Υγεία

Όραση: Κι όμως υπάρχουν τροφές που θα την βελτιώσουν

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, έχουμε ακούσει ότι η κατανάλωση καρότων θα μας βοηθήσει να βλέπουμε στο σκοτάδι, ωστόσο, δεν είναι η μόνη τροφή που μπορεί να ενισχύσει την όραση.

«Ακριβώς όπως μπορεί να τρώμε για να θρέψουμε το μυαλό μας, πρέπει να βοηθήσουμε να τραφεί και η όρασή μας», λέει η δρ Emma Derbyshire, διατροφολόγος δημόσιας υγείας με έδρα το Surrey.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση και τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί ή να είχαν αντιμετωπιστεί, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ίδια τονίζει ότι η κατανάλωση των σωστών φρούτων και λαχανικών είναι το κλειδί για τη λήψη των βιταμινών και των μετάλλων που απαιτούνται για την υποστήριξη της υγείας των ματιών.

Παρακάτω, η dr Derbyshire αποκαλύπτει τις τροφές που πρέπει να τρώτε για να θρέψετε τα μάτια σας.

Σπανάκι, ιταλική λαχανίδα και λάχανο

Η κατανάλωση φυλλώδους λαχανικού, όπως το λάχανο, το σπανάκι και το cavolo nero (ιταλική λαχανίδα), είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, λέει η δρ Derbyshire, η οποία είναι επίσης σύμβουλος της εταιρείας συμπληρωμάτων για τα μάτια MacuShield.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα λαχανικά περιέχουν καροτενοειδή που ονομάζονται λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Ο οργανισμός εναποθέτει αυτά τα καροτενοειδή στην ωχρά κηλίδα -το πιο ευαίσθητο τμήμα του αμφιβληστροειδούς- το οποίο παρέχει την ευκρινή κεντρική όραση που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάγνωση και την οδήγηση.

Αλλά το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του τα καροτενοειδή της ωχράς κηλίδας, οπότε πρέπει να τα καταναλώνει μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων.

Εκτός από τα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, οι γλυκοπατάτες, το μπρόκολο, τα κολοκυθάκια και οι πορτοκαλί πιπεριές παρέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, σύμφωνα με την δρα Derbyshire.

Εσπεριδοειδή, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών

Η κατανάλωση πορτοκαλιών και μπρόκολου θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας των ματιών με την ηλικία, λέει η γιατρός.

Διότι περιέχουν βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τον οργανισμό ώστε να παράγει και να διατηρεί το κολλαγόνο -μια πρωτεΐνη που δίνει στα μάτια τη δομή τους.

«Το κολλαγόνο είναι πολύ σημαντικό για τα μάτια, καθώς ουσιαστικά συγκρατεί τα μάτια και βοηθά στην προστασία τους», είπε.

«Επειδή τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να διατηρούμε υγιή επίπεδα βιταμίνης C».

Σημείωσε ότι η βιταμίνη προστατεύει επίσης την ωχρά κηλίδα, τμήμα του αμφιβληστροειδούς που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού, από οξειδωτικές βλάβες -βλάβες στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την έγχρωμη όρασή μας και την αντίληψη λεπτών λεπτομερειών.

Οι πιπεριές, τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν βιταμίνη C.

Κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και όσπρια

Ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών, λένε επίσης οι ειδικοί.

Η κατανάλωση θαλασσινών, όπως τα οστρακοειδή, καθώς και το συκώτι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν χαλκό, ενώ το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια περιέχουν ψευδάργυρο. Η βιταμίνη Α βρίσκεται στο πλήρες γάλα, τα αυγά και τα καρότα, τα οποία, ως γνωστόν, υποτίθεται ότι βοηθούν τους ανθρώπους να βλέπουν στο αμυδρό φως.

H δρ Derbyshire δήλωσε: «Ο ψευδάργυρος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά της βιταμίνης Α από το συκώτι στο μάτι για την παραγωγή μελανίνης, μιας προστατευτικής χρωστικής στα μάτια. Και ο χαλκός και ο ψευδάργυρος εμπλέκονται στη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς».

Η μελανίνη δεν παρέχει μόνο χρωματισμό στο δέρμα και τα μαλλιά σας, αλλά δίνει και το χρώμα στα μάτια σας.

Είναι αυτή η ουσία που απορροφά τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, προστατεύοντας τα κύτταρά σας από την ηλιακή βλάβη.

Το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά διατηρούν επίσης υγιή τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος βοηθά στη μετάφραση αυτού που βλέπετε από το φως σε εικόνα.

Φυτικά έλαια, ξηροί καρποί και σπόροι

Η προσθήκη ξηρών καρπών, σπόρων και ελαίων στη διατροφή σας μπορεί να δώσει στα μάτια σας την απαραίτητη ώθηση βιταμίνης Ε για να κρατήσετε τις ασθένειες μακριά.

«Η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων του ματιού από την οξείδωση και τη βλάβη», λέει η Dr Derbyshire.

Το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι μια ανισορροπία μεταξύ των αντιοξειδωτικών και των ελεύθερων ριζών στο σώμα σας, μπορεί να επιταχύνει τις ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, όπως το γλαύκωμα -ασθένειες που προκαλούν απώλεια όρασης- και η απόφραξη των φλεβών του αμφιβληστροειδούς, η οποία προκαλεί θολή όραση.

Αλλά η κατανάλωση αρκετής βιταμίνης Ε, η οποία είναι αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς αμφιβληστροειδούς, αναφέρει η δρ Derbyshire.

Βρίσκεται στο ηλιέλαιο, στους ηλιόσπορους, στα αμύγδαλα, στα φιστίκια, στο σπανάκι, στην κολοκύθα και στην κόκκινη πιπεριά.

Μανιτάρια, γιαούρτι και δημητριακά

Η ριβοφλαβίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β2, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των ματιών, καθώς και του νευρικού συστήματος και του δέρματος.

Βρίσκεται στο γάλα, τα αυγά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, τα μανιτάρια και το απλό γιαούρτι και, όπως και η βιταμίνη Ε, μπορεί και αυτή να προστατεύσει τα μάτια από τη φθορά των κυττάρων.

«Η βιταμίνη Β2 είναι απαραίτητη για έναν τεράστιο αριθμό βιοχημικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων των αντιδράσεων οξείδωσης-αναγωγής, οπότε συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από βλάβες», λέει η δρ Derbyshire.

Όμως, προειδοποιεί ότι μόνο το ένα τρίτο των ενηλίκων τρώνε τα πέντε φρούτα και λαχανικά τους την ημέρα, που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη σε βασικούς διατροφικούς τομείς που μπορούν να βοηθήσουν με τα μάτια μας, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β2.

Υγεία

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

Τι γίνετε όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

07.09.2025

Η Ρωσία έθεσε σε μαζική παραγωγή με «εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα» το εμβόλιο κατά του καρκίνου

01.09.2025

Ξεχασμένα εργαλεία μέσα στο σώμα: Λάθη σε χειρουργεία που οδήγησαν σε θάνατο

01.09.2025

Γιατί η λουίζα αποκαλείται «φυτικό Ozempic»; – Τι να προσέξετε;

31.08.2025

Δύο νέες μελέτες ζητούν την άμεση απόσυρση των εμβολίων mRNA για τον COVID-19: Προκαλούν μόνιμες βλάβες

29.08.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;

29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

29.08.2025

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2021 από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία

09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα