Περίθαλψη & Ασφάλιση

Δραστικές περικοπές στις υγειονομικές παροχές των δημοσιογράφων

Δραστικές περικοπές στις υγειονομικές παροχές των δημοσιογράφων

Με αφορμή το “κούρεμα” των ομολόγων, την εισφοροδιαφυγή και την οικονομική κρίση, η διοίκηση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΕΟΑΕΠ) προχώρησε στη λήψη 20 μέτρων, τα οποία αλλάζουν δραστικά το τοπίο παροχών για τους ασφαλισμένους του αυτοδιαχειριζόμενου Ταμείου.
Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται η διακοπή των συμβάσεων με τους δύο μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους νοσοκομείων “Υγεία” και “Ιατρικό”, μειώσεις σε μισθούς και κατάργηση του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού.

Τα 20 μέτρα είναι τα εξής:

1. Κλιμακωτή μείωση των επικουρήσεων με φροντίδα και ευαισθησία για τους/τις χαμηλοσυνταξιούχους, με διαφοροποίηση για τους/τις δικαιοδόχους.

2. Περιορισμός όλων των δαπανών Πρόσθετης Περίθαλψης, που ακόμη κι έτσι καλύπτονται από τον ΕΔΟΕΑΠ με τιμές υπέρτερες όλων των άλλων Ταμείων.

3.Διακοπή των συμβάσεων μας με τους δύο μεγαλύτερους ιδιωτικούς παρόχους Νοσοκομειακής Περίθαλψης: Υγεία και Όμιλο Ιατρικού Κέντρου.

4. Μείωση 20% των συνολικών αποδοχών του Ιατρικού Προσωπικού.

5. Μείωση έως 18% των μισθών του Διοικητικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού.

6. Μείωση έως 30% όλων των πάγιων και λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού.

7. Περιορισμός ελεύθερης επιλογής γιατρού και

8. Εργαστηριακές/μικροβιολογικές εξετάσεις και ΦΘΠ μόνο στις εγκαταστάσεις του ΕΔΟΕΑΠ για όσους διαμένουν στο Δήμο Αθηναίων και στους γειτονικούς με τον Οργανισμό Δήμους.

9.Περιορισμός όλων των κοινωνικών παροχών στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων μας.

10. Κατάργηση του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού λόγω αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του. Ένα βοήθημα για την εργαζόμενη μητέρα που δινόταν χωρίς να προβλέπεται από τον Κανονισμό για όσο αυτό ήταν εφικτό. Δυστυχώς δεν είναι πια. Το σχετικό κονδύλι είναι πλέον απαγορευτικό για τα οικονομικά δεδομένα του ΕΔΟΕΑΠ.

11. Διαγραφή από το Μητρώο όλων των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ συζύγων ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ που έχουν άλλο Ταμείο.

12. Έξοδο από το Μητρώο των ανύπαντρων αδελφών, θυγατέρων και τέκνων άνω των 24 χρόνων ή 26 εφόσον σπουδάζουν – εκτός αν καταβάλουν μηνιαία εισφορά.

13. Κλείσιμο της μερίδας όσων δεν καταβάλουν την από το νόμο και το Καταστατικό μας υποχρεωτική ασφαλιστική εισφορά τους.

14. Κλείσιμο της μερίδας των πριν την 1-1-2009 ανέργων και στήριξη για μια 5ετία των από 1-1-2009 ανέργων (μακροχρόνια άνεργοι) με έλεγχο των εισοδημάτων τους βάσει φορολογικών δηλώσεων.

15. Καμία φορολογική ενημερότητα σε εργοδότη αν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του τόσο για το 3% όσο και για το Αγγελιόσημο.

16. Συστηματικός έλεγχος ακόμη και σε συνεργασία με τις φορολογικές Αρχές για όσους εισφοροδιαφεύγουν.

17. Προσφυγή με αγωγές και μηνύσεις στη Δικαιοσύνη για τους ασυνεπείς εργοδότες και διαφημιστές ή διαφημιζόμενους.

18. Αύξηση των Εσόδων από μη δηλωθέν Αγγελιόσημο και από υπόχρεους που κανείς δεν ενοχλούσε ή δεν έλεγχε για χρόνια και σε συνεργασία με το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αναβάθμιση του Τμήματος Αγγελιοσήμου σε Τομέα.

19. Αύξηση των Εσόδων με οργανωμένη συγκέντρωση τους από εισφοροδιαφυγή και εισφοροκαταβολή για ασθένεια και τέκνα άνω των 24 χρόνων ή 26 εφόσον σπουδάζουν.

20. Μείωση του προσωπικού κατά 5 άτομα σε σχέση με το 2009, λόγω συνταξιοδοτήσεων – αποχωρήσεων, με περιορισμό των αντικαταστάσεων παρά την μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων μας, που την τελευταία δεκαετία σχεδόν διπλασιάστηκαν και μείωση της μισθολογικής δαπάνης.
 

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
3

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

05.11.2026

Ξηροστομία: Πότε η συνεχής αίσθηση δίψας μπορεί να κρύβει πρόβλημα υγείας

Η ξηροστομία δεν οφείλεται πάντα στην αφυδάτωση ή σε μια προσωρινή ενόχληση μετά από μια ζεστή ημέρα. Όταν η αίσθηση ξηρότητας στο στόμα επιμένει, ακόμη και μετά την κατανάλωση νερού, μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη παραγωγή σάλιου, τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ή κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Η συγκεκριμένη κατάσταση περιγράφει την αίσθηση ότι το στόμα […]

05.11.2026

LIDL: Ανάκληση μαύρης σοκολάτας λόγω μη δηλωμένου αλλεργιογόνου (φώτο)

Προειδοποίηση για μαύρη σοκολάτα ιδιωτικής ετικέτας που διατίθεται από τα σούπερ μάρκετ LIDL εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα (RASFF), καθώς σε ελέγχους εντοπίστηκε αλλεργιογόνο συστατικό που δεν αναφερόταν στην ετικέτα του προϊόντος. Συγκεκριμένα, στη σοκολάτα ανιχνεύθηκαν αραχίδες, δηλαδή φιστίκια, η παρουσία των οποίων δεν δηλωνόταν στον κατάλογο των συστατικών. Το εύρημα […]

Πόνος στην αριστερή πλευρά του στήθους: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά
05.11.2026

Πόνος στην αριστερή πλευρά του στήθους: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά

Το ιδιαίτερο δώρο του Χοσέ Ερνάντες στην Κιάρα Φεράνι για τους 10 μήνες σχέσης τους (φωτο)
04.11.2026

Το ιδιαίτερο δώρο του Χοσέ Ερνάντες στην Κιάρα Φεράνι για τους 10 μήνες σχέσης τους (φωτο)

Θέλετε να γεράσετε καλά; Ο δείκτης που πρέπει να προσέξετε και τρία απλά τεστ
04.11.2026

Θέλετε να γεράσετε καλά; Ο δείκτης που πρέπει να προσέξετε και τρία απλά τεστ

Κοτόπουλα που γίνονται δύο κιλά σε 33 ημέρες: Η Δανία προσπαθεί να τα απαγορεύσει στην ΕΕ
04.11.2026

Κοτόπουλα που γίνονται δύο κιλά σε 33 ημέρες: Η Δανία προσπαθεί να τα απαγορεύσει στην ΕΕ

TikTok: Η νέα τάση με τα κλύσματα καφέ που προκαλεί ανησυχία στους γιατρούς
03.11.2026

TikTok: Η νέα τάση με τα κλύσματα καφέ που προκαλεί ανησυχία στους γιατρούς

Δείτε πώς τα φιστίκια επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη
03.11.2026

Δείτε πώς τα φιστίκια επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη

Αλτσχάιμερ: Το πρώιμο σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί πριν από τα προβλήματα μνήμης
03.11.2026

Αλτσχάιμερ: Το πρώιμο σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί πριν από τα προβλήματα μνήμης

Γερμανία: Μικρός Πόντιος κάτω των δύο ετών χορεύει σέρρα και «κλέβει» τις εντυπώσεις (βίντεο)
02.11.2026

Γερμανία: Μικρός Πόντιος κάτω των δύο ετών χορεύει σέρρα και «κλέβει» τις εντυπώσεις (βίντεο)