Περίθαλψη & Ασφάλιση

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Από αύριο η συνταγογράφηση

Ποιοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες
Αντιγριπικός εμβολιασμός: Από αύριο η συνταγογράφηση

Το παλιό μέτωπο κατά της γρίπης ξεκινά – παράλληλα με την πανδημία του κορωνοϊού να μην έχει φτάσει στο τέλος της – με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρά σε ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. 

Πρόληψη

Σε ενημέρωση  για τον αποτελεσματικότερο τρόπο πρόληψης – που δεν είναι άλλος από τον εμβολιασμό με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης – προχώρησαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, και η Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου.

Όπως έκαναν γνωστό, ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

Σημειώνεται πως η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα κύρια σημεία της ενημέρωσης 
«Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό.

Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται», ανέφερε από τα πρώτα λεπτά  της ομιλίας του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη.

Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί».

Ο κ. . Πλεύρης πρόσθεσε πως «από αύριο ξεκινά η συνταγογράφηση έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε δύο σημεία σχετικά με τον εμβολιασμό:

Ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους αφού βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση», ενώ για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού απηύθυνε έκκληση στους ανεμβολίαστους, επισημαίνοντας:

«Οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους.

Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA.

Αυτό θέλω να το καταλάβουμε όλοι για να καταλάβουμε ότι το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά.

Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια.

Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε, να μη φοβόμαστε και με αίσθημα ελευθερίας πραγματικά να εμβολιαστούμε και να είμαστε ασφαλείς»

Παίρνοντας τον λόγο η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότιμπορεί την περσινή χρονιά ο ιός της γρίπης σε χαμηλά επίπεδο συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, όμως “αυτό αποδίδεται, κυρίως, στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών,  και όχι στην εξάλειψη του ιού“.

Πρόσθεσε δε, πως «η συνύπαρξη του κορωνοϊού μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση.

Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη».

Η  Θεοδωρίδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αφού όπως ανέφερε «η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως, είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό»

Κλείνοντας την ενημέρωση, η κ.. Θεοδωρίζου επεσήμανε πως «φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα. Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό.

Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β.

Έχουμε τώρα σε εξέλιξη αυτούς που δεν έχουν συμπληρώσει τους εμβολιασμούς τους για την Covid, αυτούς που θα κάνουν την 3η συμπληρωματική δόση, αλλά υπάρχουν και άλλα εμβόλια, όπως παραδείγματος χάρη του πνευμονιόκοκκου, τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα ή σε μικρή απόσταση του ενός εμβολίου από τα άλλα».

Οι ευάλωτες ομάδες

«Οι ομάδες, οι οποίες κατ΄ εξοχήν έχουν αυξημένο κίνδυνο για γρίπη είναι καταγεγραμμένες και εν τάχει απλώς να υπενθυμίσω ότι είναι ομάδες πληθυσμών με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης.

Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση”.

-Η κύρια ομάδα είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών.

δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι:

-παιδιά άνω των 6 μηνών και,

-ενήλικοι που έχουν:

-χρόνια υποκείμενα προβλήματα,

-παθολογικές καταστάσεις,

-χρόνιες νεφροπάθειες,

-ηπατοπάθειες,

ανοσοανεπάρκειε κλπ.

-Επίσης είναι η ομάδα των παχύσαρκων ατόμων.

«Πέρυσι εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60¨,  ενώ σχετικά με σσυγκεκριμένες ομάδες ανέφερε:

«Όσον αφορά τους ανήλικες και τα παιδιά.

Οι έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες.

Για την εγκυμοσύνη, να τονίσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ανεξαρτήτως τριμήνου”.

Άλλη κατηγορία που πρέπει να εμβολιαστούν  είναι τα άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα] ενώ,

υπάρχει η μικρή κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν.

Ακολουθούν οι μεγάλες κατηγορίες, όπως είναι άτομα σε κλειστές κοινότητες που χρειάζεται και αυτά να εμβολιαστούν.

Η μεγάλη κατηγορία των ατόμων:

-των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται είτε σε νοσοκομεία είτε σε οποιαδήποτε δομή που παροχής υπηρεσιών Υγείας.

-Άστεγοι,

-πρόσφυγες, ακόμα και,

-άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα, που γνωρίζουμε από τη φυσική ιστορία της λοίμωξης της γρίπης ότι μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης.

Η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε με τη σειρά της πως «ο λόγος που είχαμε λιγότερη γρίπη πέρυσι ήταν γιατί κρατήσαμε τα μέτρα, τις μάσκες, τις αποστάσεις, δεν βγήκαμε από τα σπίτια μας, δεν είδαμε φίλους. 

Και τα μέτρα εξακολουθούμε να πρέπει να τα κρατάμε, κάνοντας τώρα τον εμβολιασμό και για τον ένα και για το άλλο.

Κάνοντας τα εμβόλια θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτά τα μέτρα και να έχουμε την ζωή μας πίσω.

Οπότε νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και να κρατήσουμε τα μέτρα όσο δεν έχουμε τελειώσει με όλο τον εμβολιασμό και να προχωρήσουμε γρήγορα και στον αντιγριπικό και στον εμβολιασμό για την COVID γιατί αυτό θα μας επιτρέψει να ζούμε φυσιολογικά».

Covid-19 και αντιγριπικός εμβολιασμός – Τι πρέπει να ξέρετε
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε ειδική αναφορά στη σχέση της COVID-19 και με τον αντιγριπικό εμβολιασμό:

«Άτομα ασυμπτωματικά, τα οποία βρίσκονται με εργαστηριακό έλεγχο θετικά, μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης, της κοινής καραντίνας.

ια δεύτερη κατηγορία είναι άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα.

“Τα άτομα αυτά εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν”, σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με ολίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από COVID, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αναρρώσουν.

Επομένως η COVID είναι μια λοίμωξη σημαντική αλλά σημαντική είναι και η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης.

Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ αυτών των δυο λοιμώξεων.

Δεν γνωρίζουμε την αλληλεπίδραση που μπορούν να έχουν.

Πάντως, αυτό που μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο, είναι ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων.

Δηλαδή, δεν προστατεύει το εμβόλιο της γρίπης από την COVID. Δεν προστατεύει το εμβόλιο της COVID από την γρίπη.

Επομένως είναι δύο τελείως ξεκάθαρα πράγματα και όλοι θα πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και να κάνουν, όπως κάνουν κάθε χρόνο, τον εμβολιασμό τους», κατέληξε η κ. Μίνα Γκάγκα.

Περίθαλψη & Ασφάλιση

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου Κρήτης καθώς οι γιατροί είχαν ξεχάσει μια… γάζα μέσα στο σώμα μιας νεαρής γυναίκας που γέννησε με καισαρική. Η γυναίκα είχε επί τρεις μήνες οχλήσεις στην κοιλιακή χώρα και πυρετό, ενώ τόσο το λεπτό όσο και το παχύ έντερο τελικά υπέστησαν διάτρηση. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, […]

23.10.2023

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που γιατρός του ΕΚΑΒ προσπαθεί να διασωληνώσει την 39χρονη που δαγκώθηκε από οχιά σε σχολείο

Βίντεο μέλους του πληρώματος της κινητής μονάδας που κλήθηκε για τις πρώτες βοήθειες παρουσιάζει τα κρίσιμα λεπτά που ακολούθησαν μετά το δάγκωμα της 39χρονης εθελόντριας από οχιά σε σχολείο της Θεσσαλονίκης και τις προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ να τη διασωληνώσουν για να την κρατήσουν στη ζωή. Ήταν το απόγευμα της 26ης Μαϊου, όταν η […]

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού
18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Έστειλαν σπίτι του ασθενή που πήγε να χειρουργηθεί λόγω έλλειψης μηχανημάτων
29.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Έστειλαν σπίτι του ασθενή που πήγε να χειρουργηθεί λόγω έλλειψης μηχανημάτων

Τεράστια ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο «Μεταξά» – Λίστες αναμονής λόγω υποστελέχωσης
05.08.2023

Τεράστια ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο «Μεταξά» – Λίστες αναμονής λόγω υποστελέχωσης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ