Περίθαλψη & Ασφάλιση

Τι να περιμένω μετά από μια αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου;

Τι να περιμένω μετά από μια αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου;

“Ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός, συνεχίζω να εκπλήσσομαι από τον αριθμό των ασθενών που, μετά την ανάρρωσή τους από αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, μου λένε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα φοβόντουσαν να υποβληθούν σε αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, επειδή απλώς δεν ήξεραν τι να περιμένουν μετά την χειρουργική επέμβαση”, αναφέρει ο κ. Νικόλαος Ροίδης – Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Ισχίου και Γόνατος
Metropolitan General:

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΪΔΗΣ

Αυτό συνήθως ακολουθείται από ασθενείς που μου λένε: «Μακάρι να μην είχα υποφέρει από έντονο πόνο στο ισχίο/γόνατο για τόσο καιρό πριν σας δω τελικά.

“Είναι φυσικό να διστάζετε όταν εξετάζετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης, αλλά μισώ να ακούω ότι κάποιος υπέφερε άσκοπα με πόνο στο ισχίο/γόνατο για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω ανακριβών ή λαθεμένων αντιλήψεων για χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής.

Το καλύτερο μέρος της δουλειάς μου είναι να ξέρω ότι μπορώ να προσφέρω στους ασθενείς μια θεραπεία που είναι ασφαλής και θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα ζωής τους!”, τονίζει ο κ. Ροίδης.

“Μέρος της δουλειάς μας ως χειρουργοί, είναι να ενημερώνουμε με ακρίβεια τους ασθενείς σχετικά με τις διαθέσιμες μη χειρουργικές και χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία του πόνου στο ισχίο/γόνατο και να επιτρέπουμε στους ασθενείς να επιλέξουν τη θεραπεία που τους ταιριάζει, οπλισμένοι με αυτές τις ακριβείς πληροφορίες”, σημειώνει ο κ. Ροίδης.

Ακολουθούν κοινές παρερμηνείες και φόβοι που έχουν πολλοί γύρω από την αντικατάσταση ισχίου/γονάτου και τι μπορείτε πραγματικά να περιμένετε μετά την επέμβαση:

Πόνος

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι αναβάλλουν την αντικατάσταση της άρθρωσης είναι επειδή πιστεύουν ότι θα είναι πολύ επώδυνο.

Ο έλεγχος του πόνου μετά την αντικατάσταση της άρθρωσης έχει δει θεαματική βελτίωση την τελευταία δεκαετία και τώρα χρησιμοποιούμε πολυπαραγοντικό έλεγχο του πόνου, δηλαδή ταυτόχρονη επιλογή πολλαπλών φαρμάκων και θεραπειών πόνου που όλα συνεργάζονται για τη διαχείριση και εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου.

Ο μετεγχειρητικός πόνος ελέγχεται εξαιρετικά, η μετεγχειρητική πορεία είναι ανώδυνη και δεν παρεμποδίζει την ανάρρωση όταν χρησιμοποιούνται αυτές οι τεχνικές.

Τελικά, ο στόχος της αρθροπλαστικής είναι η εξάλειψη του πόνου και η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο.

-Ταχύτητα αποκατάστασης

Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που έχουν παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο ή σε οίκους ευγηρίας μετά από αντικατάσταση άρθρωσης έχουν γενικά υψηλότερες επιπλοκές και χειρότερα αποτελέσματα.

Τώρα χρησιμοποιούμε πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (fast track) για να κάνουμε τους ασθενείς μας να κινούνται και να περπατούν αμέσως, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, επιτρέποντάς τους να πάνε σπίτι άμεσα μετά την επέμβαση με νοσηλεία λίγων ωρών (outpatient surgery).

Φυσικά, ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και μια συζήτηση με τον χειρουργό σας θα καθορίσει το καταλληλότερο σχέδιο για εσάς μετά την επέμβαση.

Δραστηριότητα

Βασικός στόχος της αρθροπλαστικής είναι η επιστροφή των ασθενών σε ένα επίπεδο δραστηριότητας που βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους.

Οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αμέσως μετά το χειρουργείο λόγω :

-οιδήματος,

-πόνου,

-επούλωσης της τομής, είναι πρόσκαιροι.

Μόλις περάσουν την άμεση ανάκαμψη της χειρουργικής επέμβασης, οι ασθενείς αναμένεται να επιστρέψουν στις κανονικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής:

– ντύνονται,

-ανεβαίνουν σκάλες κ.λπ.  και,

-να προχωρήσουν σε εκείνες τις δραστηριότητες που τους αρέσουν (περπάτημα, ποδήλατο, γκολφ και άλλες ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες).

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σε καθημερινή δραστηριότητα χωρίς πόνο και περιορισμούς μετά την αντικατάσταση της άρθρωσης.

Επιπλοκές

Ενώ οι επιπλοκές μπορούν να εμφανιστούν με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, η αρθροπλαστική έχει εισέλθει σε μια περίοδο ιστορικά χαμηλών ποσοστών επιπλοκών και εξαιρετικά υψηλών ποσοστών επιτυχίας.

Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά ένας σημαντικός παράγοντας είναι η προσεκτική αξιολόγηση των ασθενών πριν από τη χειρουργική επέμβαση και η βελτιστοποίηση κάθε ασθενή ειδικά για τη μείωση του κινδύνου τους.

Επιπλέον, πολλοί χειρουργοί εκπαιδεύονται για να χρησιμοποιούν τεχνικές και πρωτόκολλα που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Από όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, η αντικατάσταση ισχίου και γόνατος είναι από τις ασφαλέστερες και πιο επιτυχημένες, βελτιώνοντας δραστικά τον πόνο και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ηλικία

Πολλοί ασθενείς φοβούνται ότι η ηλικία τους τους κάνει κακούς υποψήφιους για χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος ή ισχίου.

Ενώ η ηλικία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε πολλές πτυχές μιας χειρουργικής επέμβασης:

– η ηλικία από μόνη της τυπικά δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού ασθενών από επεμβάσεις αντικατάστασης αρθρώσεων με αρθροπλαστικές.

“Οι νεότεροι ασθενείς που σκέφτονται την αντικατάσταση της άρθρωσης έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από τους περισσότερους ηλικιωμένους ασθενείς.

Η συζήτηση με έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γόνατος και Ισχίου μπορεί να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες πτυχές της φροντίδας σας που επηρεάζονται από την ηλικία”, επισημαίνει ο κ. Ροίδης.

COVID-19

Ένα πρόσφατο μοναδικό ζήτημα είναι η επίδραση που έχει η πανδημία του κορωνοϊού στον προγραμματισμό μιας εκλεκτικής χειρουργικής επέμβασης, συμπεριλαμβανομένης της αρθροπλαστικής γόνατος ή ισχίου.

Παρά τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν αναπτυχθεί ασφαλείς και αποτελεσματικές διαδικασίες που επιτρέπουν την ασφαλή εκλεκτική χειρουργική επέμβαση (elective surgery).

Αυτό συνήθως περιλαμβάνει:

-την παρακολούθηση των εκάστοτε κατευθυντήριων οδηγιών,

-τη χρήση προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού,

-τον προεγχειρητικό έλεγχο COVID-19,

-την ελαχιστοποίηση της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο,

-τον διαχωρισμό των ασθενών με COVID από τους άλλους στο νοσοκομείο και,

-τον προσεκτικό σχεδιασμό ορθοπαιδικών χειρουργικών επεμβάσεων αρθροπλαστικών μεγάλων αρθρώσεων.

“Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε αρθροπλαστική κάποιας άρθρωσης, ελπίζω ότι αυτές οι πληροφορίες να είναι χρήσιμες και να προσφέρουν ρεαλιστικές προσδοκίες για ταχεία και πλήρη αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος ή ισχίου”, σημειώνει ο κ. Ροίδης.

Η τελική σύσταση είναι να βρείτε έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γόνατος και Ισχίου με τον οποίο να νιώθετε άνετα, ο οποίος θα σας ακούσει και θα σας βοηθήσει“, καταλήγει ο κ. Ροίδης.

Περίθαλψη & Ασφάλιση

21.03.2023

Ρόδος: Καταγγελίες για τριτοκοσμικές εικόνες στο νοσοκομείο με τρωκτικά, γάτες και περιστέρια

Άθλιες συνθήκες επικρατούν στο νοσοκομείο της Ρόδου, με τις καταγγελίες να διαδέχονται η μία την άλλη για μήνες. Γιατροί και νοσηλευτές έχουν γίνει μάρτυρες των όσων συμβαίνουν, με τα περιστέρια να μπαίνουν σε δωμάτια ασθενών και έξω από αυτά, να βρίσκονται από γάτες μέχρι τρωκτικά. Μέσα σε όλα έχουν χαλάσει τα κλιματιστικά και όπως λέει […]

28.02.2023

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις για σήμερα και αύριο

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού», προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί την παιδοογκολογική μονάδα. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”». Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της 5μελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ Παίδων […]

ΕΣΥ: Με δελτίο παροχής υπηρεσιών οι ιδιώτες οδοντίατροι – Αυτή η νέα νομοθετική ρύθμιση
24.02.2023

ΕΣΥ: Με δελτίο παροχής υπηρεσιών οι ιδιώτες οδοντίατροι – Αυτή η νέα νομοθετική ρύθμιση

Επιστρέφουν μετά από 16 μήνες οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ – Μεγάλη ανάσα στα νοσοκομεία
01.01.2023

Επιστρέφουν μετά από 16 μήνες οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ – Μεγάλη ανάσα στα νοσοκομεία

Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων: Λείπουν ακόμα και τα βασικά φάρμακα (λίστα)
29.12.2022

Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων: Λείπουν ακόμα και τα βασικά φάρμακα (λίστα)

Παιδάκια σε… ράντσα στο «Αττικόν» για πρώτη φορά στην Ιστορία
16.12.2022

Παιδάκια σε… ράντσα στο «Αττικόν» για πρώτη φορά στην Ιστορία

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο ρολό κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας
07.12.2022

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο ρολό κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας

Θ.Πλεύρης για τις 10ωρες αναμονές στα επείγοντα στα νοσοκομεία: «Πολλοί δεν έχουν κάτι έκτακτο οπότε… ας περιμένουν»!
18.11.2022

Θ.Πλεύρης για τις 10ωρες αναμονές στα επείγοντα στα νοσοκομεία: «Πολλοί δεν έχουν κάτι έκτακτο οπότε… ας περιμένουν»!

Κόλλησε το γκάζι; – Δείτε απλούς τρόπους για να το αντιμετωπίσετε
11.11.2022

Κόλλησε το γκάζι; – Δείτε απλούς τρόπους για να το αντιμετωπίσετε

Καρκίνος: Ξεκίνησε η συνταγογράφηση των γονιδιακών εξετάσεων
07.11.2022

Καρκίνος: Ξεκίνησε η συνταγογράφηση των γονιδιακών εξετάσεων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

04.06.2023

Νέα μελέτη: Χημική ουσία σε πασίγνωστο και πολύ κοινό γλυκαντικό βλάπτει το DNA

«Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου»

04.06.2023

Πόσο κινδυνεύουν από καρκίνο οι μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι

Οι μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. Οι ερευνητές εξέτασαν το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τη μεταβολική υγεία σχεδόν 800.000 Ευρωπαίων. Η αξιολόγηση της μεταβολική τους υγείας έγινε βάσει των τιμών της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων. Στη συνέχεια, ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες σε […]

Είναι «Νόσος Χ» μετάλλαξη του Έμπολα;
04.06.2023

Είναι «Νόσος Χ» μετάλλαξη του Έμπολα;

Έρευνα για τα εμβόλια Covid: «Οι επαναλαμβανόμενες δόσεις mRNA πλήττουν το ανοσοποιητικό»
03.06.2023

Έρευνα για τα εμβόλια Covid: «Οι επαναλαμβανόμενες δόσεις mRNA πλήττουν το ανοσοποιητικό»

Dentist Pass: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων
03.06.2023

Dentist Pass: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Κι όμως το άγχος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος
02.06.2023

Κι όμως το άγχος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος

Τι συμβαίνει στο σώμα των παιδιών που «ξεχνιούνται» στα ΙΧ και πεθαίνουν; – Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας
26.05.2023

Τι συμβαίνει στο σώμα των παιδιών που «ξεχνιούνται» στα ΙΧ και πεθαίνουν; – Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Σουμάκ: Το άγνωστο μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά και βοηθά τους μυς
26.05.2023

Σουμάκ: Το άγνωστο μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά και βοηθά τους μυς

Ines Nikic: Το «φλογερό» μοντέλο από την Κροατία θα σε στείλει για… υπογλώσσια (φώτο)
25.05.2023

Ines Nikic: Το «φλογερό» μοντέλο από την Κροατία θα σε στείλει για… υπογλώσσια (φώτο)

Πόσο επικίνδυνο είναι να κάνετε συχνά «κρακ» στον αυχένα σας
25.05.2023

Πόσο επικίνδυνο είναι να κάνετε συχνά «κρακ» στον αυχένα σας