Περίθαλψη & Ασφάλιση

Το ΕΣΥ είναι άνισο και ίδιο με αυτό της Βουλγαρίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκή αξιολόγηση

Το ΕΣΥ είναι άνισο και ίδιο με αυτό της Βουλγαρίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκή αξιολόγηση

Στην Ελλάδα λειτουργεί ένα εντυπωσιακά άνισο και κακό δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, εφάμιλλο με αυτό της Σερβίας και της Βουλγαρίας. «Φοβούμαστε ότι η οικονομική κρίση θα εκδηλωθεί τα επόμενα χρόνια με περισσότερα «μαύρα» χρήματα προς τον ιατρό και ακόμα πιο ισχνά δικαιώματα για τους ασθενείς». Αυτή είναι η άποψη του Δρ Björnberg, γενικού διευθυντή επιχειρήσεων  του Οργανισμού Health Consumer Powerhouse , ο οποίος και βαθμολόγησε τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Υγείας.

Ωστόσο, “η Ελλάδα φαίνεται να έχει σημειώσει κάποια βελτίωση στους χρόνους αναμονής και την πρόσβαση στα φάρμακα και δεδομένου ότι παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ιατρών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το σύστημα θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο φιλικό και προσιτό απέναντι στους ασθενείς” συμπληρώνει ο επικεφαλής της μελέτης.

Όπως ανακοινώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στισ Βρυξέλλες από το Health Consumer Powerhouse (HCP) παραδόξως, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στη σημερινή παρουσίαση του ευρωπαϊκού πίνακα κατάταξης καταναλωτών υπηρεσιών υγείας (EuroHealthConsumerIndexή EHCI) για το 2012 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Πρωτιά σε Ολλανδία και Δανία

Στο πλαίσιο της συγκριτικής ανάλυσης, η Ολλανδία συγκέντρωσε 872 βαθμούς από ένα δυνητικό σύνολο 1000 βαθμών και ακολουθούν η Δανία (822), η Ισλανδία (799), το Λουξεμβούργο (791) και το Βέλγιο (783). Η Ελλάδα ανταμείφθηκε με 617 βαθμούς, ανεβαίνοντας από την 24η (2009) στην 22η θέση και συναγωνίζεται πλέον με την Ιταλία και την Κύπρο. Ο πίνακας EHCI δημοσιοποιείται από το 2005 από τον οργανισμό και «εργαστήριο ιδεών» HealthConsumerPowerhouse(HCP) που εδρεύει στη Σουηδία. Η διακρατική αυτή αξιολόγηση γίνεται κάθε χρόνο τα τελευταία 7 χρόνια.

Προειδοποιητικές ενδείξεις

Ο πίνακας EHCI αντανακλά μια συνεχή βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, με καλύτερα αποτελέσματα θεραπευτικών αγωγών και συνολικές συνθήκες. Τα σήματα συναγερμού σχετικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής ύφεσης συνεχίζουν να φαντάζουν κάπως υπερβολικά. Επί δεκαετίες, οι επαγγελματίες από τον κλάδο της υγείας μιλούσαν για περικοπές στον προϋπολογισμό και απώλεια της ποιότητας, όταν στην πραγματικότητα η ανάπτυξη αποτελούσε μια ορθότερη λύση. Ωστόσο, ο πίνακας υποδεικνύει τρεις ξεχωριστούς τομείς που αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως επακόλουθο της κρίσης:

Τάσεις μεγαλύτερης αναμονής για ακριβές χειρουργικές επεμβάσεις μεταξύ των χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από την οικονομική ύφεση

– Αύξηση των δαπανών που επιβαρύνουν τον ίδιο τον ασθενή για ένα φάσμα θεραπευτικών αγωγών

– Απουσία βελτίωσης ή ακόμα και υποβάθμιση της πρόσβασης σε νέα είδη φαρμάκων.

Ανεξάρτητα από την οικονομία, η Ευρώπη συνεχίζει να πλήττεται από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ο πίνακας EHCI ορίζει κάθε δεύτερη χώρα μεταξύ των 34 υπό αξιολόγηση χωρών σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για τον κίνδυνο λοιμώξεων.

«Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για απαγόρευση των πωλήσεων αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή θα μείωνε το συγκεκριμένο νούμερο», ισχυρίζεται ο κ. Johan Hjertqvist, ιδρυτής και πρόεδρος του HCP. Κάτι τέτοιο θα συνέβαλε περισσότερο στην ασφάλεια των ασθενών απ’ ό,τι οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις!

Σχετικά με τον πίνακα κατάταξης

Ο πίνακας κατάταξης EHCI αποτελεί πλέον ένα πρότυπο αξιολόγησης για την υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη. Η έκδοση του 2012 κατατάσσει 34 εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης χωρών της Ευρώπης με βάση 42 δείκτες, οι οποίοι καλύπτουν πέντε τομείς με κρίσιμη σημασία για τον καταναλωτή υπηρεσιών υγείας: δικαιώματα και πληροφόρηση ασθενών, χρόνοι αναμονής για θεραπεία, αποτελέσματα θεραπευτικών αγωγών, πρόληψη/εύρος και διαθεσιμότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και φάρμακα. Ο πίνακας καταρτίζεται με βάση δημόσια στατιστικά στοιχεία, δημοσκοπήσεις ασθενών και ανεξάρτητες έρευνες που διεξάγει ο δημιουργός, ο οργανισμός και «εργαστήριο ιδεών» HealthConsumerPowerhouseπου εδρεύει στη Σουηδία.

ΒΑΣΩ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗ

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

25.06.2026

Διακοπή καπνίσματος: Πώς μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου όσο περνούν τα χρόνια

Νέα μεγάλη μελέτη δείχνει ότι όσοι κόβουν οριστικά το τσιγάρο έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνοy

25.06.2026

Παιχνίδι στη φύση, καλύτερη ψυχική υγεία: Τι έδειξε νέα μελέτη για τα μικρά παιδιά

Παιδιά που έπαιζαν εξω είχαν λιγότερες συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες μέχρι την ηλικία των 8 ετών

Το γνωρίζατε; – Ποια οδηγική συνήθεια μαρτυρά πως είστε… ψυχοπαθής;
25.06.2026

Το γνωρίζατε; – Ποια οδηγική συνήθεια μαρτυρά πως είστε… ψυχοπαθής;

Άγχος και κατάθλιψη: Οι 5 διατροφικές συνήθειες που μπορεί να επιβαρύνουν τη ψυχική υγεία
25.06.2026

Άγχος και κατάθλιψη: Οι 5 διατροφικές συνήθειες που μπορεί να επιβαρύνουν τη ψυχική υγεία

Σπαράγγια: Το «πολυτελές» λαχανικό που προστατεύει καρδιά και έντερο – Τα οφέλη και οι «παγίδες»
25.06.2026

Σπαράγγια: Το «πολυτελές» λαχανικό που προστατεύει καρδιά και έντερο – Τα οφέλη και οι «παγίδες»

Μωβ μέδουσα: Καταγράφεται σε αρκετές θάλασσες της Ελλάδας – Τι να κάνετε άμεσα σε περίπτωση τσιμπήματος (βίντεο)
25.06.2026

Μωβ μέδουσα: Καταγράφεται σε αρκετές θάλασσες της Ελλάδας – Τι να κάνετε άμεσα σε περίπτωση τσιμπήματος (βίντεο)

Έμφραγμα και ανακοπή καρδιάς: Η διαφορά που πρέπει όλοι να γνωρίζουν πριν να είναι αργά
25.06.2026

Έμφραγμα και ανακοπή καρδιάς: Η διαφορά που πρέπει όλοι να γνωρίζουν πριν να είναι αργά

«Ιατρική επανάσταση» στην Ελλάδα: Γιατρός χειρούργησε ασθενή στην Αθήνα από την Κίνα μέσω ρομπότ και τηλεϊατρικής
25.06.2026

«Ιατρική επανάσταση» στην Ελλάδα: Γιατρός χειρούργησε ασθενή στην Αθήνα από την Κίνα μέσω ρομπότ και τηλεϊατρικής

Έρευνα: Η ηλικία του πατέρα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στις κόρες πριν τα 40
25.06.2026

Έρευνα: Η ηλικία του πατέρα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στις κόρες πριν τα 40

«Τίτλοι τέλους» στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
25.06.2026

«Τίτλοι τέλους» στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία