Υγεία και Οικονομία

Γιατροί συνταγογραφούσαν σε νεκρούς!

Γιατροί συνταγογραφούσαν σε νεκρούς!

Έρευνα για αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με τη διαδικασία εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διενεργήθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ η έρευνα διήρκησε πάνω από ένα έτος με σκοπό τη διακρίβωση τέλεσης απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από πρόσωπα που σχετίζονται με το σύστημα υγείας και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ζημία εις βάρος του Δημοσίου υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ. Το προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή στις 12 Ιουνίου 2014.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά την έρευνα διαπιστώθηκε “η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που είχαν αποβιώσει, εφόσον οι Αριθμοί Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) τους δεν είχαν διαγραφεί/αφαιρεθεί από το σύστημα «e-syntagografisi» και εξακριβώθηκε ότι πενήντα ένας ιατροί είχαν συνταγογραφήσει σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους ή συνταξιούχους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2012.”

Επίσης διαπιστώθηκε ότι πολλές συνταγές, τουλάχιστον 2.585, είχαν συνταγογραφηθεί σε αποβιώσαντες συνταξιούχους του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Για τους ασφαλισμένους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) ήδη διενεργούνται αυτοτελείς Προκαταρκτικές Εξετάσεις από Πταισματοδίκες Αθηνών – Πειραιώς, ενώ για τους αντίστοιχους του Ι.Κ.Α. λόγω του μεγάλου τους αριθμού, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επιπλέον ότι έπειτα από έγγραφες καταγγελίες ασφαλισμένων, εξακριβώθηκε ότι υπήρξαν συνταγογραφήσεις εν αγνοία τους και οι σχετικές καταγγελίες απεστάλησαν και ήδη διερευνώνται από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υπηρεσιών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.).

Διαπιστώθηκε ακόμη περίπτωση συνταγογράφησης σε βιβλιάριο ασφαλισμένου, το οποίο είχε κλαπεί, καθώς και η παράτυπη έκδοση παραπεμπτικού φυσιοθεραπειών ασθενούς Ι.Κ.Α. στη Ζάκυνθο, από πρώην ορθοπεδικό ιατρό Νοσοκομείου της Αττικής, το οποίο έφερε σφραγίδα του ιατρού στην οποία δεν υπήρχαν τα στοιχεία Α.Φ.Μ. και της διεύθυνσης του, ενώ στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.), ο ιατρός εμφανιζόταν ως νοσοκομειακός ιατρός και το σύστημα δεν του είχε «κλειδώσει» τη χρήση αναγραφής συνταγών.

Από τον ίδιο έλεγχο διαπιστώθηκε επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι συγκεκριμένοι ιατροί σε νησί του Αιγαίου συνταγογραφούσαν, χωρίς να ελέγχουν την ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών τους, ενώ σε δύο φαρμακεία δεν επικολλούνταν οι ταινίες γνησιότητας στις συνταγές που εκτελούσαν οι φαρμακοποιοί.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) έχει ήδη προβεί στη χρηματική περικοπή των δαπανών στις αντίστοιχες συνταγές που δεν ήταν επικολλημένες οι ταινίες γνησιότητας.

Επιπλέον σε ένα από τα συγκεκριμένα φαρμακεία προέκυψε επιπλέον λανθασμένη διατίμηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, δηλαδή η τιμή πώλησης ήταν υψηλότερη από τη μέγιστη επιτρεπόμενη. Η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. εξέδωσε για το λόγο αυτό απόφαση επιβολής χρηματικού προστίμου, ύψους 16.002,38 ευρώ, ενώ για το δεύτερο φαρμακείο δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, προκειμένου να ασκηθεί ο πειθαρχικός έλεγχος.

Τέλος, εξακριβώθηκε ότι συνταγές φαρμάκων ασθενών είχαν εκτελεσθεί παραπάνω της μίας φοράς είτε από διαφορετικά φαρμακεία, είτε από το ίδιο φαρμακείο. Σε τέσσερα από τα εμπλεκόμενα φαρμακεία επεβλήθησαν με αποφάσεις της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. χρηματικά πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, ανά περίπτωση, επιβλήθηκαν:

– πρόστιμο ύψους 9.879,65 ευρώ και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση συνταγών για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών,

– πρόστιμο ύψους 5.669,97 ευρώ και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών

– πρόστιμο ύψους 4.459,06 ευρώ

– πρόστιμο ύψους 6.888,48 ευρώ

Η έρευνα για τα υπόλοιπα φαρμακεία συνεχίζεται.

www.tovima.gr

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

15.07.2026

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στα πόδια οι σαγιονάρες – Τι να προσέχετε

Η καθημερινή χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε πόνους, φλεγμονές και τραυματισμούς στα πέλματα και τις αρθρώσεις

15.07.2026

Βερβερίνη: Το φυσικό «κλειδί» για τον μεταβολισμό και τον έλεγχο βάρους

Πώς ένα φυσικό εκχύλισμα συμβάλλει στην ισορροπία του οργανισμού και υποστηρίζει τον έλεγχο βάρους

Το τρόφιμο που «χτίζει» γερά οστά και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων
15.07.2026

Το τρόφιμο που «χτίζει» γερά οστά και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων

Το κόκκινο φρούτο που μπορεί να μειώσει την πίεση και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη
15.07.2026

Το κόκκινο φρούτο που μπορεί να μειώσει την πίεση και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Τσίμπημα σφήκας: Τι πρέπει να κάνετε άμεσα και ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοήσετε
15.07.2026

Τσίμπημα σφήκας: Τι πρέπει να κάνετε άμεσα και ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοήσετε

Λαμία: Εξιτήριο για τους ασθενείς με σαλμονέλα – «Αναμένονται και άλλα κρούσματα»
15.07.2026

Λαμία: Εξιτήριο για τους ασθενείς με σαλμονέλα – «Αναμένονται και άλλα κρούσματα»

«Γάλα» χωρίς αγελάδα: Εργαστήριο δημιουργεί νέο προϊόν από κύτταρα – Τι αλλάζει στη διατροφή μας
15.07.2026

«Γάλα» χωρίς αγελάδα: Εργαστήριο δημιουργεί νέο προϊόν από κύτταρα – Τι αλλάζει στη διατροφή μας

Καρδιακή ανακοπή ή έμφραγμα; Η διαφορά που πρέπει όλοι να γνωρίζουν – Τι κάνουμε στα πρώτα λεπτά
15.07.2026

Καρδιακή ανακοπή ή έμφραγμα; Η διαφορά που πρέπει όλοι να γνωρίζουν – Τι κάνουμε στα πρώτα λεπτά

ΕΟΦ: Νέες προειδοποιήσεις για αντισυλληπτικά λόγω πιθανού κινδύνου μηνιγγιώματος
15.07.2026

ΕΟΦ: Νέες προειδοποιήσεις για αντισυλληπτικά λόγω πιθανού κινδύνου μηνιγγιώματος

Έξαρση παρασιτικής λοίμωξης στις ΗΠΑ: Στο «μικροσκόπιο» οι έτοιμες σαλάτες για πάνω από 1.600 κρούσματα
15.07.2026

Έξαρση παρασιτικής λοίμωξης στις ΗΠΑ: Στο «μικροσκόπιο» οι έτοιμες σαλάτες για πάνω από 1.600 κρούσματα