Περίθαλψη & Ασφάλιση

Τι να περιμένω μετά από μια αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου;

Τι να περιμένω μετά από μια αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου;

“Ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός, συνεχίζω να εκπλήσσομαι από τον αριθμό των ασθενών που, μετά την ανάρρωσή τους από αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, μου λένε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα φοβόντουσαν να υποβληθούν σε αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, επειδή απλώς δεν ήξεραν τι να περιμένουν μετά την χειρουργική επέμβαση”, αναφέρει ο κ. Νικόλαος Ροίδης – Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Ισχίου και Γόνατος
Metropolitan General:

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΪΔΗΣ

Αυτό συνήθως ακολουθείται από ασθενείς που μου λένε: «Μακάρι να μην είχα υποφέρει από έντονο πόνο στο ισχίο/γόνατο για τόσο καιρό πριν σας δω τελικά.

“Είναι φυσικό να διστάζετε όταν εξετάζετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης, αλλά μισώ να ακούω ότι κάποιος υπέφερε άσκοπα με πόνο στο ισχίο/γόνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω ανακριβών ή λαθεμένων αντιλήψεων για χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής.

Το καλύτερο μέρος της δουλειάς μου είναι να ξέρω ότι μπορώ να προσφέρω στους ασθενείς μια θεραπεία που είναι ασφαλής και θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα ζωής τους!”, τονίζει ο κ. Ροίδης.

“Μέρος της δουλειάς μας ως χειρουργοί, είναι να ενημερώνουμε με ακρίβεια τους ασθενείς σχετικά με τις διαθέσιμες μη χειρουργικές και χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία του πόνου στο ισχίο/γόνατο και να επιτρέπουμε στους ασθενείς να επιλέξουν τη θεραπεία που τους ταιριάζει, οπλισμένοι με αυτές τις ακριβείς πληροφορίες”, σημειώνει ο κ. Ροίδης.

Ακολουθούν κοινές παρερμηνείες και φόβοι που έχουν πολλοί γύρω από την αντικατάσταση ισχίου/γονάτου και τι μπορείτε πραγματικά να περιμένετε μετά την επέμβαση:

Πόνος

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι αναβάλλουν την αντικατάσταση της άρθρωσης είναι επειδή πιστεύουν ότι θα είναι πολύ επώδυνο.

Ο έλεγχος του πόνου μετά την αντικατάσταση της άρθρωσης έχει δει θεαματική βελτίωση την τελευταία δεκαετία και τώρα χρησιμοποιούμε πολυπαραγοντικό έλεγχο του πόνου, δηλαδή ταυτόχρονη επιλογή πολλαπλών φαρμάκων και θεραπειών πόνου που όλα συνεργάζονται για τη διαχείριση και εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου.

Ο μετεγχειρητικός πόνος ελέγχεται εξαιρετικά, η μετεγχειρητική πορεία είναι ανώδυνη και δεν παρεμποδίζει την ανάρρωση όταν χρησιμοποιούνται αυτές οι τεχνικές.

Τελικά, ο στόχος της αρθροπλαστικής είναι η εξάλειψη του πόνου και η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο.

-Ταχύτητα αποκατάστασης

Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που έχουν παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο ή σε οίκους ευγηρίας μετά από αντικατάσταση άρθρωσης έχουν γενικά υψηλότερες επιπλοκές και χειρότερα αποτελέσματα.

Τώρα χρησιμοποιούμε πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (fast track) για να κάνουμε τους ασθενείς μας να κινούνται και να περπατούν αμέσως, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, επιτρέποντάς τους να πάνε σπίτι άμεσα μετά την επέμβαση με νοσηλεία λίγων ωρών (outpatient surgery).

Φυσικά, ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και μια συζήτηση με τον χειρουργό σας θα καθορίσει το καταλληλότερο σχέδιο για εσάς μετά την επέμβαση.

Δραστηριότητα

Βασικός στόχος της αρθροπλαστικής είναι η επιστροφή των ασθενών σε ένα επίπεδο δραστηριότητας που βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους.

Οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αμέσως μετά το χειρουργείο λόγω :

-οιδήματος,

-πόνου,

-επούλωσης της τομής, είναι πρόσκαιροι.

Μόλις περάσουν την άμεση ανάκαμψη της χειρουργικής επέμβασης, οι ασθενείς αναμένεται να επιστρέψουν στις κανονικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής:

– ντύνονται,

-ανεβαίνουν σκάλες κ.λπ.  και,

-να προχωρήσουν σε εκείνες τις δραστηριότητες που τους αρέσουν (περπάτημα, ποδήλατο, γκολφ και άλλες ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες).

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σε καθημερινή δραστηριότητα χωρίς πόνο και περιορισμούς μετά την αντικατάσταση της άρθρωσης.

Επιπλοκές

Ενώ οι επιπλοκές μπορούν να εμφανιστούν με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, η αρθροπλαστική έχει εισέλθει σε μια περίοδο ιστορικά χαμηλών ποσοστών επιπλοκών και εξαιρετικά υψηλών ποσοστών επιτυχίας.

Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά ένας σημαντικός παράγοντας είναι η προσεκτική αξιολόγηση των ασθενών πριν από τη χειρουργική επέμβαση και η βελτιστοποίηση κάθε ασθενή ειδικά για τη μείωση του κινδύνου τους.

Επιπλέον, πολλοί χειρουργοί εκπαιδεύονται για να χρησιμοποιούν τεχνικές και πρωτόκολλα που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Από όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, η αντικατάσταση ισχίου και γόνατος είναι από τις ασφαλέστερες και πιο επιτυχημένες, βελτιώνοντας δραστικά τον πόνο και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ηλικία

Πολλοί ασθενείς φοβούνται ότι η ηλικία τους τους κάνει κακούς υποψήφιους για χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος ή ισχίου.

Ενώ η ηλικία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε πολλές πτυχές μιας χειρουργικής επέμβασης:

– η ηλικία από μόνη της τυπικά δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού ασθενών από επεμβάσεις αντικατάστασης αρθρώσεων με αρθροπλαστικές.

“Οι νεότεροι ασθενείς που σκέφτονται την αντικατάσταση της άρθρωσης έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από τους περισσότερους ηλικιωμένους ασθενείς.

Η συζήτηση με έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γόνατος και Ισχίου μπορεί να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες πτυχές της φροντίδας σας που επηρεάζονται από την ηλικία”, επισημαίνει ο κ. Ροίδης.

COVID-19

Ένα πρόσφατο μοναδικό ζήτημα είναι η επίδραση που έχει η πανδημία του κορωνοϊού στον προγραμματισμό μιας εκλεκτικής χειρουργικής επέμβασης, συμπεριλαμβανομένης της αρθροπλαστικής γόνατος ή ισχίου.

Παρά τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν αναπτυχθεί ασφαλείς και αποτελεσματικές διαδικασίες που επιτρέπουν την ασφαλή εκλεκτική χειρουργική επέμβαση (elective surgery).

Αυτό συνήθως περιλαμβάνει:

-την παρακολούθηση των εκάστοτε κατευθυντήριων οδηγιών,

-τη χρήση προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού,

-τον προεγχειρητικό έλεγχο COVID-19,

-την ελαχιστοποίηση της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο,

-τον διαχωρισμό των ασθενών με COVID από τους άλλους στο νοσοκομείο και,

-τον προσεκτικό σχεδιασμό ορθοπαιδικών χειρουργικών επεμβάσεων αρθροπλαστικών μεγάλων αρθρώσεων.

“Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε αρθροπλαστική κάποιας άρθρωσης, ελπίζω ότι αυτές οι πληροφορίες να είναι χρήσιμες και να προσφέρουν ρεαλιστικές προσδοκίες για ταχεία και πλήρη αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος ή ισχίου”, σημειώνει ο κ. Ροίδης.

Η τελική σύσταση είναι να βρείτε έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γόνατος και Ισχίου με τον οποίο να νιώθετε άνετα, ο οποίος θα σας ακούσει και θα σας βοηθήσει“, καταλήγει ο κ. Ροίδης.

Περίθαλψη & Ασφάλιση

18.11.2022

Θ.Πλεύρης για τις 10ωρες αναμονές στα επείγοντα στα νοσοκομεία: «Πολλοί δεν έχουν κάτι έκτακτο οπότε… ας περιμένουν»!

Σε μία ακόμα πρωτοφανή δήλωση προχώρησε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος είπε ότι για το χάλι των νοσοκομείων στα επείγοντα περιστατικά όπου οι πολίτες περιμένουν 10ώρες για να εξεταστούν οφείλεται σε δική τους ευθύνη! Το 60% λέει όσων πηγαίνουν στο νοσοκομείο δεν είναι επείγοντα περιστατικά! Δηλαδή κάποιος που έχει σπάσει […]

11.11.2022

Κόλλησε το γκάζι; – Δείτε απλούς τρόπους για να το αντιμετωπίσετε

Στις περισσότερες περιπτώσεις η υπερβολική ταχύτητα οφείλεται στη βύθιση του ποδιού στο δεξί πεντάλ του αυτοκινήτου. Σε σπάνιες, ωστόσο, περιπτώσεις το γκάζι μπορεί να έχει… κολλήσει στο πάτωμα δίχως τη θέλησή μας. Αναρίθμητοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν κατά την κίνησή μας στο οδικό δίκτυο, κάτι το οποίο απαιτεί να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας […]

Καρκίνος: Ξεκίνησε η συνταγογράφηση των γονιδιακών εξετάσεων
07.11.2022

Καρκίνος: Ξεκίνησε η συνταγογράφηση των γονιδιακών εξετάσεων

Το μεγάλο κόλπο με τους γιατρούς του ΕΣΥ: Βάζουν πάλι ιδιώτες – Το «φακελάκι» επιστρέφει στην υγεία
27.10.2022

Το μεγάλο κόλπο με τους γιατρούς του ΕΣΥ: Βάζουν πάλι ιδιώτες – Το «φακελάκι» επιστρέφει στην υγεία

Ασθενής το «έσκασε» από το νοσοκομείο του Ρίου και πέθανε μόλις πέρασε την πύλη!
04.10.2022

Ασθενής το «έσκασε» από το νοσοκομείο του Ρίου και πέθανε μόλις πέρασε την πύλη!

Ξεκινάνε το φακέλωμα των παιδιών – Θ.Πλεύρης: «Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο προσωπικός γιατρός για παιδιά»!
26.09.2022

Ξεκινάνε το φακέλωμα των παιδιών – Θ.Πλεύρης: «Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο προσωπικός γιατρός για παιδιά»!

Τα νοσοκομεία στη ΜΕΘ: Ραντεβού μετά από 3 χρόνια – Δεν λειτουργεί το 50% των χειρουργείων
26.09.2022

Τα νοσοκομεία στη ΜΕΘ: Ραντεβού μετά από 3 χρόνια – Δεν λειτουργεί το 50% των χειρουργείων

Κ.Αρβανίτης για «οικογενειακό γιατρό»: «Ευτυχώς ο λαός τη γλίτωσε (προσωρινά) ακόμη μία φορά»
21.09.2022

Κ.Αρβανίτης για «οικογενειακό γιατρό»: «Ευτυχώς ο λαός τη γλίτωσε (προσωρινά) ακόμη μία φορά»

Θ.Πλεύρης για προσωπικό γιατρό: «Η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ»
20.09.2022

Θ.Πλεύρης για προσωπικό γιατρό: «Η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ»

Προσωπικός γιατρός: Όποιος δεν έχει εγγραφεί θα έχει αύξηση 10% στο κόστος για τα φάρμακα και τις εξετάσεις
05.09.2022

Προσωπικός γιατρός: Όποιος δεν έχει εγγραφεί θα έχει αύξηση 10% στο κόστος για τα φάρμακα και τις εξετάσεις

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
4

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Περισσότερα

30.11.2022

Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων: «Ο Α.Μπουρλά μας παραπλάνησε με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά Covid-19»

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων στην Βρετανία (Prescription Medicines Code of Practice Authority – PMCPA) καταδίκασε τη δημόσια παρέμβαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σχετικά με τα «οφέλη» για μαζικούς εμβολιασμούς παιδιών κατά της Covid-19, ως «παραπλανητικές δηλώσεις και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς» όπως αποκαλύπτει η βρετανική Telegraph. Η Pfizer άσκησε έφεση κατά των ευρημάτων και […]

30.11.2022

Ντροπή: Ο Θ.Πλεύρης μαζί με δημοσιογράφους χλευάζουν τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που επιστρέφουν στην εργασία τους

Για άλλη μία φορά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου χλευάστηκαν, με βάση ένα σκίτσο, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, υποστήριξε πως η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά τους στις εργασίες τους είναι «απειλή για την δημόσια υγεία». Το σκίτσο έδειχνε τον υπουργό να ψεκάζει τους υγειονομικούς που τόσο καιρό […]

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε
29.11.2022

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε

Αισθάνεσαι ότι αρρωσταίνεις; – Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώσεις
29.11.2022

Αισθάνεσαι ότι αρρωσταίνεις; – Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώσεις

Washington Post: «Παστά μυρμήγκια και γρύλοι εδάφους – Γιατί πρέπει να δοκιμάσετε βρώσιμα έντομα»
29.11.2022

Washington Post: «Παστά μυρμήγκια και γρύλοι εδάφους – Γιατί πρέπει να δοκιμάσετε βρώσιμα έντομα»

ΕΟΔΥ – Ιός του Νείλου: Χωρίς νέα κρούσματα
29.11.2022

ΕΟΔΥ – Ιός του Νείλου: Χωρίς νέα κρούσματα

Γ.Ιωαννίδης για έξαρση γρίπης-RSV: «Την προκάλεσαν τα lockdowns και οι μάσκες»
29.11.2022

Γ.Ιωαννίδης για έξαρση γρίπης-RSV: «Την προκάλεσαν τα lockdowns και οι μάσκες»

Θ.Πλεύρης: «Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη απόφαση» (upd)
29.11.2022

Θ.Πλεύρης: «Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη απόφαση» (upd)

Γ.Μαγιορκίνης για μάσκες στα σχολεία: «Δεν το αποκλείω – Θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες»
29.11.2022

Γ.Μαγιορκίνης για μάσκες στα σχολεία: «Δεν το αποκλείω – Θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες»

Ζάχαρη: Οι γιατροί σου εξηγούν όλους τους λόγους που σε γερνάει
28.11.2022

Ζάχαρη: Οι γιατροί σου εξηγούν όλους τους λόγους που σε γερνάει