Μια νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πώς το να καταναλώνουμε γάλα καμήλας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του άσθματος που προκαλείται από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης.
Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ανοίγει την πόρτα στη χρήση γάλακτος καμήλας σε συνδυασμό με υπάρχουσες θεραπείες.
Για τους ανθρώπους με άσθμα, ένας σημαντικός παράγοντας που πυροδοτεί αλλεργικές αντιδράσεις είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης (HDM), τα μικροσκοπικά μικρόβια που συνήθως ζουν στη σκόνη του σπιτιού.
Βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι και ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα, επομένως δεν μπορούν να εξαλειφθούν εντελώς και αποτελούν πάντα απειλή.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One και έγινε σε ποντίκια, διαπίστωσε ότι το γάλα καμήλας βοήθησε στη μείωση της ανάπτυξης και της σοβαρότητας του άσθματος που προκαλείται από τη σκόνη.
Στα ποντίκια που δόθηκε γάλα καμήλας, αυτό μείωσε αυτήν την υπεραντιδραστικότητα των αεραγωγών σε φυσιολογικά επίπεδα.
Επίσης, μείωσε τον συνολικό αριθμό των ανοσοκυττάρων στους πνεύμονες, ιδιαίτερα των ηωσινόφιλων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που παίζει βασικό ρόλο στο αλλεργικό άσθμα.
Το γάλα καμήλας παρατηρήθηκε επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα κάποιων τύπων κυττάρων, τα οποία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανοσολογική απόκριση και είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στο άσθμα.
Το εξωτικό αυτό γάλα είναι πλουσιότερο σε μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά από τα γάλατα άλλων θηλαστικών και, σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, περιέχει πρωτεΐνες ορού γάλακτος, οι οποίες έχουν υψηλή θρεπτική αξία.
Είναι επίσης γνωστό ότι περιέχει λακτοφερίνη, μια πρωτεΐνη με ιδιότητες υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος, και ανοσοσφαιρίνη G (IgG), έναν τύπο αντισώματος.