Περίθαλψη & Ασφάλιση

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Από αύριο η συνταγογράφηση

Ποιοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες
Αντιγριπικός εμβολιασμός: Από αύριο η συνταγογράφηση

Το παλιό μέτωπο κατά της γρίπης ξεκινά – παράλληλα με την πανδημία του κορωνοϊού να μην έχει φτάσει στο τέλος της – με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρά σε ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. 

Πρόληψη

Σε ενημέρωση  για τον αποτελεσματικότερο τρόπο πρόληψης – που δεν είναι άλλος από τον εμβολιασμό με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης – προχώρησαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, και η Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου.

Όπως έκαναν γνωστό, ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

Σημειώνεται πως η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα κύρια σημεία της ενημέρωσης 
«Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό.

Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται», ανέφερε από τα πρώτα λεπτά  της ομιλίας του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη.

Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί».

Ο κ. . Πλεύρης πρόσθεσε πως «από αύριο ξεκινά η συνταγογράφηση έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε δύο σημεία σχετικά με τον εμβολιασμό:

Ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους αφού βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση», ενώ για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού απηύθυνε έκκληση στους ανεμβολίαστους, επισημαίνοντας:

«Οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους.

Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA.

Αυτό θέλω να το καταλάβουμε όλοι για να καταλάβουμε ότι το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά.

Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια.

Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε, να μη φοβόμαστε και με αίσθημα ελευθερίας πραγματικά να εμβολιαστούμε και να είμαστε ασφαλείς»

Παίρνοντας τον λόγο η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότιμπορεί την περσινή χρονιά ο ιός της γρίπης σε χαμηλά επίπεδο συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, όμως “αυτό αποδίδεται, κυρίως, στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών,  και όχι στην εξάλειψη του ιού“.

Πρόσθεσε δε, πως «η συνύπαρξη του κορωνοϊού μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση.

Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη».

Η  Θεοδωρίδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αφού όπως ανέφερε «η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως, είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό»

Κλείνοντας την ενημέρωση, η κ.. Θεοδωρίζου επεσήμανε πως «φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα. Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό.

Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β.

Έχουμε τώρα σε εξέλιξη αυτούς που δεν έχουν συμπληρώσει τους εμβολιασμούς τους για την Covid, αυτούς που θα κάνουν την 3η συμπληρωματική δόση, αλλά υπάρχουν και άλλα εμβόλια, όπως παραδείγματος χάρη του πνευμονιόκοκκου, τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα ή σε μικρή απόσταση του ενός εμβολίου από τα άλλα».

Οι ευάλωτες ομάδες

«Οι ομάδες, οι οποίες κατ΄ εξοχήν έχουν αυξημένο κίνδυνο για γρίπη είναι καταγεγραμμένες και εν τάχει απλώς να υπενθυμίσω ότι είναι ομάδες πληθυσμών με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης.

Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση”.

-Η κύρια ομάδα είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών.

δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι:

-παιδιά άνω των 6 μηνών και,

-ενήλικοι που έχουν:

-χρόνια υποκείμενα προβλήματα,

-παθολογικές καταστάσεις,

-χρόνιες νεφροπάθειες,

-ηπατοπάθειες,

ανοσοανεπάρκειε κλπ.

-Επίσης είναι η ομάδα των παχύσαρκων ατόμων.

«Πέρυσι εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60¨,  ενώ σχετικά με σσυγκεκριμένες ομάδες ανέφερε:

«Όσον αφορά τους ανήλικες και τα παιδιά.

Οι έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες.

Για την εγκυμοσύνη, να τονίσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ανεξαρτήτως τριμήνου”.

Άλλη κατηγορία που πρέπει να εμβολιαστούν  είναι τα άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα] ενώ,

υπάρχει η μικρή κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν.

Ακολουθούν οι μεγάλες κατηγορίες, όπως είναι άτομα σε κλειστές κοινότητες που χρειάζεται και αυτά να εμβολιαστούν.

Η μεγάλη κατηγορία των ατόμων:

-των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται είτε σε νοσοκομεία είτε σε οποιαδήποτε δομή που παροχής υπηρεσιών Υγείας.

-Άστεγοι,

-πρόσφυγες, ακόμα και,

-άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα, που γνωρίζουμε από τη φυσική ιστορία της λοίμωξης της γρίπης ότι μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης.

Η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε με τη σειρά της πως «ο λόγος που είχαμε λιγότερη γρίπη πέρυσι ήταν γιατί κρατήσαμε τα μέτρα, τις μάσκες, τις αποστάσεις, δεν βγήκαμε από τα σπίτια μας, δεν είδαμε φίλους. 

Και τα μέτρα εξακολουθούμε να πρέπει να τα κρατάμε, κάνοντας τώρα τον εμβολιασμό και για τον ένα και για το άλλο.

Κάνοντας τα εμβόλια θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτά τα μέτρα και να έχουμε την ζωή μας πίσω.

Οπότε νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και να κρατήσουμε τα μέτρα όσο δεν έχουμε τελειώσει με όλο τον εμβολιασμό και να προχωρήσουμε γρήγορα και στον αντιγριπικό και στον εμβολιασμό για την COVID γιατί αυτό θα μας επιτρέψει να ζούμε φυσιολογικά».

Covid-19 και αντιγριπικός εμβολιασμός – Τι πρέπει να ξέρετε
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε ειδική αναφορά στη σχέση της COVID-19 και με τον αντιγριπικό εμβολιασμό:

«Άτομα ασυμπτωματικά, τα οποία βρίσκονται με εργαστηριακό έλεγχο θετικά, μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης, της κοινής καραντίνας.

ια δεύτερη κατηγορία είναι άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα.

“Τα άτομα αυτά εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν”, σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με ολίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από COVID, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αναρρώσουν.

Επομένως η COVID είναι μια λοίμωξη σημαντική αλλά σημαντική είναι και η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης.

Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ αυτών των δυο λοιμώξεων.

Δεν γνωρίζουμε την αλληλεπίδραση που μπορούν να έχουν.

Πάντως, αυτό που μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο, είναι ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων.

Δηλαδή, δεν προστατεύει το εμβόλιο της γρίπης από την COVID. Δεν προστατεύει το εμβόλιο της COVID από την γρίπη.

Επομένως είναι δύο τελείως ξεκάθαρα πράγματα και όλοι θα πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και να κάνουν, όπως κάνουν κάθε χρόνο, τον εμβολιασμό τους», κατέληξε η κ. Μίνα Γκάγκα.

Περίθαλψη & Ασφάλιση

03.12.2021

ΠΣΦ: Δραματικές ελλείψεις Φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία

Δραματικές είναι οι ελλείψεις Φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Συγκεκριμένα, σε σύνολο 247 οργανικών θέσεων φυσικοθεραπευτών στα Νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής, κενές παραμένουν οι 67! Ακόμη πιο έντονες είναι οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία της περιφέρειας της χώρα μας, παρά το γεγονός […]

29.11.2021

Ν. Παπαγεωργίου: Συγκροτείται «μέτωπο» για τον έλεγχο των λοιμώξεων

Στην κύρια φάση υλοποίησής του, την επιτήρηση των λοιμώξεων, εισήλθε το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής, στο οποίο συμμετέχει το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Την έναρξη της φάσης αυτής σηματοδότησε η ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, παρουσία του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού […]

Πρωτοποριακή επέμβαση Ελλήνων γιατρών αντιμετώπισε σπάνια νόσο
29.11.2021

Πρωτοποριακή επέμβαση Ελλήνων γιατρών αντιμετώπισε σπάνια νόσο

Περιορισμός τακτικών χειρουργείων κατά 80% λόγω COVID-19
23.11.2021

Περιορισμός τακτικών χειρουργείων κατά 80% λόγω COVID-19

Χατζηδάκης: Τέλος στις συνεχείς επιτροπές για ακρωτηριασμούς και μη αναστρέψιμες παθήσεις
19.11.2021

Χατζηδάκης: Τέλος στις συνεχείς επιτροπές για ακρωτηριασμούς και μη αναστρέψιμες παθήσεις

Γ. Ν. Παπαγεωργίου: Διάψευση δημοσιευμάτων για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς
17.11.2021

Γ. Ν. Παπαγεωργίου: Διάψευση δημοσιευμάτων για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς

Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση κρίσιμος παράγοντας για τη ζωή των ασθενών με ΧΑΠ
17.11.2021

Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση κρίσιμος παράγοντας για τη ζωή των ασθενών με ΧΑΠ

ΗΔΙΚΑ: Διασύνδεση των ευρωπαϊκών συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
17.11.2021

ΗΔΙΚΑ: Διασύνδεση των ευρωπαϊκών συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Μηχάνημα κρουστικών υπερήχων  στο φυσικοθεραπευτήριο του ΕΔΟΕΑΠ
12.11.2021

Μηχάνημα κρουστικών υπερήχων στο φυσικοθεραπευτήριο του ΕΔΟΕΑΠ

Σύμβαση ΕΔΟΕΑΠ με τη μαιευτική  γυναικολογική κλινική «Ρέα»
09.11.2021

Σύμβαση ΕΔΟΕΑΠ με τη μαιευτική γυναικολογική κλινική «Ρέα»

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ασθένειες
3

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Η νόσος της νέας εποχής

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

07.12.2021

“Ποιοι θα λογοδοτήσουν;”- Καταπέλτης ο Γ. Ιωαννίδης για τους θανάτους στην Ελλάδα

Βίντεο

07.12.2021

Πτωτικές και σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται

Από τον ΕΟΔΥ

Γεωγραφική κατανομή: 2.156 κρούσματα στην Αττική -1.048 στη Θεσσαλονίκη
07.12.2021

Γεωγραφική κατανομή: 2.156 κρούσματα στην Αττική -1.048 στη Θεσσαλονίκη

Πανελλαδική μελέτη: Το 74% των ενηλίκων στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί για τη νόσο COVID-19
07.12.2021

Πανελλαδική μελέτη: Το 74% των ενηλίκων στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί για τη νόσο COVID-19

ΕΜΑ: Πολύ σύντομα η έγκριση του εμβολίου της Novavax
07.12.2021

ΕΜΑ: Πολύ σύντομα η έγκριση του εμβολίου της Novavax

COVID-19: 7.009 νέα κρούσματα – 697 διασωληνωμένοι – 99 νέοι θάνατοι
07.12.2021

COVID-19: 7.009 νέα κρούσματα – 697 διασωληνωμένοι – 99 νέοι θάνατοι

Ποιοι δικαιούνται να κάνουν αίτηση για μονοκλωνικά – Η οδηγία για τις εγκύους
07.12.2021

Ποιοι δικαιούνται να κάνουν αίτηση για μονοκλωνικά – Η οδηγία για τις εγκύους

Johnson & Johnson: Αύξηση αντισωμάτων ως τρίτη δόση μετά από Pfizer δείχνει νέα μελέτη
07.12.2021

Johnson & Johnson: Αύξηση αντισωμάτων ως τρίτη δόση μετά από Pfizer δείχνει νέα μελέτη

ΕΟΔΥ: 971 κρούσματα COVID-19 σε 29.939 rapid tests τη Δευτέρα
07.12.2021

ΕΟΔΥ: 971 κρούσματα COVID-19 σε 29.939 rapid tests τη Δευτέρα

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19
07.12.2021

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19