Υγεία

Αυτό το ζαρζαβατικό είναι πιο αποτελεσματικό και από αντιβίωση

Επιστημονικά γνωστό ως ‘Allium sativa’, το σκόρδο είναι καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας διάσημο για την ικανότητά του να μάχεται τους ιούς και τα βακτήρια. Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα το σκόρδο τεμαχίζεται ή κονιορτοποιείται και επαλείφεται απ ευθείας στα τραύματα για να σταματήσει πιθανή μόλυνση. Ο Louis Pasteur σημείωσε το 1858 ότι τα βακτήρια πεθαίνουν όταν περιλούονται με σκόρδο. Οι Ρώσοι αποκαλούν το σκόρδο, ‘Ρώσικη πενικιλίνη’.

Η αλλισίνη (Allicin) που δημιουργείται κατά τον τεμαχισμό του σκόρδου, περιέχει ένα συστατικό τo Diallyl disulfide, που έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα βακτήρια ακόμη και αν αυτά προστατεύονται από ένα λεπτό βιοστρώμα που τα κάνει πολύ ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Ανακαλύφθηκε σε πρόσφατη έρευνα ότι το συστατικό αυτό, μπορεί εύκολα να διασπάσει το προστατευτικό βιοστρώμα και να σταματήσει τον μεταβολισμό των βακτηριδιακών κυττάρων.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Antimicrobial Chemotherapy, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Diallyl disulfide είναι 100 φορές πιο ισχυρή από τα αντιβιοτικά erythromycin και ciprofloxacin και χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να φέρει αποτελέσματα.

‘Αυτή η ουσία μπορεί να κάνει την τροφή πιο ασφαλή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαριστεί ο πάγκος προετοιμασίας του φαγητού, ή σαν συντηρητικό σε συσκευασμένα τρόφιμα όπως η πατάτα , οι λαχανοσαλάτες, τα κρέατα. Αυτό όχι μόνο θα παρέτεινε την διάρκεια ζωής των τροφών, αλλά θα μείωνε σημαντικά την ανάπτυξη πιθανών βλαβερών βακτηρίων. Και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να προστεθούν χημικά παρασκευάσματα’ δηλώνουν οι ερευνητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν κάθε χρόνο συμπτώματα διάρροιας, κοιλιακών πόνων και πυρετού, που προέρχονται από την εμφάνιση ενός και μόνο βακτηρίου (καμπυλοβακτηρίου) στα τρόφιμα.

Υγεία

16.09.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Χρήσιμες συμβουλές για να είσαστε έτοιμοι και χωρίς επιπλέον άγχος

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

07.09.2025

Η Ρωσία έθεσε σε μαζική παραγωγή με «εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα» το εμβόλιο κατά του καρκίνου

01.09.2025

Ξεχασμένα εργαλεία μέσα στο σώμα: Λάθη σε χειρουργεία που οδήγησαν σε θάνατο

01.09.2025

Γιατί η λουίζα αποκαλείται «φυτικό Ozempic»; – Τι να προσέξετε;

31.08.2025

Δύο νέες μελέτες ζητούν την άμεση απόσυρση των εμβολίων mRNA για τον COVID-19: Προκαλούν μόνιμες βλάβες

29.08.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;

29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.09.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Χρήσιμες συμβουλές για να είσαστε έτοιμοι και χωρίς επιπλέον άγχος

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα