Υγεία και Οικονομία

Την ανάκληση του προστίμου και άμεση συνάντηση με ΕΟΠΥΥ, ΚΕΣΥ και ΥΠΕΔΥΦΚΑ ζητούν οι γενικοί γιατροί

Την ανάκληση του προστίμου και άμεση συνάντηση με ΕΟΠΥΥ, ΚΕΣΥ και ΥΠΕΔΥΦΚΑ ζητούν οι γενικοί γιατροί

 Σε συνέχεια του χθεσινού ρεπορτάζ του iatropedia για την επιβολή προστίμου σε γιατρό γενικής -οικογενειακής ιατρικής για την συνταγογράφηση φαρμάκων που κανονικά επιτρέπεται και επιβάλλεται να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς αυτούς διεθνώς, δημοσιεύουμε σήμερα την επιστολή διαμαρτυρίας της αρμόδιας επιστημονικής εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής.
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
 
Ήταν απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο να αποσταλεί επιστολή διαμαρτυρίας προς τους αρμοδίους φορείς μετά την δημοσιοποίηση του γεγονότος που αφαιρεί από την ειδικότητα αυτή βασικά δικαιώματα και αρμοδιότητες.
 
Διαβάστε εδώ την επιστολή της Εταιρείας:
Προς
– Υπουργό Υγείας
– Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
– Γενική Επιθεωρήτρια ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.
 
Αξιότιμοι κύριοι,
Μόλις πληροφορηθήκαμε την επιβολή προστίμου ύψους 10.182 ευρώ σε ιδιώτη ιατρό Γενικής Ιατρικής της Αθήνας, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, από την ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. (Αρ. Πρωτ. 17/ 5-2-2015) και με κύρια διαπιστωμένα παραπτώματα την συνταγογράφηση σκευασμάτων μη σχετικών με την ειδικότητα του, καθώς και τη συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.
Και ενώ είμαστε σύμφωνοι με τον έλεγχο της συνταγογράφησης φαρμάκων εκτός ενδείξεων, εύλογη αγανάκτηση μας προκαλεί η επιβολή προστίμου για συνταγογράφηση σκευασμάτων μη σχετικών με την ειδικότητα του, καθώς:
Α) αφορούν συνήθη χρόνια νοσήματα (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Άσθμα, Άνοια, Ακράτεια ούρων) η διαχείριση των οποίων αποτελεί το κύριο αντικείμενο της ειδικότητας της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια.
Β) είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό στις 18 Δεκεμβρίου με θέμα τις κλήσεις σε απολογία Γενικών Ιατρών, ανά την Ελλάδα, για αντίστοιχα παραπτώματα- συνταγογράφηση εκτός ορίων ειδικότητας και σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης είχε συμφωνηθεί οι κλήσεις σε απολογία για τα παραπτώματα αυτά να μείνουν στην άκρη μέχρι, μέσω της συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τους επίσημους φορείς της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ και ΕΝΩΣΗ) και σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και πρότυπα, να τεθεί και να διαμορφωθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το εύρος και τους κανόνες συνταγογράφησης των γενικών ιατρών. Το πλαίσιο αυτό θα έπρεπε στη συνέχεια να κυρωθεί από το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας. Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επίσης μας είχε ζητήσει, να διαβεβαιώσουμε όλους τους συναδέλφους Γενικούς Ιατρούς, πως στο μεσοδιάστημα, κανείς δεν πρόκειται να τιμωρηθεί για συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός ορίων ειδικότητας (Π4), για φάρμακα που παγκοσμίως ανήκουν στη φαρέτρα του Γενικού/ Οικογενειακού Γιατρού.
Δυστυχώς η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία της χώρας δεν επέτρεψε τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου μέχρι τώρα και πριν αλέκτωρ λαλήσει, φθάσαμε και στην επιβολή του πρώτου, γνωστού σε εμάς, προστίμου για παράπτωμα Π4 σε γενικό γιατρό.  
Σας καλούμε:
Α) στην άμεση ανάκληση του προστίμου που επιβλήθηκε στον συνάδελφο και που αφορά σε συνταγογράφηση σκευασμάτων μη σχετικών με την ειδικότητα, σύμφωνα με την ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., αλλά σχετικότατων με την ειδικότητα της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Β) σε άμεση συνάντηση των επισήμων φορέων της Γενικής Ιατρικής με τον ΕΟΠΥΥ, την ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕ.Σ.Υ. για την τελική διευθέτηση του θέματος των ορίων συνταγογράφησης των Γενικών/ Οικογενειακών Γιατρών. Είναι αδιανόητο να μην γνωρίζει σήμερα ένας γιατρός, αν δικαιούται ή όχι να συνταγογραφήσει  μια αγωγή σε έναν ασθενή και να τελεί υπό καθεστώς τρομοκρατίας και αβεβαιότητας.
Σε αντίθετη περίπτωση, σας ενημερώνουμε πως θα προβούμε σε σειρά ενεργειών προς την προάσπιση των συμφερόντων των μελών μας.
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
      Ο Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας
Ανάργυρος Μαριόλης                                       Ευάγγελος Φραγκούλης

Υγεία και Οικονομία

07.02.2025

«Λουκέτο» στο ΛΗΤΩ: Ένα μαιευτήριο λιγότερο στην Αττική

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

13.06.2025

Τεράστιος ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τις έγκυες γυναίκες εξαιτίας της ακραίας ζέστης – Δείτε γιατί

Τι αποκάλυψε η έκθεση της Climate Central με έδρα τις ΗΠΑ

13.06.2025

Νόσος του Crohn: Γυναίκα αποκαλύπτει 4 συμπτώματα που οι περισσότεροι αγνοούν

Η 26χρονη γυναίκα βίωσε μια ξαφνική αστάθεια στη λειτουργία του εντέρου της - «Αυτό ήταν το πρώτο σημάδι»

Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνονται με τη φλούδα
13.06.2025

Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνονται με τη φλούδα

Τι θα συμβεί αν κατά λάθος καταπιείτε ένα σκουλήκι σε φρούτα; – Πόσο επικίνδυνο είναι και τι να κάνετε
13.06.2025

Τι θα συμβεί αν κατά λάθος καταπιείτε ένα σκουλήκι σε φρούτα; – Πόσο επικίνδυνο είναι και τι να κάνετε

Γνωρίζετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά;
13.06.2025

Γνωρίζετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά;

To γνωρίζατε; – Αυτή είναι η ιδανική ώρα για άσκηση αν θέλετε να χάσετε βάρος
13.06.2025

To γνωρίζατε; – Αυτή είναι η ιδανική ώρα για άσκηση αν θέλετε να χάσετε βάρος

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!
13.06.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!
13.06.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

Κίνδυνος για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από τη viral σοκολάτα του Ντουμπάι – Eιδικός προειδοποιεί
13.06.2025

Κίνδυνος για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από τη viral σοκολάτα του Ντουμπάι – Eιδικός προειδοποιεί

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση
13.06.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση