Υγεία & πολιτική

Κίνδυνος για τα μικροβιολογικά εργαστήρια

“Η κυβέρνηση στοχεύει στην συστηματική και μεθοδευμένη απαξίωση της εργαστηριακής Ιατρικής, προκειμένου να παραδοθεί στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους” καταγγέλει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας.

Πρόκειται για μια διαδικασία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ένωση, που δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο αλλά κρατάει γερά και σταθερά πολλά χρόνια τώρα. Το λυπηρό όμω είναι ότι επιταχύνεται από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αγνοώντας τις βαριές συνέπειες που θα έχει για το σύστημα Υγείας της χώρας, για τους επιστήμονες που μετέχουν σ’ αυτό και, ιδίως, για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια των ασθενών.

Τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις της ΠΕΙΒ παρουσίασαν η Πρόεδρος Χρυσούλα Νικολάου, η Ειδική Γραμματέας Μαρία Παπακωνσταντίνου, ο πρώην Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ Πλάτων Δήμου και ο Πρόεδρος των βιοπαθολόγων ελευθέρων επαγγελματιών Σπύρος Κραμποβίτης, οι οποίοι επισήμαναν ότι η πολιτική αυτή επιλογή αφορά τόσο τα νοσοκομειακά εργαστήρια, όσο και εκείνα των ιατρών ελευθέρων επαγγελματιών.
 
«Ήδη, στα νοσοκομεία, η διαδικασία προμήθειας αναλωσίμων και αντιδραστηρίων, όπως εφαρμόζεται, και οι ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν τα εργαστήρια σε αδυναμία να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, αποτελεί κοινό μυστικό η πρόθεση του υπουργείου να μεταφέρει τις περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούνται σ’ αυτά, εκτός των επειγόντων περιστατικών, στα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» δηλωσε το ΔΣ της ΠΕΙΒ. .
 
Από την πλευρά τους τα ιδιωτικά εργαστήρια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή μονοπρόσωπες επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών “κατήγγειλαν”  «τα υπερβολικά κριτήρια για την αδειοδότηση και λειτουργία τους, τη μη απόδοση των οφειλών του Δημοσίου που διογκώνονται, τα παρωχημένα τιμολόγια των εξετάσεων και το σύστημα του claw-back» ως παράγοντες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην παρακμή, την ασφυξία και την οριστική παύση εργασιών.
 
Οι εκπρόσωποι της ΠΕΙΒ πρότειναν την ενδονοσοκομειακή ενοποίηση των εργαστηρίων που καλύπτει η ειδικότητα της Βιοπαθολογίας (Κλινική Μικροβιολογία, Εργαστηριακή Αιματολογία και Αιμοδοσία, Ιατρική Βιοχημεία και Ανοσολογία), η εφαρμογή της οποίας θα περιόριζε τις δυσλειτουργίες και θα μείωνε σημαντικά το κόστος, περιορίζοντας τον αριθμό των Συντονιστών Διευθυντών, των αναλυτών, των εφημεριών και των αναγκαίων υλικών. Η ΠΕΙΒ, ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «επεξεργάστηκε και υποστηρίζει την πρόταση αυτή παρ’ ότι μειώνει τις διευθυντικές θέσεις, ωφελεί όμως λειτουργικά και οικονομικά τα νοσοκομεία».

Υγεία & πολιτική

08.05.2025

«Άγιος Σάββας»: Υγειονομικοί υπέστησαν εγκαύματα στα χειρουργεία του «Ελπίς» από ακτινοβολία UV

Το προσωπικό του «Αγίου Σάββα» είχε μετακινηθεί προσωρινά στο «Ελπίς» λόγω ανακατασκευών στα χειρουργεία του πρώτου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Και χωρίς να περιλαμβάνονται οι νεκροί της Κίνας στη σχετική έρευνα!

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!

14.03.2025

H έρευνα Γερμανών ειδικών που απέδειξαν ότι ο κορονοϊός γεννήθηκε σε εργαστήριο και φρόντισαν να την εξαφανίσουν!

19.02.2025

Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση προσδόκιμου ζωής την περίοδο 2019-2021 στις χώρες της ΕΕ

10.02.2025

Φάρμακα: Καταργείται η ταινία γνησιότητας – Ξεκινά το νέο σύστημα του HMVO

10.02.2025

Σοβαρές καταγγελίες στο νοσοκομείο Ηρακλείου: «Περιμέναμε 9 ώρες για να μπει στη ΜΕΘ»

06.02.2025

Τo φιάσκο της Covid-19 διαλύει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Αποχώρησε η Αργεντινή – Ποιες χώρες ακολουθούν

05.02.2025

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Άδειο από ιατρικό προσωπικό την ώρα του φόβου για μεγάλο σεισμό

21.01.2025

ΠΣΦ: Να γίνει πράξη η διακίνηση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

09.05.2025

Γιατί ερωτεύεσαι τοξικούς ανθρώπους – και πώς να το σταματήσεις

Μπαίνεις ξανά και ξανά σε σχέσεις που σε εξαντλούν, σε πληγώνουν και όμως δεν φεύγεις. Δεν είσαι μόνη σου. Υπάρχει εξήγηση

09.05.2025

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία

Τρεις τρόποι για να το εντάξετε στη διατροφή σας

09.05.2025

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα

09.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτά είναι τα 5 προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

09.05.2025

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο

09.05.2025

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα

09.05.2025

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε

09.05.2025

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες μονοεστιακών ενδοφθάλμιων φακών

08.05.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

08.05.2025

Γυναίκα έχασε 52 κιλά χωρίς να πάει γυμναστήριο – Μόνο με τη βοήθεια ενός τοίχου στο σπίτι (φωτο)