Υγεία & πολιτική

Φυσικοθεραπευτές: Όχι στην εξαίρεση από την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση

Φυσικοθεραπευτές: Όχι στην εξαίρεση από την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση

Ανάστατοι οι φυσικοθεραπευτές της χώρας μας, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες των επαγγελματικών κλάδων που θα λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση.

Σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Εργασίας καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση, μιλούν  για προνομιακή αντιμετώπιση συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων, ενώ παράλληλα ζητούν την ένταξη του κλάδου των φυσικοθεραπευτών στις ρυθμίσεις που άρθρου 66 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας.

Τη διαμαρτυρία του για την εξαίρεση των φυσικοθεραπευτών από την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που χορηγείται σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή προς ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», ο Π.Σ.Φ. ζητεί από τους αρμόδιους Υπουργούς την ένταξη του κλάδου των φυσικοθεραπευτών στις ρυθμίσεις του άρθρου 66 του Σχεδίου Νόμου.

Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, στους υφυπουργούς Εργασίας κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου και κυρία Δόμνα Μηχαηλίδου, και Οικονομικών κ.κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γεώργιο Ζαββό, ο Π.Σ.Φ. επισημαίνει τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 66 του ως άνω σχεδίου, προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι υπάγονται στην παρ. 2α του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), εφόσον έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Με τις παραπάνω διατάξεις είναι σαφές, ότι προωθείται μια εξόχως προνομιακή αντιμετώπιση συγκεκριμένων επαγγελματικών – επιστημονικών κλάδων.

Η επιλογή αυτών των κλάδων και η εξαίρεση λοιπών, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικοθεραπευτών, συνιστά μια διακριτική και εντελώς άνιση μεταχείριση, η οποία ουδόλως δικαιολογείται, ούτε και υπαγορεύεται από αποχρώντες λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ κ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε για το θέμα:

«Είναι γνωστό ότι για τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ με το Ν. 3986/2011 συνεισφέρουν και οι φυσικοθεραπευτές κάθε μήνα.

Πλην των δικηγόρων, των μηχανικών και των οικονομολόγων είναι γνωστό τοις πάσι, ότι από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας επλήγησαν και οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι παρά ταύτα εξαιρούνται της καταβολής οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης.

Ως εκ τούτου και προς αποκατάσταση της συνταγματικής αρχής της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων, η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει και να συμπεριλάβει μεταξύ των δικαιούχων της επίμαχης οικονομικής ενίσχυσης και τους φυσικοθεραπευτές.

Κατά συνέπεια ο Π.Σ.Φ. υποστηρίζει, ότι το άρθρο 66 του ως άνω σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί, προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής διεύρυνσης των δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης».

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

18.07.2026

Γιατί στην εγκυμοσύνη γίνεται υπέρηχος και όχι μαγνητική – Η εξήγηση πίσω από τις «τρομακτικές» εικόνες των εμβρύων

Οι μαγνητικές τομογραφίες αποτυπώνουν διαφορετικά τους ιστούς και τα όργανα

16.07.2026

Το όργανο του σώματος που ανανεώνεται συνεχώς χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Το δέρμα είναι η «ασπίδα» του ανθρώπου και ανανεώνει συνεχώς τα κύτταρά του

Το λάθος με το κοτόπουλο που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σαλμονέλας
16.07.2026

Το λάθος με το κοτόπουλο που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σαλμονέλας

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ποιο ισχυρό παυσίπονο συνδέεται περισσότερο με θανατηφόρες επιπλοκές
16.07.2026

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ποιο ισχυρό παυσίπονο συνδέεται περισσότερο με θανατηφόρες επιπλοκές

Personal trainer αποκαλύπτει: Αυτό είναι το λάθος με τα παπούτσια που αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών
16.07.2026

Personal trainer αποκαλύπτει: Αυτό είναι το λάθος με τα παπούτσια που αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών

Παιδιά του πρώτου lockdown: Νέα έρευνα δείχνει δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη συναισθηματική διαχείριση
15.07.2026

Παιδιά του πρώτου lockdown: Νέα έρευνα δείχνει δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη συναισθηματική διαχείριση

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στα πόδια οι σαγιονάρες – Τι να προσέχετε
15.07.2026

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στα πόδια οι σαγιονάρες – Τι να προσέχετε

Βερβερίνη: Το φυσικό «κλειδί» για τον μεταβολισμό και τον έλεγχο βάρους
15.07.2026

Βερβερίνη: Το φυσικό «κλειδί» για τον μεταβολισμό και τον έλεγχο βάρους

Το τρόφιμο που «χτίζει» γερά οστά και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων
15.07.2026

Το τρόφιμο που «χτίζει» γερά οστά και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων

Το κόκκινο φρούτο που μπορεί να μειώσει την πίεση και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη
15.07.2026

Το κόκκινο φρούτο που μπορεί να μειώσει την πίεση και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη