Υγεία

DNS: Πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπεύει τους μυοσκελετικούς πόνους

DNS: Πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπεύει τους μυοσκελετικούς πόνους

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης, που «υπενθυμίζει» στο σώμα τις στάσεις και τις κινήσεις που έκανε κατά τα πρώτα, κρίσιμα χρόνια της ζωής, μπορεί να καταπραΰνει σημαντικά τους μυοσκελετικούς πόνους, ιδιαίτερα τον πόνο στη μέση.

Το πρόγραμμα ονομάζεται Δυναμική Νευρομυϊκή Σταθεροποίηση (Dynamic Neuromuscular Stabilization – DNS) και αναπτύχθηκε από επιστήμονες της φημισμένης Σχολής Αποκατάστασης & Χειροπρακτικής της Πράγας.

Σύμφωνα με αυτούς, το νευρικό σύστημα δημιουργεί πρότυπα που ελέγχουν τη στάση του ανθρώπινου σώματος, την κίνηση και την βάδιση.

Οι εγγενείς αυτοί μηχανισμοί αναπτύσσονται στο μεγαλύτερο μέρος τους κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, που είναι τα πιο κρίσιμα από νευροαναπτυξιακής πλευράς.

Το πρόγραμμα που κατήρτισαν με βάση αυτούς τους μηχανισμούς, αρχικά είχε ως στόχο τη θεραπεία παιδιών με νευρολογική υστέρηση, αλλά μελέτες έδειξαν πως μπορεί να καταπραΰνει αποτελεσματικά και τον πόνο και τις κινητικές δυσλειτουργίες των ενηλίκων.

«Η Σχολή Αποκατάστασης και Χειροπρακτικής της Πράγας ιδρύθηκε από νευρολόγους/φυσιάτρους, οι οποίοι θεωρούνται κορυφαίοι στο κίνημα αποκατάστασης του 20ού αιώνα: τους καθηγητές Vaclav Vojta, Karel Lewit, Vladimir Janda και Frantisek Vele», λέει ο Φυσικοθεραπευτής-Χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr).

«Με βάση τις πρωτοποριακές αρχές νευροανάπτυξης και αποκατάστασης που περιγράφονται από αυτούς τους μέντορες, ο καθηγητής Pavel Kolar, διευθυντής του Προγράμματος Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Motol της Πράγας, οργάνωσε την επόμενη γενιά κλινικών πρωτοκόλλων που έχουν σχεδιαστεί για την αποκατάσταση και τη σταθεροποίηση της κινητικής λειτουργίας», προσθέτει.

Η όλη προσέγγιση βασίζεται στις αρχές της Αναπτυξιακής Κινησιολογίας, οι οποίες ορίζουν:

-τις ιδανικές στάσεις του σώματος,

-τα αναπνευστικά στερεότυπα και,

-τη λειτουργική συγκέντρωση των αρθρώσεων.

Σύμφωνα με αυτήν, το πρώτο που πρέπει να μάθει ένα μωρό είναι να αναπνέει και να σταθεροποιεί την κοιλιά του.

Ύστερα πρέπει να μάθει να συγκρατεί το κεφάλι του, να κυλάει από τη θέση του κ.λπ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες της Πράγας δημιούργησαν το πρόγραμμα της Δυναμικής Νευρομυϊκής Σταθεροποίησης.

Αποτελείται από προοδευτικά εξελισσόμενες κινήσεις/ασκήσεις, που αντιστοιχούν στις αναπτυξιακές θέσεις τις οποίες προοδευτικά λαμβάνει ένα βρέφος από τη στιγμή της γέννησης έως την πλήρη κινητική ανάπτυξή του.

Στόχος αυτών των κινήσεων είναι να σταθεροποιηθεί η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν κάνει οι ειδικοί της Πράγας, οι κινήσεις ενός βρέφους είναι οι πιο αποτελεσματικές για σταθερή σπονδυλική στήλη, διότι κινητοποιούν όλους τους εμπλεκόμενους μυς (από το διάφραγμα και τους κοιλιακούς μέχρι τους καμπτήρες του αυχένα) με βάση αποκλειστικά τα εγγενή πρότυπα του νευρικού συστήματος.

Αυτού του είδους τη λειτουργική σταθεροποίηση χρειαζόμαστε ουσιαστικά για κάθε κίνηση που κάνουμε:

-με τον κορμό,

-το κεφάλι και,

-τα άκρα μας, ακόμα κι όταν απλώς στεκόμαστε ή καθόμαστε.

Στην πραγματικότητα, η λειτουργική σταθεροποίηση είναι μία αυτόματη διαδικασία, την οποία ενεργοποιεί το σώμα δίχως καν να το αντιλαμβανόμαστε.

Καθώς μεγαλώνουμε, όμως, αρχίζουμε σταδιακά να κινούμαστε με λιγότερο ιδανικό τρόπο, κυρίως λόγω των απαιτήσεων που μας επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Αυτό έχει ως συνέπεια ελλιπή μυϊκή σταθεροποίηση, που υπονομεύει τη στήριξη και κατ’ επέκταση την κίνηση της εκάστοτε άρθρωσης.

Έτσι, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού/κάκωσης.

Όταν συμβεί αυτό, ενεργοποιούνται άλλοι μύες, που προσπαθούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα για να αποκατασταθεί η κίνηση.

Αυτό τελικά οδηγεί σε υπερφόρτωση των σύστοιχων μυϊκών ομάδων και χρόνια διαταραχή της κίνησης.

Με βάση τις αρχές της Δυναμικής Νευρομυϊκής Σταθεροποίησης, τα περισσότερα προβλήματα κινητικότητας, «σφιγμένων» μυών, ή δύσκαμπτης άρθρωσης έχουν ως υποκείμενη αιτία την ελλιπή λειτουργική σταθεροποίηση.

Αυτό ακριβώς το έλλειμμα αξιολογεί, αναλύει και προσπαθεί να διορθώσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με τις ειδικές κινήσεις/ασκήσεις που εφαρμόζει ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής.

«Η αιτιολογία του μυοσκελετικού πόνου, ιδιαίτερα του πόνου στην μέση, συχνά αξιολογείται από ανατομικής και βιο-μηχανικής άποψης, με βάση την επίδραση των εξωτερικών δυνάμεων (δηλαδή της φόρτισης) που δρουν στην σπονδυλική στήλη», εξηγεί ο κ. Κακαβάς.

«Αυτό που συχνά λείπει είναι η αξιολόγηση των εσωτερικών δυνάμεων που προκαλούνται από το μυϊκό σύστημα του ασθενούς.

Η σταθεροποιητική λειτουργία των μυών διαδραματίζει έναν κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, ο οποίος με τη σειρά του εξαρτάται από την ποιότητα του ελέγχου που ασκεί το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ)», σημειώνει, ενώ στην συνέχεια αναφέρει ότι «Το DNS αποτελείται από ένα σύνολο λειτουργικών δοκιμασιών, με τις οποίες αναλύεται κατ’ αρχάς η ποιότητα της λειτουργικής σταθερότητας των μυών που στηρίζουν την σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις.

Με τις δοκιμασίες αναζητούμε επίσης τον “βασικό σύνδεσμο” της δυσλειτουργίας.

Στη συνέχεια εφαρμόζουμε το πρόγραμμα, ο πρωταρχικός στόχος του οποίου είναι να βελτιωθεί η κατανομή των εσωτερικών δυνάμεων των μυών που δρουν σε κάθε τμήμα της σπονδυλικής στήλης και/ή σε οποιαδήποτε άλλη άρθρωση».

Tο πρόγραμμα DNS εφαρμόζεται ολοένα περισσότερο σε επαγγελματίες και σε ερασιτέχνες αθλητές, που θέλουν να γυμνάζονται πιο αποδοτικά, αλλά και σε άτομα κάθε ηλικίας (ακόμα και ηλικιωμένους) με πόνους στη μέση, τον αυχένα, τους ώμους, τα γόνατα, τα χέρια ή τα ισχία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργική δυσλειτουργία και την δυναμική ισορροπία ακόμα και σε ασθενείς με αγνώστου αιτιολογίας χρόνιο μυοσκελετικό πόνου, όπως η χρόνια οσφυαλγία.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι «η εκπαίδευση και συμμετοχή των ασθενών, ώστε να ενισχυθεί ο ιδανικός συντονισμός μεταξύ όλων των σταθεροποιητικών μυών για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού κινητικού αποτελέσματος», καταλήγει ο κ. Κακαβάς.

Υγεία

20.05.2022

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές

Οι καπνιστές έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη (για άγνωστο λόγο), όμως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από αυτόν αν αρρωστήσουν, ιδίως αν είναι παχύσαρκοι, δείχνει μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουντ, με επικεφαλής τη δρα Σίλβια Γιόχεμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό ουρολογικό περιοδικό […]

18.05.2022

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία

Σύμφωνα με νέα μελέτη η συμβατική χρήση στεροειδών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη, για τη θεραπεία του πόνου στην μέση, δεν κάνουν καλό μακροπρόθεσμα. Αυτά τα φάρμακα προσφέρουν ανακούφιση από τον οξύ πόνο, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν τις πιθανότητες του ατόμου να αναπτύξει χρόνιο πόνο, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο […]

Kρακ στον αυχένα: Kάνει καλό ή κακό;
17.05.2022

Kρακ στον αυχένα: Kάνει καλό ή κακό;

Πάρκινσον: Η απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση
17.05.2022

Πάρκινσον: Η απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε καθώς γερνάμε;
16.05.2022

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε καθώς γερνάμε;

Από αυτό το σημείο του σώματός σας μπορείτε να δείτε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη
16.05.2022

Από αυτό το σημείο του σώματός σας μπορείτε να δείτε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη

Νέα μελέτη: Ασφαλής η μεταμόσχευση νεφρών από δότες που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό
15.05.2022

Νέα μελέτη: Ασφαλής η μεταμόσχευση νεφρών από δότες που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό

Εντοπίστηκε κρούσμα του μύκητα Candida Auris σε νοσοκομείο του Ρεθύμνου
15.05.2022

Εντοπίστηκε κρούσμα του μύκητα Candida Auris σε νοσοκομείο του Ρεθύμνου

Απίστευτο: Επιστήμονες «ζωντάνεψαν» τα μάτια πεθαμένου πέντε ώρες μετά τον θάνατό του
14.05.2022

Απίστευτο: Επιστήμονες «ζωντάνεψαν» τα μάτια πεθαμένου πέντε ώρες μετά τον θάνατό του

Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκαν ακόμη δύο κρούσματα στην Αγγλία – Ερευνούν πως μολύνθηκαν
14.05.2022

Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκαν ακόμη δύο κρούσματα στην Αγγλία – Ερευνούν πως μολύνθηκαν

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Υγεία & πολιτική
4

Θ.Πλεύρης: Έρχεται διάταξη για την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών – «Ριψάσπιδες που αρνούνται την επιστήμη»

Περισσότερα

20.05.2022

ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων: «Δεν υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα μέχρι στιγμής στην Ελλάδα»

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και […]

20.05.2022

Το CDC συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών

Συμβουλευτική επιτροπή των CDC συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών. Συγκεκριμένα, συμβουλευτική επιτροπή των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) συνέστησε χθες Πέμπτη τη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών τουλάχιστον πέντε μήνες μετά τη […]

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές
20.05.2022

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ στο κινεζικό εμβόλιο Convidecia
20.05.2022

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ στο κινεζικό εμβόλιο Convidecia

O Ν.Καπραβέλος εξακολουθεί να θέλει τον κόσμο μασκοφορεμένο – «Να μην αρθεί το μέτρο για την χρήση μάσκας»
19.05.2022

O Ν.Καπραβέλος εξακολουθεί να θέλει τον κόσμο μασκοφορεμένο – «Να μην αρθεί το μέτρο για την χρήση μάσκας»

Σύμφωνο Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Περισσότερα lockdown & λιγότερη ελευθερία»
19.05.2022

Σύμφωνο Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Περισσότερα lockdown & λιγότερη ελευθερία»

Νέα μελέτη: Οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που πήραν το φάρμακο imatinib είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου
19.05.2022

Νέα μελέτη: Οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που πήραν το φάρμακο imatinib είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου

Σοκ στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο με οξεία μυοκαρδίτιδα εμβολιασμένος 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού
18.05.2022

Σοκ στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο με οξεία μυοκαρδίτιδα εμβολιασμένος 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού

Δίαιτα: Αν κάνετε αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι καύσεις και θα κοπούν οι λιγούρες
18.05.2022

Δίαιτα: Αν κάνετε αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι καύσεις και θα κοπούν οι λιγούρες

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία
18.05.2022

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία