Ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνετε τον καφέ σας ενδέχεται να συνδέεται με μια οφθαλμολογική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ συνδέεται με έως και επταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ξηρής εκφύλισης ωχράς κηλίδας, που αποτελεί κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης σε ηλικιωμένους.
Κινέζοι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από πάνω από 500.000 συμμετέχοντες, εστιάζοντας σε ενήλικες άνω των 50 ετών που είχαν είτε ξηρή είτε υγρή μορφή εκφύλισης ωχράς κηλίδας.
Η ξηρή μορφή είναι η πιο συνηθισμένη και προκαλεί αργή απώλεια όρασης με την πάροδο του χρόνου – συνήθως χωρίς πλήρη απώλεια της κεντρικής όρασης, όπως αναφέρει η κλινική Cleveland. Αντίθετα, η υγρή μορφή είναι πιο σοβαρή και «μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε ολική απώλεια της κεντρικής όρασης». Σημειώνεται πως η ξηρή μορφή μπορεί να εξελιχθεί σε υγρή.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση στιγμιαίου καφέ και στην ξηρή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου έως και 7 φορές.
«Η μελέτη για την κατανάλωση καφέ και της σχέσης της με τον κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη πιθανών αιτιακών δεσμών ανάμεσα στη διατροφή και τις οφθαλμικές παθήσεις», ανέφεραν οι Κινέζοι συγγραφείς της μελέτης.
Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ελπίδα ότι η έρευνα μπορεί να βοηθήσει άτομα που ήδη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, ώστε να διαχειριστούν καλύτερα την πάθηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη βρήκε συσχέτιση μόνο με την ξηρή μορφή της νόσου, και όχι με την υγρή.
Αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιακή σχέση και απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να κατανοηθεί καλύτερα αυτή η σύνδεση, τα ευρήματα είναι αρκετά ισχυρά για να προκαλέσουν δεύτερες σκέψεις – ειδικά σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό εκφύλισης ωχράς κηλίδας.