Διατροφή

Τα κρέατα που δεν πρέπει να καταναλώνουν όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη

Τα κρέατα που δεν πρέπει να καταναλώνουν όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα κρέατα που δεν πρέπει να τα καταναλώνουν άνθρωποι που έχουν υψηλή χοληστερίνη ή έστω θα πρέπει να καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες.

Να σημειωθεί πως η χοληστερίνη είναι λιπαρή στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, καθώς και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων.

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην καρδιοπάθεια, η οποία παραμένει η νούμερο ένα κύρια αιτία θανάτου.

Η χοληστερόλη, μαζί με την πλάκα και άλλες λιπώδεις εναποθέσεις, στο εσωτερικό των αρτηριακών τοιχωμάτων της καρδιάς, μπορεί να συσσωρευτεί μέχρι το σημείο να προκαλέσει θρόμβους αίματος.

Αυτοί οι θρόμβοι αίματος μπορεί να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή, ενώ θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο ή που οδηγούν στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο . Αυτό είναι ανησυχητικό.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να προληφθούν και να ελεγχθούν μέσω μιας υγιεινής διατροφής, άσκησης, αποφυγής του καπνίσματος, περιορισμού της πρόσληψης αλκοόλ και διαχείρισης βάρους .

Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και αυξάνουν τη χοληστερίνη. Γι αυτό, πρέπει να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε σε τακτική βάση.

1. Μπέικον

Είτε είναι στο πρωινό μαζί με αυγά και ένα μπισκότο, τυλιγμένο γύρω από λαχανικά όπως τα σπαράγγια, είτε ανάμεσα σε ένα κουλούρι με σουσάμι, μπιφτέκι χάμπουργκερ και τυρί, το μπέικον είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

Προσφέρει ένα τραγανό στρώμα αλμυρής γεύσης που μπορεί να σας βοηθήσει να συνδυάσετε ένα γεύμα.

Δυστυχώς, δεν βοηθάει την υγεία σας.

Οι συνολικές θερμίδες από τα κορεσμένα λιπαρά στα περισσότερα προϊόντα μπέικον (περίπου 27 θερμίδες ανά μερίδα δύο φέτες) είναι περισσότερες από τις θερμίδες της πρωτεΐνης (περίπου 22 θερμίδες ανά μερίδα δύο φέτες)!

2. Μπριζόλα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να αποφύγετε την υπερβολική χοληστερίνη, είναι να επιλέξετε την κατάλληλη μπριζόλα, το κατάλληλο, δηλαδή κομμάτι.

Αν πάρετε μπριζόλα σπάλας, θα πρέπει να ξέρετε ότι έχει αρκετά περισσότερο λίπος από την κόντρα μπριζόλα, που είναι όμως και λίγο πιο στεγνή και σκληρή.

Το μπον φιλέ ή η μπριζόλα γάλακτος είναι πιο μαλακά κομμάτια, χωρίς νεύρα και χωρίς πολλά λίπη, ωστόσο είναι αρκετά ακριβά κομμάτια.

Αν παρόλα αυτά πάρετε ένα κομμάτι με ορατό λίπος, μπορείτε να το αφαιρέσετε πριν το ψήσιμο, και αμέσως να κάνετε το φαγητό σας πιο υγιεινό και να μειώσετε και τις θερμίδες που θα καταναλώσετε.

3. Αρνί

Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά με τη λέξη «μοσχάρι». Ωστόσο, κρέατα όπως το αρνί, το κατσίκι, ο βίσωνας και το χοιρινό είναι επίσης κόκκινα κρέατα, καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα μυοσφαιρίνης, που τα κάνει να φαίνονται κόκκινα.

Τα περισσότερα παϊδάκια αρνιού παρέχουν περίπου 11 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, ενώ τα παϊδάκια αρνιού έχουν περίπου εννέα γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 100 γραμμαρίων.

Τα κόκκινα κρέατα δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Ίσως πρέπει να τα περιορίσετε ακόμα περισσότερο εάν η χοληστερόλη σας είναι εκτός ορίων ή εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ή καρδιαγγειακή νόσο.

4. Παϊδάκια

Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παϊδάκια είναι σε αυτή τη λίστα.

Τα παϊδάκια έχουν συνήθως ορατό λίπος που φαίνεται σε όλο το κρέας και μπορεί να είναι αρκετά τρυφερά όταν μαγειρεύονται για να αφαιρεθούν από το κόκκαλο.

Τα κακά νέα είναι ότι ένα κομμάτι κομμένων πλευρών στο κέντρο του βοείου κρέατος, παϊδάκια σε στυλ βοείου κρέατος και κοντές πλευρές από βοδινό κόκκαλο περιέχουν 13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 100 γραμμαρίων.

Εάν παραγγείλατε παϊδάκια σε ένα εστιατόριο, δοκιμάστε να τα χωρίσετε με έναν φίλο (ή δύο!) και βάλτε τα σε μια πλευρά λαχανικών.

Η πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης και τα πλευρά έχουν μηδενικές φυτικές ίνες, ενώ πολλά λαχανικά περιέχουν αρκετά γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.

5. Λουκάνικο

Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων όπως το λουκάνικο μπορεί να κάνει τη σταθεροποίηση των επιπέδων της χοληστερόλης σας ακόμα πιο δύσκολη.

Σκεφτείτε ότι τα περισσότερα καπνιστά λουκάνικα περιέχουν 6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 50 γραμμαρίων (και 350 έως 500 χιλιοστόγραμμα νατρίου—δεν θέλουμε να αυξήσουμε και την αρτηριακή πίεση!)

Για να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα χοληστερόλης, δοκιμάστε λουκάνικα φυτικής προέλευσης λιγότερο παχυντικά, όπως μπιφτέκια πρωινού χωρίς κρέας (0,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα 50 γραμμαρίων) ή λουκάνικο Kielbasa με βάση το Simple Truth φυτικής βάσης (1,5 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά για ολόκληρο λουκάνικο βάρους περίπου 100 γραμμαρίων).

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού