Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη (9/7) ότι ένα ρομπότ πραγματοποίησε με επιτυχία αφαίρεση χοληδόχου κύστης σε χοίρο, εκτελώντας φωνητικές εντολές.
Το ρομπότ επέδειξε ικανότητες αντίστοιχες έμπειρου χειρουργού, ανταποκρινόμενο αποτελεσματικά ακόμα και σε απρόβλεπτες καταστάσεις που συναντώνται σε πραγματικά ιατρικά επείγοντα περιστατικά.
«Αυτή η πρόοδος μας πηγαίνει από τα ρομπότ που μπορούν να εκτελέσουν συγκεκριμένες χειρουργικές εργασίες στα ρομπότ που κατανοούν πραγματικά τις χειρουργικές διαδικασίες», δήλωσε ο ιατρικός ρομποτιστής Axel Krieger.
Το ρομπότ, γνωστό ως SRT-H ή Surgical Robot Transformer-Hierarchy, είχε εκπαιδευτεί με βίντεο χειρουργικών επεμβάσεων, παρακολουθώντας χειρουργούς του Johns Hopkins να εκτελούν την επέμβαση σε νεκρούς χοίρους. Τα βίντεο είχαν υπότιτλους που περιέγραφαν τις εργασίες, αναφέρει ο Independent.
Μετά την παρακολούθηση των βίντεο, το ρομπότ εκτέλεσε τη χειρουργική επέμβαση με 100% ακρίβεια, σύμφωνα με το Johns Hopkins.
Αν και χρειάστηκε περισσότερο χρόνο, τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με αυτά ενός χειρουργού.
Το ρομπότ, το οποίο κατασκευάστηκε με την ίδια αρχιτεκτονική μηχανικής μάθησης που τροφοδοτεί το δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, έπρεπε να ολοκληρώσει εργασίες διάρκειας 17 λεπτών, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης αγωγών και αρτηριών, της στρατηγικής τοποθέτησης κλιπ και της αποκοπής τμημάτων με ψαλίδι.
Πριν από τρία χρόνια, ένα άλλο ρομπότ του Krieger, το Smart Tissue Autonomous Robot του Krieger πραγματοποίησε την πρώτη αυτόνομη ρομποτική χειρουργική επέμβαση σε ζώο – μια λαπαροσκοπική επέμβαση σε ζωντανό χοίρο. Ωστόσο εκείνο το μοντέλο απαιτούσε ο ιστός να έχει σημαδευτεί, λειτουργούσε σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον και ακολουθούσε ένα αυστηρό χειρουργικό σχέδιο.
Αντίθετα, το SRT-H λειτούργησε άψογα σε συνθήκες που δεν ήταν ομοιόμορφες. Οι ερευνητές άλλαξαν την αρχική θέση του ρομπότ και πρόσθεσαν χρωστικές ουσίες που μοιάζουν με αίμα, αλλάζοντας την εμφάνιση της χοληδόχου κύστης και των γύρω ιστών.
Στη συνέχεια, η ομάδα των ερευνητών θέλει να εκπαιδεύσει και να δοκιμάσει το σύστημα σε περισσότερους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς και να επεκτείνει τις δυνατότητές του για την εκτέλεση μιας πλήρους αυτόνομης χειρουργικής επέμβασης.
«Αυτή η εργασία αποτελεί ένα σημαντικό άλμα σε σχέση με τις προηγούμενες προσπάθειες, καθώς αντιμετωπίζει μερικά από τα θεμελιώδη εμπόδια για την ανάπτυξη αυτόνομων χειρουργικών ρομπότ στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο ερευνητής Ji Woong «Brian» Kim, κύριος συγγραφέας της σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Robotics.
«Η δουλειά μας δείχνει ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να γίνουν αρκετά αξιόπιστα για χειρουργική αυτονομία – κάτι που κάποτε φαινόταν μακρινό, αλλά τώρα είναι αποδεδειγμένα εφικτό», συμπλήρωσε.