Καθώς η υγεία των οστών αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία με την πάροδο των χρόνων, οι ειδικοί της διατροφής και της ορθοπεδικής στρέφουν το βλέμμα τους σε ένα ταπεινό γαλακτοκομικό προϊόν, που φαίνεται να προσφέρει περισσότερα από όσα πιστεύαμε.
Μια πρόσφατη ανάλυση του Prevention φέρνει στο προσκήνιο τις απλές, καθημερινές επιλογές που μπορούν να προστατεύσουν την οστική αντοχή, ιδιαίτερα μετά τα 50, όταν η απώλεια οστού επιταχύνεται σημαντικά.
Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50
Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για τη Γήρανση, η οστική πυκνότητα αρχίζει να μειώνεται γρηγορότερα μετά τα 50, αυξάνοντας τον κίνδυνο για οστεοπενία και οστεοπόρωση. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο έντονη για τις γυναίκες: το Ίδρυμα για την Υγεία των Οστών και την Οστεοπόρωση αναφέρει ότι στα χρόνια που ακολουθούν την εμμηνόπαυση η οστική πυκνότητα μπορεί να μειωθεί έως και 20%, καθιστώντας την ενίσχυση των οστών κρίσιμο θέμα υγείας.
Η διαιτολόγος Amy Davis εξηγεί στο Prevention ότι η υγεία των οστών βασίζεται σε έναν συνδυασμό βασικών θρεπτικών συστατικών: ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ και πρωτεΐνη. «Αυτά συνεργάζονται για να υποστηρίξουν τη δομή των οστών και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας», σημειώνει.
Το απρόσμενο «όπλο» στην ενίσχυση των οστών
Ανάμεσα στις τροφές που προσφέρουν αυτά τα στοιχεία, ένα προϊόν φαίνεται να διακρίνεται: το τυρί cottage.
«Το τυρί cottage είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου», αναφέρει ο Daniel Wiznia, ειδικός ορθοπεδικής στην Ιατρική Σχολή του Yale. Η Davis συμπληρώνει ότι, ενώ το ασβέστιο χτίζει τη βασική δομή του οστού, η πρωτεΐνη προστατεύει και ενισχύει την ήδη υπάρχουσα οστική μάζα.
Πολυδιάστατη ενίσχυση πέρα από τα βασικά
Οι ευεργετικές ιδιότητες του τυριού cottage δεν περιορίζονται στην πρωτεΐνη και το ασβέστιο. Έρευνες στο επιστημονικό περιοδικό Molecules υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο του σεληνίου στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, ενώ μελέτες στο Frontiers in Endocrinology δείχνουν ότι το μαγνήσιο συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών και μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοπόρωσης.
Με αυτό το πλούσιο θρεπτικό προφίλ, το τυρί cottage αναδεικνύεται ως μία από τις πιο αποτελεσματικές και πρακτικές τροφές για την καθημερινή ενίσχυση των οστών, ειδικά για όσους αναζητούν εύκολους τρόπους να βοηθήσουν τον οργανισμό τους καθώς αλλάζουν οι ανάγκες του με την ηλικία.
Γιατί ξεχωρίζει στην καθημερινή διατροφή
Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής χαρακτηρίζει το τυρί cottage «τροφή που ενισχύει τη διατροφή», χάρη στη θρεπτική του πυκνότητα και την απουσία περιττών σακχάρων ή βαρέων κορεσμένων λιπαρών που συναντώνται συχνά σε άλλα γαλακτοκομικά. Εντυπωσιακό είναι και το πρωτεϊνικό του περιεχόμενο: μια μόνο μερίδα περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά ή το ελληνικό γιαούρτι, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για την ανάπτυξη μυών, την υποστήριξη του μεταβολισμού και την αίσθηση κορεσμού.