Υγεία

Χανταϊός: «23 επιβάτες έφυγαν από το κρουαζιερόπλοιο και ταξίδεψαν κανονικά στις χώρες τους»!

Το πλοίο αναμένεται να δέσει στο λιμάνι Γραναδίγια της Τενερίφης, παρά την αντίθεση των τοπικών αρχών
Χανταϊός: «23 επιβάτες έφυγαν από το κρουαζιερόπλοιο και ταξίδεψαν κανονικά στις χώρες τους»!

Ιδιαίτερο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις επιβάτη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius που ξέσπασε επιδημία χανταϊού, καθώς «23 επιβάτες έφυγαν από το πλοίο και ταξίδεψαν κανονικά στις χώρες τους» χωρίς να έχουν αρχικά τεθεί υπό παρακολούθηση από τις υγειονομικές αρχές!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας EL PAÍS, οι 23 επιβάτες αποβιβάστηκαν στις 21 Απριλίου στο νησί της Αγίας Ελένης, δέκα ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο που σημειώθηκε στο πλοίο, και στη συνέχεια ξεκίνησαν κανονικά τα ταξίδια επιστροφής τους.

«Είκοσι τρεις άνθρωποι κατέβηκαν στην Αγία Ελένη. Υπάρχουν 23 άτομα που κυκλοφορούν ελεύθερα και μέχρι πριν από τρεις ημέρες κανείς δεν είχε επικοινωνήσει μαζί τους», δήλωσε στην εφημερίδα Ισπανός επιβάτης που εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλοίο και ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Όπως ανέφερε, οι επιβάτες επέστρεψαν στις πατρίδες τους και συνέχισαν κανονικά τη ζωή τους, παρότι στο πλοίο είχαν ήδη εμφανιστεί κρούσματα του ιού.

«Ο Αυστραλός επέστρεψε στην Αυστραλία, ο επιβάτης από την Ταϊβάν στην Ταϊβάν, οι Αμερικανοί διασκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, ο Άγγλος στην Αγγλία, οι Ολλανδοί στα σπίτια τους. Δεν θυμάμαι τους υπόλοιπους, αλλά δεν υπήρχαν Ισπανοί», είπε χαρακτηριστικά.

«Όλοι οι επιβάτες θα παραμείνουν στο κρουαζιερόπλοιο μέχρι την άφιξη» των αεροσκαφών που θα σταλούν για τον επαναπατρισμό τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.

Το πλοίο αναμένεται να δέσει στο λιμάνι Γραναδίγια της Τενερίφης, παρά την αντίθεση των τοπικών αρχών.

«Θα τεθεί σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα υγειονομικής αξιολόγησης και απομάκρυνσης για τον επαναπατρισμό όλων των επιβατών, εκτός αν η κατάσταση της υγείας τους το εμποδίζει», τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Υγείας της Μόνικα Γκαρθία Γκόμεθ.

Οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν τους πολίτες τους, ενδεχομένως με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ γίνονται προετοιμασίες για την απομάκρυνση των επιβατών από χώρες εκτός Ευρώπης.

Τουλάχιστον ένας από τους επιβάτες που αποβιβάστηκαν φαίνεται πως είχε ήδη μολυνθεί από χανταϊό.

Πρόκειται για άνδρα που εισήχθη χθες το πρωί σε νοσοκομείο της Ελβετίας και βρέθηκε θετικός στον ιό.

«Δεν αισθανόταν καλά, πήγε στο νοσοκομείο και το πρωί βγήκε θετικός», δήλωσε ο επιβάτης του Hondius.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε να επικοινωνεί με τους επιβάτες που είχαν αποβιβαστεί στην Αγία Ελένη μόλις πριν από τρεις ημέρες, προκαλώντας ερωτήματα για την καθυστέρηση στην ιχνηλάτηση.

«Είχαμε επαφή μαζί τους και συνεχώς αναρωτιόμασταν πότε θα τους ειδοποιήσουν. Κάποιοι δεν δέχθηκαν καμία επικοινωνία μέχρι και χθες», σημείωσε ο ίδιος επιβάτης.

Τρία άτομα απομακρύνθηκαν από το πλοίο

Το πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν πολίτες 23 χωρών, αναχώρησε χθες, Τετάρτη, από το Πράσινο Ακρωτήρι.

«Τρεις επιπλέον επαγγελματίες υγείας επιβιβάστηκαν στο πλοίο (…), προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού», διευκρίνισε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του κρουαζιερόπλοιου Oceanwide Expeditions.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Oceanwide, τρία άτομα — δύο μέλη του πληρώματος που έχουν ασθενήσει και ένα άτομο που είχε χαρακτηριστεί ως επαφή κρούσματος — απομακρύνθηκαν από το πλοίο και στη συνέχεια αναχώρησαν με αεροασθενοφόρα από την Πράια, πρωτεύουσα του Πράσινου Ακρωτηρίου

«Και οι τρεις είναι σε σταθερή κατάσταση και ένας από αυτούς είναι ασυμπτωματικός», δήλωσε η Αν Λίντστραντ εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Πράσινο Ακρωτήρι.

Αλλαγή αεροσκάφους

Το πρώτο αεροασθενοφόρο προσγειώθηκε χθες το βράδυ στο Άμστερνταμ. Το πανεπιστημιακό νοσοκομείo του Λέιντεν (LUMC) στην Ολλανδία ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εκεί θα εισαχθεί για νοσηλεία ένας ασθενής, ενώ ένας άλλος θα διακομιστεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία.

Το δεύτερο αεροασθενοφόρο προσγειώθηκε το απόγευμα στο αεροδρόμιο του νησιού Γκραν Κανάρια και ο ασθενής που μεταφέρει αναμένεται να αλλάξει αεροσκάφος για να συνεχίσει με αυτό το ταξίδι του λόγω τεχνικής βλάβης που υπέστη το πρώτο, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας. Ήδη έχει φτάσει στο αεροδρόμιο Σκίπολ του Άμστερνταμ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε στο AFP ότι «δεν πιστεύει» πως η κατάσταση είναι ίδια με αυτή της αρχής της πανδημίας της covid-19. “Προς το παρόν ο κίνδυνος για τον υπόλοιπο κόσμο είναι μικρός», εξήγησε.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) εκτίμησε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες» σχετικά με την επιδημία, ζητώντας «να υιοθετηθεί μια προληπτική προσέγγιση, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα νέων μεταδόσεων».

Από την πλευρά τους τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) επεσήμαναν ότι παρακολουθούν την κατάσταση των Αμερικανών που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό παραμένει εξαιρετικά χαμηλός αυτή τη στιγμή.

Άνθρωποι σε τουλάχιστον τρεις πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται υπό παρακολούθηση καθώς ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον χανταϊό στο MV Hondius, όμως κανείς τους δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα, ανέφερε χθες η εφημερίδα New York Times.

Στέλεχος των Άνδεων

Το στέλεχος του ιού, που εντοπίστηκε σε έναν από τους επιβάτες της κρουαζιέρας, ο οποίος αποβιβάστηκε στη Νότια Αφρική, είναι αυτό των Άνδεων, το οποίο μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Στο μεταξύ το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γενεύης επιβεβαίωσε ότι εντόπισε το ίδιο στέλεχος σε ασθενή που νοσηλεύεται εκεί.

Εξάλλου ένας από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, ο οποίος είχε προσβληθεί από χανταϊό και πέθανε λίγο αργότερα, επιβιβάστηκε «για λίγο» σε πτήση της KLM από το Γιοχάνεσμπουργκ με προορισμό την Ολλανδία, ωστόσο αποβιβάστηκε πριν από την απογείωση, ανακοίνωσε η ολλανδική αεροπορική εταιρεία.

Οι ολλανδικές υπηρεσίες υγείας προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους που ταξίδεψαν με τη συγκεκριμένη πτήση «για προληπτικούς λόγους», σύμφωνα πάντα με την KLM.

Τρία άτομα – ένα ζευγάρι Ολλανδών και μια Γερμανίδα που ταξίδευαν με το MV Hondius – έχουν πεθάνει από την αρχή της κρουαζιέρας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ένας άνδρας νοσηλεύεται στο Γιοχάνεσμπουργκ, ένας άλλος στη Ζυρίχη και τρία ύποπτα κρούσματα έχουν απομακρυνθεί από το πλοίο με αεροασθενοφόρα προς την Ευρώπη.

Το ελβετικό υπουργείο Υγείας δεν διευκρίνισε πότε βρέθηκε ο ασθενής αυτός στο κρουαζιερόπλοιο, όμως αργότερα ενημέρωσε το AFP ότι αυτός «επέστρεψε στην Ελβετία από την Αγία Ελένη», ένα βρετανικό νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό όπου το πλοίο έκανε στάση από τις 22 ως τις 24 Απριλίου.

Σε αυτό το στάδιο, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ένα ή περισσότερα από τα πρώτα κρούσματα «μολύνθηκαν εκτός του πλοίου», προτού υπάρξει «διασπορά μεταξύ ανθρώπων».

Το ζευγάρι Ολλανδών που πέθανε λόγω του χανταϊού βρισκόταν στη Λατινική Αμερική από τα τέλη Νοεμβρίου και ταξίδευε για αρκετούς μήνες στην Αργεντινή, τη Χιλή, και την Ουρουγουάη, ενώ επέστρεψε στην Αργεντινή στα τέλη Μαρτίου, για να επιβιβαστεί στο πλοίο την 1η Απριλίου.

Ο χανταϊός είναι ενδημικός σε ορισμένες περιοχές της Αργεντινής, κυρίως στις Άνδεις, με τουλάχιστον περίπου εξήντα κρούσματα να καταγράφονται ετησίως τα τελευταία χρόνια.

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να στείλει σε χώρες πολίτες των οποίων έχουν ασθενήσει ή έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα (Ισπανία, Σενεγάλη, Νότια Αφρική, Ολλανδία και Βρετανία ) το DNA του στελέχους των Άνδεων του χανταϊού, ώστε να διευκολυνθεί η ανίχνευσή του, καθώς και «οδηγίες διάγνωσης και πρωτόκολλα θεραπείας».

Υγεία

23.08.2026

Τι σημαίνει όταν βλέπεις συνέχεια το ίδιο άτομο στα όνειρά σου

Από άλυτα συναισθήματα μέχρι αναμνήσεις του παρελθόντος

23.08.2026

Καρδιακός ρυθμός πριν τον ύπνο: Τι μπορεί να δείξει και τι όχι

Πότε χρειάζεται προσοχή

Ακούτε τον χτύπο της καρδιάς σας στο ένα αυτί; – Πότε χρειάζεται προσοχή
22.08.2026

Ακούτε τον χτύπο της καρδιάς σας στο ένα αυτί; – Πότε χρειάζεται προσοχή

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Πότε χρειάζεται άμεσα γιατρός
22.08.2026

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Πότε χρειάζεται άμεσα γιατρός

Ελπίδα στη «μάχη» κατά του καρκίνου του δέρματος: Εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του μελανώματος
20.08.2026

Ελπίδα στη «μάχη» κατά του καρκίνου του δέρματος: Εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του μελανώματος

Δείτε τι συμβαίνει στα νεφρά σας εάν καταναλώνετε κάθε μέρα καφέ
20.08.2026

Δείτε τι συμβαίνει στα νεφρά σας εάν καταναλώνετε κάθε μέρα καφέ

Ρώσοι ερευνητές δοκιμάζουν νέα φωτοδυναμική θεραπεία που στοχεύει τα «ανθεκτικά» καρκινικά κύτταρα
20.08.2026

Ρώσοι ερευνητές δοκιμάζουν νέα φωτοδυναμική θεραπεία που στοχεύει τα «ανθεκτικά» καρκινικά κύτταρα

Ο Ν.Μόρενς το «δεξί χέρι» του Α.Φάουτσι δήλωσε ένοχος για εξαπάτηση των ΗΠΑ ως προς την προέλευση του Covid-19!
19.08.2026

Ο Ν.Μόρενς το «δεξί χέρι» του Α.Φάουτσι δήλωσε ένοχος για εξαπάτηση των ΗΠΑ ως προς την προέλευση του Covid-19!

Oλοένα και μεγαλύτερη η ζήτηση για fillers πέους: Τι είναι η νέα τάση και ποιους κινδύνους κρύβει
19.08.2026

Oλοένα και μεγαλύτερη η ζήτηση για fillers πέους: Τι είναι η νέα τάση και ποιους κινδύνους κρύβει

Το γνωρίζατε; – Τι αλλάζει στα πόδια αν περπατάτε ξυπόλυτοι στο σπίτι κάθε μέρα
19.08.2026

Το γνωρίζατε; – Τι αλλάζει στα πόδια αν περπατάτε ξυπόλυτοι στο σπίτι κάθε μέρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

24.08.2026

Η Όλγα Σκιαδαρέση παντρεύτηκε με συνεργάτη της – Η ανάρτηση του Γεράσιμου Σκιαδαρέση για την κόρη του

Η τραγουδίστρια επέλεξε να κρατήσει την τελετή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχοντας στο πλευρό της μόνο στενούς συγγενείς και φίλους

24.08.2026

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένουμε πριν το μαγείρεμα

Η πρακτική αυξάνει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης στην κουζίνα

Κέντρο δεδομένων στη Σιγκαπούρη μετατρέπει την δραστηριότητα των ανθρώπινων νευρώνων σε υπολογιστική ισχύ!
24.08.2026

Κέντρο δεδομένων στη Σιγκαπούρη μετατρέπει την δραστηριότητα των ανθρώπινων νευρώνων σε υπολογιστική ισχύ!

Αϋπνία: 4+1 τροφές για να βελτιώσετε τον ύπνο σας σύμφωνα με διατροφολόγο
23.08.2026

Αϋπνία: 4+1 τροφές για να βελτιώσετε τον ύπνο σας σύμφωνα με διατροφολόγο

Τι σημαίνει όταν βλέπεις συνέχεια το ίδιο άτομο στα όνειρά σου
23.08.2026

Τι σημαίνει όταν βλέπεις συνέχεια το ίδιο άτομο στα όνειρά σου

Καρδιακός ρυθμός πριν τον ύπνο: Τι μπορεί να δείξει και τι όχι
23.08.2026

Καρδιακός ρυθμός πριν τον ύπνο: Τι μπορεί να δείξει και τι όχι

Νέα Υόρκη: Πώς φύλακας μουσείου «κατέστρεψε» πρόταση γάμου – «Σήκω πάνω» είπε στον γονατιστό άνδρα
22.08.2026

Νέα Υόρκη: Πώς φύλακας μουσείου «κατέστρεψε» πρόταση γάμου – «Σήκω πάνω» είπε στον γονατιστό άνδρα

Ποια γαμήλια τούρτα; – Νεόνυμφο ζευγάρι έκανε τη διαφορά κι έκοψε… κεφάλι τυρί (φωτογραφίες)
22.08.2026

Ποια γαμήλια τούρτα; – Νεόνυμφο ζευγάρι έκανε τη διαφορά κι έκοψε… κεφάλι τυρί (φωτογραφίες)

Η «Real» μαγιονέζα της Hellmann’s φέρει πλέον ένδειξη βιομηχανικής γενετικής τροποποίησης
22.08.2026

Η «Real» μαγιονέζα της Hellmann’s φέρει πλέον ένδειξη βιομηχανικής γενετικής τροποποίησης

Ακούτε τον χτύπο της καρδιάς σας στο ένα αυτί; – Πότε χρειάζεται προσοχή
22.08.2026

Ακούτε τον χτύπο της καρδιάς σας στο ένα αυτί; – Πότε χρειάζεται προσοχή