Υγεία

Νέα μελέτη: Χημική ουσία σε πασίγνωστο και πολύ κοινό γλυκαντικό βλάπτει το DNA

«Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου»
Νέα μελέτη: Χημική ουσία σε πασίγνωστο και πολύ κοινό γλυκαντικό βλάπτει το DNA

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε ότι μια χημική ουσία, που σχηματίζεται όταν χωνεύουμε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό, είναι «γονιδιοτοξικό», που σημαίνει ότι διασπά το DNA.

Η χημική ουσία βρίσκεται επίσης σε ίχνη στο καθαυτό το γλυκαντικό και το εύρημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς το γλυκαντικό μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας.

Το θέμα αφορά την σουκραλόζη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο τεχνητό γλυκαντικό.

Προηγούμενη εργασία από την ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αρκετές λιποδιαλυτές ενώσεις παράγονται στο έντερο μετά την κατάποση σουκραλόζης. Μία από αυτές τις ενώσεις είναι η οξική-σουκραλόζη-6 (sucralose-6-acetate).

«Η νέα μας εργασία αποδεικνύει ότι η σουκραλόζη-6-οξική είναι γονιδιοτοξική», είπε η δρ. Susan Schiffman, εκ των συγγραφέων της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής στο North Carolina State University και στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill. Και συνέχισε:

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι ίχνη της οξικής-σουκραλόζης-6 μπορούν να βρεθούν στη σουκραλόζη εκτός ραφιού, ακόμη και πριν καταναλωθεί και μεταβολιστεί (…) Για να το θέσουμε αυτό σε ένα πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει ένα όριο τοξικολογικής ανησυχίας για όλες τις γονιδιοτοξικές ουσίες στα 0,15 μικρογραμμάρια ανά άτομο την ημέρα (…)

Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι τα ίχνη οξικής-σουκραλόζης-6 σε ένα ημερήσιο ζαχαρούχο ρόφημα υπερβαίνουν αυτό το όριο. Και αυτό δεν υπολογίζει καν την ποσότητα της οξικής-σουκραλόζης-6, που παράγεται ως μεταβολίτες όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν σουκραλόζη».

Για την μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά in vitro πειραμάτων, εκθέτοντας ανθρώπινα κύτταρα αίματος σε οξική-σουκραλόζη-6 και εστίασαν στους δείκτες γονιδιοτοξικότητας:

«Εν ολίγοις, ανακαλύψαμε ότι η οξική-σουκραλόζη-6 είναι γονιδιοτοξική και ότι διέλυσε αποτελεσματικά το DNA σε κύτταρα που είχαν εκτεθεί στη χημική ουσία», είπε η δρ. Schiffman.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης in vitro δοκιμές που εξέθεσαν ανθρώπινους ιστούς του εντέρου στην ουσία:

«Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου, γι’ αυτό θέλαμε να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει εκεί (…) Όταν εκθέσαμε τη σουκραλόζη και την οξική-σουκραλόζη-6 σε επιθηλιακούς ιστούς του εντέρου (τον ιστό που επενδύει το τοίχωμα του εντέρου) διαπιστώσαμε ότι και οι δύο χημικές ουσίες προκαλούν ‘διαρροή στο έντερο’.

Βασικά, κάνουν το τοίχωμα του εντέρου πιο διαπερατό. Οι χημικές ουσίες βλάπτουν τα σημεία, όπου τα κύτταρα στο τοίχωμα του εντέρου συνδέονται μεταξύ τους (…) Ένα έντερο με διαρροή είναι προβληματικό, γιατί σημαίνει ότι τα πράγματα που κανονικά θα απομακρύνονταν από το σώμα με τα κόπρανα, αντίθετα, διαρρέουν από το έντερο και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος», πρόσθεσε η ίδια.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη γενετική δραστηριότητα των κυττάρων του εντέρου για να δουν πώς ανταποκρίθηκαν στην παρουσία της οξικής-σουκραλόζης-6:

«Βρήκαμε ότι τα κύτταρα του εντέρου που εκτέθηκαν σε οξική-σουκραλόζη-6 είχαν αυξημένη δραστηριότητα σε γονίδια που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την καρκινογένεση (…) Αυτή η εργασία εγείρει πολλές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη σουκραλόζη και τους μεταβολίτες της.

Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε την ασφάλεια και το ρυθμιστικό καθεστώς της σουκραλόζης, επειδή αυξάνονται τα στοιχεία ότι ενέχει σημαντικούς κινδύνους υγείας. Αν μη τι άλλο, ενθαρρύνω τους ανθρώπους να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν σουκραλόζη. Είναι κάτι που πρέπει να μην τρώτε!», κατέληξε η δρ. Schiffman.

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή
14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία
09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας
07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού