Υγεία

Σαλάτα: Οι περισσότεροι κάνουν αυτό το επικίνδυνο λάθος όταν τη φτιάχνουν

Σαλάτα: Οι περισσότεροι κάνουν αυτό το επικίνδυνο λάθος όταν τη φτιάχνουν
Σε μια μελέτη που αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της επίδρασης του πλυσίματος πουλερικών στην μόλυνση της κουζίνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 25% των συμμετεχόντων μόλυναν την σαλάτα με ωμά πουλερικά.

Πολλοί συμμετέχοντες στην μελέτη που δεν έπλυναν τα χέρια τους και τις επιφάνειες της κουζίνας μετά από χειρισμό πουλερικών.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, του καθαρισμού και της απολύμανσης της κουζίνας προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος τροφιμογενών ασθενειών κατά το μαγείρεμα στο σπίτι.

ΠΑΝΤΑ πλύσιμο χεριών και επιφανειών μετά τον χειρισμό ωμών πουλερικών

Το πλύσιμο των ωμών πουλερικών δεν συνιστάται, λόγω ανησυχιών σχετικά με την ακούσια μόλυνση άλλων τροφίμων και επιφανειών και την αύξηση του κινδύνου τροφιμογενούς ασθένειας.

“Θέλαμε να μάθουμε τι επίδραση θα είχε μια εκπαιδευτική παρέμβαση στο να σταματήσουν οι άνθρωποι να πλένουν τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα και ποια επίδραση θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή στην μείωση της μόλυνσης στην κουζίνα”, είπε η Ellen Shumaker, συγγραφέας της μελέτης και συνεργάτιδα του κρατικού πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. “Θέλαμε επίσης να πάρουμε μια καλύτερη ιδέα για το αν και κατά πόσον το πλύσιμο των πουλερικών οδηγεί σε αυξημένη μόλυνση στην κουζίνα”.

κοτόπουλο

Πώς έγινε η έρευνα

Για την μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 300 άντρες και γυναίκες που μαγειρεύουν συνήθως τα σπιτικά γεύματα και οι οποίοι είπαν ότι έπλεναν τα πουλερικά πριν τα μαγειρέψουν. Οι ερευνητές έστειλαν πληροφορίες για την ασφάλεια των τροφίμων σε 142 από τους συμμετέχοντες στην μελέτη μέσω email, περιγράφοντας τις προσπάθειες μείωσης του κινδύνου, όπως η σύσταση να μην πλένουν τα ωμά πουλερικά κατά την προετοιμασία του φαγητού. Οι υπόλοιποι 158 συμμετέχοντες στην μελέτη δεν έλαβαν την εκπαιδευτική παρέμβαση.

Και οι 300 συμμετέχοντες κλήθηκαν στη συνέχεια να μαγειρέψουν σε κουζίνες εξοπλισμένες με βιντεοκάμερες που μαγνητοσκοπούσαν την προετοιμασία του γεύματος.

  1. Τους ζητήθηκε να μαγειρέψουν μπούτια κοτόπουλου και να ετοιμάσουν μια σαλάτα.
  2. Μετά την προετοιμασία του κοτόπουλου, αλλά πριν το βάλουν στον φούρνο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βγουν από την κουζίνα για να κάνουν μια σύντομη συνέντευξη.
  3. Στη συνέχεια, ξαναμπήκαν στην κουζίνα για να μαγειρέψουν το κοτόπουλο, να ετοιμάσουν τη σαλάτα και να καθαρίσουν την κουζίνα, όπως θα έκαναν και στο σπίτι τους.

Αυτό που οι συμμετέχοντες στην μελέτη δεν γνώριζαν ήταν ότι τα κομμάτια κοτόπουλου είχαν εμβολιαστεί με ένα αβλαβές στέλεχος βακτηρίων, το οποίο οι ερευνητές θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να καθαρίσουν τις επιφάνειες της κουζίνας για να δουν εάν υπήρξε διασταυρούμενη μόλυνση κατά τη διαδικασία προετοιμασίας και μαγειρέματος του φαγητού.

  • Όταν οι συμμετέχοντες στην μελέτη έφυγαν από την κουζίνα για να πραγματοποιήσουν τη συνέντευξη, οι ερευνητές πήραν δείγματα από πολλές επιφάνειες στην κουζίνα για να εντοπίσουν τυχόν πιθανή μόλυνση.
  • Αυτή η διαδικασία επαναλήφθηκε και αφότου κάθε συμμετέχων είχε ολοκληρώσει το μαγείρεμα του γεύματος και είχε καθαρίσει την κουζίνα.
  • Η παρασκευασμένη σαλάτα δοκιμάστηκε επίσης για πιθανή μόλυνση.

Το 93% των συμμετεχόντων που έλαβαν το email με την εκπαιδευτική παρέμβαση δεν έπλυνε το κοτόπουλο, σε σύγκριση με το 39% των συμμετεχόντων που δεν ενημερώθηκαν σχετικώς.

Ωστόσο, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι τόσο εκείνοι που έπλυναν το κοτόπουλο, όσο και εκείνοι που δεν το έπλυναν, είχαν παρόμοια επίπεδα μόλυνσης από το ωμό κοτόπουλο στις σαλάτες τους!

Τι συνέβη λοιπόν;

“Πιστεύουμε ότι η μόλυνση της σαλάτας προέρχεται από τους ανθρώπους που δεν πλένουν καλά τα χέρια τους μετά το χειρισμό του ωμού κοτόπουλου ή/και κάνουν κακή δουλειά στην απολύμανση του νεροχύτη και των γύρω επιφανειών προτού χειριστούν τη σαλάτα, είπε η Shumaker και πρόσθεσε:

“Ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι έπλεναν το κοτόπουλο τους, οι νεροχύτες της κουζίνας μολύνθηκαν από το ωμό κοτόπουλο, ενώ υπήρχε σχετικά μικρή μόλυνση και των κοντινών πάγκων. Αυτό ήταν λίγο περίεργο, καθώς περιμέναμε ότι ο κίνδυνος που σχετίζεται με το πλύσιμο του κοτόπουλου ήταν επειδή το νερό θα εκτοξευόταν από το κοτόπουλο και θα μόλυνε τις γύρω επιφάνειες. Αντίθετα, ο νεροχύτης μολυνόταν, ακόμη και όταν το κοτόπουλο δεν πλενόταν.

Το πλύσιμο του κοτόπουλου δεν συνιστάται. Αλλά αυτή η μελέτη καταδεικνύει εξίσου την ανάγκη να επικεντρωθούμε στην πρόληψη της μόλυνσης των νεροχυτών και να τονίσουμε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών και του καθαρισμού και της απολύμανσης των επιφανειών.

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή
14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία
09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας
07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού