Υγεία και Οικονομία

Ακριβό το σίριαλ με τον διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο του αίματος

Ακριβό το σίριαλ με τον διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο του αίματος
Νέα εμπλοκή σημειώθηκε στον διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο του αίματος. Οι δύο εταιρείες που προκρίθηκαν στην τελική φάση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας άσκησαν ένσταση η μία κατά της άλλης για τεχνικούς λόγους. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία στους πολυμεταγγιζόμενους, οι οποίοι παρατηρούν εναγωνίως το «μπαλάκι» της υπόθεσης να περνάει από την πολιτεία στις εταιρείες και από τις εταιρείες στην… εξέδρα.
 

 
Παράλληλα, οδηγεί σε νέες καθυστερήσεις έναν διαγωνισμό ο οποίος ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και δεν φαίνεται να έχει τέλος. Η νέα εκκρεμότητα θα προκαλέσει – κατά τα φαινόμενα – παράταση των τρίμηνων συμβάσεων τις οποίες υποχρεώθηκε να υπογράψει το υπουργείο Υγείας με τους δύο προμηθευτές προκειμένου να μη διακοπεί ο μοριακός έλεγχος του αίματος στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 
Όσο διαρκούν οι συμβάσεις αυτές και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η πολιτεία θα υποχρεωθεί να πληρώνει τα αντιδραστήρια σε υψηλότερες τιμές από εκείνες που προσδοκά να εξασφαλίσει όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο πλειστηριασμός.
 
Καθυστερημένη έναρξη
 
Το σίριαλ με τον διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο του αίματος ξεκίνησε -αρκετά καθυστερημένα είναι η αλήθεια- στις 21 Ιουνίου, καθώς η προηγούμενη σύμβαση για την παροχή αντιδραστηρίων έληξε στις 25 Αυγούστου. Με σκοπό να αποφευχθεί η αιφνίδια διακοπή του μοριακού ελέγχου του αίματος, το υπουργείο Υγείας οδηγήθηκε στην προσωρινή λύση των τρίμηνων συμβάσεων και με τις δύο εταιρείες. Τους ζήτησε, δηλαδή, να συνεχίσουν την προμήθεια των αναγκαίων υλικών στα εννέα κέντρα ελέγχου του αίματος.
 
Η επιλογή αυτή απορρίφθηκε ως παράνομη από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Επικαλούμενη «ανωτέρα βία», η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε τελικά στις συμβάσεις, οι οποίες λήγουν τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε ευελπιστεί να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να έχει διασφαλιστεί μόνιμη λύση, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί.
 
Σε πρώτη φάση, ο διαγωνισμός φάνηκε να προχωρεί. Το πόρισμα της τεχνικής αξιολόγησης, που εκδόθηκε στις αρχές του μήνα, έκρινε ότι και οι δύο εταιρείες πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν στην τελική φάση. Η εξέλιξη αυτή άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
 
Χορός ενστάσεων
 
Λίγες μέρες αργότερα ωστόσο οι εταιρείες άσκησαν ένσταση η μία κατά της άλλης, θεωρώντας ότι οι συνυποψήφιοί τους δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.
 
Οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι δύο: Ο ένας, να παραμείνει σε εκκρεμότητα το θέμα και να συνεχίσει η Πολιτεία το προσωρινό καθεστώς των τρίμηνων συμβάσεων. Αυτό προκαλεί αύξηση της δαπάνης για αντιδραστήρια αίματος, καθώς δεν θα αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο υποψηφίων. Ο άλλος λόγος, είναι να αποκλειστεί η μία εταιρεία και ουσιαστικά να μην είναι δυνατός ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, «πρόκειται για μία εξίσου δυσμενή εξέλιξη, καθώς θα διαμορφωθεί ένα μονοπώλιο και θα χαθεί το οικονομικό όφελος που προσδοκάται».
 
Αγωνία στους πολυμεταγγιζόμενους
 
Την ώρα που συμβαίνουν αυτά, οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς αγωνιούν για την ασφάλεια του αίματος.
 
«Στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία του διαγωνισμού και μείνουμε χωρίς μοριακό έλεγχο – δεν είμαι σίγουρη αν μπορεί να δοθεί κι άλλη παράταση – αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι κάνουμε μεταγγίσεις τον κίνδυνο να προσβληθούμε από μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως είναι το AIDS, η ηπατίτιδα C και η ηπατίτιδα Β. Κίνδυνος δεν υπάρχει μόνο για τους πολυμεταγγιζόμενους αλλά και για αυτούς που μπορεί να χρειαστούν ακόμη και μία φορά στη ζωή τους αίμα» δηλώνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία κυρία Ιωάννα Μυρίλλα. Προσθέτει ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το ζήτημα και να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία του διαγωνισμού.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας για μεταγγίσεις αίματος ανέρχονται σε 600.000 έως 650.000 μονάδες. Από αυτές, λιγότερες από τις μισές προέρχονται από το περιβάλλον των ασθενών, το 47% από εθελοντές αιμοδότες και το 3% από τις ένοπλες δυνάμεις. Με τις συγκεκριμένες ποσότητες καλύπτεται περίπου το 95% των αναγκών και η χώρα μας υποχρεώνεται σε εισαγωγή του υπόλοιπου 5% από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.
 
Μεταγγίσεις αίματος πραγματοποιούνται στους χιλιάδες τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων, στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, από αιματολογικές κακοήθειες όπως η λευχαιμία και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις. Από το αίμα λαμβάνονται αιμοπετάλια, πλάσμα, παράγοντες πήξης. Η μετάγγιση όλων αυτών των παραγώγων αίματος αποτελεί πολύτιμο θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση πολλών παθολογικών καταστάσεων.
 
tovima.gr
 

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

09.08.2026

Άννα Κορακάκη: Η συγκινητική ανάρτηση από την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη – Αποκάλυψε το σπουδαιότερο «μετάλλιό» της

Η Άννα Κορακάκη δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram δύο φωτογραφίες

08.08.2026

Γιατί το μέλι δεν χαλάει σχεδόν ποτέ; – Η επιστήμη δίνει την απάντηση

Πώς πρέπει να αποθηκεύεται

Βρίσκεσαι σε δίαιτα; – 11+1 καθημερινά λάθη που μπορεί να κρατούν τη ζυγαριά «κολλημένη»
08.08.2026

Βρίσκεσαι σε δίαιτα; – 11+1 καθημερινά λάθη που μπορεί να κρατούν τη ζυγαριά «κολλημένη»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε εξόρμηση με την σύντροφό του στις ελβετικές Άλπεις – Δείτε τα τρυφερά στιγμιότυπα
08.08.2026

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε εξόρμηση με την σύντροφό του στις ελβετικές Άλπεις – Δείτε τα τρυφερά στιγμιότυπα

Νέα μελέτη: Η εισπνοή καπνού από τις πυρκαγιές αυξάνει τον κίνδυνο για εγκύους και έμβρυα
08.08.2026

Νέα μελέτη: Η εισπνοή καπνού από τις πυρκαγιές αυξάνει τον κίνδυνο για εγκύους και έμβρυα

Αυτά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά του Αυγούστου: Οι εποχικές επιλογές που πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας
07.08.2026

Αυτά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά του Αυγούστου: Οι εποχικές επιλογές που πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας

Επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά 16 τεχνητούς ιούς με AI – Οι προειδοποιήσεις για τη βιοασφάλεια
07.08.2026

Επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά 16 τεχνητούς ιούς με AI – Οι προειδοποιήσεις για τη βιοασφάλεια

Τηγανητά αυγά χωρίς πολλές θερμίδες: Τα λάθη που αυξάνουν το λάδι και οι λύσεις
07.08.2026

Τηγανητά αυγά χωρίς πολλές θερμίδες: Τα λάθη που αυξάνουν το λάδι και οι λύσεις

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα ενός «μίνι εγκεφαλικού» επεισοδίου
07.08.2026

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα ενός «μίνι εγκεφαλικού» επεισοδίου

Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται χειρότερα
07.08.2026

Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται χειρότερα