Υγεία & πολιτική

Μείωση των νέων κρουσμάτων AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών

Μείωση των νέων κρουσμάτων AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών

Σημαντική μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων με τον ιό HIV σε Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ) καταγράφηκε το 2013 ανέφερε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή στη συνάντηση των Επικεφαλής των Ιατρικών, Νοσηλευτικών και Οδοντιατρικών Υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ζάππειο.

Ειδικότερα το 2013 καταγράφηκαν 262 νέων κρουσμάτων, σε σύγκριση με το 2012 όταν είχαν διαγνωστεί 547 νέα κρούσματα λοίμωξης.

Η συνάντηση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έγινε στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, με τη συμμετοχή του εκτελεστικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης John F. Ryan, της Περιφερειακής Διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Zsuzsanna Jakab, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η κ. Μακρή στην ομιλία της με θέμα «Εμφάνιση και επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων- νέες προκλήσεις» ανέφερε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων εξαρτάται τόσο από την αμεσότητα όσο και από την ποιότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Σημείωσε ότι οι εντατικές δράσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΚΕΛΠΝΟ) απέφεραν μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα, με σημαντική μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων με τον ιό HIV σε ΧΕΝ, με σημαντική μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση και μείωση των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Επιπλέον τόνισε πως πέραν των λοιμωδών νοσημάτων προτεραιότητα στην υγεία είναι, επίσης, η αντιμετώπιση των χρόνιων- μη μεταδοτικών νοσημάτων (καρκίνος, διαβήτης, καρδιαγγειακά κ.λπ.), η ανάπτυξη των σχετικών εθνικών αρχείων, η καταπολέμηση των βασικών παραγόντων κινδύνου χρονίων νοσημάτων (κάπνισμα, υπέρταση, χοληστερόλη, κ.λπ.) μέσω εφαρμογής πολιτικών και προγραμμάτων προαγωγής και πρόληψης, αλλά και μέσα από την ενδυνάμωση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η μείωση του καπνίσματος, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η προώθηση της μεσογειακής διατροφής, η προώθηση της άσκησης και της άθλησης.

Ακόμη έκανε λόγο για εφαρμογή πολιτικών μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων και μικροβιακής αντοχής, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων με στόχο την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών, τη μείωση των ατυχημάτων και τη δημιουργία εθνικού αρχείου ατυχημάτων, την ανάπτυξη και εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων επιδημιολογικής επιτήρησης λοιμωδών νοσημάτων στον πληθυσμό των μεταναστών- ECDC.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

12.05.2026

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας προειδοποιεί: «Αβέβαιο εάν μεταλλάχθηκε το στέλεχος του χανταϊού»!

«Υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον ιό»

12.05.2026

Νεσχάν Μελαζίμ: «Χρησιμοποίησα “πι” και μετά αναπηρικό αμαξίδιο μέχρι να γεννήσω – Ταλαιπωρήθηκα πολύ» (βίντεο)

Αποκάλυψε ότι είχε διαγνωστεί με οστεοπόρωση κύησης, όταν ήταν τεσσάρων μηνών έγκυος

Χανταϊός: Ο ρόλος του «πυγμαίου αρουραίου» και ο κίνδυνος για τους ανθρώπους
12.05.2026

Χανταϊός: Ο ρόλος του «πυγμαίου αρουραίου» και ο κίνδυνος για τους ανθρώπους

Pfizer: Το εμβόλιο ίσως να μην είναι η ενδεδειγμένη λύση για τον  χανταϊό
12.05.2026

Pfizer: Το εμβόλιο ίσως να μην είναι η ενδεδειγμένη λύση για τον χανταϊό

Ειδικοί προειδοποιούν: Ο κόσμος να ετοιμάζεται για κρούσματα «τρίτης γενιάς» χανταϊού
12.05.2026

Ειδικοί προειδοποιούν: Ο κόσμος να ετοιμάζεται για κρούσματα «τρίτης γενιάς» χανταϊού

Ανησυχητικό κρούσμα  χανταϊού στην Ιταλία: 25χρονος νοσηλεύεται  σε νοσοκομείο της Ρώμης
12.05.2026

Ανησυχητικό κρούσμα χανταϊού στην Ιταλία: 25χρονος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ρώμης

ΠΟΥ για χανταϊό: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στην έναρξη μιας μεγαλύτερης επιδημίας»
12.05.2026

ΠΟΥ για χανταϊό: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στην έναρξη μιας μεγαλύτερης επιδημίας»

Πολλαπλή σκλήρυνση: Τα οκτώ πρώιμα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
12.05.2026

Πολλαπλή σκλήρυνση: Τα οκτώ πρώιμα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Δείτε βίντεο: Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Αμάλ Αλαμουντίν με ολόχρυσο φόρεμα στο κόκκινο χαλί του Royal Albert Hall
12.05.2026

Δείτε βίντεο: Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Αμάλ Αλαμουντίν με ολόχρυσο φόρεμα στο κόκκινο χαλί του Royal Albert Hall

Οι 5 συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
12.05.2026

Οι 5 συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη