«Οι άνθρωποι παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα αλλεργίας το φθινόπωρο, ακόμη κι αν είναι αλλεργικοί κυρίως στη γύρη την άνοιξη και το καλοκαίρι», τονίζει ο Δρ. David Corry, καθηγητής Ιατρικής στον τομέα της ανοσολογίας, αλλεργίας και ρευματολογίας στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Πολλά φυσικά φαινόμενα, π.χ. η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα τον Ιανουάριο, επηρεάζουν τους πάσχοντες από αλλεργίες. Αυτό συμβαίνει λόγω της μεταφοράς σωματιδίων και αερολυμάτων και της μεταβολής των καιρικών συνθήκων, συντομεύοντας ή επιμηκύνοντας τις εποχές της γύρης.

Τα φαινόμενα μετέβαλαν τον καιρό κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο φέτος ήταν πιο ζεστό και πιο ξηρό, είπε ο Corry.

«Βρισκόμαστε στην φάση που παρατηρούνται πολλά σπόρια μούχλας στον αέρα. Αλλά οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να σημαίνουν δυνητικά λιγότερη γύρη τον χειμώνα» προσθέτει.

Σε κάποιες περιοχές βρίσκεται σε εξέλιξη η εποχή των τυφώνων και η υγρασία που προκαλεί σε συνδυασμό με τις τροπικές καταιγίδες, μπορούν να προκαλέσουν πολλές βροχές και να καταστρέψουν τη βλάστηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό μυκήτων και να αυξήσει τα σπόρια τους στον αέρα, τα οποία επιδεινώνουν σημαντικά τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος για εβδομάδες ή και μήνες.

Τα ψυχρά μέτωπα που συνοδεύονται από καταιγίδες και ανέμους μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις.