Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, επισημαίνεται ότι το πλύσιμο των ιατρικών στολών σε οικιακά πλυντήρια μπορεί να ευνοήσει τη διασπορά επικίνδυνων βακτηρίων.
Αυτά τα βακτήρια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, δύσκολα εξοντώνονται και παρουσιάζουν αντίσταση στα αντιβιοτικά, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο ασθενείς με ήδη ευάλωτη υγεία.
Όπως διαβάζουμε στο The Brighter Side News, τα πειράματα έδειξαν ότι μόνο τα μισά πλυντήρια καθάρισαν αποτελεσματικά τα υφάσματα σε γρήγορο πρόγραμμα στους 60°C, ενώ και στους κανονικούς κύκλους πλύσης το ένα τρίτο απέτυχε να επιτύχει το απαιτούμενο επίπεδο καθαριότητας.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι θερμοκρασίες και οι χρόνοι πλύσης στα οικιακά μηχανήματα συχνά δεν επαρκούν για να καταστρέψουν τα ανθεκτικά μικρόβια.
Δοκιμές DNA σε 12 πλυντήρια αποκάλυψαν την παρουσία βακτηρίων όπως Pseudomonas, Mycobacterium και Acinetobacter, που συνδέονται με νοσοκομειακές λοιμώξεις. Επιπλέον, ανιχνεύθηκαν γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο περαιτέρω διάδοσης.
Ο λόγος που τα βακτήρια είναι ανθεκτικά είναι οι λεγόμενες βιομεμβράνες: πρόκειται για λεπτές επιφάνειες βακτηρίων που προσκολλώνται στο εσωτερικό του πλυντηρίου και λειτουργούν σαν προστατευτικές ασπίδες, επιτρέποντας στα μικρόβια να επιβιώνουν και να πολλαπλασιάζονται.
Η μελέτη ερεύνησε επίσης κατά πόσο τα απορρυπαντικά οικιακής χρήσης επαρκούν για την καταπολέμηση των βακτηρίων. Παθογόνα όπως ο Staphylococcus aureus, η Klebsiella pneumoniae και η Pseudomonas aeruginosa παρουσίασαν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα ακόμη και σε ισχυρές δόσεις απορρυπαντικών. Σε κάποιες περιπτώσεις, η έκθεση στα προϊόντα καθαρισμού οδήγησε σε γενετικές μεταλλάξεις που ενίσχυσαν τις αντοχές τους τόσο σε καθαριστικά όσο και σε αντιβιοτικά.