Διατροφή

Τα κρέατα που δεν πρέπει να καταναλώνουν όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα κρέατα που δεν πρέπει να τα καταναλώνουν άνθρωποι που έχουν υψηλή χοληστερίνη ή έστω θα πρέπει να καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες.

Να σημειωθεί πως η χοληστερίνη είναι λιπαρή στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, καθώς και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων.

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην καρδιοπάθεια, η οποία παραμένει η νούμερο ένα κύρια αιτία θανάτου.

Η χοληστερόλη, μαζί με την πλάκα και άλλες λιπώδεις εναποθέσεις, στο εσωτερικό των αρτηριακών τοιχωμάτων της καρδιάς, μπορεί να συσσωρευτεί μέχρι το σημείο να προκαλέσει θρόμβους αίματος.

Αυτοί οι θρόμβοι αίματος μπορεί να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή, ενώ θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο ή που οδηγούν στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο . Αυτό είναι ανησυχητικό.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να προληφθούν και να ελεγχθούν μέσω μιας υγιεινής διατροφής, άσκησης, αποφυγής του καπνίσματος, περιορισμού της πρόσληψης αλκοόλ και διαχείρισης βάρους .

Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και αυξάνουν τη χοληστερίνη. Γι αυτό, πρέπει να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε σε τακτική βάση.

1. Μπέικον

Είτε είναι στο πρωινό μαζί με αυγά και ένα μπισκότο, τυλιγμένο γύρω από λαχανικά όπως τα σπαράγγια, είτε ανάμεσα σε ένα κουλούρι με σουσάμι, μπιφτέκι χάμπουργκερ και τυρί, το μπέικον είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

Προσφέρει ένα τραγανό στρώμα αλμυρής γεύσης που μπορεί να σας βοηθήσει να συνδυάσετε ένα γεύμα.

Δυστυχώς, δεν βοηθάει την υγεία σας.

Οι συνολικές θερμίδες από τα κορεσμένα λιπαρά στα περισσότερα προϊόντα μπέικον (περίπου 27 θερμίδες ανά μερίδα δύο φέτες) είναι περισσότερες από τις θερμίδες της πρωτεΐνης (περίπου 22 θερμίδες ανά μερίδα δύο φέτες)!

2. Μπριζόλα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να αποφύγετε την υπερβολική χοληστερίνη, είναι να επιλέξετε την κατάλληλη μπριζόλα, το κατάλληλο, δηλαδή κομμάτι.

Αν πάρετε μπριζόλα σπάλας, θα πρέπει να ξέρετε ότι έχει αρκετά περισσότερο λίπος από την κόντρα μπριζόλα, που είναι όμως και λίγο πιο στεγνή και σκληρή.

Το μπον φιλέ ή η μπριζόλα γάλακτος είναι πιο μαλακά κομμάτια, χωρίς νεύρα και χωρίς πολλά λίπη, ωστόσο είναι αρκετά ακριβά κομμάτια.

Αν παρόλα αυτά πάρετε ένα κομμάτι με ορατό λίπος, μπορείτε να το αφαιρέσετε πριν το ψήσιμο, και αμέσως να κάνετε το φαγητό σας πιο υγιεινό και να μειώσετε και τις θερμίδες που θα καταναλώσετε.

3. Αρνί

Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά με τη λέξη «μοσχάρι». Ωστόσο, κρέατα όπως το αρνί, το κατσίκι, ο βίσωνας και το χοιρινό είναι επίσης κόκκινα κρέατα, καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα μυοσφαιρίνης, που τα κάνει να φαίνονται κόκκινα.

Τα περισσότερα παϊδάκια αρνιού παρέχουν περίπου 11 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, ενώ τα παϊδάκια αρνιού έχουν περίπου εννέα γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 100 γραμμαρίων.

Τα κόκκινα κρέατα δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Ίσως πρέπει να τα περιορίσετε ακόμα περισσότερο εάν η χοληστερόλη σας είναι εκτός ορίων ή εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ή καρδιαγγειακή νόσο.

4. Παϊδάκια

Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παϊδάκια είναι σε αυτή τη λίστα.

Τα παϊδάκια έχουν συνήθως ορατό λίπος που φαίνεται σε όλο το κρέας και μπορεί να είναι αρκετά τρυφερά όταν μαγειρεύονται για να αφαιρεθούν από το κόκκαλο.

Τα κακά νέα είναι ότι ένα κομμάτι κομμένων πλευρών στο κέντρο του βοείου κρέατος, παϊδάκια σε στυλ βοείου κρέατος και κοντές πλευρές από βοδινό κόκκαλο περιέχουν 13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 100 γραμμαρίων.

Εάν παραγγείλατε παϊδάκια σε ένα εστιατόριο, δοκιμάστε να τα χωρίσετε με έναν φίλο (ή δύο!) και βάλτε τα σε μια πλευρά λαχανικών.

Η πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης και τα πλευρά έχουν μηδενικές φυτικές ίνες, ενώ πολλά λαχανικά περιέχουν αρκετά γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.

5. Λουκάνικο

Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων όπως το λουκάνικο μπορεί να κάνει τη σταθεροποίηση των επιπέδων της χοληστερόλης σας ακόμα πιο δύσκολη.

Σκεφτείτε ότι τα περισσότερα καπνιστά λουκάνικα περιέχουν 6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 50 γραμμαρίων (και 350 έως 500 χιλιοστόγραμμα νατρίου—δεν θέλουμε να αυξήσουμε και την αρτηριακή πίεση!)

Για να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα χοληστερόλης, δοκιμάστε λουκάνικα φυτικής προέλευσης λιγότερο παχυντικά, όπως μπιφτέκια πρωινού χωρίς κρέας (0,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 50 γραμμαρίων) ή λουκάνικο Kielbasa με βάση το Simple Truth φυτικής βάσης (1,5 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά για ολόκληρο λουκάνικο βάρους περίπου 100 γραμμαρίων).

Διατροφή

02.05.2025

Το γνωρίζατε; – Για ποιον λόγο υπάρχουν λευκά και καφέ αυγά

Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες με διαφορετικές επίσης χρωστικές ιδιότητες στο κέλυφός τους

02.05.2025

Πρωινοί τύποι: Τα 7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αρχίζουν την ημέρα τους πριν ανατείλει ο ήλιος

Η φιλοσοφία πίσω από το πρωινό ξύπνημα

02.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Γιατί το χασμουρητό είναι επικίνδυνο για την υγεία

02.05.2025

Δείτε πώς οι μπανάνες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης

02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

02.05.2025

Το γνωρίζατε; – Για ποιον λόγο υπάρχουν λευκά και καφέ αυγά

Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες με διαφορετικές επίσης χρωστικές ιδιότητες στο κέλυφός τους

02.05.2025

Μακιαβελικές προσωπικότητες: Οι γοητευτικοί «στρατηγοί» της καθημερινότητας

Τι κρύβεται πίσω από το χαμόγελο κάποιου που ξέρει πάντα τι να πει, πότε να το πει και ποιον να κερδίσει

02.05.2025

Τι είναι η σκοτεινή ενσυναίσθηση και πώς να την αντιμετωπίσετε

02.05.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς να πλύνετε σωστά τα δόντια σας – Η σειρά έχει σημασία

02.05.2025

Πρωινοί τύποι: Τα 7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αρχίζουν την ημέρα τους πριν ανατείλει ο ήλιος

02.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Γιατί το χασμουρητό είναι επικίνδυνο για την υγεία

02.05.2025

Δείτε πώς οι μπανάνες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης

02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής