοιο νοσηλεύεται στη Ζυρίχη

Το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού εντοπίστηκε σε κρούσματα στο MV Hondius

06.05.2026

Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Εντοπίστηκε στέλεχος που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο!

Φόβοι για ένα εφιαλτικό σενάριο μετάδοσης ενός ακραίως φονικού ιού σε όλο τον πλανήτη

Χαμηλό οξυγόνο αίμα: Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης
06.05.2026

Χαμηλό οξυγόνο αίμα: Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης

Οι ιοί που μεταδίδονται πιο εύκολα στα κρουαζιερόπλοια: Η περίπτωση του χανταϊού με τους τρεις νεκρούς
06.05.2026

Οι ιοί που μεταδίδονται πιο εύκολα στα κρουαζιερόπλοια: Η περίπτωση του χανταϊού με τους τρεις νεκρούς

Ο ύπνος με το φως αναμμένο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη
06.05.2026

Ο ύπνος με το φως αναμμένο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη

Nέα έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αυγών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ!
06.05.2026

Nέα έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αυγών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ!

Μπεατρίζ Φλαμίν: Η γυναίκα που έμεινε μέσα σε σπηλιά και στο απόλυτο σκοτάδι για 500 ημέρες!
06.05.2026

Μπεατρίζ Φλαμίν: Η γυναίκα που έμεινε μέσα σε σπηλιά και στο απόλυτο σκοτάδι για 500 ημέρες!

Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα χανταϊού και τους τρεις νεκρούς
06.05.2026

Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα χανταϊού και τους τρεις νεκρούς

Σε εφιάλτη εξελίσσεται ο χανταϊός: Τώρα ψάχνουν 80 επιβάτες αεροσκάφους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα!
06.05.2026

Σε εφιάλτη εξελίσσεται ο χανταϊός: Τώρα ψάχνουν 80 επιβάτες αεροσκάφους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα!

Χανταϊός: Θα είναι ο νέος COVID-19; – Αγωνία για το αν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο
05.05.2026

Χανταϊός: Θα είναι ο νέος COVID-19; – Αγωνία για το αν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο