Υγεία

Αυτά είναι τα καλύτερα βότανα για την οστεοπόρωση

Αυτά είναι τα καλύτερα βότανα για την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση που οδηγεί σε αδύναμα, εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα οστά. Καθώς μεγαλώνουμε, η μείωση των ορμονών μπορεί να προκαλέσει αδύναμα οστά.

Ως αποτέλεσμα, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οστεοπόρωση.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης περιλαμβάνουν:

 • μέγεθος σώματος
 • εθνικότητα
 • οικογενειακό ιστορικό
 • διατροφή
 • ιατρικές παθήσεις
 • φάρμακα
 • καθιστική ζωή
 • κάπνισμα
 • υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Γι’ αυτό και η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται ως “σιωπηλή” ασθένεια. Πολλές φορές δεν εντοπίζεται έως ότου κάποιο κάταγμα ή κατάρρευση σπονδύλων. Η καθυστέρηση στη διάγνωση και οι επακόλουθοι τραυματισμοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα πόνο στην πλάτη, απώλεια ύψους ή/και καμπουριασμένη στάση σώματος.

Αν και υπάρχουν φάρμακα για την οστεοπόρωση, ορισμένα βότανα έχουν κερδίσει επάξια την φήμη ότι συμβάλλουν στην αύξηση της οστικής μάζας και στην μείωση των συμπτωμάτων.

Φυσικά βότανα για την οστεοπόρωση

Υπάρχουν πολλά φυσικά βότανα που συνιστώνται για την οστεοπόρωση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα φαγητά ή να λαμβάνονται ως συμπλήρωμα με την μορφή χαπιού, σκόνης ή τσαγιού. Ακολουθεί μια λίστα με βότανα που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των οστών και να λειτουργήσουν ως εναλλακτική θεραπεία για την οστεοπόρωση:

 • Κόκκινο φασκόμηλο
 • Κόκκινο τριφύλλι
 • Θυμάρι
 • Κουρκούμη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού πάρετε κάποιο βότανο ως μακροπρόθεσμο συμπλήρωμα. Ορισμένα βότανα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, μπορεί να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα. Εάν έχετε οποιεσδήποτε καταστάσεις υγείας ή/και παίρνετε φάρμακα, πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας πριν πάρετε ένα νέο συμπλήρωμα.

Κόκκινο φασκόμηλο

Το κόκκινο φασκόμηλο (Salvia miltiorrhiza) είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται στην κινεζική βοτανοθεραπεία (όπου είναι γνωστό ως danshen) που έχει συσχετιστεί με βελτιώσεις στην οστεοπόρωση. Μια ανασκόπηση 36 κλινικών δοκιμών βρήκε ότι το κόκκινο φασκόμηλο βελτίωσε περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων οστεοπόρωσης. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες αποτελούνταν μόνο από μικρού μεγέθους, βραχυπρόθεσμες μελέτες.

Το σαλβιανολικό οξύ, οι τανσινόνες και το λιθοσπερματικό μαγνήσιο Β είναι ενώσεις στο κόκκινο φασκόμηλο που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των οστών. Τα σαλβιανολικά οξέα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αποτρέπουν τη φλεγμονή και την παραγωγή ελεύθερων ριζών που σχετίζονται με τη διάσπαση των οστών. Αυτές οι ενώσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των οστών.

Το κόκκινο φασκόμηλο είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για υγιή οστά.

Αυτό το βότανο υπάρχει και σε μορφή κάψουλας ή βάμματος και μπορεί να γίνει τσάι. Το κόκκινο φασκόμηλο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα λόγω ανησυχιών από την μακροχρόνια χρήση. Αυτό το βότανο μπορεί επίσης να προκαλέσει παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και όταν χρησιμοποιείται με αραιωτικά του αίματος. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να βρεθεί η κατάλληλη δόση για την οστεοπόρωση.

Κόκκινο τριφύλλι

Το κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pratense) χρησιμοποιείται πολλά χρόνια ως συμπληρωματική θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, καθώς και για μια ποικιλία ασθενειών, όπως ο καρκίνος, τα αναπνευστικά προβλήματα και οι δερματικές παθήσεις.

Οι έρευνες όσον αφορά το κόκκινο τριφύλλι και την οστεοπόρωση έχουν φέρει ανάμικτα αποτελέσματα. Μια μελέτη του 2015 σε 60 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έλαβαν 150 mg κόκκινου τριφυλλιού για 3 μήνες, διαπιστώθηκε ότι η οστική τους πυκνότητα βελτιώθηκε. Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν έδειξαν καμία αλλαγή στην υγεία των οστών.

Το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να καταναλωθεί ως συστατικό σε τσάι από βότανα, καθώς και σε κάψουλες, βάμματα, εκχυλίσματα ή και τοπική θεραπεία.

Θυμάρι

Το θυμάρι (Thymus vulgaris) είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό για χρήση στη μαγειρική. Είναι όμως και ένα φαρμακευτικό φυτό που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και τη θεραπεία παθήσεων του αναπνευστικού, των νεύρων και της καρδιάς.

Μια μελέτη εξέτασε το πώς η λήψη 1.000 mg θυμαριού καθημερινά για έξι μήνες θα επηρέαζε 40 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση θυμαριού βελτίωσε την οστική πυκνότητα καλύτερα από ένα συμπλήρωμα ασβεστίου/βιταμίνης D3.

Το θυμάρι είναι πιο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται μαζί με φασκόμηλο και δεντρολίβανο. Τα επίπεδα οστικής πυκνότητας ήταν υψηλότερα με αυτόν τον συνδυασμό από ό,τι με το σκέτο θυμάρι.

Μπορείτε να βρείτε το θυμάρι τόσο φρέσκο όσο και αποξηραμένο. Τα εκχυλίσματα ελαίου θυμαριού είναι επίσης διαθέσιμα σε υγρή μορφή και σε μορφή κάψουλας.

Το θυμάρι θεωρείται ασφαλές όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες. Οι μεγάλες δόσεις έχουν συσχετιστεί με παρενέργειες. Μπορεί να είναι επιβλαβές για άτομα με αιμορραγικές διαταραχές και ορμονικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργίες σε όσους είναι αλλεργικοί σε άλλα φυτά της ίδιας οικογένειας (Lamiaceae), όπως η ρίγανη, το φασκόμηλο και η λεβάντα.

Το θυμάρι είναι αρκετά υποσχόμενο ως θεραπεία για την οστεοπόρωση, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε πώς μπορεί να βοηθήσει τα οστά μακροπρόθεσμα.

Κουρκούμη

Ο κουρκουμάς (Curcuma longa) είναι ρίζα που ανήκει στην οικογένεια (Zingiberaceae) και είναι εγγενής στη Νότια Ασία. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές του ιδιότητες τον έχουν κάνει σημαντικό στη θεραπεία συμπτωμάτων εμμήνου ρύσεως, αρθρίτιδας και πεπτικών προβλημάτων.

Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να βοηθήσει στη χαμηλή οστική πυκνότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος κουρκουμίνης για 6 μήνες έδειξε σημαντικές βελτιώσεις σε 57 άτομα με χαμηλή οστική πυκνότητα.

Τον κουρκουμά τον βρίσκετε συνήθως ως αποξηραμένη σκόνη για την μαγειρική. Διατίθεται επίσης σε μορφή βάμματος, υγρού ή κάψουλας.

Παρενέργειες έχουν παρατηρηθεί από μεγάλες δόσεις κουρκουμίνης για περισσότερο από ένα έτος. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργίες και επιπλοκές σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές, διαβήτη και προβλήματα χοληδόχου κύστης.

Μεγαλύτερες μελέτες απαιτούνται για να επιβεβαιώσουν τη συνολική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του κουρκουμά και της κουρκουμίνης για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Χρειάζεται προσοχή όταν δοκιμάζετε αυτό το βότανο.

Υγεία

29.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Έστειλαν σπίτι του ασθενή που πήγε να χειρουργηθεί λόγω έλλειψης μηχανημάτων

Μια ακόμη καταγγελία που δείχνει την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έρχεται στη δημοσιότητα, καθώς ένας ασθενής που πήγε να χειρουργηθεί στο νοσοκομείο Μεταξά εκδιώχθηκε γιατί δεν υπήρχε η δέουσα καρδιολογική υποστήριξη. Ένα απαράδεκτο περιστατικό βγάζει στο φως της δημοσιότητας ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑΤΤ), το οποίο αφορά μάλιστα σε συνδικαλιστή, μέλος του […]

29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

Σφοδρή επίθεση κατά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Συγκεκριμένα, μέσα από βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος λέει ότι η Ειρήνη Αγαπηδάκη «έχει πληρωθεί» και πως τη διατριβή της έδωσαν οι «άλλες εταιρείες», εννοώντας τη Novartis. Δείτε τα βίντεο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου @npress.gr […]

Μαγνήσιο: Τελικά βοηθάει στον ύπνο; Τι λένε οι ειδικοί
28.09.2023

Μαγνήσιο: Τελικά βοηθάει στον ύπνο; Τι λένε οι ειδικοί

Πονοκέφαλος: Μειώστε τον με αυτές τις απλές κινήσεις
19.09.2023

Πονοκέφαλος: Μειώστε τον με αυτές τις απλές κινήσεις

Πώς να μειώσετε φυσικά την χοληστερόλη
18.09.2023

Πώς να μειώσετε φυσικά την χοληστερόλη

Δισφαινόλη-Α: Το χημικό που ανιχνεύεται σχεδόν σε όλους τους Ευρωπαίους – Κατηγορείται για ορμονικές διαταραχές
17.09.2023

Δισφαινόλη-Α: Το χημικό που ανιχνεύεται σχεδόν σε όλους τους Ευρωπαίους – Κατηγορείται για ορμονικές διαταραχές

Θεσσαλία: 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοίμωξης αναπνευστικού – Ε.Αγαπηδάκη «Θα μοιράσουμε γαλότσες»
15.09.2023

Θεσσαλία: 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοίμωξης αναπνευστικού – Ε.Αγαπηδάκη «Θα μοιράσουμε γαλότσες»

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: «Δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με το βράσιμο του νερού»
14.09.2023

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: «Δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με το βράσιμο του νερού»

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη
13.09.2023

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν γλουτένη – Για ποιους μπορεί να είναι επικίνδυνη
12.09.2023

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν γλουτένη – Για ποιους μπορεί να είναι επικίνδυνη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Διατροφή
2

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
3

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

29.09.2023

Έξι «υποτιμημένοι» ευρωπαϊκοί προορισμοί που αξίζει να τους επισκεφθείτε – Θα σας «μαγέψουν»

Την ώρα που οι πιο εμβληματικοί προορισμοί της Ευρώπης παλεύουν με τον υπερτουρισμό, πολλοί είναι εκείνοι πλέον που αναζητούν πόλεις λιγότερο γνωστές που μπορούν να γίνουν ο επόμενος ταξιδιωτικός προορισμός τους. Και (ευτυχώς) υπάρχουν πολλοί! Εδώ θα δείτε 6 ευρωπαϊκές πόλεις που είναι πιθανό να σας εκπλήξουν, καθώς δεν φιγουράρουν σε λίστες με τοπ προορισμούς […]

29.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Έστειλαν σπίτι του ασθενή που πήγε να χειρουργηθεί λόγω έλλειψης μηχανημάτων

Μια ακόμη καταγγελία που δείχνει την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έρχεται στη δημοσιότητα, καθώς ένας ασθενής που πήγε να χειρουργηθεί στο νοσοκομείο Μεταξά εκδιώχθηκε γιατί δεν υπήρχε η δέουσα καρδιολογική υποστήριξη. Ένα απαράδεκτο περιστατικό βγάζει στο φως της δημοσιότητας ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑΤΤ), το οποίο αφορά μάλιστα σε συνδικαλιστή, μέλος του […]

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την κατάθλιψη μετά από αναβολές δεκαετιών
29.09.2023

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την κατάθλιψη μετά από αναβολές δεκαετιών

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)
29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες
28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

Σουδάν: Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση της χολέρας και του δάγκειου πυρετού
28.09.2023

Σουδάν: Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση της χολέρας και του δάγκειου πυρετού

Μπάμιες: Η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας
28.09.2023

Μπάμιες: Η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας

Μαγνήσιο: Τελικά βοηθάει στον ύπνο; Τι λένε οι ειδικοί
28.09.2023

Μαγνήσιο: Τελικά βοηθάει στον ύπνο; Τι λένε οι ειδικοί

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;
27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας
27.09.2023

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας