Ειδικός αποκαλύπτει ότι πολλοί ταξιδιώτες κάνουν ένα σημαντικό λάθος που τους βάζει σε κίνδυνο να κολλήσουν μια θανατηφόρα δερματική ασθένεια από τη βικτωριανή εποχή.
Σύμφωνα με τον ειδικό Martin Seeley, το να αφήνεις τις αποσκευές σου πάνω στο κρεβάτι ενός ξενοδοχείου μπορεί να σε εκθέσει στον κίνδυνο ψώρας, ακόμα και αν μένεις στα πιο πολυτελή καταλύματα.
Τα μικροσκοπικά ακάρεα που προκαλούν τη μόλυνση βρίσκονται συχνά χωμένα μέσα σε σεντόνια και στρώματα και μπορούν εύκολα να μεταπηδήσουν μέσα στις βαλίτσες και τελικά να ταξιδέψουν μαζί σου πίσω στο σπίτι, προειδοποίησε ο ειδικός.
Αντ’ αυτού, όπως δήλωσε στη The Mirror, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να τοποθετούν τις αποσκευές τους πάνω σε καρέκλες ή σκαμπό και, αν ανησυχούν ότι το δωμάτιο δεν είναι καθαρό, να «βγάζουν μόνο ό,τι τους είναι απολύτως απαραίτητο».
Η προειδοποίηση του κ. Seeley έρχεται σε μια περίοδο όπου παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά ψώρας μεταξύ 2023 και 2024, καθώς και αύξηση στις προσβολές από κοριούς από το 2022.
Οι ασθένειες που καραδοκούν στα ξενοδοχεία
Η άκρως μεταδοτική πάθηση προκαλείται από μικροσκοπικά ακάρεα που διεισδύουν στο δέρμα και μεταδίδονται κυρίως με άμεση επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Προκαλεί έντονη φαγούρα, η οποία γίνεται περισσότερο αισθητή τη νύχτα, κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα, καθώς και γύρω από τους καρπούς, τους αγκώνες, τη μέση και τα γεννητικά όργανα.
Σύμφωνα με τον κ. Seeley, μπορεί επίσης να συνοδεύεται από μικρά κόκκινα εξογκώματα ή «σήραγγες» που μοιάζουν με μονοπάτια στην επιφάνεια του δέρματος.
«Όταν μένετε σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα καταλύματα, ένας γρήγορος έλεγχος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος», δήλωσε ο ειδικός.
«Ελέγξτε τις ραφές του στρώματος, το πλαίσιο του κρεβατιού και το πίσω μέρος του κεφαλαριού πριν καθίσετε και ξεπακετάρετε τα πράγματά σας».
Όσον αφορά τους κοριούς, χαρακτηριστικά σημάδια είναι «μικρές κοκκινοκαφέ κηλίδες στα σεντόνια, απολεπισμένο δέρμα ή ομάδες από μικροσκοπικά τσιμπήματα, συχνά σε ευθεία ή ζιγκ-ζαγκ γραμμή».
«Συνήθως θα τους βρείτε στις ραφές και τις πτυχώσεις του στρώματος, αν έχουν φωλιάσει εκεί».
Αν επιστρέψετε στο σπίτι και ανακαλύψετε κοριούς, θα πρέπει να δράσετε άμεσα.
«Για την καταπολέμηση των κοριών, ξεκινήστε με έναν σχολαστικό καθαρισμό με ηλεκτρική σκούπα και φροντίστε να πετάξετε αμέσως τη σακούλα ή το περιεχόμενο σε εξωτερικό κάδο. Πλύνετε και στεγνώστε όλα τα κλινοσκεπάσματα ή ρούχα και σκεφτείτε να καθαρίσετε με ατμό τον καναπέ σας, σε περίπτωση που μεταφέρθηκαν κι εκεί».
Όσο για την ψώρα: «Πλύνετε όλα τα σεντόνια, πετσέτες και ρούχα σε ζεστό νερό (τουλάχιστον 60°C)… Όσα αντικείμενα δεν μπορούν να πλυθούν, θα πρέπει να σφραγιστούν σε πλαστική σακούλα για τουλάχιστον 72 ώρες».
«Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι οποιοσδήποτε στο νοικοκυριό σας έχει πιθανώς εκτεθεί, λαμβάνει θεραπεία ταυτόχρονα, ώστε να αποφευχθεί η επαναμόλυνση».
Συνιστάται επίσκεψη σε γιατρό αν βλέπετε ότι το δέρμα σας έχει μολυνθεί, αν πάσχετε από έκζεμα, παρατηρήσετε απολέπιση ή κρούστα στο δέρμα ή αν τα συμπτώματα επιμένουν 2-4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία.
Οι τσιμπήματα από κοριούς προκαλούν συνήθως φαγούρα, πρήξιμο και εξανθήματα, τα οποία μπορούν να ανακουφιστούν με τη λήψη αντιισταμινικού και τη διατήρηση δροσιάς στο δωμάτιο, αναφέρει ο ειδικός.
Αντίστοιχα, στην περίπτωση της ψώρας, η εφαρμογή της συνταγογραφημένης τοπικής θεραπείας πριν τον ύπνο, η διατήρηση δροσιάς στο υπνοδωμάτιο και η χρήση ελαφριών σκεπασμάτων μπορούν να βοηθήσουν.
Μια ακόμη χρήσιμη συμβουλή είναι η επένδυση σε έναν ποιοτικό προστατευτικό κάλυμμα στρώματος, το οποίο ωστόσο πρέπει να αφαιρείται και να πλένεται τακτικά.
Επιπλέον, συνιστάται να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα το πλαίσιο του κρεβατιού, να καθαρίζετε με πανί το κεφαλάρι και να ξεσκονίζετε συχνά τους γύρω χώρους.