Περίθαλψη & Ασφάλιση

Τεράστια ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο «Μεταξά» – Λίστες αναμονής λόγω υποστελέχωσης

Τεράστια ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο «Μεταξά» – Λίστες αναμονής λόγω υποστελέχωσης

Τεράστια είναι η ταλαιπωρία που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι καρκινοπαθείς του Νοσοκομείο Μεταξά λόγω υποστελέχωσης. 

Τη μεγάλη ανησυχία τους για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Μεταξά – ενός από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά Νοσοκομεία της χώρας – διατυπώνουν σε επιστολή τους καρκινοπαθείς και συγκεκριμένα τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής».

Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία έχει αποδέκτη τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και κοινοποιείται σε όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η υποστελέχωση του παθολογανατομικού τμήματος στο Νοσοκομείο Μεταξά αποτελεί τη βασική αιτία των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εξυπηρέτηση ογκολογικών ασθενών.

«Κάθε καθυστέρηση που ειδικά στην περίπτωση των ασθενών με καρκίνο ο χρόνος μετράει και δυστυχώς μετράει αντίστροφα, είναι στην κυριολεξία ζωτικής σημασίας», σημειώνουν στην επιστολή «κραυγή αγωνίας» τους οι ασθενείς.

Συγκεκριμένα αναφέρουν πως στο νοσοκομείο έχουν εντοπιστεί οι εξής δυσλειτουργίες:

Λίστες αναμονής κατά την τέλεση των χημειοθεραπειών γεγονός που οδηγεί σε εξάντληση των ασθενών και οφείλεται σε υποστελέχωση του νοσοκομείου, «την οποία επιβεβαίωσε ο Διοικητής σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε μαζί του», όπως λένε.

Αποχώρηση για λόγους υγείας, ενός από τους δύο εξειδικευμένους χειρουργούς μαστού από τη Μονάδα Μαστού και για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας από την μία εναπομείνουσα ιατρό. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε τρομερή δυσχέρεια στην ομαλή λειτουργία του τμήματος που καλύπτει τεράστιες ανάγκες εξειδικευμένης αντιμετώπισης παθήσεων μαστού της 2ης ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα Νησιά του Αιγαίου όπως επίσης και πολλές ασθενείς από την Πελοπόννησο και όχι μόνον.

Αναμονή στην έκδοση των αποτελεσμάτων της βιοψίας σε ασθενή με καρκίνο μαστού για πάνω από 47 ημέρες, διάρκεια που αποκλίνει σε τεράστιο βαθμό από τις ιατρικές οδηγίες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία της κατάστασης της ασθενούς.

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, οι ασθενείς διερεύνησαν περαιτέρω τις συνθήκες λειτουργίας και ενημερωθήκαν ότι η υποστελέχωση του παθολογανατομικού τμήματος αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση τη βασική αιτία των καθυστερήσεων, «καθώς ειδικά για την παθολογοανατομική εξέταση, οι ειδικότητες που εμπλέκονται, ιατρός, τεχνολόγος και γραμματειακή υποστήριξη, χρειάζεται να λειτουργούν σε άμεση συνεργασία και κάθε απόκλιση – λόγω υπερφόρτωσης και ελλιπούς ανθρώπινου δυναμικού – καθυστερεί τη συνολική λειτουργία».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή των ασθενών του Συλλόγου «Άλμα Ζωής»

Θέμα: Αίτημα ενημέρωσης για τις δυσχέρειες της λειτουργίας του Νοσοκομείου Μεταξά και αναγκαιότητα στελέχωσης τμημάτων.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Θα θέλαμε κατ’ αρχάς να σας συγχαρούμε για την ανάληψη του σπουδαίου, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα απαιτητικού έργου του Υπουργείου Υγείας. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία και ελπίζουμε η θητεία σας να έχει σημαντικά οφέλη για όλους τους λήπτες υπηρεσιών υγείας και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στη χώρα μας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 1988 και το Διοικητικό του Συμβούλιο και όλα τα μέλη του είναι γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού. Εδώ και 35 χρόνια παρέχει δωρεάν πολυεπίπεδη στήριξη προς τη γυναίκα που νοσεί, φροντίζοντας για την ποιότητα ζωής της, ενώ μεριμνά έτσι ώστε να φτάνει η έγκυρη ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού και την πρόληψή του σε οποιαδήποτε γυναίκα, με στόχο τη μείωση των θανάτων από τη νόσο.

Ταυτόχρονα μαζί με τους τοπικούς Συλλόγους «Άλμα Ζωής», που έχει ιδρύσει στην Πάτρα και στην Θεσσαλονίκη, αριθμεί πάνω από 5000 μέλη. Είναι δε μέλος και συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και όλες τις εμπλεκόμενες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες που ασχολούνται με τον μαστό.

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τη μεγάλη ανησυχία μας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Μεταξά – ενός από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά Νοσοκομεία της χώρας. Σε συνέχεια της επιστολής μας προς το Υπουργείο Υγείας στις 20.4.2023 όπου παρείχαμε ενημέρωση για τα προβλήματα λειτουργίας της Μονάδας Μαστού, θα θέλαμε να αναδείξουμε τις επιπλέον δυσχέρειες που μας έχουν κοινοποιηθεί και αφορούν την υποστελέχωση του νοσοκομείου η οποία οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών με αποτελεσματικό τρόπο.

Πριν λίγους μήνες, δεχτήκαμε καταγγελίες από ασθενείς του νοσοκομείου για τους χρόνους αναμονής κατά την τέλεση των χημειοθεραπειών γεγονός που οδηγεί σε εξάντληση των ασθενών και οφείλεται σε υποστελέχωση του νοσοκομείου, την οποία επιβεβαίωσε ο Διοικητής σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε μαζί του.

Ακολούθησε η ενημέρωσή μας για την αποχώρηση για λόγους υγείας, ενός από τους δύο εξειδικευμένους χειρουργούς μαστού από τη Μονάδα Μαστού και για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας από την μία εναπομείνουσα ιατρό. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε τρομερή δυσχέρεια στην ομαλή λειτουργία του τμήματος που καλύπτει τεράστιες ανάγκες εξειδικευμένης αντιμετώπισης παθήσεων μαστού της 2ης ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα Νησιά του Αιγαίου όπως επίσης και πολλές ασθενείς από την Πελοπόννησο και όχι μόνον (συνημμένα και αυτή η επιστολή).

Στην παρούσα φάση, έχει δει το φως της δημοσιότητας η περίπτωση της αναμονής έκδοσης των αποτελεσμάτων της βιοψίας σε ασθενή με καρκίνο μαστού για πάνω από 47 ημέρες, διάρκεια που αποκλίνει σε τεράστιο βαθμό από τις ιατρικές οδηγίες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία της κατάστασης της ασθενούς.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, διερευνήσαμε περαιτέρω τις συνθήκες λειτουργίας και ενημερωθήκαμε ότι η υποστελέχωση του παθολογανατομικού τμήματος αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση την βασική αιτία των καθυστερήσεων, καθώς ειδικά για την παθολογοανατομική εξέταση, οι ειδικότητες που εμπλέκονται, ιατρός, τεχνολόγος και γραμματειακή υποστήριξη, χρειάζεται να λειτουργούν σε άμεση συνεργασία και κάθε απόκλιση – λόγω υπερφόρτωσης και ελλιπούς ανθρώπινου δυναμικού – καθυστερεί τη συνολική λειτουργία.

Το παθολογοανατομικό εργαστήριο είναι ένα κομβικό τμήμα για ένα ογκολογικό Νοσοκομείο που καλείται να διαχειριστεί το σύνολο σχεδόν των ογκολογικών ασθενών θέτοντας τη διάγνωση, παρέχοντας καθοριστικές πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για κάθε ασθενή εξατομικευμένα αλλά και ελέγχοντας την ανταπόκριση στη θεραπεία και την πορεία της νόσου. Επομένως, οτιδήποτε αφορά ογκολογικό ασθενή είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εύρυθμη λειτουργία του παθολογοανατομικού εργαστηρίου και κάθε καθυστέρηση που ειδικά στην περίπτωση των ασθενών με καρκίνο ο χρόνος μετράει και δυστυχώς μετράει αντίστροφα, είναι στην κυριολεξία ζωτικής σημασίας.

Άρα η υποστήριξη και στελέχωση των παθολογοανατομικών δημόσιων εργαστηρίων είναι άκρως απαραίτητη και άμεση προτεραιότητα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα Δημόσια Νοσοκομεία, σας καλούμε να προβείτε σε άμεσες κινήσεις ενίσχυσης του ΝοσοκομείουΜεταξά με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό αλλά και παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν με ασφάλεια οι ανάγκες των ασθενών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο. Μόνον έτσι μπορεί να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία ενός μεγάλου Ογκολογικού Νοσοκομείου της χώρας όπως είναι το Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ.

Προσδοκώντας στις ενέργειές σας με στόχο την πρόσβαση και την ασφάλεια των ασθενών, θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία και διευκρίνιση.

Με τιμή,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος
Παρασκευή Μιχαλοπούλου

Η Γραμματέας
Ίρις Αργύρη”

Περίθαλψη & Ασφάλιση

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου Κρήτης καθώς οι γιατροί είχαν ξεχάσει μια… γάζα μέσα στο σώμα μιας νεαρής γυναίκας που γέννησε με καισαρική. Η γυναίκα είχε επί τρεις μήνες οχλήσεις στην κοιλιακή χώρα και πυρετό, ενώ τόσο το λεπτό όσο και το παχύ έντερο τελικά υπέστησαν διάτρηση. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, […]

23.10.2023

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που γιατρός του ΕΚΑΒ προσπαθεί να διασωληνώσει την 39χρονη που δαγκώθηκε από οχιά σε σχολείο

Βίντεο μέλους του πληρώματος της κινητής μονάδας που κλήθηκε για τις πρώτες βοήθειες παρουσιάζει τα κρίσιμα λεπτά που ακολούθησαν μετά το δάγκωμα της 39χρονης εθελόντριας από οχιά σε σχολείο της Θεσσαλονίκης και τις προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ να τη διασωληνώσουν για να την κρατήσουν στη ζωή. Ήταν το απόγευμα της 26ης Μαϊου, όταν η […]

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού
18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Έστειλαν σπίτι του ασθενή που πήγε να χειρουργηθεί λόγω έλλειψης μηχανημάτων
29.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Έστειλαν σπίτι του ασθενή που πήγε να χειρουργηθεί λόγω έλλειψης μηχανημάτων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού