Υγεία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις τροφικές αλλεργίες

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις τροφικές αλλεργίες

Διαβάζουμε στους  New York Times. Για την κ. Ι.Κ. από το Χιούστον και μητέρα τριών παιδιών, η ώρα του φαγητού ήταν ένα καθημερινό στοίχημα. Καρύδια, αυγά, σιτάρι, μοσχάρι, μπιζέλια και ρύζι ήταν όλα απαγορευμένα από τον αλλεργιολόγο των παιδιών της. Ωστόσο, πρόσφατα, η ίδια η μητέρα πληροφορήθηκε ότι οι διατροφικές συνήθειες που ακολουθούσε αυστηρά η οικογένειά της δεν χρειαζόταν να είναι τόσο περιοριστικές. Αν και τα παιδιά της έχουν επιβεβαιωμένη αλλεργία -μεταξύ άλλων στα αράπικα φιστίκια, στο γάλα και στα αυγά- λεπτομερέστατες εξετάσεις σε μεγάλο Κέντρο Αλλεργιών έδειξαν ότι στην πραγματικότητα, σε πολλές από τις «απαγορευμένες» τροφές δεν είχαν καν αλλεργία. Ο μόλις δύο ετών γιος της, ο οποίος διατρεφόταν κατά κύριο λόγο με πατάτες, φρούτα και γενικώς υποαλλεργικά προϊόντα, άρχισε να καταναλώνει σιτάρι, μπανάνες, μοσχάρι, μπιζέλια, ρύζι και καλαμπόκι.

«Η δίαιτά του είχε γίνει τόσο περιοριστική, ώστε η διατροφή του αποτελούσε καθημερινό πρόβλημα», είπε η κ. Ι.Κ., η οποία μάλιστα επισκέφθηκε το Κέντρο Εθνικής Εβραϊκής Υγείας στο Ντένβερ, προκειμένου να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά της για τη διατροφή των παιδιών της και για τα προβλήματα εκζέματος που παρουσίαζαν. Μεταξύ άλλων, πληροφορήθηκε ότι κανένα από τα παιδιά της δεν ήταν στην πραγματικότητα αλλεργικό στο σιτάρι.

Χρήματα για συμπληρώματα

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός λανθασμένων διαγνώσεων για τις τροφικές αλλεργίες αυξάνεται και χιλιάδες οικογένειες αποφεύγουν χωρίς λόγο μερικές τροφές, ξοδεύοντας παράλληλα πολλά χρήματα για την αγορά ακριβών, μη αλλεργιογόνων συμπληρωμάτων διατροφής. Μάλιστα, σε ακραίες περιπτώσεις, οι λανθασμένες διαγνώσεις εκθέτουν παιδιά στον κίνδυνο υποσιτισμού! Σήμερα, περισσότεροι από 11 εκατομμύρια Αμερικανοί, ανάμεσά τους τρία εκατομμύρια παιδιά, εκτιμάται ότι έχουν διατροφικές αλλεργίες, συνηθέστερα στο γάλα, στα αυγά, στα αράπικα φιστίκια και στη σόγια. H εμφάνιση αλλεργιών μεταξύ των παιδιών αυξήθηκε κατά 18% την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) κι ενώ η αύξηση φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, άλλο τόσο αυξάνονται και οι λανθασμένες διαγνώσεις.

Η αναζήτηση του «ενόχου» οδηγεί στην ευρεία χρησιμοποίηση απλουστευμένων εξετάσεων αίματος για τον έλεγχο αντισωμάτων που θα μπορούσαν να καταδείξουν μια αντίδραση σε τρόφιμα. Οι εξετάσεις αυτές χρησιμοποιούνται σαν μια ταχεία, κατάλληλη εναλλακτική λύση απέναντι στο ενοχλητικό επιδερμικό τεστ ανίχνευσης αλλεργιών και στις χρονοβόρες «δοκιμασίες τροφικής πρόκλησης», οι οποίες καταγράφουν την αντίδραση του παιδιού αμέσως μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών -πάντα υπό την επίβλεψη του γιατρού.

Ενώ οι εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να ταυτοποιήσουν δυνάμει επικίνδυνες τροφές, εν τούτοις δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Για παράδειγμα, σε έκδοση (2007) του περιοδικού The Annals of Asthma, Allergy and Immunology ανακοινώθηκε έρευνα Παιδιατρικού Κέντρου του Johns Hopkins, όπου διαπιστώθηκε ότι αιματολογικά τεστ ελέγχου για αλλεργίες μπορεί να υποτιμούν ή να υπερεκτιμούν την ανοσοαντίδραση του οργανισμού. «Η μόνη αξιόπιστη δοκιμασία για να διαπιστώσετε κατά πόσον είστε αλλεργικός σε μια τροφή ή όχι είναι να δείτε αν μπορείτε να τη γευθείτε χωρίς να ακολουθήσει αντίδραση σ’ αυτή», είπε ο δρ David Fleischer, βοηθός καθηγητής Παιδιατρικής στο Κέντρο Εθνικής Εβραϊκής Υγείας. Οι γιατροί του Κέντρου αντιμετώπισαν προσφάτως την περίπτωση ενός αγοριού το οποίο τρεφόταν μέσω ειδικού σωλήνα διατροφής, αφ’ ότου τα αιματολογικά τεστ για αλλεργία έδειξαν ότι ήταν αλλεργικό σχεδόν σε όλες τις τροφές. Η δοκιμασία «της τροφικής πρόκλησης» επέτρεψε στους γιατρούς να «εισαγάγουν» πάλι 20 τροφές στη διατροφή του παιδιού, ενώ προσδοκούν ότι θα προστεθούν ακόμη περισσότερες.

Τα αιματολογικά τεστ για τον έλεγχο των αλλεργιών ενδεχομένως να είναι ασυνεπή, καθώς αποτυγχάνουν να καταγράψουν διάκριση μεταξύ παρόμοιων πρωτεϊνών σε διαφορετικές τροφές. «Η πιο σημαντική ερώτηση στη διάγνωση τροφικής αλλεργίας είναι κατά πόσον το αγόρι στο παρελθόν εμφάνισε ανεκτικότητα σ’ αυτές τις τροφές», είπε ο δρ David Fleischer.

Υγεία

04.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης που συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης

04.07.2025

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ζάλη, τάση για λιποθυμία, κόπωση, ξερό στόμα και δίψα

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ
04.07.2025

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής
04.07.2025

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε
04.07.2025

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες
03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες
03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

04.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Αναγέννησε τα μαλλιά σου από τη ρίζα – Αποτελέσματα από τον 1ο μήνα!

04.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης που συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση
04.07.2025

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ
04.07.2025

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής
04.07.2025

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα
04.07.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!
04.07.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών
04.07.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση
04.07.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε
04.07.2025

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε