Υγεία

Δείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε το αλκοόλ

Δείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι γνωστό πως έχει συνδεθεί με σημαντικές αλλαγές στην υγεία των ανθρώπων, τόσο προς το καλύτερο όσο και προς το χειρότερο.

Έτσι, η διακοπή του μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον οργανισμό.

Εάν πίνετε συχνά αλκοολούχα ποτά, μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε πώς μπορεί να αλλάξει το σώμα σας σε περίπτωση που κόψετε τη μπίρα, το κρασί και το ποτό γενικότερα για λίγο, δηλαδή κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει τη διαφορά είτε είναι για μια ημέρα, για μια εβδομάδα ή ακόμα και για έναν μήνα, όπως επισημαίνεται σε σχετική δημοσίευση του «Eat This, Not That!».

Ποια τα οφέλη αν κόψετε το αλκοόλ

Τρώτε λιγότερο

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την όρεξή σας για τροφές με πολλές θερμίδες, τόσο αμέσως όσο και την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με μια σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Appetite», οι άνθρωποι που έπιναν έστω και 20 γραμμάρια αλκοόλ, έτρωγαν 11% περισσότερο από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου. Μάλιστα, όσοι κατανάλωναν αλκοόλ, είχαν περισσότερη λαχτάρα για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (περισσότερες θερμίδες).

Κοιμάστε καλύτερα

Μια πρόσφατη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Alcoholism: Clinical & Experimental Research» διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο αυξάνει τα μοτίβα των κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο και αυτά δεν σας βοηθούν. Μόλις κόψετε το αλκοόλ, ωστόσο, θα κοιμηθείτε καλύτερα και θα αρχίσετε να νιώθετε ανανεωμένοι και διαυγείς.

Έχετε περισσότερη ενέργεια

Σύμφωνα με μια πρόσφατη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Sleep and Vigilance», η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει σημαντικά την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας την επόμενη ημέρα, με σχεδόν 35% των συμμετεχόντων να αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο αργοί και ενδέχεται να μην μπορέσουν να παραμείνουν ξύπνιοι, ενώ λιγότερο από το 5% των συμμετεχόντων ανέφερε τα ίδια συναισθήματα σε μια συνηθισμένη ημέρα.

Μειωμένος κίνδυνος για ηπατικές ασθένειες και διαβήτη σε έναν μήνα

Πάντως, το 2013, 14 υπάλληλοι του περιοδικού «New Scientist» των οποίων η κατανάλωση κυμαινόταν από οχτώ έως 64 μπουκάλια μπίρας ανά εβδομάδα, έκαναν ένα μικρό διάλειμμα από το αλκοόλ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση, 10 άτομα παράτησαν το ποτό για πέντε εβδομάδες. Άλλοι τέσσερις δεν το έκαναν. Οι γιατροί στο Ινστιτούτο για την Υγεία του Ήπατος και του Πεπτικού Συστήματος στο University College του Λονδίνου έλεγξαν το αίμα των συμμετεχόντων, πριν και μετά την αλλαγή ως προς το αλκοόλ, και ανακάλυψαν ότι το λίπος στο συκώτι έπεσε από 15% μέχρι 20%. Ακόμα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όσων απείχαν από το αλκοόλ, μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 16%.

Θα έχετε λιγότερες λιγούρες για φαγητό

Μια σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature» διαπίστωσε ότι το ποτό μπορεί να προκαλέσει λιγούρες, καθώς οι νευρώνες Agrp, οι οποίοι συνήθως ενεργοποιούνται από την πείνα και οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη όρεξη, βρέθηκε ότι πυροδοτούνται από την κατανάλωση αλκοόλ.

Θα βελτιωθεί η πέψη

Ακόμα και σε σχετικά μικρές δόσεις, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πέψη αλλάζοντας την έκκριση γαστρικού οξέος από το στομάχι καθώς και τη γαστρική του κινητικότητα. Μπορεί, επίσης, να παρεμποδίσει την ικανότητα των πεπτικών ενζύμων να λειτουργούν και να διασπούν τα τρόφιμα.

Μπορείτε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας

Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, το σώμα σας πρέπει να επικεντρωθεί στην επεξεργασία αυτής της τοξίνης και στην αποβολή της από το σώμα. Μάλιστα, όπως τα μακροθρεπτικά συστατικά, η αιθανόλη στο αλκοόλ έχει θερμίδες: εφτά θερμίδες ανά γραμμάριο. Εντούτοις, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες ή το λίπος που μπορούν να αποθηκευτούν για ενέργεια, το αλκοόλ δεν αποθηκεύεται στο σώμα και απλώς παραμένει στο σώμα μέχρι να αποβληθεί. Αν κόψετε το ποτό, τότε το σώμα σας δεν θα χάσει χρόνο αποβάλλοντας το αλκοόλ, αλλά μπορεί να κάψει υδατάνθρακες.

Θα είστε πιο ενυδατωμένοι

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι καθαρίζει το σώμα σας από το νερό μέσω των ούρων, επομένως λιγότερο αλκοόλ σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να διατηρήσει τη σωστή ποσότητα υγρών για σωστή ενυδάτωση και ισορροπία ηλεκτρολυτών.

Θα έχετε καλύτερο δέρμα

Το ποτό μειώνει την παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης που βοηθά το σώμα να απορροφήσει ξανά το νερό. Αυτό θα φανεί στο πρόσωπό σας. Έτσι, ύστερα από λίγες μόνο ημέρες αποχής από το αλκοόλ, θα παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας φαίνεται πιο ενυδατωμένο και ότι οι δερματικές παθήσεις όπως η πιτυρίδα, το έκζεμα ή η ροδόχρους ακμή μπορεί, επίσης, να βελτιωθούν μακροπρόθεσμα.

Βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με μια σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Current Opinion in Lipidology», η κατανάλωση ποτού σχετίζεται στενά με την κατάποση λίπους, επομένως η κατανάλωση του ενός ποτού κάνει τον ανάλογο υποθάλαμο του εγκεφάλου να καταλάβει ότι λαχταράτε το άλλο και έτσι αυξάνονται δυνητικά τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού και νευρικής βλάβης

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, σε σχετική δημοσίευση, υποστηρίζει ότι η τακτική μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα, βάσει ανάλογης ανάρτησης από το Εθνικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το αλκοόλ επηρεάζει και τα νεύρα.

Καλύτερη απόδοση στην εργασία

Πάντως, σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «New Scientist», οι συμμετέχοντες που σταμάτησαν το ποτό για 30 ημέρες, ανέφεραν αύξηση κατά 18% στη συγκέντρωση και κατά 17% στην αποδοτικότητά τους στην εργασία.

Μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερόλης

Επισημαίνεται ότι στην αμέσως προαναφερθείσα σχετική μελέτη του «New Scientist», οι υπάλληλοι που διέκοψαν το αλκοόλ, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 5% σε μόλις 30 ημέρες. Αυτό συνέβη επειδή η αποχή βοήθησε το σώμα τους να κάψει τα λιπαρά τριγλυκερίδια.

Ενδεχομένως καλύτερο σεξ

Το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα του ήπατος να απαλλαγεί από την περίσσεια οιστρογόνων, με την μπίρα να περιέχει φυτοοιστρογόνα, δηλαδή οιστρογόνα φυτικής προέλευσης που μειώνουν ακόμα και τη γονιμότητα. Έτσι, η «υπερφόρτωση» του ήπατος με αλκοόλ μπορεί να το κάνει λιγότερο αποτελεσματικό στον μεταβολισμό των ορμονών, οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη σεξουαλική ορμή.

Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, η κατανάλωση ποτών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του ήπατος, του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού και ο σχετικός κίνδυνος, μάλιστα, αυξάνεται όσο περισσότερο πίνετε.

Υγεία

20.05.2022

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές

Οι καπνιστές έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη (για άγνωστο λόγο), όμως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από αυτόν αν αρρωστήσουν, ιδίως αν είναι παχύσαρκοι, δείχνει μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουντ, με επικεφαλής τη δρα Σίλβια Γιόχεμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό ουρολογικό περιοδικό […]

18.05.2022

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία

Σύμφωνα με νέα μελέτη η συμβατική χρήση στεροειδών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη, για τη θεραπεία του πόνου στην μέση, δεν κάνουν καλό μακροπρόθεσμα. Αυτά τα φάρμακα προσφέρουν ανακούφιση από τον οξύ πόνο, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν τις πιθανότητες του ατόμου να αναπτύξει χρόνιο πόνο, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο […]

Kρακ στον αυχένα: Kάνει καλό ή κακό;
17.05.2022

Kρακ στον αυχένα: Kάνει καλό ή κακό;

Πάρκινσον: Η απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση
17.05.2022

Πάρκινσον: Η απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε καθώς γερνάμε;
16.05.2022

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε καθώς γερνάμε;

Από αυτό το σημείο του σώματός σας μπορείτε να δείτε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη
16.05.2022

Από αυτό το σημείο του σώματός σας μπορείτε να δείτε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη

Νέα μελέτη: Ασφαλής η μεταμόσχευση νεφρών από δότες που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό
15.05.2022

Νέα μελέτη: Ασφαλής η μεταμόσχευση νεφρών από δότες που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό

Εντοπίστηκε κρούσμα του μύκητα Candida Auris σε νοσοκομείο του Ρεθύμνου
15.05.2022

Εντοπίστηκε κρούσμα του μύκητα Candida Auris σε νοσοκομείο του Ρεθύμνου

Απίστευτο: Επιστήμονες «ζωντάνεψαν» τα μάτια πεθαμένου πέντε ώρες μετά τον θάνατό του
14.05.2022

Απίστευτο: Επιστήμονες «ζωντάνεψαν» τα μάτια πεθαμένου πέντε ώρες μετά τον θάνατό του

Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκαν ακόμη δύο κρούσματα στην Αγγλία – Ερευνούν πως μολύνθηκαν
14.05.2022

Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκαν ακόμη δύο κρούσματα στην Αγγλία – Ερευνούν πως μολύνθηκαν

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Υγεία & πολιτική
4

Θ.Πλεύρης: Έρχεται διάταξη για την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών – «Ριψάσπιδες που αρνούνται την επιστήμη»

Περισσότερα

20.05.2022

ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων: «Δεν υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα μέχρι στιγμής στην Ελλάδα»

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και […]

20.05.2022

Το CDC συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών

Συμβουλευτική επιτροπή των CDC συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών. Συγκεκριμένα, συμβουλευτική επιτροπή των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) συνέστησε χθες Πέμπτη τη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών τουλάχιστον πέντε μήνες μετά τη […]

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές
20.05.2022

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ στο κινεζικό εμβόλιο Convidecia
20.05.2022

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ στο κινεζικό εμβόλιο Convidecia

O Ν.Καπραβέλος εξακολουθεί να θέλει τον κόσμο μασκοφορεμένο – «Να μην αρθεί το μέτρο για την χρήση μάσκας»
19.05.2022

O Ν.Καπραβέλος εξακολουθεί να θέλει τον κόσμο μασκοφορεμένο – «Να μην αρθεί το μέτρο για την χρήση μάσκας»

Σύμφωνο Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Περισσότερα lockdown & λιγότερη ελευθερία»
19.05.2022

Σύμφωνο Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Περισσότερα lockdown & λιγότερη ελευθερία»

Νέα μελέτη: Οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που πήραν το φάρμακο imatinib είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου
19.05.2022

Νέα μελέτη: Οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που πήραν το φάρμακο imatinib είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου

Σοκ στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο με οξεία μυοκαρδίτιδα εμβολιασμένος 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού
18.05.2022

Σοκ στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο με οξεία μυοκαρδίτιδα εμβολιασμένος 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού

Δίαιτα: Αν κάνετε αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι καύσεις και θα κοπούν οι λιγούρες
18.05.2022

Δίαιτα: Αν κάνετε αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι καύσεις και θα κοπούν οι λιγούρες

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία
18.05.2022

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία