Υγεία & πολιτική

Αρ. Πελώνη: Χθες ξεπεράσαμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε μια ημέρα- Μεγάλη η προσέλευση

Αρ. Πελώνη: Χθες ξεπεράσαμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε μια ημέρα- Μεγάλη η προσέλευση

Χθες ξεπεράσαμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε μια μέρα. Και  θα κρατηθεί σ’ αυτά τα επίπεδα, περίπου για όλο τον Μάιο.

Ανοίξαμε πολλές ηλικιακές ομάδες, όλη την κατηγορία από 30 έως 49 ετών, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, και υπάρχει μεγάλη προσέλευση», τόνισε σε συνέντευξή της η κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1 FM», επεσήμανε ότι “οι νεότεροι άνθρωποι των παραγωγικών ηλικιών δίνουν το παράδειγμα που προφανώς πρέπει ν’ ακολουθήσουν και οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες των 60 άνω, που ενδεχομένως, να ήταν διστακτικές στην αρχή“.

Τα τελευταία στοιχεία, όπως είπε, που ανακοινώθηκαν χθες από τον κ. Κικίλια και από τον κ. Θεμιστοκλέους, δείχνουν ότι ανεβαίνει και σε αυτούς η συμμετοχή και στην πρώτη δόση και στα προγραμματισμένα ραντεβού, ενώ ανέφερε ότι εντός του Μαΐου, με βάση αυτά τα στοιχεία, στους 60 άνω, το 70% θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Ωστόσο, ανέφερε ότι “παρόλο που τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, η ισορροπία είναι πάντα εύθραυστη, οπότε θα πρέπει όλοι να μην εφησυχάζουμε και να είμαστε πολύ προσεχτικοί”. 

Για τις πατέντες των εμβολίων

Η κ. Πελώνη υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Ηλία Μόσιαλο, είχε κάνει παρέμβαση για τη χρήση των πατεντών, ως παγκόσμιο αγαθό.

«Είχε διατυπωθεί αυτή η πρόταση σε κοινή παρέμβαση στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο κ. Τσίπρας το θυμήθηκε αργότερα, χρησιμοποίησε αυτήν την πρόταση, για να δείξει ότι θα μπορούσε, βάσει αυτής, να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα.

Η τότε κριτική του πρωθυπουργού αφορούσε την πρόταση που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας να παράγονται στην Ελλάδα τα εμβόλια, κάτι που σας θυμίζω ότι οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν πει ότι είναι αδύνατον», επεσήμανε.

Η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, – όπως ανέφερε η κ. Πελώνη,- αφορά την ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες σε χώρες, όπως η Ινδία και οι χώρες της Αφρικής, που έχουν χαμηλή πρόσβαση σε εμβόλια.

«Προφανώς είναι κάτι που θα πρέπει ν’ απασχολήσει τις ανεπτυγμένες χώρες καθώς αυτό αφορά και μεταλλάξεις στο μέλλον και τη δυνατότητα να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου, πλέον, πληθυσμού.

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα», σημείωσε.

Για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων 

«Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία και την κόπωση.

Προχωράμε σε προσεκτικά ανοίγματα. Είναι καλύτερα τα πράγματα, υπάρχει αισιοδοξία, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το sms μας θυμίζει ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και  να είμαστε προσεκτικοί.

Αυτή τη στιγμή, έχει και πρακτική χρήση, το άλλο sms, το 13032, για τις επισκέψεις στα καταστήματα του λιανεμπορίου.

Για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

«Προφανώς, θα αξιολογηθεί εκ νέου με το άνοιγμα των υπερτοπικών  μετακινήσεων.

Θα αξιολογηθούν και τα στοιχεία από τα διάφορα ανοίγματα, την επόμενη εβδομάδα», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι είναι στο χέρι όλων μας να προχωρήσουμε με τα εργαλεία που έχουμε. 

«Με τον καιρό που ανοίγει και προσφέρει τη δυνατότητα για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, αλλά και με το εμβολιασμό που είναι η θωράκιση απέναντι στον ιό. 

Ο στόχος είναι ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει και να μπούμε σε μία νέα κανονικότητα και σε ένα διαφορετικό Καλοκαίρι, που, προφανώς, θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό. Αυτό εξαρτάται απ’ όλους μας», ανέφερε η κ. Πελώνη.

Παράλληλα επανέλαβε ότι δόθηκε ένας οδικός χάρτης μέχρι τις 15 Μαΐου.

«Υπάρχει σχέδιο για όλες τις δραστηριότητες, σταδιακά και σε φάσεις.

Θα πρέπει, ωστόσο να δούμε τη δραστηριότητα από τα ανοίγματα που είχαμε, τις μετακινήσεις και το άνοιγμα της εστίασης και να προχωρήσουμε.

Χρονοδιαγράμματα για τις υπόλοιπες δραστηριότητες υπάρχουν και θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Πάντα αξιολογώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία και πάντα υπό την αίρεση κάποιας έξαρσης, την οποία προφανώς όλοι απευχόμαστε», κατέληξε.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

24.05.2026

«Bixonimania»: Η ανύπαρκτη ασθένεια που «κατάπιε αμάσητη» το ChatGPT και εξέθεσε την παγκόσμια ιατρική κοινότητα

Μια οφθαλμολογική ασθένεια από το πουθενά

24.05.2026

Αμερικανός επιδημιολόγος: «Τα εμβόλια mRNA για τον COVID-19 συνδέονται με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές»

Τι αναφέρει ο ίδιος για τις μελέτες που έκανε

Έτρωγε μόνο πίτσα για 3 χρόνια: Η μυστηριώδης ασθένεια που του διέλυσε τη ζωή και η  αποκάλυψη των εξετάσεων
24.05.2026

Έτρωγε μόνο πίτσα για 3 χρόνια: Η μυστηριώδης ασθένεια που του διέλυσε τη ζωή και η αποκάλυψη των εξετάσεων

Γυναίκα που έχασε 73 κιλά μόνο με περπάτημα αποκαλύπτει πώς τα κατάφερε – «Είχα φτάσει 148 κιλά»
24.05.2026

Γυναίκα που έχασε 73 κιλά μόνο με περπάτημα αποκαλύπτει πώς τα κατάφερε – «Είχα φτάσει 148 κιλά»

Δείτε με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται η στυτική δυσλειτουργία
24.05.2026

Δείτε με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται η στυτική δυσλειτουργία

Οι δύο αποτελεσματικές τεχνικές για να καταπίνετε τα χάπια πιο εύκολα (βίντεο)
24.05.2026

Οι δύο αποτελεσματικές τεχνικές για να καταπίνετε τα χάπια πιο εύκολα (βίντεο)

Επιστήμονες στη Νότια Κορέα δημιούργησαν σπρέι που σταματά την αιμορραγία μέσα σε δευτερόλεπτα
24.05.2026

Επιστήμονες στη Νότια Κορέα δημιούργησαν σπρέι που σταματά την αιμορραγία μέσα σε δευτερόλεπτα

Υπνική παράλυση: Η τρομακτική διαταραχή ύπνου όπου το άτομο δεν μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει
23.05.2026

Υπνική παράλυση: Η τρομακτική διαταραχή ύπνου όπου το άτομο δεν μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει

Τα οφέλη που έχει για την υγεία το τσάι ιβίσκου – Είναι ασφαλές για όλους;
23.05.2026

Τα οφέλη που έχει για την υγεία το τσάι ιβίσκου – Είναι ασφαλές για όλους;

Ο λόγος που πρέπει να μουλιάζετε τα αμύγδαλα πριν τα φάτε – Τα πρόσθετα οφέλη υγείας
23.05.2026

Ο λόγος που πρέπει να μουλιάζετε τα αμύγδαλα πριν τα φάτε – Τα πρόσθετα οφέλη υγείας