Υγεία & πολιτική

Σύσταση για self test στις μετακινήσεις και όχι υποχρεωτικό rapid κατέληξε η κυβέρνηση

Σύσταση για self test στις μετακινήσεις και όχι υποχρεωτικό rapid κατέληξε η κυβέρνηση

Σύσταση για διενέργεια self test στις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο.

Για την  επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους, όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή λοιμωξιολόγων είχε εισηγηθεί υποχρεωτικό rapid test για αυτούς που γυρίζουν από τις διακοπές τους στη νησιωτική χώρα

Ερωτηθείς σχετικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων διευκρίνισε πως στην επιτροπή ειδικών έγινε συζήτηση σχετικά με τις επιστροφές από τα νησιά με χρήση αρνητικού rapid test, ωστόσο, ανέφερε ότι” για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση σχετικά με τη δυνατότητα testing στα νησιά”

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται:

 α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

 β) ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

 γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

-Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

-Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή, ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου.

-Επίσης, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο.

Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

 Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) Όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Επιπλέον υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Αποκλειστικά με καθήμενους από σήμερα οι χώροι διασκέδασης

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι καταγράφεται επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, με αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των πολιτών που προσβάλλονται από τον ιό, προσθέτοντας ότι σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων σχετίζεται με τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο, καθώς και με χώρους διασκέδασης, όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση του Εθνικού Κέντρου Ανάλυσης Δεδομένων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για το λόγο αυτό, προκειμένου να ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων, αναγκάστηκαν, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων διασκέδασης, υπενθυμίζοντας ότι από σήμερα θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση, από την αμέσως επόμενη ημέρα.

Κάθε παράβαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας – όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών – θα επιφέρει κύρωση, για μεν τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση (από την επόμενη ημέρα της παράβασης) για 7 ημέρες, για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση (από την επόμενη ημέρα της παράβασης) για 7 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες από την επόμενη της διαπίστωσης παράβασης.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε μέρα που περνάει, η επιθυμία να αφήσουμε επιτέλους πίσω μας την πανδημία όλο και μεγαλώνει – και ως εκ τούτου η τήρηση των υγειονομικών κανόνων μπορεί να φαντάζει πιο δύσκολη.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας.

Αλλά υπάρχει ο τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε: Με τον εμβολιασμό που είναι το όπλο μας.

Γιατί ο εμβολιασμός αποτελεί τη λύση, την ασπίδα απέναντι στην πανδημία, το μόνο δρόμο επιστροφής στην κανονικότητα. 

Και μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, κάνουμε τακτικά διαγνωστικά test και τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν μετά από την επιστροφή από τα νησιά, θα χρειάζεται rapid test προκειμένου να μετακινηθεί όποιος θέλει να επιστρέψειο κ. Χαρδαλιάς είπε, ότι “έγινε μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει μια διαβούλευση ώστε να δουν ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουν τα νησιά αυτά για το testing, έτσι ώστε να είναι σίγουροι πως ό,τι ανακοινώσουν θα μπορεί να υλοποιηθεί»

Σχετικά με τη χρήση της μάσκας, ανέφερε ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος έδωσε το πλαίσιο.

«Συζητήσεις γίνονται και ό,τι ανακοινώσεις υπάρξουν θα υπάρξουν από την κυβερνητική εκπρόσωπο.

Είναι πολύ λεπτό ζήτημα το οποίο συζητάμε σε κάθε επίπεδο, νομίζω ότι και το πόρισμα της επιτροπής παραπέμπει λίγο και δίνει και το πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθούμε.

Υπάρχει μία διαβούλευση και σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο των επιδημιολόγων μας, έτσι ώστε να έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση», κατέληξε.

Υγεία & πολιτική

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δεν αναστέλλονται τελικά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως αποφάσισαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Η απόφαση των γιατρών ελήφθη υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση των χειρουργών «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ […]

22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

Τις καταγγελίες των εργαζομένων αναφορικά με το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού διέψευσε η Διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Με ανακοίνωσή του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά», Σαράντος Ευσταθόπουλος, χαρακτηρίζει «fake news» τους ισχυρισμούς εργαζομένων που μιλούσαν για «κλείσιμο» της Μονάδας Μαστού και υποστηρίζει πως αυτή «λειτουργεί κανονικά». H ανακοίνωση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» «Επειδή τις τελευταίες […]

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού
18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»
03.10.2023

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)
29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη
13.09.2023

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή
06.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε