Πρώτες βοήθειες

Τα κατάγματα και η φροντίδα τους

Τα κατάγματα και η φροντίδα τους

Ως κάταγμα, αναφέρεται η λύση της συνεχείας -σπάσιμο- ενός οστού, εξ αιτίας της επιδράσεως μιάς ισχυρής εξωτερικής δύναμης. 

Στους ηλικιωμένους, τα οστά των οποίων είναι πιο εύθραυστα, είναι δυνατό να συμβεί κάταγμα  ακόμη και όταν η ασκούμενη εξωτερική δύναμη δεν είναι τόσο ισχυρή.

Το κάταγμα, παρουσιάζεται συνήθως στο σημείο του οστού που ασκήθηκε η εξωτερική δύναμη. Υπάρχει όμως περίπτωση, η δύναμη να μεταδοθεί σε ένα διπλανό οστούν και εκεί να εκδηλωθεί το κάταγμα. Για παράδειγμα, η πτώση κάποιου πάνω στο τεντωμένο του χέρι, μπορεί να προκαλέσει κάταγμα της κλείδας (οστούν του άνω θωρακικού τοιχώματος). Ποδοσφαιριστής που αστοχεί στο να κλωτσήσει τη μπάλα και προσκρούει το πόδι του στο έδαφος, μπορεί να υποστεί κάταγμα επιγονατίδος.

Τέλος, σε περίπτωση εξαρθρήματος όπου αλλάζει βίαια η γεωμετρία της αρθρώσεως, καθώς οι σύνδεσμοι εκτείνονται απότομα, μπορεί να προκαλέσουν απόσπαση οστικού τμήματος (κάταγμα), από οστούν στο οποίο προσφύονται.
Το κάταγμα συνοδεύεται από έντονο άλγος, το οποίο πολλαπλασιάζεται σε κάθε προσπάθεια κίνησης. Ακόμη και κατά την ελαφρά πίεση στο σημείο του κατάματος, το άλγος πολλαπλασιάζεται. Υπάρχει τοπικό οίδημα (πρήξιμο) και παραμόρφωση του μέλους. Σε ορισμένα είδη καταγμάτων, όπως κάταγμα του αυχένα του μηριαίου οστού, παρατηρείται και έξω στροφή του ποδιού. Μερικές φορές, βοηθά η σύγκριση του τραυματισμένου μέλους που πιθανολογείται ότι έχει υποστεί κάταγμα, με το αντίστοιχο υγιές. Ένα κάταγμα δεν αποκλείεται να συνοδεύεται από εκχύμωση (μελάνιασμα).

Τα κατάγματα διακρίνονται σε τρείς κατηγορίες, τα κλειστά, τα ανοικτά και  τα επιπλεγμένα.

Α. Κλειστά Κατάγματα. Είναι εκείνα στα οποία το δέρμα και οι παρακείμενες δομές γύρω από το σημείο του κατάγματος, έχουν παραμείνει ανέπαφα.

Β. Ανοικτά Κατάγματα. Είναι εκείνα στα οποία είτε συνυπάρχει τραυματισμός του δέρματος και των παρακειμένων δομών με αποτέλεσμα την αποκάλυψη του σπασμένου οστού, είτε το σπασμένο οστικό άκρο διαπερνά τις υπερκείμενες δομές και το δέρμα και προβάλλει επιφανειακά.

Γ. Επιπλεμένα Κατάγματα. Είναι εκείνα στα οποία έχει ταυτόχρονα προκληθεί κάκωση και κάποιας άλλης παρακείμενης δομής. Επί παραδείγματι, μπορεί να έχει υποστεί βλάβη διερχόμενο νεύρο, αγγείο, παρακείμενη άρθρωση (κάταγμα – εξάρθρημα)

Η αντιμετώπιση ενός κατάγματος, περιλαμβάνει τα εξής:

•    Το κάταγμα ακινητοποιείται. Εάν δεν διατίθεται νάρθηκας, επιλέγεται ένα κομμάτο ξύλου και η ακινητοποίηση γίνεται με περίδεση δι΄ ενός ελαστικού επιδέσμου. Εάν δεν υπάρχει επίδεσμος, χρησιμοποιείται ένα πουκάμισο ή μία πετσέτα που έχει σχιστεί σε λωρίδες. Εάν πρόκειται για κάταγμα κάτω άκρου και δεν διατίθεται μέσον ακινητοποιήσεως, περιδένεται το τραυματισμένο πόδι επί του υγιούς. Πάντα όταν επιχειρείται περίδεση, η πίεση που εξασκείται θα πρέπει να είναι τόση – όση, ώστε να επιτρέπεται η ροή του αίματος διά των αρτηριών.

•    Τα άκρα του οστού που υπέστη κάταγμα είναι αιχμηρά και κοφτερά. Κάθε προσπάθεια ανατάξεως, εκτός από τον πόνο που προκαλεί, κρύβει τον κίνδυνο της προκλήσεως σοβαρών βλαβών σε διερχόμενα αγγεία και νεύρα.

•    Επί συνυπάρχοντος τραύματος, θα γίνεται καθαρισμός με άφθονο νερό και αντισηψία με τυχόν διατιθέμενα αντισηπτικά (οξυζενέ, βάμα ιωδίου, κ.λ.π.)

•    Επί εντόνου άλγους (πόνου), βοηθά η χορήγηση τυχόν διατιθέμενου αναλγητικού. Προτιμώνται αναλγητικά που έχει ξαναπάρει ο τραυματίας.

•    Ο τραυματίας δεν πρέπει να κάνει χρήση του μέλους που έχει υποστεί το κάταγμα. Παραμένει ξαπλωμένος ή καθιστός (ανάλογα με την περίπτωση), σκεπασμένος με μία κουβέρτα ώστε να παραμένει ζεστός.

•    Εφ΄ όσον διαθέτει τις αισθήσεις του, μπορεί να του δοθεί να πιεί νερό, χυμός ή κάποιο αφέψημα.

•    Είναι απαραίτητη η ταχύτερη κατά το δυνατόν μεταφορά του τραυματία σε θεραπευτήριο.

(Από το βιβλίο «Ιατρική Μέριμνα» του γεν. Χειρουργού κ. Κων/νου Στρατή)

Πρώτες βοήθειες

08.11.2023

Πάτρα: Φοιτητές εντόπισαν κοριούς σε αίθουσες και αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου

«Πανικό» σε φοιτητές και εργαζόμενους, προκάλεσε ο εντοπισμός κοριών σε αίθουσες και αμφιθέατρα του πανεπιστημίου της Πάτρας. Μάλιστα, οι κοριοί εντοπίστηκαν από φοιτητές οι οποίοι ενημέρωσαν τη διοίκηση του ιδρύματος και ζήτησαν να ληφθούν τα σχετικά μέτρα. Κατόπιν αυτού το πανεπιστήμιο κάλεσε εταιρεία η οποία έκανε τη σχετική απεντόμωση. Όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου της […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε
13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;
13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες
13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο
12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18
01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά
01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά