Περίθαλψη & Ασφάλιση

Τα νοσοκομεία στη ΜΕΘ: Ραντεβού μετά από 3 χρόνια – Δεν λειτουργεί το 50% των χειρουργείων

Τα νοσοκομεία στη ΜΕΘ: Ραντεβού μετά από 3 χρόνια – Δεν λειτουργεί το 50% των χειρουργείων

Τον Γολγοθά που βιώνουν ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγεία περιγράφει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για ασθενείς που αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και 3 χρόνια να χειρουργηθούν και παράλληλα αναφέρει ότι δεν λειτουργεί το 50% των χειρουργείων.

Αναλυτικά, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει:

«Λίστες αναμονής για χειρουργεία – Διαχρονικές και αθάνατες
Επειδή πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες για τις λίστες αναμονής για χειρουργεία επισημαίνουμε τα εξής: Οι λίστες χειρουργείων είναι διαχρονικές στα νοσοκομεία και όχι τωρινό φαινόμενο. Και πριν πέντε χρόνια οι λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση σε πολλές ειδικότητες γιατρών ξεπερνούσε τον ενάμιση χρόνο. Ακόμη και για διαγνωστικές εξετάσεις υπήρχε λίστα αναμονής άνω του εξαμήνου. Να θυμίσω στο νοσοκομείο Χανίων τα ραντεβού πριν τέσσερα χρόνια στο γαστρεντερολογικό ήταν δύο χρόνια.

Τώρα με τον κορωνοϊό οι λίστες αναμονής για χειρουργείο και διαγνωστικές εξετάσεις στα νοσοκομεία εκτινάχθηκαν. Τα νοσοκομεία δυόμιση χρόνια τώρα μετατράπηκαν σε μονοθεματικά, οι χειρουργικές αίθουσες μετατράπηκαν σε ΜΕΘ, σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα με υπουργικές αποφάσεις. Ακόμη και σήμερα που έχουμε ύφεση της πανδημίας νοσηλεύονται 1.000 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία για τα οποία απασχολείται προσωπικό και δεσμεύονται χώροι.

Ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού θα μειώσει περαιτέρω τη λειτουργία των χειρουργικών τομέων. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ασθενής που βρίσκεται στη λίστα αναμονής για το χειμώνα θα μπορέσει τελικά να χειρουργηθεί. Το 50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί σήμερα λόγω έλλειψης Ιατρών κυρίως αναισθησιολόγων και λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Οι χειρουργικές αίθουσες για να λειτουργήσουν θέλουν και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν υπάρχει διαθέσιμο.

Μην το παραβλέπουμε αυτό. Τα δυόμιση τελευταία χρόνια λόγω κορονοϊού δεν επικαιροποιήθηκαν οι λίστες χειρουργείων από τα νοσοκομεία. Υπάρχουν ασθενείς στις λίστες αναμονής που έχουν εγγραφεί πριν τρία χρόνια για χειρουργείο και κανείς δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους εάν συνεχίζουν σήμερα να έχουν ανάγκη χειρουργείου. Μπορεί να το έκαναν στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να χειρουργήθηκαν ως έκτακτα περιστατικά επειδή επιβαρύνθηκε η κατάσταση.

Μπορεί ακόμη και να απεβίωσαν και να συνεχίζουν να εμφανίζονται στις λίστες αναμονής του νοσοκομείου; Η μεγάλη πληγή των χειρουργικών τομέων των νοσοκομείων είναι οι Αναισθησιολόγοι. Δεν είναι μόνο το ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ που διαθέτει 8 και έναν σε νόμιμη άδεια από τους 17 που έπρεπε να έχει. Στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ έχασε ένας ασθενής τη μεταμόσχευση του. Υπηρετούν 8 αναισθησιολόγοι στις 27 οργανικές θέσεις.

Στο ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ παιδιατρικό νοσοκομείο ουσιαστικά καλύπτεται με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία της περιοχής. Μετακινήθηκαν τρείς αναισθησιολόγοι στο ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ οι οποίοι έκαναν έγγραφο ότι δεν μπορούν να κάνουν διασωλήνωση ή αναισθησία σε παιδάκια κάτω των έξι ετών. Χρειάζεται όπως λένε ειδική εκπαίδευση Έτσι το ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ για παιδάκια κάτω των έξι ετών εξυπηρετείται από έναν αναισθησιολόγο που μετακινείται από το νοσοκομείο Κορίνθου.

Στο Νοσοκομείο ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ υπήρχε ένας αναισθησιολόγος 72 ετών μόνος του δύο χρόνια και προ ημερών παραιτήθηκε. Δεν μπορεί να γίνει πια ασφαλή διασωλήνωση. Οι Αναισθησιολόγοι παραιτούνται από τα νοσοκομεία ή δεν συμμετέχουν σε προκηρύξεις επειδή βρίσκουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Προκηρύξεις γιατρών γίνονται αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι εξευτελιστικοί. Χωρίς αυξήσεις τα τελευταία 12 χρόνια και την ακρίβεια στα ύψη.

Πριν λίγες ημέρες επισκεφθήκαμε τα Νοσοκομεία της ΗΛΕΙΑΣ( Αμαλιάδας, Πύργου). Χαρακτηριστικό παράδειγμα με την έλλειψη παθολόγων. Για 300.000 πληθυσμό, με τη συνάντηση κορονοϊού και γρίπης προ των πυλών, έμειναν τα δύο Νοσοκομεία με έναν Παθολόγο και έναν πνευμονολόγο. Υπηρετούσαν 4 παθολόγοι και οι τρεις παραιτήθηκαν Ο φιλότιμος Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας προκήρυξε 5 θέσεις μόνιμων παθολόγων. Κανείς παθολόγος δεν συμμετείχε.

Γιατί να μείνουν ή να έρθουν οι γιατροί στο ΕΣΥ αφού βγάζουν πολλαπλάσια ως ιδιώτες. Γι αυτό δεν συμμετέχουν στη πλατφόρμα ως προσωπική γιατροί αν και προβλέπεται υπερδιπλάσια αμοιβή από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Μόνο από τη συνταγογράφηση σε χρόνιους ασθενείς βγάζουν παραπάνω χωρίς κόπο. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι θεατής αντί να συμμετέχει ενεργά στη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων της περιοχής ευθύνης με την χορήγηση κινήτρων.

Λύση

Να κοπούν λίγο οι στρόφιγγες προς τους ιδιώτες από τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι θα αγαπήσουν τα νοσοκομεία και θα τρέξουν να εγγραφούν ως προσωπικοί ιατροί. Να αυξηθούν οι μισθοί και τα κίνητρα προς τους υγειονομικούς του ΕΣΥ. Η τοπική αυτοδιοίκηση να βοηθήσει στη στέγαση, τη διατροφή, την εκπαίδευση των παιδιών των υγειονομικών που προσλαμβάνονται με τόπο διαμονής εκτός νόμου κ.λπ. Να προσληφθεί επαρκές προσωπικό στα νοσοκομεία».

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

12.08.2026

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ (CDC) παραδέχθηκε ενόρκως ότι απέκρυπταν τις παρενέργειες των εμβολίων!

Ξεσκεπάζεται η συνωμοσία που στοίχισε την ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους

12.08.2026

Ασβαγκάντα: Η φυσική δύναμη που ανεβάζει τη διάθεση, μειώνει το άγχος και επαναφέρει την εσωτερική ισορροπία

Eκτόξευσε ενέργεια, αντοχή και απόδοση με την πιο δυνατή Ashwagandha!

Είσαι 30άρης; – Οι 4 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις τώρα για να είσαι πιο υγιής στα 45
11.08.2026

Είσαι 30άρης; – Οι 4 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις τώρα για να είσαι πιο υγιής στα 45

Η σειρά γέννησης μπορεί να επηρεάζει την υγεία: Τι έδειξε έρευνα σε 10 εκατ. ανθρώπους
11.08.2026

Η σειρά γέννησης μπορεί να επηρεάζει την υγεία: Τι έδειξε έρευνα σε 10 εκατ. ανθρώπους

Πέντε τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης
11.08.2026

Πέντε τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης

Υπνική άπνοια: Τι αποκαλύπτουν οι τελευταίες μελέτες για το ροχαλητό
11.08.2026

Υπνική άπνοια: Τι αποκαλύπτουν οι τελευταίες μελέτες για το ροχαλητό

Άννα Κορακάκη: Η συγκινητική ανάρτηση από την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη – Αποκάλυψε το σπουδαιότερο «μετάλλιό» της
09.08.2026

Άννα Κορακάκη: Η συγκινητική ανάρτηση από την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη – Αποκάλυψε το σπουδαιότερο «μετάλλιό» της

Γιατί το μέλι δεν χαλάει σχεδόν ποτέ; – Η επιστήμη δίνει την απάντηση
08.08.2026

Γιατί το μέλι δεν χαλάει σχεδόν ποτέ; – Η επιστήμη δίνει την απάντηση

Βρίσκεσαι σε δίαιτα; – 11+1 καθημερινά λάθη που μπορεί να κρατούν τη ζυγαριά «κολλημένη»
08.08.2026

Βρίσκεσαι σε δίαιτα; – 11+1 καθημερινά λάθη που μπορεί να κρατούν τη ζυγαριά «κολλημένη»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε εξόρμηση με την σύντροφό του στις ελβετικές Άλπεις – Δείτε τα τρυφερά στιγμιότυπα
08.08.2026

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε εξόρμηση με την σύντροφό του στις ελβετικές Άλπεις – Δείτε τα τρυφερά στιγμιότυπα