Περίθαλψη & Ασφάλιση

ΕΣΥ: Μνημονιακός Καιάδας εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού

ΕΣΥ: Μνημονιακός Καιάδας εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού

Αναρίθμητα είναι πλέον τα κενά που παρουσιάζουν τα ελληνικά νοσοκομεία με τις ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού να “χτυπούν” κόκκινο και τους ασθενείς να παρακαλούν για σωτηρία. Την ίδια στιγμή ο πόλεμος μεταξύ νοσοκομειακών γιατρών και Άδωνι Γεωργιάδη κορυφώνεται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΟΕΝΓΕ πάνω από 6.000 γιατροί έχουν αφήσει-χωρίς τη θέλησή τους φυσικά- “ορφανά” τα δημόσια νσοκομεία.
 
Οι νέοι γιατροί λόγω των προβλημάτων στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ αναχωρούν για άλλες χώρες. Μέσα στις χώρες που προτιμούν οι γιατροί είναι η Γερμανία, η Μεγ. Βρετανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ελβετία , αλλά ακόμη και η μακρινή Αυστραλία, το Ντουμπάϊ, η Σαουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι….
 
Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΕΝΓΕ ότι  πάνω από 7000 νέοι γιατροί ξενιτεύτηκαν το 2010, το 2011, και το 2012, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός αυτών που έφυγαν είναι τριπλάσιος του αντίστοιχου του 2011. 
 
Οι νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν για μια υγειονομική βόμβα για τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας σημειώνει ότι πλέον πρόκειται για  κατεδάφιση του  ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, «στο βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων». 
 
Ο κ.Βαρνάβας συμπληρώνει: «Πλέον 30 χρόνια μετά τη ψήφιση του Ιδρυτικού Νόμου για το ΕΣΥ ( 1397/83 ), η κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα αυτά των Νησιών, της παραμεθορίου ζώνης, της περιφέρειας, είναι τραγική».
Καθόλου τυχαία βέβαια καθώς ο χάρτης με τα υποστελεχωμένα τμήματα καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. 
 
Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα όπως παρουσιάζονται από την ΟΕΝΓΕ:
 
Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ : λόγω υποστελέχωσης κλείνουν τα προγράμματα εφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής, της Ορθοπεδικής Κλινικής. Ελάχιστος είναι ο αριθμός των Αναισθησιολόγων.
 
Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : Η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών. Κενά έχουν η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική, η Καρδιολογική, η ΩΡΛ Κλινική, το Νεφρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό και η Αιμοδοσία.
 
Γ.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ : Έκλεισαν η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, έμειναν με 1 γιατρό το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα
 
Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική
 
Π.Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : η ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΉ Κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, κενά έχουν και τα Τμήματα Ακτινοθεραπευτικό και Πυρηνικής Ιατρικής
 
Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Η Ορθοπεδική έμεινε με δύο γιατρούς, στους οποίους η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ δίνει εντολή να εφημερεύουν από 15 μέρες ο καθένας. Η Γυναικολογική περιέρχεται στην ίδια κατάσταση από τον επόμενο μήνα, ενώ η Παθολογική έχει μείνει με 3 γιατρούς, όπως και το Αναισθησιολογικό.
 
Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ : με 1 γιατρό έμειναν η Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, με 2 η Γυναικολογική, η ΩΡΛ, το Μικροβιολογικό, η Αιμοδοσία, και σε 2 μήνες και η Παιδιατρική Κλινική. Λόγω υποστελέχωσης δεν αναπτύχθηκαν οι προβλεπόμενες Κλινικές Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Νευρολογική, Ψυχιατρική.
 
Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ : Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 60 ασθενείς, έμεινε χωρίς Νεφρολόγο και αποσπάσθηκε για κάλυψη ο Διευθυντής της αντίστοιχης των Τρικάλων. Κενά παρουσιάζουν και η Παιδιατρική, η Γυναικολογική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η ΩΡΛ Κλινική.
 
Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ : με 1 γιατρό λειτουργούν η Αγγειοχειρουργική και Παιδοχειρουργική Κλινική, με κενά η Παιδιατρική, η Νεφρολογική, η Νευρολογική, η Θωρακοχειρουργική Κλινική
 
Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ : κανείς Πνευμονολόγος, κενά στη Χειρουργική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική Κλινική και το Μικροβιολογικό Τμήμα.
 
Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ : μεγάλα κενά στην Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική
 
Γ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : κανείς Ψυχίατρος, μεγάλα κενά στην Ορθοπεδική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική, την ΩΡΛ Κλινική.
 
Στη ΓΑΥΔΟ δεν υπάρχει κανένς γιατρός.
 
Τραγικά κενά υπάρχουν και στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Λήμνου, της Νάξου, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Καρύστου, των Κυθήρων, της Χίου, της Σύρου, της Λέρου, των Χανίων, των Σερρών, της Φλώρινας, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης, της Καστοριάς, της Χαλκιδικής, της Πτολεμαϊδας, της Έδεσσας, της Δράμας, της Θήβας, της Πάτμου, της Τήνου, της Τζιά, της Πάρου, της Κώ, της Σκοπέλου, της Ικαρίας.
 

Περίθαλψη & Ασφάλιση

25.09.2025

Δωρεάν φάρμακα για άτομα με αναπηρία όρασης 80% και άνω

Το κράτος καλύπτει πλήρως το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης για τους δικαιούχους

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

20.05.2026

Στήρα: Το ψάρι που αξίζει μια θέση στη διατροφή μας – Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12 και ρίχνει την πίεση

Συχνά τη συγκρίνουν με το λαβράκι, το λυθρίνι και την ιππόγλωσσα, καθώς ανήκει στην κατηγορία των ποιοτικών λευκών ψαριών

20.05.2026

Ιατρικό «θαύμα» στη Νότια Κορέα: 3D εκτυπωμένη τραχεία από κύτταρα ασθενούς δεν απορρίφθηκε από τον οργανισμό

Η πρωτοποριακή επέμβαση ανοίγει τον δρόμο για μεταμοσχεύσεις χωρίς ανοσοκατασταλτικά φάρμακα εφ’ όρου ζωής

Τα παιδικά τραύματα του πατέρα περνούν μέσα από τα σπερματοζωάρια στα παιδιά του!
20.05.2026

Τα παιδικά τραύματα του πατέρα περνούν μέσα από τα σπερματοζωάρια στα παιδιά του!

«Έρχεται» το τέλος των χειρουργείων καταρράκτη; – Η νέα οφθαλμική σταγόνα που θα διορθώνει την όραση
20.05.2026

«Έρχεται» το τέλος των χειρουργείων καταρράκτη; – Η νέα οφθαλμική σταγόνα που θα διορθώνει την όραση

Επιστήμονες του MIT δημιούργησαν DNA αισθητήρα που ανιχνεύει καρκίνο – HIV στο σπίτι & κοστίζει κάτω από 1 δολάριο!
20.05.2026

Επιστήμονες του MIT δημιούργησαν DNA αισθητήρα που ανιχνεύει καρκίνο – HIV στο σπίτι & κοστίζει κάτω από 1 δολάριο!

Οι συστάσεις των ειδικών στους πολίτες για την οσμή αερίου στην Αττική: Ποιοι πρέπει να φορούν μάσκες
19.05.2026

Οι συστάσεις των ειδικών στους πολίτες για την οσμή αερίου στην Αττική: Ποιοι πρέπει να φορούν μάσκες

Taste Atlas: Η γραβιέρα Νάξου το κορυφαίο σκληρό τυρί στον κόσμο
19.05.2026

Taste Atlas: Η γραβιέρα Νάξου το κορυφαίο σκληρό τυρί στον κόσμο

Νέα ελπίδα για το Πάρκινσον: Επιστήμονες εντόπισαν πρωτεΐνη – «κλειδί» που ίσως επιβραδύνει τη νόσο
19.05.2026

Νέα ελπίδα για το Πάρκινσον: Επιστήμονες εντόπισαν πρωτεΐνη – «κλειδί» που ίσως επιβραδύνει τη νόσο

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα αγχολυτικού φαρμάκου – Δείτε ποιο αφορά
19.05.2026

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα αγχολυτικού φαρμάκου – Δείτε ποιο αφορά

Βερβερίνη: Το φυσικό «κλειδί» για τον μεταβολισμό και τον έλεγχο βάρους
19.05.2026

Βερβερίνη: Το φυσικό «κλειδί» για τον μεταβολισμό και τον έλεγχο βάρους