Περίθαλψη & Ασφάλιση

Τεράστια ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο «Μεταξά» – Λίστες αναμονής λόγω υποστελέχωσης

Τεράστια ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο «Μεταξά» – Λίστες αναμονής λόγω υποστελέχωσης

Τεράστια είναι η ταλαιπωρία που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι καρκινοπαθείς του Νοσοκομείο Μεταξά λόγω υποστελέχωσης. 

Τη μεγάλη ανησυχία τους για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Μεταξά – ενός από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά Νοσοκομεία της χώρας – διατυπώνουν σε επιστολή τους καρκινοπαθείς και συγκεκριμένα τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής».

Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία έχει αποδέκτη τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και κοινοποιείται σε όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η υποστελέχωση του παθολογανατομικού τμήματος στο Νοσοκομείο Μεταξά αποτελεί τη βασική αιτία των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εξυπηρέτηση ογκολογικών ασθενών.

«Κάθε καθυστέρηση που ειδικά στην περίπτωση των ασθενών με καρκίνο ο χρόνος μετράει και δυστυχώς μετράει αντίστροφα, είναι στην κυριολεξία ζωτικής σημασίας», σημειώνουν στην επιστολή «κραυγή αγωνίας» τους οι ασθενείς.

Συγκεκριμένα αναφέρουν πως στο νοσοκομείο έχουν εντοπιστεί οι εξής δυσλειτουργίες:

Λίστες αναμονής κατά την τέλεση των χημειοθεραπειών γεγονός που οδηγεί σε εξάντληση των ασθενών και οφείλεται σε υποστελέχωση του νοσοκομείου, «την οποία επιβεβαίωσε ο Διοικητής σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε μαζί του», όπως λένε.

Αποχώρηση για λόγους υγείας, ενός από τους δύο εξειδικευμένους χειρουργούς μαστού από τη Μονάδα Μαστού και για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας από την μία εναπομείνουσα ιατρό. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε τρομερή δυσχέρεια στην ομαλή λειτουργία του τμήματος που καλύπτει τεράστιες ανάγκες εξειδικευμένης αντιμετώπισης παθήσεων μαστού της 2ης ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα Νησιά του Αιγαίου όπως επίσης και πολλές ασθενείς από την Πελοπόννησο και όχι μόνον.

Αναμονή στην έκδοση των αποτελεσμάτων της βιοψίας σε ασθενή με καρκίνο μαστού για πάνω από 47 ημέρες, διάρκεια που αποκλίνει σε τεράστιο βαθμό από τις ιατρικές οδηγίες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία της κατάστασης της ασθενούς.

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, οι ασθενείς διερεύνησαν περαιτέρω τις συνθήκες λειτουργίας και ενημερωθήκαν ότι η υποστελέχωση του παθολογανατομικού τμήματος αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση τη βασική αιτία των καθυστερήσεων, «καθώς ειδικά για την παθολογοανατομική εξέταση, οι ειδικότητες που εμπλέκονται, ιατρός, τεχνολόγος και γραμματειακή υποστήριξη, χρειάζεται να λειτουργούν σε άμεση συνεργασία και κάθε απόκλιση – λόγω υπερφόρτωσης και ελλιπούς ανθρώπινου δυναμικού – καθυστερεί τη συνολική λειτουργία».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή των ασθενών του Συλλόγου «Άλμα Ζωής»

Θέμα: Αίτημα ενημέρωσης για τις δυσχέρειες της λειτουργίας του Νοσοκομείου Μεταξά και αναγκαιότητα στελέχωσης τμημάτων.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Θα θέλαμε κατ’ αρχάς να σας συγχαρούμε για την ανάληψη του σπουδαίου, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα απαιτητικού έργου του Υπουργείου Υγείας. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία και ελπίζουμε η θητεία σας να έχει σημαντικά οφέλη για όλους τους λήπτες υπηρεσιών υγείας και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στη χώρα μας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 1988 και το Διοικητικό του Συμβούλιο και όλα τα μέλη του είναι γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού. Εδώ και 35 χρόνια παρέχει δωρεάν πολυεπίπεδη στήριξη προς τη γυναίκα που νοσεί, φροντίζοντας για την ποιότητα ζωής της, ενώ μεριμνά έτσι ώστε να φτάνει η έγκυρη ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού και την πρόληψή του σε οποιαδήποτε γυναίκα, με στόχο τη μείωση των θανάτων από τη νόσο.

Ταυτόχρονα μαζί με τους τοπικούς Συλλόγους «Άλμα Ζωής», που έχει ιδρύσει στην Πάτρα και στην Θεσσαλονίκη, αριθμεί πάνω από 5000 μέλη. Είναι δε μέλος και συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και όλες τις εμπλεκόμενες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες που ασχολούνται με τον μαστό.

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τη μεγάλη ανησυχία μας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Μεταξά – ενός από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά Νοσοκομεία της χώρας. Σε συνέχεια της επιστολής μας προς το Υπουργείο Υγείας στις 20.4.2023 όπου παρείχαμε ενημέρωση για τα προβλήματα λειτουργίας της Μονάδας Μαστού, θα θέλαμε να αναδείξουμε τις επιπλέον δυσχέρειες που μας έχουν κοινοποιηθεί και αφορούν την υποστελέχωση του νοσοκομείου η οποία οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών με αποτελεσματικό τρόπο.

Πριν λίγους μήνες, δεχτήκαμε καταγγελίες από ασθενείς του νοσοκομείου για τους χρόνους αναμονής κατά την τέλεση των χημειοθεραπειών γεγονός που οδηγεί σε εξάντληση των ασθενών και οφείλεται σε υποστελέχωση του νοσοκομείου, την οποία επιβεβαίωσε ο Διοικητής σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε μαζί του.

Ακολούθησε η ενημέρωσή μας για την αποχώρηση για λόγους υγείας, ενός από τους δύο εξειδικευμένους χειρουργούς μαστού από τη Μονάδα Μαστού και για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας από την μία εναπομείνουσα ιατρό. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε τρομερή δυσχέρεια στην ομαλή λειτουργία του τμήματος που καλύπτει τεράστιες ανάγκες εξειδικευμένης αντιμετώπισης παθήσεων μαστού της 2ης ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα Νησιά του Αιγαίου όπως επίσης και πολλές ασθενείς από την Πελοπόννησο και όχι μόνον (συνημμένα και αυτή η επιστολή).

Στην παρούσα φάση, έχει δει το φως της δημοσιότητας η περίπτωση της αναμονής έκδοσης των αποτελεσμάτων της βιοψίας σε ασθενή με καρκίνο μαστού για πάνω από 47 ημέρες, διάρκεια που αποκλίνει σε τεράστιο βαθμό από τις ιατρικές οδηγίες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία της κατάστασης της ασθενούς.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, διερευνήσαμε περαιτέρω τις συνθήκες λειτουργίας και ενημερωθήκαμε ότι η υποστελέχωση του παθολογανατομικού τμήματος αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση την βασική αιτία των καθυστερήσεων, καθώς ειδικά για την παθολογοανατομική εξέταση, οι ειδικότητες που εμπλέκονται, ιατρός, τεχνολόγος και γραμματειακή υποστήριξη, χρειάζεται να λειτουργούν σε άμεση συνεργασία και κάθε απόκλιση – λόγω υπερφόρτωσης και ελλιπούς ανθρώπινου δυναμικού – καθυστερεί τη συνολική λειτουργία.

Το παθολογοανατομικό εργαστήριο είναι ένα κομβικό τμήμα για ένα ογκολογικό Νοσοκομείο που καλείται να διαχειριστεί το σύνολο σχεδόν των ογκολογικών ασθενών θέτοντας τη διάγνωση, παρέχοντας καθοριστικές πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για κάθε ασθενή εξατομικευμένα αλλά και ελέγχοντας την ανταπόκριση στη θεραπεία και την πορεία της νόσου. Επομένως, οτιδήποτε αφορά ογκολογικό ασθενή είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εύρυθμη λειτουργία του παθολογοανατομικού εργαστηρίου και κάθε καθυστέρηση που ειδικά στην περίπτωση των ασθενών με καρκίνο ο χρόνος μετράει και δυστυχώς μετράει αντίστροφα, είναι στην κυριολεξία ζωτικής σημασίας.

Άρα η υποστήριξη και στελέχωση των παθολογοανατομικών δημόσιων εργαστηρίων είναι άκρως απαραίτητη και άμεση προτεραιότητα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα Δημόσια Νοσοκομεία, σας καλούμε να προβείτε σε άμεσες κινήσεις ενίσχυσης του ΝοσοκομείουΜεταξά με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό αλλά και παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν με ασφάλεια οι ανάγκες των ασθενών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο. Μόνον έτσι μπορεί να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία ενός μεγάλου Ογκολογικού Νοσοκομείου της χώρας όπως είναι το Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ.

Προσδοκώντας στις ενέργειές σας με στόχο την πρόσβαση και την ασφάλεια των ασθενών, θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία και διευκρίνιση.

Με τιμή,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος
Παρασκευή Μιχαλοπούλου

Η Γραμματέας
Ίρις Αργύρη”

Περίθαλψη & Ασφάλιση

21.03.2023

Ρόδος: Καταγγελίες για τριτοκοσμικές εικόνες στο νοσοκομείο με τρωκτικά, γάτες και περιστέρια

Άθλιες συνθήκες επικρατούν στο νοσοκομείο της Ρόδου, με τις καταγγελίες να διαδέχονται η μία την άλλη για μήνες. Γιατροί και νοσηλευτές έχουν γίνει μάρτυρες των όσων συμβαίνουν, με τα περιστέρια να μπαίνουν σε δωμάτια ασθενών και έξω από αυτά, να βρίσκονται από γάτες μέχρι τρωκτικά. Μέσα σε όλα έχουν χαλάσει τα κλιματιστικά και όπως λέει […]

28.02.2023

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις για σήμερα και αύριο

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού», προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί την παιδοογκολογική μονάδα. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”». Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της 5μελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ Παίδων […]

ΕΣΥ: Με δελτίο παροχής υπηρεσιών οι ιδιώτες οδοντίατροι – Αυτή η νέα νομοθετική ρύθμιση
24.02.2023

ΕΣΥ: Με δελτίο παροχής υπηρεσιών οι ιδιώτες οδοντίατροι – Αυτή η νέα νομοθετική ρύθμιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Διατροφή
2

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
3

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

26.09.2023

Αυτές είναι οι υπερτροφές του φθινοπώρου για υγεία και ευεξία

Το καλοκαίρι έφυγε και πήρε μαζί του πολλά πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όμως, αφού το φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής για πολλές καλλιέργειες και φέρνει καρπούς πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να αυξήσετε την ενέργειά σας, τώρα που μεγαλώνουν […]

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας
26.09.2023

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε
26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

Πέτρες στη χολή: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
25.09.2023

Πέτρες στη χολή: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Αυτή η πρωτεΐνη βάζει «στοπ» στη γήρανση και ενισχύει το ανοσοποιητικό
25.09.2023

Αυτή η πρωτεΐνη βάζει «στοπ» στη γήρανση και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Vibrio vulnificus: Ποιο είναι το επικίνδυνο βακτήριο που προκαλεί θανατηφόρα λοίμωξη
25.09.2023

Vibrio vulnificus: Ποιο είναι το επικίνδυνο βακτήριο που προκαλεί θανατηφόρα λοίμωξη

Διώξτε αποτελεσματικά το στρες και αποφορτιστείτε – Έτσι θα το πετύχετε
24.09.2023

Διώξτε αποτελεσματικά το στρες και αποφορτιστείτε – Έτσι θα το πετύχετε

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%
22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

Πώς να κατακτήσετε την ευτυχία – Τέσσερις πολύτιμες συμβουλές
22.09.2023

Πώς να κατακτήσετε την ευτυχία – Τέσσερις πολύτιμες συμβουλές