Υγεία και Οικονομία

Πάνω από 107 εκατ. δολάρια κέρδισαν από τα εμβόλια Covid-19 οι CEO των Pfizer/BioNTech και Μοderna!

Πάνω από 107 εκατ. δολάρια κέρδισαν από τα εμβόλια Covid-19 οι CEO των Pfizer/BioNTech και Μοderna!

Οι «ανθρωπιστές» (όπως παρουσιάστηκαν από τον Τύπο και τις κυβερνήσεις) CEO των φαρμακευτικών εταιρειών που κατασκεύασαν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό γέμισαν με πάνω από 107 εκατομμύρια δολάρια τις τσέπες τους. 

Ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, ο Ουγκούρ Σαχίν της BioNTech που συνεργάζεται με την Pfizer και ο Στεφάν Μπανσέλ της Moderna είδαν επίσης την αξία των μετοχών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους να εκτινάσσεται στα ύψη, επειδή οι τιμές των μετοχών αυτών παρουσίασαν μεγάλη άνοδο στα χρηματιστήρια. Όλα αυτά προκύπτουν από στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς, τα οποία είναι βασισμένα στις ανακοινώσεις και τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των ίδιων των εταιρειών.

Ανάλυση των πακέτων αποδοχών των φαρμακευτικών που κατασκευάζουν τα εμβόλια mRNA για το 2020 και το 2021 που έκανε η βρετανική εφημερίδα, δείχνουν ότι τη μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών εν μέσω πανδημίας την είχε ο Άλμπερτ Μπουρλά. Έλαβε, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, συνολικά 45,3 εκατ. δολ. το 2020-2021 από 27,7 εκατ. δολ. την περίοδο 2018-2019. Σημειώνεται επίσης ότι τότε ο ίδιος κατείχε τη θέση του επιχειρησιακού διευθυντή (chief operating officer) και πήρε προαγωγή για να γίνει διευθύνων σύμβουλος της Pfizer τον Ιανουάριο του 2019.

Οι αμοιβές της πανδημίας για τους CEO των εταιρειών εμβολίων – Ετήσιες αποδοχές (εκατ. δολ.)

* Ο Μπουρλά ήταν επιχειρησιακός διευθυντής (chief operating officer) μέχρι τον Ιαν 2019
** Η αρχική δημόσια εγγραφή (ΙΡΟ) της Moderna οδηγεί σε μεγάλη αύξηση αξίας δικαιωμάτων προαίρεσης σε μετοχές (options)
*** Μετατροπή από δολάρια σε ευρώ

Ο Σαχίν έλαβε, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία, συνολικά 30,8 εκατ. δολ. το 2020-2021 από 8,5 εκατ. δολ. την περίοδο 2018-2019. Οι συνολικές αποδοχές του Μπανσέλ υποχώρησαν από 67,5 εκατ δολ. την περίοδο 2018-2019 σε 31,1 εκατ. δολ. την περίοδο 2020-2021. Αυτό αποδίδεται σύμφωνα με τους ΦΤ στο γεγονός ότι το 2018 η Moderna είχε προχωρήσει σε αρχική δημόσια εγγραφή μέσω της οποίας ο ίδιος είχε κέρδη από μετοχές ύψους 58,6 εκατ. δολ.

Οι εταιρείες προσέφεραν υψηλές αμοιβές καθώς είχαν μεγάλα κέρδη. Το εμβόλιο των BioNTech και Pfizer απέφερε πέρσι στην εταιρεία έσοδα 37,5 δις δολ ενώ το εμβόλιο της Moderna απέφερε έσοδα 17 δισ. δολ. σύμφωνα με την εταιρεία παροχής στοιχείων Airfinity.

Κερδοφόρες συμμετοχές στις εταιρείες

Εκτός όμως από τις αμοιβές υπάρχουν και οι συμμετοχές των ισχυρών αυτών ανδρών στις φαρμακευτικές που τους αποφέρουν -όχι μόνο λογιστικά αλλά και πρακτικά- πολύ μεγάλα ποσά. Ο Σαχίν της BioNTech και ο Μπανσέλ της Moderna έχουν ήδη γίνει δισεκατομμυριούχοι επειδή έχουν συμμετοχή 17,1% και 7,8% αντίστοιχα στις εταιρείες τους όπως δείχνουν τα εν λόγω στοιχεία. Έτσι η προσωπική περιουσία τους υπολογίζεται σε 7,8 δισ. δολ και 5,4 δισ. δολ. αντίστοιχα.

Ο Σαχίν Ουγκούρ συνέβαλε στην  παραγωγή του εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά της πανδημίας.  Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg ο 56χρονος ογκολόγος και ανοσολόγος βρίσκεται στην 305η θέση με τους κροίσους του πλανήτη ενώ αποτελεί τον μόνο Τούρκο που συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν. Ο Σαχίν γεννήθηκε στην Τουρκία αλλά μεγάλωσε στη Γερμανία.

Οι πωλήσεις μετοχών

Όπως σημειώνεται επίσης από τους ΦΤ που επικαλούνται στοιχεία της εταιρείας Verity, ο Μπανσέλ έσπευσε να εκμεταλλευτεί την μεγάλη αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας του πουλώντας από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά μετοχές αξίας άνω των 400 εκατ. δολ. Ο Μπουρλά είχε πουλήσει μετοχές αξίας 5,6 εκατ. δολ την ίδια ημέρα που η Pfizer και BioNTech είχαν ανακοινώσει ότι το εμβόλιό τους ήταν αποτελεσματικό κατά 90% έναντι της πανδημίας. Ο Σαχίν δεν έχει κάνει μεγάλες πωλήσεις μετοχών.

Τα μεγάλα κέρδη των επικεφαλής φαρμακευτικών είχαν προκαλέσει τότε μεγάλες αντιδράσεις από πολιτικούς και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, τα εμβόλια έσωσαν εκατομμύρια ζωές από τον Covid-19 και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις μετοχές φαρμακευτικών που τα κατασκεύασαν, οδηγώντας σε μεγάλη άνοδο της τιμής τους.

Υγεία και Οικονομία

07.02.2025

«Λουκέτο» στο ΛΗΤΩ: Ένα μαιευτήριο λιγότερο στην Αττική

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

13.06.2025

Τεράστιος ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τις έγκυες γυναίκες εξαιτίας της ακραίας ζέστης – Δείτε γιατί

Τι αποκάλυψε η έκθεση της Climate Central με έδρα τις ΗΠΑ

13.06.2025

Νόσος του Crohn: Γυναίκα αποκαλύπτει 4 συμπτώματα που οι περισσότεροι αγνοούν

Η 26χρονη γυναίκα βίωσε μια ξαφνική αστάθεια στη λειτουργία του εντέρου της - «Αυτό ήταν το πρώτο σημάδι»

Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνονται με τη φλούδα
13.06.2025

Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνονται με τη φλούδα

Τι θα συμβεί αν κατά λάθος καταπιείτε ένα σκουλήκι σε φρούτα; – Πόσο επικίνδυνο είναι και τι να κάνετε
13.06.2025

Τι θα συμβεί αν κατά λάθος καταπιείτε ένα σκουλήκι σε φρούτα; – Πόσο επικίνδυνο είναι και τι να κάνετε

Γνωρίζετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά;
13.06.2025

Γνωρίζετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά;

To γνωρίζατε; – Αυτή είναι η ιδανική ώρα για άσκηση αν θέλετε να χάσετε βάρος
13.06.2025

To γνωρίζατε; – Αυτή είναι η ιδανική ώρα για άσκηση αν θέλετε να χάσετε βάρος

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!
13.06.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!
13.06.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

Κίνδυνος για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από τη viral σοκολάτα του Ντουμπάι – Eιδικός προειδοποιεί
13.06.2025

Κίνδυνος για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από τη viral σοκολάτα του Ντουμπάι – Eιδικός προειδοποιεί

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση
13.06.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση