Υγεία & πολιτική

Self test: Εξαιρούνται από 1η Ιουλίου οι εμβολιασμένοι

Self test: Εξαιρούνται από 1η Ιουλίου οι εμβολιασμένοι

Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιουλίου, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ενώ αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, στις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους, στα self test αλλά και στην προοπτική εμβολιασμών σε παιδιά.

Μιλώντας σήμερα στο  Mega και σχετικά με τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, ο κ. Σκέρτσος απέρριψε κατηγορηματικά τον όρο «προνόμια» και εξήγησε ότι “αυτό το οποίο έχει συμβεί εδώ και ενάμισι χρόνο είναι ότι εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε ένα ύψιστο αγαθό: την υγεία των πολλών και ειδικά των πιο ευάλωτων.

Από τη στιγμή που εμβολιάζονται όμως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή“, ανέφερε προσθέτοντας:

Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων.

Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».

Κατ’ επέκταση όπως ανέφερε, εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.

Παράλληλα ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι “πρέπει για να μιλήσουμε για την επιστροφή σε κάποιες δραστηριότητες να εξασφαλίσουμε σαν απαραίτητη προϋπόθεση και συνθήκη την καθολικότητα στον εμβολιασμό.

Πρέπει δηλαδή όλοι οι πολίτες να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο εμβόλιο ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε μέτρα δημόσιας υγείας σαν αυτά που περιγράφετε.

Δεν είμαστε ακόμη εκεί».

Πρόσθεσε επίσης, ότιυπολογίζεται πως γύρω στο τέλος Ιουνίου, αφού την επόμενη εβδομάδα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 18+, θα έχουμε προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και από τα μέσα Ιουλίου και μετά θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο“.

Σε ερώτηση: Τι θα ισχύσει τελικά με τα self test όσον αφορά την υποχρεωτικότητα αλλά και τη διάθεσή τους, ο κ. Σκέρτσος έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Ξεκινήσαμε από τις 12 Απριλίου, έχουν διατεθεί έως σήμερα 27,5 εκατομμύρια self test σε 4,5 εκατομμύρια Έλληνες κι αυτό έχει βοηθήσει σε μία ραγδαία αποκλιμάκωση, με τη βοήθεια προφανώς και του εμβολιασμού και της ανοσίας που χτίζεται στον πληθυσμό, σε μια ραγδαία αποκλιμάκωση των θετικών κρουσμάτων COVID  (75% μέσα σε δύο μήνες πτώση στα κρούσματα, 65-70% πτώση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη θετικότητας)».

Ο υφυπουργός, ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς, ξεχωριστά και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που επί δύο μήνες, όπως ανέφερε- έχουν συντρέξει και έχουν βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια.

Από κει και πέρα επιμέρους παραφωνίες και παρεξηγήσεις μπορεί να υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο κι αυτό είναι κατανοητό.

Αλλά κάνουμε μία συμφωνία κυρίων εδώ και δύο μήνες.

Στις 19 του μήνα, ολοκληρώνεται αυτή η συμφωνία και είχαμε μία δήλωση από την πλευρά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι αποχωρούν από τη συμφωνία και αυτό πρέπει να ακουστεί”, εξήγησε, προσθέτοντας:

Από κει και πέρα όμως επειδή η Πολιτεία θέλει να συνεχίσει αυτή την πετυχημένη πολιτική και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνομιλούμε κι έχουμε καλέσει σε διάλογο την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών την επόμενη Τετάρτη για να δούμε αν θέλουν να συνεχίσουν να τα παρέχουν, όσο αυτό μπορεί να γίνει.

Για μας απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η συνεργασία με τους φαρμακοποιούς είναι η υπηρεσία να παρέχεται στο σύνολο της επικράτειας.

-Πρόβλημα με τον Σύλλογο Αχαΐας που σταμάτησε την διάθεση self tests 

Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα ο σύλλογος στην Αχαΐα έχει δηλώσει ότι σταματάει τη διάθεση.

Για μας αυτό είναι πρόβλημα.

Δεν θα αφήσουμε προφανώς ακάλυπτους τους πολίτες της Αχαΐας.

Έχουμε βρει άλλο τρόπο και θα διατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε σχολεία.

Λύσεις και κανάλια διανομής υπάρχουν και το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλιστεί η διάθεση στους δικαιούχους».

-Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από τον Ιούλιο

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σκέρτσος επισήμανε: “Μέχρι το τέλος του μήνα υπάρχει κάλυψη αφού η διανομή έγινε τώρα για τρεις εβδομάδες ώστε να μην επιβαρύνονται και τα φαρμακεία με πολλές επισκέψεις.

Για τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες διότι έχουμε πλέον πολύ υψηλότερο εμβολιασμό, πολύ χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο άρα μικρότερη ανάγκη για τόσο εκτεταμένο testing.

Με άλλα λόγια οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από τον Ιούλιο”.

-“Συνέπειες αρνητών για self test”- Πειθαρχικός έλεγχος -περιορισμός ή διακοπή του μισθού” με πιθανή προέκταση στην άρνηση εμβολιασμού

Σε ότι αφορά  τις συνέπειες σε τυχόν περιπτώσεις αρνητών εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς,  εξήγησε πως το πλαίσιο δεν έχει ακόμη τεθεί, αλλά θα τεθεί από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

Μιλάμε για κρατικούς δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και θα υπαχθούν στο πειθαρχικό δίκαιο που ορίζει αυτές τις διαδικασίες“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι «Υπάρχει ένα πρόπλασμα ποινών και κυρώσεων, το οποίο έχει τεθεί σε σχέση με τα self test, καθώς όποιος δεν το κάνει, ελέγχεται πειθαρχικά και υπάρχουν κυρώσεις όπως, περιορισμός ή διακοπή του μισθού.

Κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί και στην περίπτωση των εμβολιασμών“.

-Για την προοπτική εμβολιασμών σε παιδιά προτού ανοίξουν τα σχολεία

«Έχει υπάρξει η άδεια εμβολιασμού και των ανηλίκων σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες.

Θα ανοίξει και στην Ελλάδα κάποια στιγμή η δυνατότητα εμβολιασμού ανηλίκων, φυσικά πάντα σε προαιρετική, εθελοντική βάση», απάντησε ο κ. Σκέρτσος σε σχετική ερώτηση.

Ο υφυπουργός κλήθηκε να διευκρινίσει για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό: 

«Όσοι έχουν νοσήσει κι έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση δεν θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση.

Θα πρέπει να ακυρώσουν οι ίδιοι το ραντεβού τους. 

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον κ. Θεμιστοκλέους”, κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Υγεία & πολιτική

19.06.2025

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Οδηγούνται σε θανάτωση 1.400 ζώα

15.06.2025

Το Δημόσιο αποδίδει ευθύνη στον αστυνομικό για την καθυστέρηση διάγνωσης καρκίνου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

«Δεν αναζήτησε τη βιοψία»

Τζάνειο: «5% οι πιθανότητες» να επιβιώσει η 62χρονη – «Δεν την αναγνώρισα» λέει ο γιος της
06.06.2025

Τζάνειο: «5% οι πιθανότητες» να επιβιώσει η 62χρονη – «Δεν την αναγνώρισα» λέει ο γιος της

Τζάνειο: Νοσηλευτής χορήγησε σε 62χρονη ασθενή λάθος ομάδα αίματος! – Στη ΜΕΘ η γυναίκα με πολλαπλά εγκεφαλικά
06.06.2025

Τζάνειο: Νοσηλευτής χορήγησε σε 62χρονη ασθενή λάθος ομάδα αίματος! – Στη ΜΕΘ η γυναίκα με πολλαπλά εγκεφαλικά

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις υγείας από τον Δήμο Αθηναίων – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
29.05.2025

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις υγείας από τον Δήμο Αθηναίων – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Γ.Μαγιορκίνης για στρεπτόκοκκο: «Σε μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη»
26.05.2025

Γ.Μαγιορκίνης για στρεπτόκοκκο: «Σε μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη»

Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων ΗΠΑ (FDA): Επιβεβαιώνει τις θανατηφόρες παρενέργειες των εμβολίων κατά Covid-19!
22.05.2025

Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων ΗΠΑ (FDA): Επιβεβαιώνει τις θανατηφόρες παρενέργειες των εμβολίων κατά Covid-19!

Ξεκινά ο δωρεάν έλεγχος για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα – Διαβάστε πού θα γίνονται οι εξετάσεις
16.05.2025

Ξεκινά ο δωρεάν έλεγχος για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα – Διαβάστε πού θα γίνονται οι εξετάσεις

Υπόθεση φον ντερ Λάιεν: Εμβόλια mRNA της Pfizer – Κάποιοι πλούτισαν και εκατοντάδες χιλιάδες θάφτηκαν άδοξα
14.05.2025

Υπόθεση φον ντερ Λάιεν: Εμβόλια mRNA της Pfizer – Κάποιοι πλούτισαν και εκατοντάδες χιλιάδες θάφτηκαν άδοξα

«Άγιος Σάββας»: Υγειονομικοί υπέστησαν εγκαύματα στα χειρουργεία του «Ελπίς» από ακτινοβολία UV
08.05.2025

«Άγιος Σάββας»: Υγειονομικοί υπέστησαν εγκαύματα στα χειρουργεία του «Ελπίς» από ακτινοβολία UV

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

24.06.2025

7 απλές συμβουλές για να κοιμηθείτε καλά τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες

Υπάρχουν πρακτικές και απλές λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να ρίξετε τη θερμοκρασία του σώματός σας

24.06.2025

Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες για τα λευκά σημάδια στα νύχια

Αν τα εντοπίσετε, καλό είναι να μην τα αγνοήσετε

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Ποιο είναι το λάθος που κάνουν όσοι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος
24.06.2025

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Ποιο είναι το λάθος που κάνουν όσοι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος

Νέα μελέτη: Όσοι βλέπουν συχνά εφιάλτες μπορεί να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο
24.06.2025

Νέα μελέτη: Όσοι βλέπουν συχνά εφιάλτες μπορεί να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12; – Τα συμπτώματα και οι τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας
24.06.2025

Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12; – Τα συμπτώματα και οι τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!
24.06.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα
24.06.2025

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Δείτε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για τη θολή όραση – Πώς αντιμετωπίζεται
24.06.2025

Δείτε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για τη θολή όραση – Πώς αντιμετωπίζεται

Νέα έρευνα: Σταματήστε άμεσα να πίνετε από γυάλινα μπουκάλια – Τι εντόπισαν
24.06.2025

Νέα έρευνα: Σταματήστε άμεσα να πίνετε από γυάλινα μπουκάλια – Τι εντόπισαν

Να γιατί το κρύο ντους όταν έχει καύσωνα είναι απίστευτα επικίνδυνο σύμφωνα με τους ειδικούς
24.06.2025

Να γιατί το κρύο ντους όταν έχει καύσωνα είναι απίστευτα επικίνδυνο σύμφωνα με τους ειδικούς