Περίθαλψη & Ασφάλιση

Τα νοσοκομεία στη ΜΕΘ: Ραντεβού μετά από 3 χρόνια – Δεν λειτουργεί το 50% των χειρουργείων

Τα νοσοκομεία στη ΜΕΘ: Ραντεβού μετά από 3 χρόνια – Δεν λειτουργεί το 50% των χειρουργείων

Τον Γολγοθά που βιώνουν ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγεία περιγράφει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για ασθενείς που αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και 3 χρόνια να χειρουργηθούν και παράλληλα αναφέρει ότι δεν λειτουργεί το 50% των χειρουργείων.

Αναλυτικά, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει:

«Λίστες αναμονής για χειρουργεία – Διαχρονικές και αθάνατες
Επειδή πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες για τις λίστες αναμονής για χειρουργεία επισημαίνουμε τα εξής: Οι λίστες χειρουργείων είναι διαχρονικές στα νοσοκομεία και όχι τωρινό φαινόμενο. Και πριν πέντε χρόνια οι λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση σε πολλές ειδικότητες γιατρών ξεπερνούσε τον ενάμιση χρόνο. Ακόμη και για διαγνωστικές εξετάσεις υπήρχε λίστα αναμονής άνω του εξαμήνου. Να θυμίσω στο νοσοκομείο Χανίων τα ραντεβού πριν τέσσερα χρόνια στο γαστρεντερολογικό ήταν δύο χρόνια.

Τώρα με τον κορωνοϊό οι λίστες αναμονής για χειρουργείο και διαγνωστικές εξετάσεις στα νοσοκομεία εκτινάχθηκαν. Τα νοσοκομεία δυόμιση χρόνια τώρα μετατράπηκαν σε μονοθεματικά, οι χειρουργικές αίθουσες μετατράπηκαν σε ΜΕΘ, σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα με υπουργικές αποφάσεις. Ακόμη και σήμερα που έχουμε ύφεση της πανδημίας νοσηλεύονται 1.000 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία για τα οποία απασχολείται προσωπικό και δεσμεύονται χώροι.

Ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού θα μειώσει περαιτέρω τη λειτουργία των χειρουργικών τομέων. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ασθενής που βρίσκεται στη λίστα αναμονής για το χειμώνα θα μπορέσει τελικά να χειρουργηθεί. Το 50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί σήμερα λόγω έλλειψης Ιατρών κυρίως αναισθησιολόγων και λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Οι χειρουργικές αίθουσες για να λειτουργήσουν θέλουν και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν υπάρχει διαθέσιμο.

Μην το παραβλέπουμε αυτό. Τα δυόμιση τελευταία χρόνια λόγω κορονοϊού δεν επικαιροποιήθηκαν οι λίστες χειρουργείων από τα νοσοκομεία. Υπάρχουν ασθενείς στις λίστες αναμονής που έχουν εγγραφεί πριν τρία χρόνια για χειρουργείο και κανείς δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους εάν συνεχίζουν σήμερα να έχουν ανάγκη χειρουργείου. Μπορεί να το έκαναν στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να χειρουργήθηκαν ως έκτακτα περιστατικά επειδή επιβαρύνθηκε η κατάσταση.

Μπορεί ακόμη και να απεβίωσαν και να συνεχίζουν να εμφανίζονται στις λίστες αναμονής του νοσοκομείου; Η μεγάλη πληγή των χειρουργικών τομέων των νοσοκομείων είναι οι Αναισθησιολόγοι. Δεν είναι μόνο το ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ που διαθέτει 8 και έναν σε νόμιμη άδεια από τους 17 που έπρεπε να έχει. Στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ έχασε ένας ασθενής τη μεταμόσχευση του. Υπηρετούν 8 αναισθησιολόγοι στις 27 οργανικές θέσεις.

Στο ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ παιδιατρικό νοσοκομείο ουσιαστικά καλύπτεται με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία της περιοχής. Μετακινήθηκαν τρείς αναισθησιολόγοι στο ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ οι οποίοι έκαναν έγγραφο ότι δεν μπορούν να κάνουν διασωλήνωση ή αναισθησία σε παιδάκια κάτω των έξι ετών. Χρειάζεται όπως λένε ειδική εκπαίδευση Έτσι το ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ για παιδάκια κάτω των έξι ετών εξυπηρετείται από έναν αναισθησιολόγο που μετακινείται από το νοσοκομείο Κορίνθου.

Στο Νοσοκομείο ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ υπήρχε ένας αναισθησιολόγος 72 ετών μόνος του δύο χρόνια και προ ημερών παραιτήθηκε. Δεν μπορεί να γίνει πια ασφαλή διασωλήνωση. Οι Αναισθησιολόγοι παραιτούνται από τα νοσοκομεία ή δεν συμμετέχουν σε προκηρύξεις επειδή βρίσκουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Προκηρύξεις γιατρών γίνονται αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι εξευτελιστικοί. Χωρίς αυξήσεις τα τελευταία 12 χρόνια και την ακρίβεια στα ύψη.

Πριν λίγες ημέρες επισκεφθήκαμε τα Νοσοκομεία της ΗΛΕΙΑΣ( Αμαλιάδας, Πύργου). Χαρακτηριστικό παράδειγμα με την έλλειψη παθολόγων. Για 300.000 πληθυσμό, με τη συνάντηση κορονοϊού και γρίπης προ των πυλών, έμειναν τα δύο Νοσοκομεία με έναν Παθολόγο και έναν πνευμονολόγο. Υπηρετούσαν 4 παθολόγοι και οι τρεις παραιτήθηκαν Ο φιλότιμος Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας προκήρυξε 5 θέσεις μόνιμων παθολόγων. Κανείς παθολόγος δεν συμμετείχε.

Γιατί να μείνουν ή να έρθουν οι γιατροί στο ΕΣΥ αφού βγάζουν πολλαπλάσια ως ιδιώτες. Γι αυτό δεν συμμετέχουν στη πλατφόρμα ως προσωπική γιατροί αν και προβλέπεται υπερδιπλάσια αμοιβή από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Μόνο από τη συνταγογράφηση σε χρόνιους ασθενείς βγάζουν παραπάνω χωρίς κόπο. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι θεατής αντί να συμμετέχει ενεργά στη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων της περιοχής ευθύνης με την χορήγηση κινήτρων.

Λύση

Να κοπούν λίγο οι στρόφιγγες προς τους ιδιώτες από τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι θα αγαπήσουν τα νοσοκομεία και θα τρέξουν να εγγραφούν ως προσωπικοί ιατροί. Να αυξηθούν οι μισθοί και τα κίνητρα προς τους υγειονομικούς του ΕΣΥ. Η τοπική αυτοδιοίκηση να βοηθήσει στη στέγαση, τη διατροφή, την εκπαίδευση των παιδιών των υγειονομικών που προσλαμβάνονται με τόπο διαμονής εκτός νόμου κ.λπ. Να προσληφθεί επαρκές προσωπικό στα νοσοκομεία».

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

09.06.2026

Ιρανοί επιστήμονες αναπτύσσουν θεραπεία για τον καρκίνο που ενεργοποιείται από το φως

Βασίζεται σε έναν καινοτόμο νανοκαταλύτη ο οποίος ενεργοποιείται όταν εκτεθεί σε συγκεκριμένο φως

09.06.2026

Τα σημάδια και οι επιπλοκές από την έλλειψη σιδήρου – Πότε χρειάζεστε συμπληρώματα

Το σώμα μπορεί να λάβει σίδηρο μέσω της διατροφής και να τον αποθηκεύσει

Έρευνα-σοκ από Ν.Κορέα: «Τα εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού “εκτόξευσαν” τις εμφανίσεις καρκίνων»!
09.06.2026

Έρευνα-σοκ από Ν.Κορέα: «Τα εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού “εκτόξευσαν” τις εμφανίσεις καρκίνων»!

Οι κίνδυνοι για την υγεία σας από τη μη συντήρηση του κλιματιστικού
09.06.2026

Οι κίνδυνοι για την υγεία σας από τη μη συντήρηση του κλιματιστικού

Επιστήμονες στη Δανία δημιουργούν εξέταση αίματος για την ανίχνευση πολλών μορφών καρκίνου
09.06.2026

Επιστήμονες στη Δανία δημιουργούν εξέταση αίματος για την ανίχνευση πολλών μορφών καρκίνου

Το παράπονο της Νέλλης Γκίνη: «Αγάπησα και αγαπήθηκα πολύ αλλά δεν βρήκα το άλλο μου μισό» (βίντεο)
08.06.2026

Το παράπονο της Νέλλης Γκίνη: «Αγάπησα και αγαπήθηκα πολύ αλλά δεν βρήκα το άλλο μου μισό» (βίντεο)

Τι δείχνει η κατάρρευση του Κ.Έρικσεν για ΚΑΡΠΑ και απινιδωτές: Τι πρέπει να κάνετε σε τέτοια περιστατικά
08.06.2026

Τι δείχνει η κατάρρευση του Κ.Έρικσεν για ΚΑΡΠΑ και απινιδωτές: Τι πρέπει να κάνετε σε τέτοια περιστατικά

Εξέταση αίματος θα εντοπίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα έως και 5 χρόνια πριν τη διάγνωση
08.06.2026

Εξέταση αίματος θα εντοπίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα έως και 5 χρόνια πριν τη διάγνωση

Η Ρωσία ανέπτυξε νέο φάρμακο για τη διάγνωση και τη θεραπεία όγκων του εγκεφάλου
08.06.2026

Η Ρωσία ανέπτυξε νέο φάρμακο για τη διάγνωση και τη θεραπεία όγκων του εγκεφάλου

Mωρό σε πτήση κοιτά με «κατανυκτικό» ύφος άνδρα που του κάνει γκριμάτσες – Δείτε το βίντεο
07.06.2026

Mωρό σε πτήση κοιτά με «κατανυκτικό» ύφος άνδρα που του κάνει γκριμάτσες – Δείτε το βίντεο