Περίθαλψη & Ασφάλιση

Στο δρόμο πετούν τους ψυχασθενείς!

Στο δρόμο πετούν τους ψυχασθενείς!
Αγωνιώδες κάλεσμα εκπέμουν 42 ιδιοκτήτες ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών με αφορμή τον οικονομικό στραγγαλισμό που τους έχουν προκαλέσει τα χρεή του ΕΟΠΥΥ. Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν πέντε χιλιάδες ψυχικά πάσχοντες , δύο χιλιάδες εργαζόμενοι ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών εξαιτίας της συνεχιζόμενης άρνησης του δημοσίου να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2007.
 

Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και ακόμα του ίδιου του Πρωθυπουργού για την έγκαιρη εξόφληση των οφειλών, μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να χρωστά 535.000.000 ευρώ στις ιδιωτικές Ψυχιατρικές  κλινικές στα οποία προστίθεται και η καθυστέρηση στις πληρωμές των “τρεχόντων μηνών”!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, ακόμα και σήμερα, δεν έχει εξοφληθεί όλο το χρέος του 2012, ενώ έχει καταβληθεί μόνο ένα μικρό μέρος των οφειλών του 2013. Αξιοσημείωτο είναι ότι το συνολικό χρέος, για τα έτη 2012 και 2013, ανέρχονται σε 400.000.000 ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει απόλυτη οικονομική ασφυξία στις κλινικές.
 
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούν σαράντα ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, βάσει αδειών που έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας και νοσηλεύουν περίπου πέντε χιλιάδες ψυχικά πάσχοντες ενώ απασχολούν άμεσα πάνω από δύο χιλιάδες εργαζόμενους, όλων των ειδικοτήτων (ιατρούς – νοσηλευτικό προσωπικό – βοηθητικό προσωπικό – διοικητικούς υπάλληλους κλπ.). Μάλιστα ο αριθμός των έμμεσα απασχολουμένων στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερος.
 
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ψυχιατρικών κλινικών όλες ανεξαιρέτως οι κλινικές έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και αυτό σημαίνει ότι άπαντες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με την καθυστέρηση εξόφλησης των νοσηλίων.
 
Επίσης, οι ψυχιατρικές κλινικές δεν διαθέτουν άλλη πηγή εσόδων, πέραν ενός ισχνού νοσηλίου, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες κλινικές, οι οποίες, με το σύστημα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, λαμβάνουν σημαντικά ποσά καθώς και χρήματα για τις εξετάσεις των ασθενών. Ο συνδυασμός των παραπάνω έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τις ψυχιατρικές κλινικές.
 
Η απαξίωση του χώρου της ψυχικής υγείας φαίνεται όμως και από το ύψος του νοσηλίου στις ψυχιατρικές κλινικές. Κατά τη διάρκεια δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ βρισκόταν στα 40,75 ευρώ, νοσήλιο που σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών (φιλοξενία και θεραπεία). Αυτό το νοσήλιο έχει προσβληθεί και ακυρωθεί δικαστικά καθώς δεν γτάνει ούτε για ψίχουλα.
 
Αντί όμως να θεσπιστεί ένα ορθολογικό νοσήλιο που να επιτρέπει την αξιοπρεπή λειτουργία των ψυχιατρικών κλινικών, ο ΕΟΠΥΥ επέβαλε πέρυσι μονομερώς συμμετοχή (είτε 20 % για τους ασφαλισμένους ΟΓΑ, είτε 10 % για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους). Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ένα από τα χαρακτηριστικά των ψυχικών νοσημάτων είναι η μεγάλη διάρκεια της θεραπείας, γεγονός το οποίο εντείνει το οικονομικό πρόβλημα, τόσο για τους ασθενείς και τους οικείους τους, όσο και για τις κλινικές.
 
Με τη δικαιολογία του Μνημονίου επιβλήθηκε το εξοντωτικό μέτρο της υποχρεωτικής έκπτωσης νοσηλίων (rebate), και μάλιστα, με τον υψηλότερο συντελεστή 25 % για ποσά πάνω από 60.000 ευρώ, που μαθηματικά οδηγεί τις ψυχιατρικές κλινικές σε χρεοκοπία. Στη συνέχεια, μάλιστα, επιβλήθηκε ένα ακόμα επαχθέστερο μέτρο, ο μηχανισμός υποχρεωτικής – αυτόματης επιστροφής, το λεγόμενο «clawback», όπου πρακτικά καλούνται οι ιδιωτικές κλινικές να συμβάλουν στη στήριξη του ΕΟΠΥΥ και την κάλυψη των ελλειμμάτων. Δηλαδή, σήμερα καλούνται οι κλινικές σχεδόν να αποπληρώσουν στους εαυτούς τους τα χρέη του ΕΟΠΥΥ.
 
Η σταθερή άρνηση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών από τον ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των κλινικών έχει οδηγήσει τον κλάδο σε αδιέξοδο. Υπό αυτές τις συνθήκες, δημιουργείται ένας κύκλος ασυνέπειας που ξεκινά από το κράτος και πλήττει, τελικά, τους πολίτες.
 
Οι ψυχιατρικές κλινικές, που μέχρι πρόσφατα ήταν υποδειγματικές στην καταβολή των υποχρεώσεων, τόσο στο δημόσιο, όσο και στους ιδιώτες, υποχρεώνονται να μην είναι, πλέον, συνεπείς προς τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους, αλλά και στην πληρωμή των οφειλών προς το κράτος, όπως Ι.Κ.Α. και Εφορία.
 
Για τις δε οφειλές προς το δημόσιο, το παράδοξο είναι ότι συνεχώς καταλογίζονται πρόστιμα, οι κλινικές βρίσκονται σε διαρκείς ρυθμίσεις, την ώρα που το όλο πρόβλημα έχει προκληθεί από το ίδιο το κράτος και την ασυνέπεια στις πληρωμές των δικών του χρεών.
 
Πέραν του προφανούς παραλογισμού των μέτρων και της μεγάλης αδικίας απέναντι στους ασθενείς, οι αποφάσεις της τρόικας και της κυβέρνησης δείχνουν ότι υπολογίζουν μόνο τους αριθμούς του εικονικού πλεονάσματος και όχι τον ανθρώπινο πόνο.
Η στάση του Υπουργείου δίνει, πλέον, τη χαριστική βολή στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές θέτοντας εν αμφιβόλω τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
 
Ήδη, οι ψυχιατρικές κλινικές έχουν αναγκασθεί να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Δεν κάνουν, πλέον, νέες εισαγωγές ασθενών του ΕΟΠΥΥ, συνεχίζουν, ωστόσο, να νοσηλεύουν τους ασθενείς που ήδη βρίσκονται σε θεραπεία.
 
Στις 27 Νοεμβρίου, εκδικάζεται στο ΣΤE, η προσφυγή των ψυχιατρικών κλινικών, για την απόσυρση του rebate και του clawback.Από το αποτέλεσμα της εκδίκασης, θα κριθεί η περαιτέρω στάση τους και άρση ή όχι της επίσχεσης εργασίας ή τη καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥY.
 
Χιλιάδες ασθενείς κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς φροντίδα, καθώς τα δύο μεγάλα δημόσια ψυχιατρεία (Δαφνί & Δρομοκαΐτειο) έχουν μπει σε τροχιά κλεισίματος, χωρίς να υπάρχει στο δημόσιο τομέα επαρκής υποδομή για την υποστήριξη των ψυχικά ασθενών. Η κατάσταση είναι ασφυκτική και χρειάζεται να δοθούν λύσεις άμεσα.
 
Είναι επιτακτική ανάγκη να αποπληρωθούν τα χρέη στις ψυχιατρικές κλινικές ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους.
 
Η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να «εγκαταλείψουμε» ως κοινωνία τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη ψυχιατρικής φροντίδας.
 
Οι ψυχικά νοσούντες συμπολίτες μας χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας για να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Περίθαλψη & Ασφάλιση

21.03.2023

Ρόδος: Καταγγελίες για τριτοκοσμικές εικόνες στο νοσοκομείο με τρωκτικά, γάτες και περιστέρια

Άθλιες συνθήκες επικρατούν στο νοσοκομείο της Ρόδου, με τις καταγγελίες να διαδέχονται η μία την άλλη για μήνες. Γιατροί και νοσηλευτές έχουν γίνει μάρτυρες των όσων συμβαίνουν, με τα περιστέρια να μπαίνουν σε δωμάτια ασθενών και έξω από αυτά, να βρίσκονται από γάτες μέχρι τρωκτικά. Μέσα σε όλα έχουν χαλάσει τα κλιματιστικά και όπως λέει […]

28.02.2023

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις για σήμερα και αύριο

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού», προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί την παιδοογκολογική μονάδα. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”». Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της 5μελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ Παίδων […]

ΕΣΥ: Με δελτίο παροχής υπηρεσιών οι ιδιώτες οδοντίατροι – Αυτή η νέα νομοθετική ρύθμιση
24.02.2023

ΕΣΥ: Με δελτίο παροχής υπηρεσιών οι ιδιώτες οδοντίατροι – Αυτή η νέα νομοθετική ρύθμιση

Επιστρέφουν μετά από 16 μήνες οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ – Μεγάλη ανάσα στα νοσοκομεία
01.01.2023

Επιστρέφουν μετά από 16 μήνες οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ – Μεγάλη ανάσα στα νοσοκομεία

Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων: Λείπουν ακόμα και τα βασικά φάρμακα (λίστα)
29.12.2022

Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων: Λείπουν ακόμα και τα βασικά φάρμακα (λίστα)

Παιδάκια σε… ράντσα στο «Αττικόν» για πρώτη φορά στην Ιστορία
16.12.2022

Παιδάκια σε… ράντσα στο «Αττικόν» για πρώτη φορά στην Ιστορία

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο ρολό κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας
07.12.2022

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο ρολό κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας

Θ.Πλεύρης για τις 10ωρες αναμονές στα επείγοντα στα νοσοκομεία: «Πολλοί δεν έχουν κάτι έκτακτο οπότε… ας περιμένουν»!
18.11.2022

Θ.Πλεύρης για τις 10ωρες αναμονές στα επείγοντα στα νοσοκομεία: «Πολλοί δεν έχουν κάτι έκτακτο οπότε… ας περιμένουν»!

Κόλλησε το γκάζι; – Δείτε απλούς τρόπους για να το αντιμετωπίσετε
11.11.2022

Κόλλησε το γκάζι; – Δείτε απλούς τρόπους για να το αντιμετωπίσετε

Καρκίνος: Ξεκίνησε η συνταγογράφηση των γονιδιακών εξετάσεων
07.11.2022

Καρκίνος: Ξεκίνησε η συνταγογράφηση των γονιδιακών εξετάσεων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

04.06.2023

Νέα μελέτη: Χημική ουσία σε πασίγνωστο και πολύ κοινό γλυκαντικό βλάπτει το DNA

«Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου»

04.06.2023

Πόσο κινδυνεύουν από καρκίνο οι μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι

Οι μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. Οι ερευνητές εξέτασαν το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τη μεταβολική υγεία σχεδόν 800.000 Ευρωπαίων. Η αξιολόγηση της μεταβολική τους υγείας έγινε βάσει των τιμών της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων. Στη συνέχεια, ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες σε […]

Είναι «Νόσος Χ» μετάλλαξη του Έμπολα;
04.06.2023

Είναι «Νόσος Χ» μετάλλαξη του Έμπολα;

Έρευνα για τα εμβόλια Covid: «Οι επαναλαμβανόμενες δόσεις mRNA πλήττουν το ανοσοποιητικό»
03.06.2023

Έρευνα για τα εμβόλια Covid: «Οι επαναλαμβανόμενες δόσεις mRNA πλήττουν το ανοσοποιητικό»

Dentist Pass: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων
03.06.2023

Dentist Pass: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Κι όμως το άγχος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος
02.06.2023

Κι όμως το άγχος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος

Τι συμβαίνει στο σώμα των παιδιών που «ξεχνιούνται» στα ΙΧ και πεθαίνουν; – Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας
26.05.2023

Τι συμβαίνει στο σώμα των παιδιών που «ξεχνιούνται» στα ΙΧ και πεθαίνουν; – Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Σουμάκ: Το άγνωστο μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά και βοηθά τους μυς
26.05.2023

Σουμάκ: Το άγνωστο μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά και βοηθά τους μυς

Ines Nikic: Το «φλογερό» μοντέλο από την Κροατία θα σε στείλει για… υπογλώσσια (φώτο)
25.05.2023

Ines Nikic: Το «φλογερό» μοντέλο από την Κροατία θα σε στείλει για… υπογλώσσια (φώτο)

Πόσο επικίνδυνο είναι να κάνετε συχνά «κρακ» στον αυχένα σας
25.05.2023

Πόσο επικίνδυνο είναι να κάνετε συχνά «κρακ» στον αυχένα σας