Υγεία και Οικονομία

Ο αργός εμβολιασμός επηρεάζει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο αργός εμβολιασμός επηρεάζει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κατά την ενημέρωση των οικονομικών της προβλέψεων για το τρέχον έτος τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε έναν ουσιαστικό παράγοντα:

Την ταχύτητα εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2.

Η αρχικά σχετικά γρήγορη ανάπτυξη του εμβολιασμού έθεσε αισιόδοξες προσδοκίες. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τα στοιχεία σχετικά με την επιδεινούμενη επιδημική κατάσταση σε βασικές οικονομίες της ΕΕ.

Η Profit Level αναλύει αυτόν τον αντίκτυπο:

Ο εμβολιασμός, ο οποίος ξεκίνησε πριν από το τέλος του περασμένου έτους σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας έδωσε ελπίδα ότι φέτος η οικονομία της ΕΕ των 27 θα πάρει μια ανάσα για μια ισχυρή ανάκαμψη.

Δυστυχώς, οι εξελίξεις των εβδομάδων που ακολούθησαν ανέτρεψαν τις προσδοκίες.

Αν και λίγο μετά την έγκριση των εμβολίων από την Pfizer-BioNTech, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για εμβόλια άλλων εταιρειών (Moderna, AstraZeneca και πιο πρόσφατα Johnson&Johnson), ο εμβολιασμός επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

«Το ερώτημα είναι τώρα πόσο γρήγορα μπορεί να διατεθεί το εμβόλιο και σε ποιο σημείο μπορούν να χαλαρώσουν οι περιορισμοί.

Στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς, με στόχο να εμβολιάσουν τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προβλέψεις της τον Φεβρουάριο.

Η Επιτροπή έθεσε επίσης στόχο να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το καλοκαίρι του 2021.

Όσον αφορά αυτούς τους στόχους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,7% φέτος και 3,9% το 2022 στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις της από το περασμένο φθινόπωρο, έχει αναθεωρήσει ελαφρώς την πρόβλεψη της οικονομικής ανάπτυξης προς τα κάτω. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή δήλωσε ότι η πρόβλεψη υπόκειται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί η ανάπτυξη της επιδημικής κατάστασης με επαρκή ακρίβεια, γεγονός που οφείλεται επίσης στο ότι η τρέχουσα πρόοδος εμβολιασμού είναι βραδύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν.

Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, οι χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής προχωρήσει σημαντικά με τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το Euronews.com, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή αυτήν τη στιγμή με περίπου 34,5 εκατομμύρια δόσεις, δηλαδή περίπου 53 χιλιάδες δόσεις ανά 100 χιλιάδες άτομα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί η Σερβία (33,5 χιλιάδες δόσεις ανά 100 χιλιάδες άτομα) και η Ουγγαρία, ως το κράτος μέλος της ΕΕ με την καλύτερη επίδοση, κατέχει την τρίτη θέση με περισσότερες από 28 χιλιάδες δόσεις να χορηγούνται ανά 100 χιλιάδες άτομα.

Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ κυμαίνονται μεταξύ 15 και 17 χιλιάδων δόσεων να χορηγούνται ανά 100 χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με το Euronews.com, η Σερβία (με σχεδόν 14%) έχει το υψηλότερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων ατόμων (δηλαδή εκείνων που έχουν λάβει δύο δόσεις). Ακολουθεί:

-η Μάλτα (11,6%),

-η Τουρκία (8,5%) και,

-η Ουγγαρία (7,7%).

Τα χειρότερα αποτελέσματα αναφέρονται από:

-τη Βουλγαρία (1,3%),

-τη Φινλανδία (1,6%) και,

-την Κροατία (1,9%).

Η Τσεχική Δημοκρατία (4,6%) υστερεί ελαφρώς πίσω από τη Σλοβακία, την Αυστρία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης νέου κύματος σε ορισμένες χώρες

Εκτός από τον αργό εμβολιασμό, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης και  άλλου κύματος κορωνοϊού σε ορισμένες χώρες.

Επί του παρόντος, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά στη Γερμανία, την ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου RobertKoch (RKI, RobertKochInstitut), η συχνότητα εμφάνισης της νόσου, δηλαδή ο αριθμός των νέων περιπτώσεων ανά 100 χιλιάδες άτομα, έχει αυξηθεί δραματικά.

Ενώ στις 17 Φεβρουαρίου, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ημερήσιων προσαυξήσεων ήταν 57 περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες άτομα, στα τέλη Μαρτίου ο αριθμός αυξήθηκε σε 130.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της υποχρεωτικής υποβολής selftest των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις.

Η απειλή επιβράδυνσης του εμβολιασμού οδηγεί αναγκαστικά σε επιπλέον lockdown, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει άλλα αποτελεσματικά μέτρα που θα επέτρεπαν την αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας χωρίς να κλείσει η οικονομία.

Ως αποτέλεσμα, η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας κινδυνεύει επίσης.

Η ανεργία παραμένει σταθερή στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραμείνει σταθερό στο 7,3% από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με την Eurostat.

Το υψηλότερο ποσοστό (7,8%) αναφέρθηκε τον Αύγουστο.

Με την έναρξη της άνοιξης και της εποχιακής εργασίας, μπορούμε να περιμένουμε μια ελαφρά μείωση στο ποσοστό ανεργίας.

Στο σχετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας σε μεμονωμένες χώρες προκύπτει συγκεκριμένα από κυβερνητικά προγράμματα που στοχεύουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, το τίμημα που ενδέχεται να πληρώσουμε για αυτήν την προσέγγιση διατηρεί ζωντανές εταιρείες που μπορεί να είχαν δυσκολίες πριν από την πανδημία.

Υπάρχει κίνδυνος “zombification” της οικονομίας, δηλαδή εταιρείες που στην πραγματικότητα  είναι νεκρές να διατηρούνται εν ζωή χάρη στα κυβερνητικά σχέδια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει στον Απρίλιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εναποθέτει τις ελπίδες της στον Απρίλιο, οπότε και αναμένεται πρόσθετη αύξηση της προσφοράς εμβολίων, κάτι που θα επιταχύνει λίγο τη διαδικασία εμβολιασμού.

Τα τελευταία νέα σχετικά με την απορριφθείσα παρτίδα του εμβολίου Johnson&Johnson, καθώς και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca μπορεί να οδηγήσουν σε επιπρόσθετη αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησης αύξησης του ΑΕΠ στην ΕΕ.

Υγεία και Οικονομία

24.09.2021

ΣΕΙΒ: Άμεσος κίνδυνος έλλειψης ιατροτεχνολογικών προϊόντων για χρόνιους πάσχοντες λόγω της υποχρηματοδότησης των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας για άμεση επίλυση του διαρκώς διογκούμενου προβλήματος που έχει δημιουργήσει η επιβολή του claw–back στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής και που πλέον απειλεί σοβαρά την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων […]

22.09.2021

Η Novartis συνεπής στις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2020 με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η Novartis Hellas παρουσίασε τα αποτελέσματα της Έκθεσης Αποτίμησης της Κοινωνικής, Περιβαλλοντικής & Οικονομικής Επίδρασής της (SEE) για το 2020, μελέτη την οποία εκπονεί η μητρική εταιρεία στις χώρες όπου δραστηριοποιείται, και η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην κοινωνία και το περιβάλλον στην Ελλάδα. H εταιρεία, παρουσίασε, […]

Το αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης της Π.Φ.Υ ικανοποίησε ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης στη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΙΣΑ
21.09.2021

Το αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης της Π.Φ.Υ ικανοποίησε ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης στη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΙΣΑ

ΠΑΣΥΠΥ: Το ασφυκτικό clawback κόβει το οξυγόνο των εταιριών ιατροτεχνολογικών προϊόντων
02.09.2021

ΠΑΣΥΠΥ: Το ασφυκτικό clawback κόβει το οξυγόνο των εταιριών ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Παρέμβαση Π.Ι.Σ. για την κοστολόγηση  του τεστ
30.08.2021

Παρέμβαση Π.Ι.Σ. για την κοστολόγηση του τεστ

Οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων «εκτοξεύουν» τα κέρδη των φαρμακευτικών
13.08.2021

Οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων «εκτοξεύουν» τα κέρδη των φαρμακευτικών

Εκτοξεύτηκε ο τζίρος των φαρμακευτικών που παρήγαγαν εμβόλια – Πόσα έσοδα δήλωσαν
09.08.2021

Εκτοξεύτηκε ο τζίρος των φαρμακευτικών που παρήγαγαν εμβόλια – Πόσα έσοδα δήλωσαν

Ο Άδ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε τις ημέρες της καραντίνας και επιστρέφει στο γραφείο
09.08.2021

Ο Άδ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε τις ημέρες της καραντίνας και επιστρέφει στο γραφείο

Επιβεβαιώνει την αύξηση των τιμών των εμβολίων ο Κλεμάν Μπον
02.08.2021

Επιβεβαιώνει την αύξηση των τιμών των εμβολίων ο Κλεμάν Μπον

Κ. Μητσοτάκης: Στήριξη στον κλάδο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που επενδύει σε έρευνα-καινοτομία
29.07.2021

Κ. Μητσοτάκης: Στήριξη στον κλάδο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που επενδύει σε έρευνα-καινοτομία

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Επιδημίες
4

EMA: Ασάφεια για το αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca

Περισσότερα

25.09.2021

Κορωνοϊός: Η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 1.853 κρουσμάτων COVID-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής: 51 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής 45 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών 29 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής 53 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών 109 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών 46 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών […]

25.09.2021

Σημαντικά τα τακτικά τεστ για SARS-CoV-2 στα σχολεία

Καθώς η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων αλλά και την έλλειψη εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού, προκύπτουν εύλογες απορίες για επιπρόσθετες μεθόδους περιορισμού της COVID-19 στα σχολεία. Μια αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Netw Open, διερεύνησε τη σημασία των τακτικών προληπτικών τεστ. Οι ιατροί της […]

COVID-19: 1.853 νέα κρούσματα –  333 διασωληνωμένοι – 16 νεκροί
25.09.2021

COVID-19: 1.853 νέα κρούσματα – 333 διασωληνωμένοι – 16 νεκροί

ΚΥΑ: Όλοι οι κανόνες για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων
25.09.2021

ΚΥΑ: Όλοι οι κανόνες για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

ΕΟΔΥ: ΤΑ σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα
25.09.2021

ΕΟΔΥ: ΤΑ σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ο. Υ.
24.09.2021

Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ο. Υ.

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση
24.09.2021

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Ολική θυρεοειδεκτομή σε 41χρονη χωρίς γενική αναισθησία
24.09.2021

Ολική θυρεοειδεκτομή σε 41χρονη χωρίς γενική αναισθησία

ΣΕΙΒ: Άμεσος κίνδυνος έλλειψης ιατροτεχνολογικών προϊόντων για χρόνιους πάσχοντες λόγω της υποχρηματοδότησης των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ
24.09.2021

ΣΕΙΒ: Άμεσος κίνδυνος έλλειψης ιατροτεχνολογικών προϊόντων για χρόνιους πάσχοντες λόγω της υποχρηματοδότησης των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ

ΠΣΦ: “Το ποτήρι ξεχείλισε” για τους φυσικοθεραπευτές με τον ΕΟΠΥΥ
24.09.2021

ΠΣΦ: “Το ποτήρι ξεχείλισε” για τους φυσικοθεραπευτές με τον ΕΟΠΥΥ