Υγεία και Οικονομία

Γιατροί συνταγογραφούσαν σε νεκρούς!

Γιατροί συνταγογραφούσαν σε νεκρούς!

Έρευνα για αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με τη διαδικασία εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διενεργήθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ η έρευνα διήρκησε πάνω από ένα έτος με σκοπό τη διακρίβωση τέλεσης απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από πρόσωπα που σχετίζονται με το σύστημα υγείας και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ζημία εις βάρος του Δημοσίου υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ. Το προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή στις 12 Ιουνίου 2014.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά την έρευνα διαπιστώθηκε “η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που είχαν αποβιώσει, εφόσον οι Αριθμοί Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) τους δεν είχαν διαγραφεί/αφαιρεθεί από το σύστημα «e-syntagografisi» και εξακριβώθηκε ότι πενήντα ένας ιατροί είχαν συνταγογραφήσει σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους ή συνταξιούχους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2012.”

Επίσης διαπιστώθηκε ότι πολλές συνταγές, τουλάχιστον 2.585, είχαν συνταγογραφηθεί σε αποβιώσαντες συνταξιούχους του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Για τους ασφαλισμένους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) ήδη διενεργούνται αυτοτελείς Προκαταρκτικές Εξετάσεις από Πταισματοδίκες Αθηνών – Πειραιώς, ενώ για τους αντίστοιχους του Ι.Κ.Α. λόγω του μεγάλου τους αριθμού, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επιπλέον ότι έπειτα από έγγραφες καταγγελίες ασφαλισμένων, εξακριβώθηκε ότι υπήρξαν συνταγογραφήσεις εν αγνοία τους και οι σχετικές καταγγελίες απεστάλησαν και ήδη διερευνώνται από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υπηρεσιών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.).

Διαπιστώθηκε ακόμη περίπτωση συνταγογράφησης σε βιβλιάριο ασφαλισμένου, το οποίο είχε κλαπεί, καθώς και η παράτυπη έκδοση παραπεμπτικού φυσιοθεραπειών ασθενούς Ι.Κ.Α. στη Ζάκυνθο, από πρώην ορθοπεδικό ιατρό Νοσοκομείου της Αττικής, το οποίο έφερε σφραγίδα του ιατρού στην οποία δεν υπήρχαν τα στοιχεία Α.Φ.Μ. και της διεύθυνσης του, ενώ στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.), ο ιατρός εμφανιζόταν ως νοσοκομειακός ιατρός και το σύστημα δεν του είχε «κλειδώσει» τη χρήση αναγραφής συνταγών.

Από τον ίδιο έλεγχο διαπιστώθηκε επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι συγκεκριμένοι ιατροί σε νησί του Αιγαίου συνταγογραφούσαν, χωρίς να ελέγχουν την ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών τους, ενώ σε δύο φαρμακεία δεν επικολλούνταν οι ταινίες γνησιότητας στις συνταγές που εκτελούσαν οι φαρμακοποιοί.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) έχει ήδη προβεί στη χρηματική περικοπή των δαπανών στις αντίστοιχες συνταγές που δεν ήταν επικολλημένες οι ταινίες γνησιότητας.

Επιπλέον σε ένα από τα συγκεκριμένα φαρμακεία προέκυψε επιπλέον λανθασμένη διατίμηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, δηλαδή η τιμή πώλησης ήταν υψηλότερη από τη μέγιστη επιτρεπόμενη. Η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. εξέδωσε για το λόγο αυτό απόφαση επιβολής χρηματικού προστίμου, ύψους 16.002,38 ευρώ, ενώ για το δεύτερο φαρμακείο δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, προκειμένου να ασκηθεί ο πειθαρχικός έλεγχος.

Τέλος, εξακριβώθηκε ότι συνταγές φαρμάκων ασθενών είχαν εκτελεσθεί παραπάνω της μίας φοράς είτε από διαφορετικά φαρμακεία, είτε από το ίδιο φαρμακείο. Σε τέσσερα από τα εμπλεκόμενα φαρμακεία επεβλήθησαν με αποφάσεις της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. χρηματικά πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, ανά περίπτωση, επιβλήθηκαν:

– πρόστιμο ύψους 9.879,65 ευρώ και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση συνταγών για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών,

– πρόστιμο ύψους 5.669,97 ευρώ και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών

– πρόστιμο ύψους 4.459,06 ευρώ

– πρόστιμο ύψους 6.888,48 ευρώ

Η έρευνα για τα υπόλοιπα φαρμακεία συνεχίζεται.

www.tovima.gr

Υγεία και Οικονομία

07.02.2025

«Λουκέτο» στο ΛΗΤΩ: Ένα μαιευτήριο λιγότερο στην Αττική

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

13.06.2025

Τεράστιος ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τις έγκυες γυναίκες εξαιτίας της ακραίας ζέστης – Δείτε γιατί

Τι αποκάλυψε η έκθεση της Climate Central με έδρα τις ΗΠΑ

13.06.2025

Νόσος του Crohn: Γυναίκα αποκαλύπτει 4 συμπτώματα που οι περισσότεροι αγνοούν

Η 26χρονη γυναίκα βίωσε μια ξαφνική αστάθεια στη λειτουργία του εντέρου της - «Αυτό ήταν το πρώτο σημάδι»

Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνονται με τη φλούδα
13.06.2025

Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνονται με τη φλούδα

Τι θα συμβεί αν κατά λάθος καταπιείτε ένα σκουλήκι σε φρούτα; – Πόσο επικίνδυνο είναι και τι να κάνετε
13.06.2025

Τι θα συμβεί αν κατά λάθος καταπιείτε ένα σκουλήκι σε φρούτα; – Πόσο επικίνδυνο είναι και τι να κάνετε

Γνωρίζετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά;
13.06.2025

Γνωρίζετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά;

To γνωρίζατε; – Αυτή είναι η ιδανική ώρα για άσκηση αν θέλετε να χάσετε βάρος
13.06.2025

To γνωρίζατε; – Αυτή είναι η ιδανική ώρα για άσκηση αν θέλετε να χάσετε βάρος

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!
13.06.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!
13.06.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

Κίνδυνος για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από τη viral σοκολάτα του Ντουμπάι – Eιδικός προειδοποιεί
13.06.2025

Κίνδυνος για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από τη viral σοκολάτα του Ντουμπάι – Eιδικός προειδοποιεί

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση
13.06.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση