Υγεία & πολιτική

Κλείνει η Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου Κοζάνης

Το κλείσιμο της Ψυχιατρικής Κλινικής που στεγάζεται στο νοσοκομείο Κοζάνης, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε).

Σε επιστολή της, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Προς:

  • ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΙΚΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ
  • ΤΟΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΗ
  • ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΡΑΠΤΗ ΖΩΗ
  • ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3ης ΥΠΕ
  • ΔΙΟΙΚΗΣΗ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
  • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
  • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
  • ΦΟΡΕΙΣ
  • ΜΜΕ

Τη στιγμή που εντείνεται η ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία τόσο του γενικού πληθυσμού αλλά και όσων πάσχουν από κάποια υποκείμενη ψυχική διαταραχή, τη στιγμή που ένας στους τρεις ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 θα εμφανίσουν κάποια ψυχική ή νευρολογική διαταραχή σχετιζόμενη με τον κορονοϊό μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αρχική λοίμωξη, και μάλιστα σε πολύ ψηλά ποσοστά που κυμαίνονται από 38% σε όσους νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες και αγγίζει σχεδόν το 50% σε όσους νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ, η κυβέρνηση συρρικνώνει ακόμη περισσότερο αντί να ενισχύσει και να αναπτύξει τις έτσι και αλλιώς ανεπαρκέστατες και πριν την πανδημία, δομές ψυχικής υγείας.

Με απόφαση της κυβέρνησης, της διοίκησης της 3ης Υ.Π.Ε. και της διοίκησης του νοσοκομείου Κοζάνης, κλείνει η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης. Πρόκειται για ακόμα ένα έγκλημα σε βάρος των ασθενών με ψυχικές διαταραχές.

Η κυβέρνηση κλείνει τη μοναδική Ψυχιατρική Κλινική σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, η οποία εφημερεύει καθημερινά για 5 νομούς, δεδομένου ότι κανένα από τα νοσοκομεία των όμορων νομών Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Πτολεμαΐδας δεν έχει Ψυχιατρική Κλινική, ενώ ταυτόχρονα περιθάλπει τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές προσφύγων της Δυτικής Μακεδονίας.

Κυρία Ράπτη, αυτές είναι οι περίφημες συστηματικές και εκτεταμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις οποίες αναφέρεστε;

Κλείνετε την μοναδική Ψυχιατρική Κλινική σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.

Δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για την ψυχική νόσο, για την αφόρητη πραγματικότητα που βιώνουν οι ασθενείς με ψυχικές διαταραχές, οι οικογένειές τους και οι εργαζόμενοι στις δομές ψυχικής υγείας.

Ασθενείς με Covid και ψυχιατρικές συνοσηρότητες νοσηλεύονται κάτω από άθλιες συνθήκες, στοιβάζονται σε ράντζα, στις αποθήκες ψυχών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων χωρίς εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση.

Οι ψυχιατρικές κλινικές αποψιλώνονται από ιατρικό προσωπικό το οποίο μετακινείται για να μπαλώσει τις τρύπες άλλων τμημάτων.

Κυρία Ράπτη, όχι μόνο δεν αμβλύνετε αλλά υψώνετε και άλλους φραγμούς στη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, κυρίως όσων προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η ανάγκη για συστηματική, εξειδικευμένη, δια ζώσης παρακολούθηση και θεραπεία δεν αντιμετωπίζεται ούτε υποκαθίσταται με τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης.

Και για να έχουμε καλό ερώτημα που πήγαν τα 58 εκατομμύρια ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία;

Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα η εγκληματική απόφαση για το κλείσιμο της μοναδικής Ψυχιατρικής Κλινικής σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.

Απαιτούμε να αναπτυχθούν άμεσα και να ενισχυθούν με το αναγκαίο μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας (Κ.Ψ.Υ, ψυχιατρικές κλινικές, δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού”.

Η πρόεδρος Αφροδίτη Ρέτζιου – Ο Γ. Γραμματέας Παναγιώτης Παπανικολάου

Υγεία & πολιτική

29.08.2025

Eurostat: Ένας στους τρεις πολίτες δεν μπορεί να αγοράσει ένα πλήρες γεύμα

Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις και πάλι για τους λάθος λόγους!

29.08.2025

Σαρωτικές αλλαγές στα CDC και τους εμβολιασμούς από τον Ρ.Κένεντι Τζούνιορ

Οι απολύσεις και η νέα πολιτική της κυβέρνησης Ν.Τραμπ

28.08.2025

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε διήμερο κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου

14.07.2025

Σουχαρίτ Μπάγκντι: «Λόγω των εμβολίων mRNA οι άνθρωποι δεν μπορούν να σκεφτούν πλέον – Δεν έχουν νοημοσύνη»!

09.07.2025

«Θάβουν ανεξέλεγκτα ραδιενεργά απόβλητα»: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις αποκαλύψεις

30.06.2025

Σε καθεστώς επιτήρησης 25 άτομα στη Λάρισα εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού

19.06.2025

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

15.06.2025

Το Δημόσιο αποδίδει ευθύνη στον αστυνομικό για την καθυστέρηση διάγνωσης καρκίνου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

06.06.2025

Τζάνειο: «5% οι πιθανότητες» να επιβιώσει η 62χρονη – «Δεν την αναγνώρισα» λέει ο γιος της

06.06.2025

Τζάνειο: Νοσηλευτής χορήγησε σε 62χρονη ασθενή λάθος ομάδα αίματος! – Στη ΜΕΘ η γυναίκα με πολλαπλά εγκεφαλικά

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.09.2025

Ξεχασμένα εργαλεία μέσα στο σώμα: Λάθη σε χειρουργεία που οδήγησαν σε θάνατο

Κρίσιμη η λεπτομέρεια, η συγκέντρωση και η τήρηση πρωτοκόλλων στην ιατρική πράξη

01.09.2025

Γιατί η λουίζα αποκαλείται «φυτικό Ozempic»; – Τι να προσέξετε;

Η λουίζα δεν δρα με τον ίδιο μηχανισμό όπως η σεμαγλουτίδη

31.08.2025

Δύο νέες μελέτες ζητούν την άμεση απόσυρση των εμβολίων mRNA για τον COVID-19: Προκαλούν μόνιμες βλάβες

29.08.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;

29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

29.08.2025

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας

29.08.2025

Πολύποδας εντέρου: Πώς αναπτύσσεται και πότε εξελίσσεται σε καρκίνο

29.08.2025

Eurostat: Ένας στους τρεις πολίτες δεν μπορεί να αγοράσει ένα πλήρες γεύμα

29.08.2025

Σαρωτικές αλλαγές στα CDC και τους εμβολιασμούς από τον Ρ.Κένεντι Τζούνιορ

29.08.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα